Струва ли си работата на морето?

• 14 193
  • 210
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна

Имам заделени пари, не съм на 0.
Но така виждам нещата, че на морето за 3 месеца ще изкарам повече,отколкото тук.

Ама стига с това "ще". От 18 до 23 си имала 5 лета да ги изкараш тия повечето пари.
Реално ще изкараш повече пари от почти всяка целогодишна работа в голям град, не само по морето. Действай, не става само с "ще".

п.п. Наблягам на целогодишна, защото ти се намекна няколко пъти, че вече си стара за сезонна работа, а ти продължаваш да си правиш някакви сметчици за 3 месеца колко ще спестиш. Да, сигурно, но от личен опит ти казвам, че след сезона много трудно се намира постоянна работа и празните месеци ще ти изядат спестеното.

# 76
Точно това ми казаха и вчера.., с една дума,че няма смисъл.  
Офертата е следната: в магазин за дрехи,заплатата е 1300,евентуално може да се стигне до 2000,зависи от мен, смените са 10 часа, работното време е “плаващо”. В квартирата сме щели да бъдем по 2 в стая, а ако си намеря нещо самостоятелно, може и те да ми го поемат.
Забрави! Като човек, живеещ на морето, мога да ти кажа каква е схемата, по която всяка година горят наивници от вътрешността на страната. Заплатата е 1300, ама само на приказки. Ще ти предложат договор за минималната, най-вероятно на половин работен ден, "щото по-добре да ти ги дадат на тебе тези пари, а не на държавата". Ще бачкаш по 12 часа на ден минимум, без почивен ден. На края на първия месец работодателят ще започне да кърши ръце и да мънка колко се е набутал с наем, с лицензионна такса и как пукната стотинка не му останала. Ама все пак направил заради тебе невъзможното, успял да задели едни 500 лева и ти ги дава. Пък после ще оправим останалото... На края на втория месец пак ще ревне как нямало туристи, как силният отпускарски месец бил август... бла-бля-бля... на ти 700 лева, пък на края на другия месец ще се оправим, обещавам, и ще останеш доволна! Обаче дойде ли края на сезона, тутакси ще запее друга песен: аз ще ти платя каквото дължа, не се дърпам, ама дай преди това да направим една ревизия... И на ревизията ти гарантирано ще излезеш 4-5 бона на минус, защото тарикатът предната вечер е изнесъл стоката от склада. След което ще ти бъде поставен въпроса: сега какво правим? Да подавам ли жалба в полицията и да те съдя за тия пари, или ще ги възстановиш доброволно? Ама не, ти си бедно момиче, изглеждаш ми честна, сигурно туристите са ги откраднали тия стоки... Пък аз съм много готин пич, така че, от мен да мине, няма да ти търся липсите. Можеш да си ходиш, чао!

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 05:15 от the_master

# 77
Абе аз се замислих, че авторката май никъде не каза ясно, че квартирата ще я плаща шефът и почвам да се съмнявам дали лекичко не се е заиграл с думите.
Самостоятелно трудно ще намери при положение, че наемът за едно легло в стая тройка излиза минимум 300 лв , плаща се на вечер.
От друга страна, когато работодателите наемат, то плащат за стая, не за легло, и слагат и трето легло. Виждала съм и наистина стаи с двуетажни легла, 4 човека спят там.
Едит: сега се върнах да чета, всъщност е писала, че квартирата е осигурена.

# 78
Точно това ми казаха и вчера.., с една дума,че няма смисъл.  
Офертата е следната: в магазин за дрехи,заплатата е 1300,евентуално може да се стигне до 2000,зависи от мен, смените са 10 часа, работното време е “плаващо”. В квартирата сме щели да бъдем по 2 в стая, а ако си намеря нещо самостоятелно, може и те да ми го поемат.
Забрави! Като човек, живеещ на морето, мога да ти кажа каква е схемата, по която всяка година горят наивници от вътрешността на страната. Заплатата е 1300, ама само на приказки. Ще ти предложат договор за минималната, най-вероятно на половин работен ден, "щото по-добре да ти ги дадат на тебе тези пари, а не на държавата". Ще бачкаш по 12 часа на ден минимум, без почивен ден. На края на първия месец работодателят ще започне да кърши ръце и да мънка колко се е набутал с наем, с лицензионна такса и как пукната стотинка не му останала. Ама все пак направил заради тебе невъзможното, успял да задели едни 500 лева и ти ги дава. Пък после ще оправим останалото... На края на втория месец пак ще ревне как нямало туристи, как силният отпускарски месец бил август... бла-бля-бля... на ти 700 лева, пък на края на другия месец ще се оправим, обещавам, и ще останеш доволна! Обаче дойде ли края на сезона, тутакси ще запее друга песен: аз ще ти платя каквото дължа, не се дърпам, ама дай преди това да направим една ревизия... И на ревизията ти гарантирано ще излезеш 4-5 бона на минус, защото тарикатът предната вечер е изнесъл стоката от склада. След което ще ти бъде поставен въпроса: сега какво правим? Да подавам ли жалба в полицията и да те съдя за тия пари, или ще ги възстановиш доброволно? Ама не, ти си бедно момиче, изглеждаш ми честна, сигурно туристите са ги откраднали тия стоки... Пък аз съм много готин пич, така че, от мен да мине, няма да ти търся липсите. Можеш да си ходиш, чао!

Благодаря за подробното описание! Не знаех, че чак така стоят нещата..

# 79
  • София
Има и друга врътка. Казва, че сте се разбрали за 1300 и почва да смята включеното в тях. Квартира, осигуровки, неустойки за откраднати или счупени стоки, ако има кафемашина или нещо друго - удръжки за храна, режийни (изведнъж се оказват извън наема) и накрая пак го докарва до 500-700 лв.

# 80
По-добре да си спестя това разочарование.. а и така като гледам там,където се бях насочила явно нещата ще се случват на самотек.
Щом даже няма те да ни определят смените, а ще трябва ние колектива да се разбира кой от колко часа ще е….
Доста неангажиращо за работодателите и безпринципно..

# 81
  • Бургас
Може да не са много, но има и читави работодатели по морето. Просто трябва да се търси и проверява. Позната почна в един четиризвезден хотел в Слънчев бряг /не искам да правя реклама/, осигуряват я на реалната заплата, осигурено спане и храна.

# 82
  • София
Винаги има и от двата типа работодатели, но жена на 23 г. да има амбиции да работи сезонно, ми е незряло. Но пък тя вече е изгубила 5 г.
На нейно място щях да побързам да запиша желаната специалност дистанционно в голям град и в истински университет. Щях да се преместя в този голям град и да търся работа в сферата, в която искам да работя след завършване. В детска градина или забавачка, дори и като леля първоначално, а след това щях да кандидатствам за желаната педагогическа позиция.
Важното е да трупа опит и да се развива, а не да учи още 5 г. и да се чуди как да стане самостоятелна и накрая да търси работа със стаж абсолютно далечен от необходимия.
Бих дала пример с моите дъщери, които са на същата възраст и са от години самостоятелни, но няма да е съотносимо, защото усещам, че при нея характерът и възгледите са много различни. Някак не я усещам като човек, който ще успее да е самостоятелен.

# 83
Познати и приятели, работили на морето, и аз имам, важното е, че аз самата съм работила и съм видяла. Имаше много доволни, но за тези 7 сезона малко от доволните знам да повториха.. Бих го препоръчала само и единствено на учащи, при които дори да стане фал, родителите ще пратят пари детето да се прибере, или на учители по чужди езици - то това реално бяха хората, които се задържат повече от един сезон - тези с гръб, скучаещи лятото и с други, хубави доходи.
Нищо лично, ама ако беше толкова хубаво, всичките, дето сега съветват авторката да пробва, щяхте да сте напуснали вашата сигурна работа, за да идете на морето. Щом вие не го правите, не знам с какви очи натискате жената да го прави. На чужд гръб е много лесно.

# 84
  • Сайта е много западнал, не искам да си губя времето тук, а няма опция изтриване на профил!
Стига сте плашили момичето. Аз бих я посъветвала да заминава смело. Повечето млади хора които работят сезонно там са точно на нейната възраст 18-25. Квартирите в момента са супер евтини - вървят масимум 200 - 300лв за самостоятелна стая на месец, защото с тая война няма туристи. Не се подлъгвай ако някой ти предложи за същите пари стая където ще е наблъскал 4 момичета. Погледни и за други оферти за работа преди да заминеш. Гледай за големи утвърдени фирми в сайтовете за работа. Уговори си предварително няколко интервюта. Не се притеснявай чак толкова дали ще си перфектна на тази работа. Вложи всичко от себе си, пък след няколко месеца тези работодатели нито ще ги видиш нито ще ги чуеш повече. Отдели време да се забавляваш и да се запознаеш с нови хора!

# 85
То ‘щото сегашната й работа едно развитие, едни възможности..

На 23 вече й е време да търси сериозна работа, в която би искаша да се развива. Да се пробва в по-голям град, да се отдели от техните.

# 86
Тези дни доста се поинтересувах от университетите в други градове.
Интересувах се за специалността детска педагогика и се насочих към 2 университета- филиал на Шуменския във Варна или във Велико Търново.
Варна е голям град,доколкото разбрах и във филиала лесно се завършва, но Търновският е по-престижен сякаш. Не ми е за цел да запиша нещо и да го завърша с лека ръка..
За сега по съм за Търново,отколкото за Варна.
Ако някоя от Вас има опит,бих се радвала да го сподели.☺

# 87
И двата са университетски и туристически центрове, високи цени на квартирите, в същото време заплатите не са особено високи. За учене бих препоръчала Търново, но работата ще ти е пак в магазин или сервитьорка, докато Варна е по-голям, с повече възможности да работиш в офис, все пак си вече с едно висше.
Варна аз лично не го харесвам, повечето простаци от моя роден град бягат там, щото нали морето ще им е без пари, но при твоята дилема бих отишла точно там.

# 88
  • Варна
Който и от двата града да избереш, няма да сбъркаш. В Търново е една идея по-евтино, особено от гледна точка на наемите. Но пък Варна е една идея по-голям град, с повече възможности и море. Кандидатствай и на двете места и след резултатите вземи решение.

# 89
Провери какви са таксите. Доколкото разбирам си търсила магистърски програми. В много случаи са платени, аз също уча в момента и плащам доста пари, защото съм неспециалист и ще уча 2 години.

Пробвай се и на двете места, но помисли къде би могла да намериш работа. Предполагам във Варна ще е по-добре откъм възможности за работа.

Другият вариант винаги е София - скъпи наеми, трябват ти отначало доста пари да си покриеш квартира, депозит, пренасяне, такси в уни, но поне работа със сигурност ще си намериш.

Общи условия

Активация на акаунт