Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 627
  • 719
  •   1
Отговори
# 660
NikolaToshev само философии. Нали сега дават ЕС 300 милиарда за иновативни енергии . Кой друг съюз предприема толкова иновации в такава основна сфера?

# 661
Lora Lay и moonriver, мислите ли, че ако например някой хипотетично взима 70к на година, трябва да плаща същите данъци като този на 35к? Не трябва ли от някъде да се започне? После и имотите - тези с над един имот да си плащат данъци както правят навсякъде по света? Когато се създава държавна политика се търси комбинация от поощрения и облагане, а не бездействие.
Е те и сега плащат различни данъци. Първия плаща 7к на година, втория 3.5к. Само ставката е една и съща (10%). Да не би първия да ползва двойно повече държавни услуги?
Данъците на имотите пък навсякъде по света са сложни и специфични за района. Държавите са прокарвали всякакви политики за насърчаване на това и предотвратяване на онова, и в резултат данъчните закони са по-дебели и от библии, и трябва да плащаш на адвокат и счетоводител, само за да може да си сметнеш колко имаш да плащаш (не да ги избегнеш!). Което е погрешно. Фискалната политика не е социална.

Аз не съм съгласна, има професии, като мед сестра, които са много отговорни, но не добре платени. Тези хора не заслужават ли примерно равен достъп до жилища, и т.н. Те плащат по малко количество данъци, по тази логика, те трябва да имат достъп до по ограничени блага, в сравнение с някой примерно мениджър в хазартна компания, който е платил повече данъци, защото заплатата му е по-голяма.

Това е едно, сега със всякакви консуматорски и др индекси може да се изчисли кое е комфортно ниво на заплащане, след което е редно да се плаща повече. На същия принцип е правилно данъкът да се определя от сем положение, брой деца, инвалидност и т.н. Или и там flat rate мислите че е добре, за да не е много сложно? Сматате ли, че хората без деца трябва да плащат по малко данъци, за да не образоват чуждите деца? Ами те като остареят, нали някой трябва да работи, за са плаща данъци и затвори кръга?

Вси пак, данъчната политика би трябвало да има социален елемент. Много се надявам България да не избере американския модел. Който е бил в Америка може да сравни броя на бездомници в големите американски градове с тези в Европа, градския им транспорт, включая метро.

По принцип последните страници много се изписа защо пропорционалното облагане не става в български условия, но никой не казва как евентуално могат да се съберат средства за подобряване на инфраструктурата, имиджа и др подобни. Би било интересно.
Пари има. Отделен въпрос е как се харчат и колко от тях се отклоняват. Бюджета на България за 2022 година е 63 млрд лева, а на София 2.1 млрд. В действителност дори и при недобро управление положението в България се подобрява, а ако някога изкараме късмет да имаме допри управници, ще бъдем още по-добре. Ние се оплакваме от  здравеопазването например, но в Англия положението е още по-зле, а в Германия пък месечната медицинска застраховка си е сериозна сума. Реално много български градове стават все по-хубави, а специално в София живота е доста приятен. Това в комбинация със спадащото качество на живот в много западни градове е една от причините имотите тук да са толкова желани.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 02:14 от Мъфин

# 662
Това че ставали хубави е добре, но само като влезеш в някои общински и дори областни центрове и веднага виждаш мургави. Монтана и Видин имат сериозен проблем с тях. Е как да се престаша да купя каквото и да е ако ще ме е страх за жена и деца и да не ми оберат къщата?

Иначе в Германия и Англия че имат мн проблеми е факт. Там пък има много араби, предимно безработни и потенциални терористи и изнасилвачи на деца и жени. И местните   предпочитат тях пред нас. При нас пък по селата колко много бабички бяха изнасилени от роми досега.

А точно София отдавна не е приятна. Все по-разтетлене разписания на транспорта, метрото понякога е с интервали като за трамвай. Почти всеки път се дава на Трейс да го прави или други такива некадърници и после 100 ремонта. Бургас е в пъти по-добре вече, Варна също, но в първия особено пък няма много възможности за работа.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 02:34 от Анонимен

# 663
Не е истина до какви висини стига темата .

# 664
София била приятно място?! Sweat Smile Това може да го каже само някой чуждестранен студент по Еразъм, дошъл на евтинко, купони, лесничко в университета и секси състудентки 😄

София е ужасно мръсна.
София зимно време е с опасен за здравето въздух.
София е претъпкана.
София е презастроена.
В София има огромен дефицит на елементарна инфраструктура - канализация (липсва в 25% от града), газификация, тротоари, паркове, градинки, паркинги  и т.н.
В София има изключително лоша организация на движението (липсва интегрирана система за контрол на графика) с резултат всекидневно огромни задръствания, вече и извън час пик.
В София има квартали, в които вече няма надежда да бъдат облагородени с елементарна обществена инфраструктура (детски заведения, поща, парк, обществени паркинги) защото 100% от земята е частна.

Мога да продължавам до утре…
Сигурно на някой София може и да му изглежда добре, срвнявяйки с Каспичан (примерно), но сравнението с който и да е голям западен град (че дори и с Букурещ) е тотален провал за София.

# 665
София била приятно място?! Sweat Smile Това може да го каже само някой чуждестранен студент по Еразъм, дошъл на евтинко, купони, лесничко в университета и секси състудентки 😄

София е ужасно мръсна.
София зимно време е с опасен за здравето въздух.
София е претъпкана.
София е презастроена.
В София има огромен дефицит на елементарна инфраструктура - канализация (липсва в 25% от града), газификация, тротоари, паркове, градинки, паркинги  и т.н.
В София има изключително лоша организация на движението (липсва интегрирана система за контрол на графика) с резултат всекидневно огромни задръствания, вече и извън час пик.
В София има квартали, в които вече няма надежда да бъдат облагородени с елементарна обществена инфраструктура (детски заведения, поща, парк, обществени паркинги) защото 100% от земята е частна.

Мога да продължавам до утре…
Сигурно на някой София може и да му изглежда добре, срвнявяйки с Каспичан (примерно), но сравнението с който и да е голям западен град (че дори и с Букурещ) е тотален провал за София.
Това го казва кореняк софиянец притежаващ няколко имота един, от които се намира в една от скъпите европейски локации. Да не говорим, че намеренията ми са да инвестирам и в още едно жилище.

# 666
зможе ли някой да обясни какво в същост точно се разбира под
Цитат
кореняк софиянец

# 667
зможе ли някой да обясни какво в същост точно се разбира под
Цитат
кореняк софиянец

Да, не е тайна - човек роден и израстнал в София.

# 668
Мъфин, радвам се за теб! София е гадна за живот, но е икономически център и привлича население , тоест доходоносна за имотни инвестиции - в това спор няма. Особено на фона на всички останали градове в България. Обаче “приятно” място определено не е.

# 669
Здравейте, имам следните въпроси:

1. кои от строителните фирми на ново строителство строят качествено?

2. с какви материали кога се амортизира апартамент? Например, колко време един имот строен от тухла издържа? Разглеждам апартаменти в ЕПК блокове, защото знам, че издържат много години, но блоковете са с нехигиенични, неподдържани общо пространства, гледат котки в коридора и какво ли не. Панелките от 80тте е ясно, че не са опция, а при тухлата как стоят нещата? Например, тухлено блокче от 1977 г тотално ли да забравя?

Сега се отказах да взимам ЕПК апартамент в квартал, които ми е по вкуса, защото много лошо миришеха общите части, блокът е огромен, а хората явно не могат да се договорят да го пазят чист. 

Новото строителство има много лоша репутация, но дали наистина е така? Ново строителство разглеждам квартали Овча Купел стара част, Красно село, Павлово.

Старо строитество тухла какво ви е мнението? Един страхотен малък апартамент в Оборище видях, но е старо строителство тухла...това колко живот ще има, ако го купя?

Изобщо какви са алтернативите на ЕПК, кои са добрите нови строителства (да не са в Малинова долина, манастирски ливади)?

София е много приятен за живеене град, доста е зелена, но наистина е пренаселена. Може би ако Софиомразците се изселят, ще е още по-добре Simple Smile))

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 12:19 от MariyaHris

# 670
jedinait сигурна ли си? Много плитки тези корени. Но може да си права. Може да е понятие с едно значение и не всеки да си разбира под него каквото му изнася.

# 671
jedinait сигурна ли си? Много плитки тези корени. Но може да си права. Може да е понятие с едно значение и не всеки да си разбира под него каквото му изнася.

Да, сигурен съм. Кое е толкова невероятно?

# 672
Невероятно ми е , защото при твоето определение може да се появи някой, който да претендира за степенуване, по-, по-по-, най- и т.н. Както и на въпроса , който така често се задава @Вие от кой край сте ? @ Повечето отговарят с от къде им е родата и т.н.
Но приемам че е както пишеш. Само попитах.

# 673
Според мен, софиянец е всеки, немйекащ, роден и израстнал в София индивид. Вече за кореняк там трябва да се гледат родословни дървета, изискванията са по-високи и аз не бих броила други освен реститутките - тези с имоти от преди войната. Или децата на много от нас, които са вече 3-4 поколение софиянчета.

# 674
Това го казва кореняк софиянец притежаващ няколко имота един, от които се намира в една от скъпите европейски локации. Да не говорим, че намеренията ми са да инвестирам и в още едно жилище.
И аз съм кореняк софиянец, но повече ми допаднаха Будапеща и Братислава като живот. И най-вече като хора и че са на вода...нерде Перловец нерде Дунав.
За инвестиции София може и да е по-добре, не знам. Но на Балканите за мен най-привлекателната столица е Атина. В нея миксът от чужденци е много по-качествен с малки изключения, в София имам чувството, че идва шлаката на запада, дето там ще е на социалки или касиер в Билла-та, а тук става тим лидер в кол център на висока за тук заплата само защото говори родния си език. Обираме им нискоквалифизираните.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 12:38 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт