Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 728
  • 719
  •   1
Отговори
# 585
Ако броим алеите в Борисовата за велоалеи може и Изток с уговорки да влезе в описанието.

# 586
Миналата година обикаляхме Яворов и Оборище, докато търсехме под наем, толкова занемарени и мръсни градинки не бях виждала в квартала ни.И в тези квартали всичко е въпрос на микролокации.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 17:57 от Lora Lay

# 587
В Центъра го има всичко това. Конкретно около парка Заимов и Докторската градина.

Ами не..

Хайде да почнем от детските градини, че е актуална тема:
2008 - неприети 5000+
2022 - неприети 10000+

Колко са свободните места в градина номер 100?

Мисълта ми беше, че в новостроящ се квартал като МанЛи има възможност да се направят градини, паркове, алеи и т.н., а то още улици и осветление няма.. А в същото време искат 1500 евра.. о боже Close

# 588
от децата се печели само когато им продаваш увеселителен парк, лего , ел. игри и техника и подобни ... от някаква детска градина не става пачка.

# 589
Аз вече се съмнявам, че пишат 12 годишни.
При цялото развитие на квартали като Ман. ливади, за толкова години, нито улици, нито градини. Да очаквате, че ще стане е като да станем всички милионери.
И да има добре уредени микро райони, както някой каза, в кварталите. Затова, ако имате определени изисквания, освен цена на квадрат, вземете и разучете в този микро район, какво има, какъв е транспорта и т.н.
Жилище за живеене за българина, понякога е за цял живот, да влачиш дете през 10 квартала, за градина си е изпитание.

# 590
В Манастирски ливади запад вече всичко е загубено. Ще направят евентуално едно училище заедно с детска градина на мястото на бившата Родна стряха и това е. С което ще се реши проблемът на 10% от квартала, евентуално 😆
За други локации няма къде, всичко е частно…те дори улиците са частни.

От частни детски градини по 1000 лв на месец не се печели, а?

# 591
друго си е от айфони по 1000 евро всяка година и аповете им и интернета и импулсите им и т.н апове и пр.

# 592
Абсолютно така е!

А искам да ви попитам - когато избирате жилище за живеене взимате ли предвид къде са ситуирани повечето офиси на компании във вашата сфера на работа, за да не се налага да минавате през цяла София?

Ето един пример - офисът на двама мои познати е на Цариградско до мола, а идват чак от Перник с кола и от Мировяне с градски транспорт всеки ден. Аз лично не бих издържал на този ритъм и затова бих си търсил нещо в рамките на града в квартал, който не е твърде отдалечен от офис локациите. Именно затова се отказах от къща в някое село край София. Ако работиш на 100% дистанционно вече това отпада като минус.

# 593
Ми моето дете някога го приеха без проблеми в две детски градини и си избирахме. Аз знам и още една друга. Тоест само аз знам три в този тесен участък.
А къде има занемарени градинки не се сещам, те са две  - парка Заимов и Докторската, и двете са ремонтиране скоро, осветление, трева, пейки, асфалт, безжичен интернет, фонтани и езерца...

# 594
Аз вече се съмнявам, че пишат 12 годишни.
При цялото развитие на квартали като Ман. ливади, за толкова години, нито улици, нито градини. Да очаквате, че ще стане е като да станем всички милионери.
И да има добре уредени микро райони, както някой каза, в кварталите. Затова, ако имате определени изисквания, освен цена на квадрат, вземете и разучете в този микро район, какво има, какъв е транспорта и т.н.
Жилище за живеене за българина, понякога е за цял живот, да влачиш дете през 10 квартала, за градина си е изпитание.

Какво да стане с МанЛи? Да буренясат затворените комплекси, за да заприлича на Яворов, да изпадат мазилките на сградите, за да заприлича на Докторската и Изток? Или да напрявят велоалеи като липсващите в цяла София?

То няма нормален квартал в София по нормални европейски стандарти, не знам защо е този хейт към новите квартали. Ами по български неуредени са. Аз например не искам да живея в панелен квартал и не искам и да виждам панели през прозорците си. Така, че само в нов квартал да живея дългосрочно. В момента съм в Изток, под наем, за протокола

# 595
Европейски квартал в София няма. Няма и да има. Място не остана, да се направят европейски тротоари без коли, с велоалеи, място за детски площадки и т.н. Така че, всеки си избира какво иска.
Ние за 1456-ти казваме, че в някои квартали, чудеса няма да станат.
Нито откъм улици, нито откъм детски градини. Искате ново строителство, имате ново строителство в цял квартал.
Няма хейт, има обективни факти, излагани тук многоо пъти. Улиците са частни, последната земя е частна, кой ще я даде за нещо друго от поредния блок.
Затова и имаме различни квартали като строителство и инфраструктура и има за всеки вкус.

NikolaToshev - зависи какво планираш за бъдеще.
Ако ще има деца, лично за мен градина и училище на пешеходно разстояние е важно. Също и метро. Голямо улеснение е. Естественно всякакви малки и големи магазини за храни, ресторантчета за бърза вечеря. Нещо такова.
Офис се сменя, а и ако имаш половинка и тя работи на другият край на София, пак е път.
Ако ще купуваш за себе си, се съобразяваш само с теб.
Офис, фитнес, приятели, забавления, кола или метро.  Гледка.

И жилище се сменя и работа.

# 596
  • Sofia
Ми моето дете някога го приеха без проблеми в две детски градини и си избирахме. Аз знам и още една друга. Тоест само аз знам три в този тесен участък.
В момента е зле навсякъде, а на определени места, много, много по-зле. Пример: имаш максимални точки и няма как да събереш повече, но и няма как да влезнеш, освен ако не направиш едно от двете:
* вземеш документ от ТЕЛК;
* плащаш на ръка (суми от 300лв на месец като "разсрочено" плащане, както и 5-6к единично);

Европейски квартал в София няма. Няма и да има. Място не остана, да се направят европейски тротоари без коли, с велоалеи, място за детски площадки и т.н.
Обективно погледнато старите квартали, с широките улици, паркове и градинки имат шанс да се оправят, като се отремонтират тротоарите и улиците, премахнат се колите и се построят подземни паркинги под всички незастроени големи площи, площадки, градинки и т.н. Напълно е възможно, в съседна Румъния има достатъчно примери.
За грозните панелни блокове - много могат да се подобрят и там нещата, както е масово в Германия, където старите соц блокове (не е нужно да са били панелни - има и много праволинейни и грозни тухлени) са ремонтирани, санирани и боядисани, плюс облагородени градники и без да се отличават с фантастичен дизайн, тези места и квартали си изглежда много добре, сравнено с който и да е софийски кварал.

Ето един пример от Кьолн, от квартал с банални кооперации от едно време (не с модерен дизайн), но добре поддържани, санирани и спретнати зелени площи. Много ми напомня мястото на Лагера, като зеленина, дървета и тип сграден фонд.. и реално може да се направи да изглежда така: https://goo.gl/maps/hNLbADKfwuVwDqru8 (без това което споделям да е нещо невероятно или уау, но тъй като точно там бях на Airbnb, разгледах на живо района и ми направи добро впечатление).

За новите квартали обаче такъв, втори шанс няма да има, заради свръхзастрояванаето, липса на място за тротоари и малки улички. Там като се застрои всичко, дори и при най-голямо желание няма да има кой да бута блокове за да разширява улици, тротоари или пък да прави градинки и зелени площи.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 21:29 от julian

# 597
Панелните квартали щяха да са супер, ако имахме културата да поддържаме сградите си. Широки улици, широки тротоари, уширения за паркиране,  градинка за всеки блок, много зелени площи, завидно отстояние между сградите, на фона на днешното строителство ...

# 598
  • Варна
+1 с уточнението - да ги поддържаме цялостно, а не на парче.

# 599
Пример: имаш максимални точки и няма как да събереш повече, но и няма как да влезнеш, освен ако не направиш едно от двете:
* вземеш документ от ТЕЛК;
* плащаш на ръка (суми от 300лв на месец като "разсрочено" плащане, както и 5-6к единично);

Това за детските градини не го разбирам. Ние плащахме по 950€ на месец за детска градина преди 5г. Софийските имоти са на европейско ниво, а детските градини са без пари почти. Ще се чака като са толкова евтини. Ама и там сигурно ще стане като със Софииските имоти.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 23:26 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт