Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 24 834
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Зухта, от един бонбон да ти стане лошо е доста показателно за състоянието ти.
Това означава, че режимът ти трябва да е много стриктен + задължителни фастове за да изхвърлиш излишния гликоген от черния дроб.
Хапче пиеш ли?
Иначе да, вода трябва да пиеш минимум 2 литра.

Минерва, лекарите си карат по учебник.
Фънг също е лекар, ама си ползва мозъка и както казва е супер глупаво хранителен проблем да го бориш с хапове, че и за този проблем В да даваш.
Даже и е писал за лекарката от задължителния клип в началото.

Когато години си ял не както трябва е логично не само кз и инсулин да са разбъркани, но и останалите хормони.
Нещата си идват с времето на място, но ако се пази режим.
А не два дни на нв, после чакай да видя тоя бонбон, чакай да ям пица, чакай да хапна торта и хлебец и после пак 2 дни на нв. И после си викаме, че сме на режим и правим нещо. Нищо не става така.
Първите месеци, даже при някой тежки случаи им трябва година стриктност + фастове.
То и аз първите 3 години уж намалих сладкото там с 80%, махнах хляба, ама оставих пълнозърнест ориз, картофи, леща.
Да, имаше ефект. КЗ малко спадна, инсулина от 37 на 20. Но това е половинчата работа.
Но килата за 3 години бяха свалени със зор 15, като имах периоди качвах и се чудех защо като не си позволявам почти нищо.
И естествено,
Това за фастовете и протеините не те разбрах.
Значение има единствено ако фаста е само на вода и то достатъчно.
А яденето преди фаст трябва да е като по-учебник. Ако се цели хубав резултат.
Триптофан на таблетки имам. Купих го миналото лято като имах стрес на предишната работа. Всъщност го пиех след напускане, защото ме хвана някакво яко отчаяние и депресия.

# 601
Елора, преди фаст повечко мазнини ли трябва да се ядат?
Водата ми е много голям проблем.
Аз днес направих втора тренировка трябва и доста се изморих. Захар след 1 час - 7.По едно време сърцето ми щеше да изскочи. Минавам към хипо функция. Тази седмица съм на ендокринолог.
Минерва, аз съм човек, който постоянно се тревожи за нещо. Най-вероятно кортизола ми е висок, както и захарта.
Ще обърна режима - в дните, в които ще тренирам, ще закусвам и обядвам към 15-16 ч, и след това вода и тренировка.

# 602
Елора, преди фаст повечко мазнини ли трябва да се ядат?
Водата ми е много голям проблем.
Аз днес направих втора тренировка трябва и доста се изморих. Захар след 1 час - 7.По едно време сърцето ми щеше да изскочи. Минавам към хипо функция. Тази седмица съм на ендокринолог.
Минерва, аз съм човек, който постоянно се тревожи за нещо. Най-вероятно кортизола ми е висок, както и захарта.
Ще обърна режима - в дните, в които ще тренирам, ще закусвам и обядвам към 15-16 ч, и след това вода и тренировка.

Това пък къде го чете?
Просто нормално нввмх хранене.
При проблемна щж усилени тренировки не са желателни. Изтощават и вредят на щж.
Спорта трябва да носи удоволствие. Ако после си трупясала, а не си енергезирана, значи нищо не си направила.
Аз мога да карам кростренажора цял час. Издържам, но после не се чувствам добре.
Максимума ми е 45 минути.
И ако ще правиш фаст, може тренировката да ти е по-лека.
Аз като правя фаст, тренировката ми е преди последното ядене.
А проблемът с водата трябва ти да си го оправиш, аз нищо не мога да направя.
Ако не пиеш вода, може и натравяне да се получи.
Правила съм фастинги и гладувания с по-малко вода и знам резултата.
Иначе вода си пия минимум 2 литра на ден разпределена.
200-300 ми е сутрин топлата само.
После на час и половина съм изградила навик 200 мл вода.
Отдавна не броя чашите. Знам си колко да пия.
Пиенето на вода ми е основно през деня. Вечерта съм си вече хидратирана и нямам нужда. Ако пия вода повече, това товари бъбреците, а вечерно време и през нощта почват очистителни процеси.
Пия вода вечер ако ям нещо солено. Примерно кисело зеле. После пада яко лочене, ама на другия ден хич не съм ок.

А това тревожене и негативизъм за какво ти е?
Не че и аз не ги правя, ама ако ти не си контролираш емоциите и мислите, няма кой.
Установено е, че стреса вреди.
Но е установено, че и визуализациите също могат да бъдат полезни, но и вредни.
Защото тревожните хора почват да изпадат в много тъпи състояние. Случи се нещо и мозъкът им почва да реди някакви картини, филми, сериали, направо оскар заслужават.
Но има проучвания са доказали, че на такива тревожни мисли организма реагира точно все едно си го преживял.

Аз в сряда съм на фаст, че нали палувах сега по време на мц-то.
После мисля в петък също.
А в понеделник е пълнолуние. Няма да пропусна тоя купон.

# 603
  • София
Ето ме и мен, едва ви наваксах да изчета всичко.
Пак намерих полезни неща в изписаното. Много ви благодаря, че ви има. Голяма опора и стимул сте ми.
Да се похваля, на почивката не се изкуших от никакви тестени неща /а, те бяха в огромно разнообразие и чудесен вид/. Ядох си меса, риба и зеленчуци.
Прегрешавах с чаша бяло сухо вино и само един ден си хапнах 2-3 хапки от десертите. Следващият ден такъв глад за сладко ме гонеше, че едва издържах. Ох, много обичах преди сладки неща, но вече не е проблем да се сдържа.
Компанията бяха нон стоп на коктейли, бира и какво ли не, аз я карах на вода. Но определено не ми пречеше.
И определено сутрин не ми се ядеше и не ходех на закуска. С ММ, който също не закусва по принцип, сядахме на едно кафе с чудна гледка, взимах си експресо и вода и чакахме другите да се присъединят към нас. 
Изобщо очаквах да е много по-тежко, защото всички изкушения са пред очите ми, а аз съм си лакомия. Но е въпрос на нагласа. Все пак в къщи определено е по-лесно - и да ми се яде тестено или сладко - няма, а там - има и то в изобилие.
Вчера си направих 36 часовия фаст и продължавам напред. В петък ми е 24 часовия. Утре май също ще направя един непредвиден, защото ще пътувам и ще я карам на вода.

# 604
Хм, думата 'кортизол' в пост номер 1 не ми излиза в търсенето, и не помня изобщо да е споменато нещо. Може ли линк?
Последните дни не чета много, но 5 месеца четях всеки пост и никой нищо не говореше по този въпрос. Добре де, споделете каквото знаете, питала съм неведнъж.

Триптофан не е добре да се пие ей така просто, предозирането може да проблем.

Моята ендо хич не си хара по учебник, доста е светната даже Simple Smile

За протеините имах предвид, че някъде из последните страници мернах някой беше написал, че за да не си гладен сутрин е нужно да се ядат повече протеини предишната вечер. Потребителка се оплака от неистов сутрешен глад, ще изровя ако имам време и ще ви пусна цитат и някой й беше отговорил /jeremi мисля/, че това е заради нископротеинно вечерно хранене.

Теди, ти поне успяваш да наваксваш, аз напоследък едва успявам да се включа да напиша, а за четене съвсем на вентилатор, в колата като пътувам за някъде надве-натри.

Чета сега назад, имам си едно файлче, дето записвам полезни идеи за храна, Елора, много добре ти звучи бъркоча, копирах си го набързо.

Ураганче, ЧРД на патерица, нещо ви изпуснах тия дни! Ама ти си много младо беее Simple Smile Пу пу.
Записах и твоята рецепта за торта.
И рецептата за копривената каша харесах, супер сте. Нищо ново не сме готвили напоследък, че времето не стига. Единият ден изпекохме един джолан, т.е. той сам се изпече, ММ върти едни шницели на децата, които аз не ям /с брашняна панировка са, още не сме се метнали на панировка от кокосово брашно, но и това ще стане/, на мен ми прави понякога нещо като шницела, ама без панираното, печем меса, купувам си пушена риба и така даяним набързо, само салатите режем всеки ден и така.

Моите кила бяха 31 /за сваляне/, като преди това бях свалила още към 5-6. Качени за 12 г.
За 5 м. и 1/2 съм свалила 13. Имам още 18 до 51 кг. Ако запазя скоростта ще съм доста доволна, след 5 м. да съм 56, ама да видим дали ще стане. Оптимист съм, защото гладът изчезна. Неистовият имам предвид, имам си апетит иначе.

Натка, имам ашваганда, родиола и фосфатидилсерин изписани от докторката, но в началото бях взела само родиолата, понеже общият брой добавки ми беше минимум 10 и теория нямаше да успявам да ги пия всички ежедневно. Сега взех и ашвагандата и фосфатидилсерина и са ми общо 7, което си е супер бройка за мен Wink

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 11:38 от Минерва

# 605
  • София
Ашвагандата не е препоръчителна за хора с проблемна щитовидна. Само казвам. Както и 20г въглвхидрат, впрочем. За хипофункция се искат около 50гр.

При мен кортизол и изостряне на ИР са в правопропорционалма връзка.

# 606
Да, да, така изглежда и при мен, но ще го бистрим още с ендото, другата седмица ми е часа, аз затова съм се разчела доста. Иска още да ми го изследва, до тук съм правила сутрешен и онзи в слюнката, ама не са добре нещата. Поне че адренокортикотропния ми е добре, че и там ако беше разбутано вече щеше да е хептен зле.

Току-що хапнах 1/2 купичка супа от карфиол и 1/2 веяна риба и туй ще ми е обяда, нямам много глад, но за съжаление отново се налага да легна следобед и понеже гладна не успявам да заспя, та се наложи /пак 5 часа сън нощес, взе да ми писва страхотно/.

# 607
  • София
Аз не съм мерила специално, но знам, че отключих ИР след голям стрес. Има си го факторът храна, но бито банички, нито тортички съм яла. Просто както си бях слаба към кльощава, за 2-3 месеца след този стрес вече положението беше съвсем друго.
Изследвах се на малко по- късен етап. Но винаги като се стресирам, усещам, че се влошавам.
Когато ми е спокойничко, отслабвам неусетно, показателите падат. И всичко започва да се подобрява без особена промяна в храната.

# 608
  • Gotham City
Коментирате кортизола. Моят също беше висок, сутрешен, от серум, при това доста висок. След месец ми правиха многократно изследване на кортизола - сутрешен, вечерен, от 24-часова урина и само вечерният беше по-висок, но беше стресов и моментът точно тогава. АКТХ ми е в норма, което наистина е добре. Вероятно има някаква връзка и с ИР, но аз си обяснявам нещата най-вече със стрес. Нали е стресов този хормон и четох, че се повлиява до дори и от недостатъчно сън.
Аз съм отскоро с ИР и с храненето ми е най-трудно, сигурно е нормално в началото. Не че ми липсват кой знае колко неща, но се чудя всеки път от какво да си набавя необходимите калории, че и да е разнообразно. Затова много благодаря на всички, които споделят идеи за хранен и примерни хранителни режими.
И  да питам - ок ли са ядките за ИР? Чо подразбиране сурови предоолагам, но много обичам печен шам фъстък. Може ли да се хапва?

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 15:48 от Belle Époque

# 609
Хайде аз да се похваля с  Инсулин 5.2. Мислех, че няма да падне. Преди 2 месеца си беше пак 10, с какъвто и започнах.
Обаче холестерола се вдига, малко, но все пак. Чела съм ви, че това не е проблем, но отчитам повишение спрямо предните. Нещо да намаля/увелича като храна?
Скрит текст:

Витамин Д и той трябва постоянно да се пие. Преди 2 месеца беше добре, сега го спрях и пак надолу.

Да благодаря и аз, че ви “срещнах”.

# 610
Госпожица данан с тея роу кейкове, които ми станаха интересни и ги разгледах хубаво вчера така хубаво ми напълниха със слюнки устата, че ме принудиха за пръв път от поне 2-3 години да развихрям сладкарски фантазии с нещо нямащо нищо общо с нисковъглехидратното ама много вкусно (ама айде да се почерпим за здравето на вчерашната ураганна рожденичка (между другото гледайки ти ника се сетих за туистър не знам дали си го гледала Sweat Smile ))
Не съм го гледала.
Може ли рецептата за чийз кейка? Изглежда много добре.

Още веднъж благодаря на всички за поздравите и пожеланията.

Аз пък последния път като правих изследвания мислех и кортизол, но какво стана, та не си направих не знам. Уж ходя със списък с неща, които ще изследвам..

Аз си записах нов час за ендото - на 24.06.
Ще видим дали месец и половина ще стигне да ми се регулират нещата и да не са ми криви резултатите заради ковида.
 Иначе мога да се похваля с отрицателен тест от днес.
Почти нищо не усетих от вируса този път. Явно преболедуването си има някакво значение.
Лошото е, че имам още карантина.. До петък съм..
Вчера се опитах да правя някакви упражнения и видях малко зор..
Надявам се, че когато се завърна във фитнеса ще се нормализират нещата.

# 611
Уранганче, при отрицателен тест не можеше ли да се намали карантината? Но може и да е важало са за контактните или да съм се объркала в морето от информация.😄
Минерва, не помня да съм казвала, че 100: думата "кортизол" присъства точно в първия пост на темата (със сигурност пише, че е важно да се контролира стреса, а и добрият сън също- може би не точно с тези думи). Но със сигурност сме го коментирали в темите. Не помня някога тук да е имало човек, който е твърдял, че висок кортизол не е проблем и няма нищо общо с ИР?🙂
Как всъщност го изследвате кортизола, че не ми е много ясно? По-точно, не ми е ясно в кои часове и има ли някакви специални неща около изследването (да си спал добре предишната вечер, примерно, да не си ял нещо и др.). Също, мисля, че съм виждала кортизол в слюнка и кръвен тест..🤔🤔
Сладко, браво за инсулина! Не знам какво точно ядеш и колко често, затова не мога да давам съвети какво да намалиш или увеличиш от храната...Вит. Д мисля, че трябва да го повишиш (по спомен), феритинът би могъл да е и повече (в другата мерна единица е около 36 някъде). Обаче пък иначе ми изглеждат добре другите ти железни показатели.
Аз вчера поставих този непредвиден рекорд😅

Днешните крачки са ми само вкъщи.😄

# 612
  • Gotham City
Ето за кортизола
https://delpem.com/изследване-на-кортизол-в-кръвта/
Може да се изследва в слюнка, урина и кръв. Важно е в коя част от денонощието се взема пробата, понеже стойностите му варират. Прави се и изследване на 24- часов ритъм със събиране на урина. И да,  стрес, недоспиване, работа на смени, тоест обърнат режим, му влияели.
Супер, колко много крачки! Цяла тренировка си е това.

# 613
Долче, железните показатели изглеждат почти добре, защото си назначих сама желязо, за да вдигна малко феритина. Но го пих само месец, пак ще падне.
Витамин Д спрях, защото го бях докарала до прилично ниво преди два месеца. Продължих да го пия до преди 10 дни заради изследването и пак е паднало. Пак ще почвам.

За храната питах дали не трябва да се намалят мазнините например, за да влезе в норми холестерола. Той не че не ми е в норми, но има повишение спрямо предните, които са били с по-добри стойности, когато съм се хранила с всякакви въглехидрати. Само в триглицеридите има подобрение - били са 1.07, сега 0.73.
А, какво ям  - предимно пилешко месо, кюфтета, яйца и зеленчуци. Не бих казала, че се храня с особено мазни храни, като изключа доста сметана в кафето и 10 процентов йогурт, гръцкия от Лидл.

# 614
Аз да си споделя ходенето при ендокринолог..ходих за втори път от както се разбра за ИРто, при друг лекар този път..доста време ми отдели жената повече от час..споддлих и за храненето и сега тук ми идват обърквациите..общо взето ми похвали зоната, защото според нея НвВмх или аз не го правя като хората, или на мен не ми действа добре заради суупер високите холестероли.. както и да е, ще разгледам зоната ей така за измежду..обаче ми каза че трябва да ям по 5 пъти на ден като разбира де 2те междинни са ми много леки тип закуски..тя ги описа че може да е малко кисел плод, половин бисквита..но каза че мога да ям в много малки количества овесени ядки, филия пълнозърнест хляб я на ден, я на хранене..не я разбрах много..тези неща само ги споделям, не мисля да ги правя..също ми каза че излизам близко до поднормено тегло..52.4 излязох на кантара и..а бях 56 във фитнеса преди седмица...не знам..абе объркана съм..ама това малкото зло..това което ме стресна е че като ме гледа на ехографа щитовидната и видя кистичка но като я питах каза че не била нищо особено, даже не я отрази в анамнезата, а мен ме притесни жестоко, защото миналият път нямах нищо на жлезата..за това че тсх ми е близо до 4 каза че можело от много неща да бъда ама повече не ми говори за него..пъсна ми тсх, мат и тат, ама фт3 и фт4 май не...пусна ми и лх и фсх, защото спомена че може да имам СПКЯ, пусна и дхеас, тестостерон и още нещо мисля, но не всичко, което исках...абе въобще..не знам доволна ли съм не съм ли от този преглед...тази киста ме притесни, а тя даже не ми даде разпечатка на снимките от ехографа..съмнявам се колко добре е огледала жлезата да си кажа честно..хем имаше накои неща, които ми хареса че ги отбелязва, хем някак ми се струва неглежирано..
Искам да питам някои неща сега за изледванията..аз че пак някои ще си ги плащам, ще ги плащам...това е ясно..но има ли значение за ТСХ дали е изледвано по време на менструацията?
Примерно мислех да ги пусна всички заедно - щитовидните, лх и фсх, пролактин, тестостерон, дхеас на 4ти ден от МЦ, заради ЛХ и ФСХ, че са ми и на едно направление всички и няма как по отделно..за щитовидните дали ще е проблем това? От групата за хормоните знам че пише че  трябва да са на чист ден ама като няма как...

Общи условия

Активация на акаунт