Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 727
  • 719
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Това за детските градини не го разбирам. Ние плащахме по 950€ на месец за детска градина преди 5г. Софийските имоти са на европейско ниво, а детските градини са без пари почти.
Говорим за облагодетелстване на директор, за взимане на подкуп, за всичко това, което НЕ е наред в държавата и главната причина поради което сме на това деридже, защото вместо всеки да си свърши работата, предпочита да открадне едни пари, да усвои едни пари или да вземе едни пари за ДА/НЕ свърши някаква работа. Не става дума, че 300-400лв са много, а че това са пари които се плащат нерегламентирано и в същото време ще остане дете на улицата въпреки, че е изпълнило всички условия и е събрало максималния брой точки.

# 601
Това, което ми прави впечатление е, че има някакви и много големи несъответствия в определени области между България и чужбина. Имотите, хотелите, стоките по магазините са на европейско ниво. Но в сферата на услугите, все още има сравнително по ниски цени-гр. транспорт, пред и следучилищни занимални, отчасти ресторантьорството, отчасти здравеопазването. Просто ми е любопитно на какво се дължи това.

Пък за нерегламентираното плащане. В началото на годината бях на косъм да купувам, строителят ми обясни, че част трябва да е в кеш. Странно ми е как още се процедира на този принцип, но май е правилото, а не е изключение.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 23:47 от ierldan

# 602
Ама, да се изясним, че далеч не всички улици в МанЛи са частни. Можеш да има нещо някъде, но не е като да е масово, и човек да не може да припари до у тях си, ако няма крила.

# 603
Това, което ми прави впечатление е, че има някакви и много големи несъответствия в определени области между България и чужбина. Имотите, хотелите, стоките по магазините са на европейско ниво. Но в сферата на услугите, все още има сравнително по ниски цени-гр. транспорт, пред и следучилищни занимални, отчасти ресторантьорството, отчасти здравеопазването. Просто ми е любопитно на какво се дължи това.
Не знам на какво се дължи, но в Прага е същото - скъпи имоти, но там и наемите са полудели. С тази разлика, че Прага е Прага и привлича много чужденци, докато София не толкова. При нас Пловдив е по-голям хит сред младите експати напоследък.

Транспортът ни е евтин, специално софийският спрямо повечето чужбини. Но в Прага е горе-долу на същите цени, поне при месечните карти. 26 евро и малко срещу 50 лева за всички линии тук. А преди няколко години беше 25 евро, та съвсем същото беше, но при по-високи заплати и наеми. В Братислава картата е същата, а заплатите в големите компании са подобни на тези в Прага при по-ниски наеми и съответно много чужденци вече предпочитат там пред Прага, защото много повече спестяваш от колкото в Прага, където има балон и на наемите, а и си съвсем близо до Австрия и Унгария. Прага е по-далеч от други страни за екскурзии. И Интернетът им беше евтин, не като у нас де, но спрямо заплатите. Може би общото е, че и трите сме бивши соц страни и хората очакват да не е много скъп транспорта и услугите, дори и имотите да полудяват. Имаме и най-евтините влакове, но повечето хора са по автобусите.

По-странното е как може в Гърция нетът и други услеги да са толкова скъпи спрямо заплатите. Предлагаха ми 1000 евро заплата, мисля, че бруто в Атина, как се живее с тая сума там не знам. С 1300 бруто в Братислава много се спестяваха, хранат почти като у нас, транспорта също, в Атина е по-скъпо всичко. Във Варшава пък даваха едва 600 евро преди няколко години в аутсорсинга и се изсмях. Вече знам защо толкова поляци има в Братислава, Прага и София, в първите две получават повече пари, а в София същите пари при по-евтин живот.

# 604
Имотите, хотелите, стоките по магазините са на европейско ниво. Но в сферата на услугите, все още има сравнително по ниски цени-гр. транспорт, пред и следучилищни занимални, отчасти ресторантьорството, отчасти здравеопазването. Просто ми е любопитно на какво се дължи това.
Елементарно, Уотсън. Просто става дума за две различни категории ползватели. Ако рязко се дигне цената на транспорт и здравеопазване, втората група ползватели съвсем ще го закъсат. А са доста, нищо че не пишат в имотните теми и не се забелязват в соц.медиите, има си ги.

# 605
В Центъра го има всичко това. Конкретно около парка Заимов и Докторската градина.

Ами не..

Хайде да почнем от детските градини, че е актуална тема:
2008 - неприети 5000+
2022 - неприети 10000+

Колко са свободните места в градина номер 100?
С детските градини си е проблем, но не е като да няма решение. Аз успях да се справя. Освен това обаче всичко друго е много лесно. Училищата са добри и са на няколко минути пеша. Има и всичко останало. В района на Витошка освен всякакви магазини, държавни учреждения, заведения, градинки и т.н, има и супер удобен ГТ.

# 606
  • София

Пък за нерегламентираното плащане. В началото на годината бях на косъм да купувам, строителят ми обясни, че част трябва да е в кеш. Странно ми е как още се процедира на този принцип, но май е правилото, а не е изключение.
Много ми е интересно как ти е толкова любопитно “на какво се дължи това”. Все едно вие не знаете тук колко изкарва средностатическия човек, колко са ни скъпи елементарните месечни сметки за ток и т.н въпреки че произвеждаме наш и на какви пенсии се очакват да издържат възрастните хора.

Когато държавата вложи повече пари и наистина вдигне пенсиите, както и заплатите на масово недохранените мед. сестри и т.н. (в държавния сектор, а не лекари с частни кабинети.. имам позната мед. сестра която взима 700 лв на кръст и има 2 работни места).. тогава можеш да очакваш цените да те вдигнат. Силата на купуваемост на българина е най-зле от всички други държави в Европа спрямо заплата сравнена с цените на храната и така нататък. Хората тук забравят, че и не всеки като повечето от нас има наследствен имот или имот от преди години който може да продаде за огромна сума кеш (и евентуално да доплати само за ремонт и/или малка разлика като купува нов).

На тези цени и на панелките включително хората с професии извън ИТ и т.н сферата би трябвало някак си евентуално да вземат досатъчно пари, за да имат поне и за ипотека. А тази статистика за това как имотите тук били най-достъпни ми е невероятно смешно да я гледам, защото те в такова лошо състояние се продават (или чисто ново строителство с надвишени цени, вместо въведено във вид за възможност за нанасяне) - трябва едва ли не да вложиш толкова пари в имота от гледна точка на ремонти, че реалната цена на това което ни предлагат на пазара е драстично по-висока.

# 607
Чуден ми е точно принципът, по който имотите в София са на такова високо ниво( въобще не бих казала достъпно от западна гледна точка), храната в супермаркетите също - нека го кажа просто какъв е принципът по-който основности като подслон и храна са много скъпи, и би трябвало да се прави нещо от страна на управляващите за тяхната достъпност, пък разни второстепенни услуги са в пъти по-ниски. Не съм намерила адекватен отговор засега.

# 608
Имотите, хотелите, стоките по магазините са на европейско ниво.

Някой май е пропуснал репортажа за това как един и също продукт в една и съща верига, има различен състав за българите и европейците. На въпроса, защо има разлика производителите натези продукти ни отговарят - "За да отговаря на вкуса на местното население". Тоест ние сме свине за тях и като такива трябва да се храним с помия за разлика от истинските европейци.

# 609
Ieridan, обяснението е че нашата икономика е като мъртвородено. У нас няма производство, много храни и стоки се внасят и минават през няколко посредника/дистрибутора, всеки от които си слага надценка и товари цената. А производителите пък имат висока цена на енергия - ток, газ и други поради малоумните управленски решения, което оскъпява и собственото ни производство.
В основата е лошата политика в енергийния сектор, която не служи на държавата ни, а на чужди интереси. Визирам безброй безумията с газопроводи, аец, тецовете, зелена енергия, лукоил и т.н. За всички това са виновни безгръбначните и продсжни политици. Като има висока цена на енергия, няма желание за собствено производство. Превръщаме се встрана на услуги и аутсорсинг, а от тях пари завсички и евтин живот няма как да стане.

# 610
Чуден ми е точно принципът, по който имотите в София са на такова високо ниво( въобще не бих казала достъпно от западна гледна точка), храната в супермаркетите също - нека го кажа просто какъв е принципът по-който основности като подслон и храна са много скъпи, и би трябвало да се прави нещо от страна на управляващите за тяхната достъпност, пък разни второстепенни услуги са в пъти по-ниски. Не съм намерила адекватен отговор засега.
Всички идват в София, затова имотите са най-скъпи. Във всички столици в Европа и не само е така... Няма как да е друго..

# 611
Услугите все още са много по-евтини в България защото заплатите в секторите, които ги предоставят, са много ниски. В Германия фризьорката трябва да получи минимална заплата 13 € на час, в България 2€. Като се вземе предвид и платежоспособността на клиантелата и всичко си идва на мястото. В секторите, които работят за експорт, като любомото на всички IT, заплатите могат да стигнат европейските защото продукцията се продава на европейски цени (разбира се и гладът за талант е огромен и глобален).

Относно коментара, че детските градини били “евтина услуга” - съгласна съм ако се отнася за общинските. Частните са адски скъпи. Толкова са недостъпни, че за 80% от майките е финансово по-изгодно да си гледат децата сами и да не ходят на работа. Защото заплатата им не би стигнала да покрие разхода за градината. Което от макроикономическа гледна точка е абсурдно! Това за мен, на фона на огромната демографска криза и на огромния брой неприети деца в градини, е недопустимо и крещи за законодателни промени.

# 612
За детските градини всеки си прави сметката кое му е важно и кое не е. Който купува в квартал без ясла, градина, училище, медицинско заведение и пр., явно си е направил сметката, че не му е проблем возенето през няколко квартала.

В темата за кварталите, където често се обсъждат градините, пуснах скрийншот от последното класиране за първа градинска група в една от градините в нашия квартал - понеже разни хейтъри непрекъснато ми обясняват как в квартала нямало детски градини Simple Smile и родителите били длъжни да плащат хиляди на частно (всъщност точно родителите, които искат да плащат за частни градини\кооперативи имат проблем с липсата на такива наблизо - парадоксите на живота). Забележете с колко точки са приети децата в тази градина:

# 613
За детските градини всеки си прави сметката кое му е важно и кое не е. Който купува в квартал без ясла, градина, училище, медицинско заведение и пр., явно си е направил сметката, че не му е проблем возенето през няколко квартала.

Да, тези които купуват сега, са наясно с "екстрите" или липсата на такива в новите квартали.
Обаче някои от въпросните южни квартали, като МанЛив, са активна строителна площадка от поне 20г насам. Познавам хора, които са купили още в самото начало - наоколо са били буквално ливади. Имало е проекти и за училища, и да детски градини, и за всичко. И хората са очаквали един европейски квартал - все пак всичко се е правило наново, потенциалът е бил там. Обаче лакомията, корупцията и безхаберието на управлението на България и на София ни доведоха до сегашната хава. Мила родна картинка.

Скрит текст:
Забележете с колко точки са приети децата в тази градина:

За кой квартал точно става въпрос? Люлин?

# 614
Simple Smile Не, не е Люлин, а един от кварталите, които са магнит за хейтъри и тролове, понеже цените са високи.
------------------------
В друг форум потребителка беше направила калкулация кое е по-изгодно финансово - по-скъп имот в квартал с добри градини и училища или по-евтин на място, където по някаква причина - липса или неприемлива среда, - се налага частна градина\училище или развозване. Ако намеря таблицата ѝ, ще я пусна.

Общи условия

Активация на акаунт