Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 327
  • 719
  •   1
Отговори
# 420
Emeralda, и аз юли 2021 г бях на косъм с един апартамент, но мисля че брокерката ме тестваше, беше ми казала, че се очаква оферта с 2к евро над моята, е 4 дни си мълчах преди да звънна, но като й се обадих каза, че работят по документите и е мой. А аз бях готова да  наддавам с 4-5-6 к евра нагоре, тъй като е в много желан квартал и на 5 мин пеша от дома ми, но реших да си трая и да съм "stone" face. Иначе бях пръв оглед и на момента оферирах, защото отговаряше не на 100, ами на 200% на изискванията ми.

Според мен има голяма спекулация, дори не е задължително да говорим за балон с типичните му характеристики. Пазарът е прегрял, и според мен колкото бързо се е напомпал, толкова бързо може да падне. Определено ръстът на пазара на имоти изпреварва доста инфлацията. Та те имотите се вдигат последните месеци на месечна база с двуцифрени темпове, а не на годишна.

Иначе високите лихви като говорим за лихви за бизнеса, определено налагат тежестта да  се прехвърли към  потребителите, тоест още по-високи цени, въпросът обаче е преди това да се случи, дали икономиката първо ще крахне и после ще вземе бавно да се съвзема.

Lora Ray - мой познат в София, се похвали преди няма и месец, че е взел кредит за апартамент с %5 самоучастие.

# 421
Оставете ги хората да си вложат кеша. И той не е безкраен.
За банките ипотечният кредит не е проблем, този за бизнесите е горещ картоф. Те първи усещат кризата и фалират. А там парите са много.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 21:57 от Фрау Клау

# 422
Това за самоучастието четох като препоръка към купувачите с кредит, предвид несигурната икономическа ситуация. Иначе със сигурност има кой и потребителски да ти отпусне за вноската.

# 423
Това с високото самоучастие е пълна простотия. По- добре си пазете парите като резерв. Добре е да се имат поне 6 месеца резерв за месечни разходи.
По повод ИТ - миналата седмица четох че Фейсбук и Нетфликс имат hiring freeze, не знам дали е вярно.
По повод за ЕЦБ лихвите, аз се уморих да го повтарям че лихвите ще скочат преди централната банка да вдигне. Големите инвеститори на облигации си имат очаквания за лихвите и си го калкулират в цената на облигациите което определя лихвите. Затова еурибор е скочил преди централната банка да вдигне. Много хора не го разбират това нещо и си мислят че има много време докато ЕЦБ вдигне лихвите ама ще останат неприятно изненадани.

# 424
Надявам се да е точната тема  но какво мислите за закупуване на ново строителство, което вече не е толкова ново? Например около 2003-2013 година? Аз лично харесвам супер новото, но не ми се занимава с апартаменти на замазка, много гълтат над цената за привеждане в ред. И не толкова ми е за парите, колкото да се занимаваш с един куп майстори, та електрикаджии, та водопроводчици или сам да почна на се занимавам. 

Видях няколко апартамента, които едва ли не по мой вкус са обзаведени. И ако има корекции, то те ще са малки и във времето, а не на веднъж.

# 425
Неймар, с прости думи казано бонд маркета сам си определя лихвите, но фед/ецб също оказват влияние с ОЛП. Иначе аз четох за  убер. Реално всички непечеливши бизнеси (най-вече тех) започват да затягат коланите, за да изкарат рецесията. Ако не могат да си набавят нов капитал защото акциите им са на дъното, то ще се наложи да освобождават хора. Хора, които последните години си купиха скъпи коли, къщи и какво ли не, мислейки си че това ще продължи вечно. Това се случва и в България.

# 426
Живея в Цариградски комплекс, старата част, нямам идея кога точно е строена- 2007-2009? Със сигурност има по- компетентни от мен относно коя година какви стандарти е имало, но при нас стените са гипсокартон, между който няма нищо. Не знам дали сме изключение.

# 427
Аз като живях с бившата ми приятелка в апартамент от 2003 г. беше много тихо, като се има предвид, че е на първа линия на бул. Драган Цанков и на нисък етаж. На затворени прозорци не, се чуваше трафика, но много приглушено и то само в стаите към улицата. Говор не се чуваше от съседите. За сравнение блокче от 60-те, по-висок етаж, но отново на шумна улица (но по-малка от Цанков) и при затворени прозорци си се чува прилично трафика. А дограмата е нова, алуминиева. Ако пък спреш радио/телевизор чуваш всеки разговор на тези под теб, а тези над нас чуват нас.

Явно годината не е от значение, а е на късмет. Но ми се струва, че строените след 96-та и преди някъде около 2001 са с по-лошо качество, на блок до нас построен 2000 още първата година от строителя му правиха спешен ремонт на покрива и саниране, защото течеше. Те и много дълго го стояха, първа копка 1996, тогава наистина по-бавно се строеше, но явно не толкова качествено. Началото на 90-те също беше беден период, но явно не толкова зле се е отразило на строителството като кризата през 1996-1997. Май има и по-добри попадения от 1990-1995, от колкото от 1996-2000, но са си старички вече, и са рядкост, затова търся основно от новия век.

# 428
Живея в Цариградски комплекс, старата част, нямам идея кога точно е строена- 2007-2009? Със сигурност има по- компетентни от мен относно коя година какви стандарти е имало, но при нас стените са гипсокартон, между който няма нищо. Не знам дали сме изключение.

В ЕС има една директива (EPBD) от 2010, която предвижда членките да си подновяват строителните стандарти регулярно, така че съвременните жилища, в ЕС по закон трябва да използват много малко енергия.

Друг е въпросът как това се контролира, но на хартийка, всичко построено след 2020 трябва да използва минимално количество енергия по закон, транспозиращ директивата.

# 429
Относно IT - Тата, които явно движат пазара на имоти в София ..Simple Smile Ще следя с интерес, през годините съм ставала свидетел на залязването на няколко звездни професии. Но тази не мисля, че ще е сред тях, по няколко причини- пазарът поради възможностите за отдалечена работа е много голям, ние сме евтина дестинация, на практика няма да се учудя, ако даже се увеличат значително възможностите за контракторите тук. Поне в момента наблюдавам значителен ръст на тези оферти. А и далеч не всички IT компании са били толкова надценени поради модни тенденции .

# 430
Не движат ИТ-тата пазара. Те си напазаруваха.
Има си лекари, зъболекари, адвокати, наториуси, държавни хранилники и т.н. При тези професии, колко безотчетни пари има.
Да не забравяме и българите в чужбина, при които все още е по-евтино да инвестират в България, отколкото там където са.
Даже пишат в тази тема.

# 431
За мен не е важно коя година е строен блока, а кой е строителят. Живяла съм в блок от 2012, пълна скръб, при положение, че външно не изглежда зле. Лошото е, че човек не може да знае всички строители - кой добър и кой не

# 432
Ми, нито има балон, нито цените са надценени.
Това е ваше мнение, разбира се. Прочетох доста по темата и според доста експерти, нашия пазар на имоти има всички показатели за надут балон, който рано или късно ще се пукне, както вече се случи два пъти в последните 20 години.
Въпросът не е дали, а КОГА ще се пукне балона. Ще се случи ли това до края на годината (началото на другата) или периода ще е по-дълъг?
Разбирам, че тук пишат доста хора, инвестирали в имоти и очертаващата се криза не им допада, но със самоуспокоителни мантри, че балон няма и цените са си наред, сгромолясването няма да бъде избегнато! С други думи- тапите за уши няма да попречат на балона да се спука, просто няма да чуете звука от пукането!
В интерес на истината, най-пострадали ще са хората, закупили имот на зелено, които може и никога да не го видят, каквито примери имаше много и при предишните имотни кризи!

# 433
Не движат ИТ-тата пазара. Те си напазаруваха.
Има си лекари, зъболекари, адвокати, наториуси, държавни хранилники и т.н. При тези професии, колко безотчетни пари има.
...

Хахаха , само преди няколко страници се обсъждаше ниското заплащане на горкичките лекари, зъболекари и пр. Сега пък безотчетни пари. Виц.

# 434
Разбирам, че тук пишат доста хора, инвестирали в имоти и очертаващата се криза не им допада, но със самоуспокоителни мантри, че балон няма и цените са си наред, сгромолясването няма да бъде избегнато! С други думи- тапите за уши няма да попречат на балона да се спука, просто няма да чуете звука от пукането!
В интерес на истината, най-пострадали ще са хората, закупили имот на зелено, които може и никога да не го видят, каквито примери имаше много и при предишните имотни кризи!

Странно, на мен пък ми се струва, че тук пишат много хора, на които им е скъпо и жадно ловят всяко мнение за балон и пукане. Тоест виждат и чуват каквото искат да видят и чуват. Но аз ги слушам да чакат балона да се спука пот 5 години поне, а междувременно цените са двойни и отгоре. И да има някаква корекция това няма да е пукане на балон. А с тази инфлация пък съвсем не виждам какво има да се пука. Образно казано, ако вчера квадрат жилищна площ е струвала 1000 хляба, днес при същата цена това са 1200 хляба - тоест относително поевтиняване.
Но няма лошо да чакате пукане, чакайте си. Аз лично не съм инвестирала в имоти и ми е все тая.

Общи условия

Активация на акаунт