Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 296
  • 719
  •   1
Отговори
# 540
Гледам доста се коментира ИТ и как последните месеци едва ли не крах идва. Работя вече 6-7г в ИТ света и съм наясно как работи отвътре всичко.
Simple Smile И да не беше казал, че си от 6-7 години в бранша, по изказването ти щеше да се разбере.
Това е долу-горе етапа, в който човек знае достатъчно много, за да си мисли, че знае всичко, и достатъчно малко, за да не знае колко не знае.

Впрочем профилът ти е крайно любопитен. Регистриран е 2010г. и оттогава насам имаш постнати 5 (пет!) мнения, от които 3-4 са само тука последните два дена. Демек си се регистрирал, писал си 1-2 коментара, след което 12 години пауза, и сега се сещаш да се включиш във внезапно възникнал ИТ разговор във форум за имоти...
И още нещо - след като имаш 6-7 години опит, това значи, че като възраст си някъде втората половина на 20-те. Преди 12 години като си се регистрирал във форума, на колко си бил, на 15 ли?

Иначе по същество нещата които казваш, голяма част от тях са верни. И аз не мисля, че ИТ ще изпадне току-така в криза, тъй като този сектор отдавна е системен. Вярно е, че "ИТ не се яде", както и асфалт не се яде, но тъй като огромна част от процесите в днешното общество са дигитални, или имат дигитална част, включително привидно "аналогови" неща като например плащане с пари в брой, ИТ инфраструктурата на една държава е почти толкова важна, колкото и ВиК или газопреносната мрежа. Надали войната в Украйна щеше да изглежда така, както изглежда, ако не беше сателитния интернет от Старлинк на Мъск, който руснаците не могат току-така да спрат.

А това че компании като Карвана се срутват, е следствие от това, че доскоро са били масивно надценени. Не знам колко от вас прочетоха тоя мейл, който постна Неймар09, но там пише, че почти всички от 2500-те човека, които съкращават, са в оперативния сектор, демек тия дето движат нещата с колите. Не пише нищо за съкращаване на ИТ.

Доста точна преценка. Направих профила 2010 защото все още тогава се правеха общи поръчки от sportsdirect Grinning Да в края на 20-те ми години съм.

Иначе следя тази конкретно от около година и основно лърквам и винаги съм на ръба да коментирам нещо но и така не го правя.

Като видя как се коментира ИТ и леко се тригървам честно казано защото доста често сме в устата на хората без да си имат идея за сектора и как стоят нещата. Общо взето хората гледат само цифрата която взимаш на месец а не слагат годините преди това работа и учене. Аз лично с това се занимавам непрофесионално от 2010(случайност немисля Grinning) и не съм от тези новоизвъдили се ИТ-та от академийките.

От карвана махат главно персонала който следи за кредитите. Това е нормално защото покачиха лихвата ФЕД и няма да се отпускат толкова лесно пари.

x7team,
И аз се присъединявам към тази молба Hug
Може просто да дадеш линкове към групите. Аз съм член на две,но там нищо подобно няма.
x7team
..."Последната седмица забелязвам доста апартаменти по групите във ФБ за продаване. Големи жилища в които очевидно се живее и сега ги продават. Не знам дали е просто съвпадение или това са продавачи които искат да разкарат имота преди да има по-голям наплив от имоти."

Моля те да споделиш тези обяви, ако искаш може и на лични ..имам приятелка търсят в София голям ап. връщат се от Мюнхен ...след 8г. казват че много лилави  много хейт по тях като бели. Избират да си отгледат децата в БГ.

Пропуснал съм да кажа че става дума конкретно за Варна а не за София :/

Относно Мъск няма начин да не е знаел че една не малка част от потребителите са ботове. Малко pump & dump е историята ама айде. Отделно че хем наду twitter наду същия ден и тесла акциите. Той си е известен с такива съмнителни изпълнения около тесла.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 10:10 от x7team

# 541
За мен не е важно коя година е строен блока, а кой е строителят. Живяла съм в блок от 2012, пълна скръб, при положение, че външно не изглежда зле. Лошото е, че човек не може да знае всички строители - кой добър и кой не

А може ли да кажете за ориентир няколкото най-качествени строителя от новите? Благодаря. Аз лично засега съм се ориентирала към ЕПК от преди промените, тъй като уж е имало някакъв стандарт, който се е спазвал, но естествено, предпочитам ново, стига да е качествено. За съжаление, не мога да намеря такава информация -- кои са качествените нови...

За пазара на имоти, следя от няколко седмици всички уебсайтове и пазарът не продава така активно. Няколко имота, които съм си набелязала, седят... тоест хората са в изчакване. Поне такива са моите впечатления.

Е, както съм писала малко сложна работа е да знаеш кой е качествен, кой не, камо ли пък най-качествените. Като си харесам сграда, търся инфо за строителя в интернет, или пък съм чула от познати, че са доволни от техните жилища. Аз лично съм живяла в сграда на КСтрой и съм много доволна. От познати съм чувала, че са добри сградите на Sofia Project, Infinity Property, Bigla III, BLD, ама чак пък да твърдя, че са най-качествените не бих се наела.

# 542
Мъск не се е отказал да купува туитър. Има съмнение, че потребителската база е надута с фалшиви профили и неистински потребители. Това съвсем не е нещо ново. Много фирми преди да се продадат, пудрят здраво финансовите репорти, съкращават хора и дейности, за да оправят профита, надуват клиентските репорти и цифри…
По новините казаха, че имал проблеми със сумата. Имал уж парите, но му били вложени и пр. и пр. Според мен им се е объркала някъде сметката. Ще стане ясно.

# 543
  • Sofia
Мъск е лисица. Някои твърдят, че се опитва да свали цената на сделката и за това сега се хваща с броя на фалшивите потребители в Туитър, а той това го знае отлично и преди да направи оферта за Туитър. Това е естествен процес и го има във всички платформи.

Няма начин да е вярвал нещо друго. Да не говорим, че аргументите му за покупката нямаха нищо общо с броя на потребителите и изглеждаше, че иска да купи платформата без значение от състоянието и (уж, заради свободата на словото бла-бла).

От друга страна Туитър нищо специално не са правили или пудрили данните, тъй като те самите не са и очаквали да излезне един човек и да направи оферта за цялостно изкупуване на компанията.

А и е напълно реално, точно сега, в момента на голям отлив на инвеститори, никой да не иска да затвори дългосрочно акции срещу пари, особено ако инвеститорите очакват акциите нa Tesla да спаднат още в близко време (това беше информацията, че Мъск ще размени акции на Тесла, за да закупи Туитър).

# 544
В тая тема почнахме да пишем за всичко друго но не и за имоти Grinning Нормално при тия безумни високи цени, вече на всеки му е ясно кво става на пазара за имоти Grinning

# 545
Ами май всичко, което може да защити 2000е/кв. за ЕПК в Младост в момента вече е казано и се изчерпва до народопсихологията на българина. Но пък Луна днес направи +1000% Simple Smile

# 546
# 547
Автор:
Галин Ганев
Редактор на тема Автомобили във Fakti.bg
Даже и статията завършва по средата и в нищото:
" Преди около три месеца Amazon увеличи двойно минималните заплати, ..."

# 548
Като писах, че инфлацията изпуска "балона" с цените, доколкото изобщо има такъв, някой ме контрира как в Турция имало голяма инфлация, ама цените на имотите не растели така. Ми, друго чета...

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/zhilishtata-v-turciia-posky … vat-dvojno-242471

# 549
  • Sofia
fakti.bg не беше ли един от сайтовете бълващи фалшиви новини?

# 550
Прости превеждат от чужбина.

# 551
Това за Амазон е пълна простотия. Те увеличиха максималната заплата, а не минималната. Доскоро кеш заплатата в Амазон беше макс 150К като останалото се плащаше в акции. Сега понеже акцията не се представя добре вдигнаха кеша на 300К. Това не значе че всеки ще получава толкова.

# 552

Големите компании или FAANG както са по известни в Америка не са ИТ фирмите в България(било то и подразделението на Uber, MS) и никога няма да бъдат. Тук знам за няколко фирми които имат стол примерно но нищо там не е безплатно. Да цените са по-евтини но пак си плащаш за храната. Там не е така.

Както и казах в предишен коментар големите фирми имат достатъчно ресурс и просто наемат хора защото могат. Винаги може даден екип да поеме друг под-продукт за разработка докато се напаснат нещата.

Не е и тайна че тези фирми тип Twitter & Uber просто горят капитал с надеждата някой да ги купи защото end of lifecycle-a идва и нещо ново ще се появи а и не те не испяха да капитализират финансово както се надяваха и реално се издържат от цената на акциите си.

Ако се надяваш на някакъв крах на ИТ и конкретно в БГ не мисля че ще ти се получи. Видя се че да се работи ремоут е възможно и по-удобно доста често. Има достатъчно платформи за наемане където се плаща повече на час отколкото в аутсорсинга.

Отделно защо не сложиш и статията където се казва че програмистите напускат защото ги връщат по офисите или не ти харесва Grinning

Айде да не е тотален спам.

Днес засичам на 165к евро тристаен(100кв) в Бриз(Варна) по БДС. Тези хора тотално превъртяха играта. Мислят си че хората парите по дърветата ги берат.

# 553
Днес засичам на 165к евро тристаен(100кв) в Бриз(Варна) по БДС. Тези хора тотално превъртяха играта. Мислят си че хората парите по дърветата ги берат.

Не си мислят само те и аз си го мисля, че в българина парите като салфетки с чувалите ги харчи Grinning Grinning Grinning

Иначе с нищо не може да си обясниш тия абсурдно високи цени на имотите в България  Grinning

# 554
Цените са високи, защото няма предлагане. По-точно няма предлагане, защото всичко се изкупува още на проект преди дори да е одобрено строителството и това не се прави от хора, които си купуват жилище а от инвеститори и рентьори. Преди 20 години, когато бяхме 8 милиона сме имал 3.7 милиона жилища. Днес имаме 4 милиона жилища и 6.9 милиона жители, но така ще бъде, като има хора с по 3 и повече празни апартамента.

Общи условия

Активация на акаунт