Струва ли си работата на морето?

• 14 193
  • 210
  •   1
Отговори
# 90
Не плашете девойчето, на морето се изкарват много пари, ако попаднеш на правилното място и на добра позиция.

Освен това работата на морето не е само за пари- научаваш чужди езици, които ще ти служат цял живот. Запознаваш се с много интересни хора. Точно работа за 23 годишна е , ще ѝ даде много нови хоризонти, особено ако учи туризъм.

Моите 3 сезона щ не само пари ми донесоха, а изцяло промениха живота ми без да преувеличавам. Освен това се научих на работна етика и издръжливост, които ми бутат след това кариерата.

Но както сте казали много е важен работодателят, с малки фирми не трябва да де хваща човек.

# 91
  • Варна
Стана ясно, че девойката иска да се занимава с детска педагогика. В такъв случай ни туризъм, ни езици ѝ трябват. Да си постави една цел и да я следва, без да се разсейва. Работна етика и издържливост може да придобие на всяка една целогодишна позиция. Не е нуждо да работи по 15 часа на открито.
Имала е 5 лета да се забавлява по курортите. Проспала ги е.

# 92
  • София
Хайде стига с това късно ти, рано ти е.
Имам познати, които за първи път въобще заработиха на 26-7. Е да, имаха гръб. ( Но всъщност и авторката има, не са я изхвърлили и и поемат част от разходите)
Всеки си върви с неговото си темпо.

Момичето не иска да работи в туризма, така че този стаж няма да и е от полза.
Иска да е учителка в детска градина, аз с актуална информация не разполагам за условията, но няколко дами написаха че били много добри.
Обаче в частна такава съм почти сигурна, че език чужд ще искат.
Седейки в малкия град, работейки в хранителен магазин, учейки в измислен университет, живеейки при техните...всъщност не прави нищо, от това което иска.

Аз бих се ориентирала към град с повече и по-добре платени възможности за работа, Търново мисля че не е такъв, за Варна не знам, но по-скоро Варна.

# 93
  • Варна
Половината ми приятелки докато бяха в майчинство записаха и завършиха детска педагогика дистанционно към Шуменския университет. Щом с бебета се справиха, значи и авторката ще се справи, докато работи нещо друго, за да се издържа. Но я съветвам да потърси работа, свързана с деца (например аниматор в детски кът), за да има вече стаж в момента на завършването. Дори лелка в общинска детска градина може да работи без специално образование. Тъкмо ако случайно не ѝ допадне работата, да се откаже овреме. Но да не се чуди след като се дипломира тепърва какво да пише в сивито си.

# 94
Не казвайте на млад човек, че не му трябва език. Просто е смешно. На 23 да не можеш да комуникираш, да четеш чужда литература и да имаш някакви познания на английски (поне) е много тъжно!

# 95
  • Варна
Казах, че няма да ѝ трябва за конкретната професия, която иска да работи. А за лична употреба... ако е искала, да го е научила отдавна. Иначе е ясно, че винаги може да запише каквито си иска курсове, но вече излизаме от конкретния казус.

# 96
  • София
За лелка в градина май става и без средно. Една позната няма завършено, заради невзета матура и работи точно това. Нямах представа, че е възможно, ама явно.
Пародийните и бутафорни специалности и университети са напълно излишни. Към авторката - предполагам, че си записала висше, само защото трябва и всички го правят. Все още имаш време да поправиш тази грешка и да се насочиш към нещо практично.

# 97
На много места искат учители с английски. Със сигурност ще й трябва.

Английският си е задължителен и за обща култура, бих насърчила всеки млад човек да го научи, да има поне някакво ниво.

За лелките в детските градини - в държавните взимат мрз. Просто никой не иска да работи за толкова малко пари и явно наемат всеки.

# 98
  • София
А една учителка в детска градина колко взима, че ми стана интересно, понеже казахте че заплащането е добро.
Аз друго знам, но моята информация е много стара.

# 99
Е, “добро” е различно за всеки. Сигурно ако авторката остане в родния си град и започне там в детската градина, няма да са й малко парите. Ако взима подобна сума и плаща наеми и тн, ще са малко.

За детската градина - свекърва ми работи в държавна такава и ми е споделяла. Не съм се интересувала от заплатите на учителите, но предполагам, че в частните ще са значително по-добри.

# 100
  • София
Справка в нета показва, че стартовата заплата за висшисти е 1200-1800 лв. За студенти - от 800 до 1200.
Все е над това, което авторката получава сега и е на трудов договор.
В частните градини е повече, но имат и повече изисквания.

# 101
  • Варна
Може да работи в държавна само заради опита, докато се изучи. И после да се премести в частна. Те в частните ДГ нали освен да предлагат големите заплати, ще искат нещо повече насреща - опит. Понякога човек трябва да мисли в перспектива. Понякога се налага да работиш известно време за мизерни пари, за да натрупаш опит.

# 102
Учител, независимо дали в училище или ДГ, току-що започваш, от другия месец ще взима 1415 лв бруто.

# 103
Скрит текст:
Точно това ми казаха и вчера.., с една дума,че няма смисъл.  
Офертата е следната: в магазин за дрехи,заплатата е 1300,евентуално може да се стигне до 2000,зависи от мен, смените са 10 часа, работното време е “плаващо”. В квартирата сме щели да бъдем по 2 в стая, а ако си намеря нещо самостоятелно, може и те да ми го поемат.
Забрави! Като човек, живеещ на морето, мога да ти кажа каква е схемата, по която всяка година горят наивници от вътрешността на страната. Заплатата е 1300, ама само на приказки. Ще ти предложат договор за минималната, най-вероятно на половин работен ден, "щото по-добре да ти ги дадат на тебе тези пари, а не на държавата". Ще бачкаш по 12 часа на ден минимум, без почивен ден. На края на първия месец работодателят ще започне да кърши ръце и да мънка колко се е набутал с наем, с лицензионна такса и как пукната стотинка не му останала. Ама все пак направил заради тебе невъзможното, успял да задели едни 500 лева и ти ги дава. Пък после ще оправим останалото... На края на втория месец пак ще ревне как нямало туристи, как силният отпускарски месец бил август... бла-бля-бля... на ти 700 лева, пък на края на другия месец ще се оправим, обещавам, и ще останеш доволна! Обаче дойде ли края на сезона, тутакси ще запее друга песен: аз ще ти платя каквото дължа, не се дърпам, ама дай преди това да направим една ревизия... И на ревизията ти гарантирано ще излезеш 4-5 бона на минус, защото тарикатът предната вечер е изнесъл стоката от склада. След което ще ти бъде поставен въпроса: сега какво правим? Да подавам ли жалба в полицията и да те съдя за тия пари, или ще ги възстановиш доброволно? Ама не, ти си бедно момиче, изглеждаш ми честна, сигурно туристите са ги откраднали тия стоки... Пък аз съм много готин пич, така че, от мен да мине, няма да ти търся липсите. Можеш да си ходиш, чао!
Благодаря за подробното описание! Не знаех, че чак така стоят нещата..
Така стоят нещата в идеалния случай. В по-лошия работодателят след като те натчете на ревизията, започва с изнудване: "Или плащай липсите, или те давам на колекторска фирма. А те си имат начини... Ако не ти, родителите ти ще платят... Пък ако не искаш неприятности, тука правим една вечеринка за закриване на сезона, с консумация... Ела да обслужиш хората и ще ти опростя всички дългове, а утре можеш да си ходиш от дето си дошла...".

И няма кой да ти помогне. Всички собственици на заведения са мутро-мафиоти от 90-те. Полицаите отдавна са на хранилката при тях, така че ако пуснеш жалба в полицията, ще я използват да си масажират хемороидите с нея, а след три месеца ще ти пратят отговор, че по случая е предприета проверка, но не са намерени данни за извършено правонарушение. Или, ако си особено настоятелна, най-много да претърпиш нещастен случай - надрусала се, влязла да се къпе нощем в морето и се удавила... Всяка есен има десетки такива случаи. Щото тогава вълните се усилвали, разби'йш ли, не за друго...

А видиш ли наскоро регистриран потребител с едноцифрен брой постове да те уверява по форумите и социалните мрежи колко хубаво било да работиш на морето и той колко години бил така, колко пари бил изкарал и как завързал полезни познанства и научил езици - можеш да се обзаложиш 100:8, че авторът е точно от тия, най-гадните собственици на заведения, който зарибява персонал за сезона.

# 104
Търново е доста развит град. Варна пък е наистина огромен град за България. И на двете места ще има възможности Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт