Дискова херния - 21

• 58 667
  • 724
  •   1
Отговори
# 555
Прима, защо не направите вливки с Манитол? Намалява отока, чрез изхвърляне на течности. Съответно се намалява компресията на засегнатия нерв.
Иначе по повод болките и физиотерапията. Аз правех отвратителна реакция с още по-голяма, направо зверска болка.. Така, че вече определено ще чакам да минат и тогава ще ходя..

# 556
То можеш да направиш лечебна криза, независимо от състоянието, а и зависи от процедурите.
Прима, не те съветвам да загряваш, може да се увеличи оттока и от там и болката.
От мазилата на мен най добре ми действа Диип релийф.
Пробвай да отидеш на невролог на друго място, където има по скорошни часове, или при неврохирург.
Нурофен и Бруфен ретард е с едно и също активно вещество - ибупрофен, тоест щом едното не ти действа, няма смисъл да пробваш другото, по-добре вземи нещо различно-например Афламил, любимото хапче на моя неврохирург 😄
Не си спомним какъв ти беше случаят, ти имаше ли ямр, и нивалин на хапчета ли ти бяха изписани?

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 16:52 от Lemy

# 557
То можеш да направиш лечебна криза, независимо от състоянието, а и зависи от процедурите.
Прима, не те съветвам да загряваш, може да се увеличи оттока и от там и болката.
От мазилата на мен най добре ми действа Диип релийф.
Пробвай да отидеш на невролог на друго място, където има по скорошни часове, или при неврохирург.
Нурофен и Бруфен ретард е с едно и също активно вещество - ибупрофен, тоест щом едното не ти действа, няма смисъл да пробваш другото, по-добре вземи нещо различно-например Афламил, любимото хапче на моя неврохирург 😄
Не си спомним какъв ти беше случаят, ти имаше ли ямр, и нивалин на хапчета ли ти бяха изписани?

Много благодаря на всички за отговорите и съветите!

Lemy, на Нивалин хапчета. Имам ЕМГ от първия преглед, което показа увреда на улнарния. Аз много се забавих с прегледа при първите болки, защото се надявах да отмине. Болката в началото беше по ръката, до пръстите, после намаля, но постоянна, и като не минава това изтръпване отидох на невролог. Сега се подредих и със сецването във врата, но пръстите си стоят изтръпнали. Може би при прегледа тогава не е било необходимо допълнително изследване, не знам. Започнах Нивалина, Милгама Н и си взех и Уримил, и хапчета, и за мазане (другите си ги имам), с надежда да се пооправи изтръпването, а то от едно движение назад стана по-зле и към врата и гърба. Мислех да изчакам за физиотерапията след Нова година, за да са последователни процедурите, но заради новата болка май ще трябва  нов преглед. То не, че няма пак да се пият обезболяващите явно Sad Благодаря още веднъж!

Последна редакция: ср, 21 дек 2022, 05:04 от Prima123

# 558
  • Козлодуй
Леми, на мен ми слагаха топъл парафин в болницата и ме успокояваше това студеното ДиипРилииф - боли повече по твой съвет го бях купила преди години и седи така - понякога го мажа лятно време като ми прегреят краката Simple Smile

# 559
  • София
На мен също от всички мазила Дийп Релийф ми действа най-добре.
Чувството, че охлажда е точно в първите секунди на нанасянето му,
след това следва загряване. Преди години физиотерапевтката ми
беше казала следния трик - за да не попива лекарството по дрехите,
а да отиде максимално навътре в тялото, след намазването и втриването
му, отгоре се слага домакинска хартия и стои залепена, докато се сетите
да я махнете. Е, тогава легнете и да видим дали ще чувствате охлаждане. Smiley

Иначе, да, парафин се ползва за нашето заболяване. Но, правило е да не се
ходи на физиотерапия в най-силната криза. А и тук е индивидуално - на мен
например парафинът не ми действа добре.

# 560
Никога не са ни слагали парафин, и на мен и на дъщерята.
На мен Дийп Релийфа ми пари, на дъщерята ѝ е студено с него, но в крайна сметка и на двете ни действа добре. А иначе се води, че е охлаждащ.
Прима, не зная какво да ти кажа, на дъщерята по същия начин, след като започнаха да ѝ изтръпват една нощ ръцете, тичахме по Пирогов, след това неврохирург и ямр. Видя се че има дискова херния на шийните прешлени.

# 561
На мен Дийп Релийфа ми пари, на дъщерята ѝ е студено с него, но в крайна сметка и на двете ни действа добре. А иначе се води, че е охлаждащ.
Прима, не зная какво да ти кажа, на дъщерята по същия начин, след като започнаха да ѝ изтръпват една нощ ръцете, тичахме по Пирогов, след това неврохирург и ямр. Видя се че има дискова херния на шийните прешлени.

Lemy, май ще трябва да направя това и аз. Обезболяващите, било то Бруфен или Афламил, в крайна сметка само обезболяват ли или и ще помогнат да се овладее възпалението? Ако има прищипване, как ще помогнат? Може би трябва време, не знам. Но навсякъде пише колкото може по-кратко и най-много 10 дни. Те са с доста странични ефекти, за съжаление.

# 562

Lemy, май ще трябва да направя това и аз. Обезболяващите, било то Бруфен или Афламил, в крайна сметка само обезболяват ли или и ще помогнат да се овладее възпалението? Ако има прищипване, как ще помогнат? Може би трябва време, не знам. Но навсякъде пише колкото може по-кратко и най-много 10 дни. Те са с доста странични ефекти, за съжаление.
Здравейте, съветвам ви да прочетете страничните ефекти на Нивалина, защото аз пих един Прегабалин, който има страничен ефект болки в мускулите на все един от десет. След като го спрях се почувствах по- добре, явно бях един от тези десет.
Може да пробвате Тендивал, много го хвалят, но според мен е с много съмнителен ефект.

# 563
Прима, те са нестероидни противовъзпалителни, овладяват възпалението, а от там и болката.
Ами аз ги пих доста време, включително и инжекции + кортикостероиди+ мидокалм+ Габа неврал. Задължително се пие и протектор за стомаха, например Нексиум.
Най-добре е лекар да прецени лечението, дано нацелиш правилният.

# 564
  • Козлодуй
Да точно така беше и при мен изписаха ми и протектор за стомаха освен обезболяващите И на мен Нивалина добре ми влияеше, спрях го за да се ваксинирам по препоръка на лекаря и повече не го започнах - казаха ми че правел реакции с много лекарства така че се взима точно по предписание и нищо друго

# 565
.......
Може да пробвате Тендивал, много го хвалят, но според мен е с много съмнителен ефект.

По препоръка тук си взех Тендивал . Мисля ,че ми действа по-добре от  последните , които съм ползвала .
Даже  наскоро  си купих втора туба .
На мен  ми мирише неприятно , но обонянието ми е много силно /за сметка на всички други сетива Confused /.
За протектор на стомаха , когато  взимам НПВС/ , пия Нолпаза .

При мен след прием на  НПВС се получава много неприятен ефект  -силни крампи . Побърквам се от ставане през 1-2 часа  през нощта и ходене по 10-15 мин., докато отпуснат . Умирам за сън .  Майка ми отскоро също е на обезболяващи и се оплака ,че са и започнали крампи .
Освен традиционните  магнезий и Магнумантиспазми /при мен това е по-ефикасно / , наскоро ми препоръчаха водна баня на краката  с топла вода , морска сол и магнезиев сулфат /около 1 с.л./ за около 20-25 мин. Още при първата баня имаше ефект - ставах само веднъж през нощта да раздвижвам краката .

# 566
  • София /Абсурдистан
За протектор вземам аз Еманера 20. Иначе Диклофенак дуо, алергична съм към по- силните средства.

# 567
Здравейте,

наскоро ме диагностицираха с 2 протрузии - една голяма и една малка. Поуплаших се, сравнително млада съм още.

Имам много да чета в темите. Още не мога да се ориентирам какво следва, не смятам да почвам инжекции още. Искам да мина на поне 1-2 лекаря да чуя няколко мнения и отделно да се ориентирам каква физическа дейност е забранена и коя ще ми помогне.

# 568
И аз отскоро чета. Лятото настинах, след едно кихане нещо се сецнах гърба долу и не можех и на колело (основен метод за придвижване за мен) да се кача. Ходих в местната бърза помощ, правиха ми рентген и докторът каза да изчакам 5-6седмици за ЯМР, защото на средна възраст като си го направиш, неизменно нещо излиза - протрузия и пр. В Бъргария си направих ЯМР и отидох на неврухирург( в провинцията, защото в София ми се струва много комерсиално мед обслужването) и същото ми казаха - имам протрузия, като много мои връстници. Болката полека отшумя, аз се опитвам да си пазя гърба оттогава и  така. Намери някакви упражнения и си ги прави, мисля е най-добър съвет, който най-често чувам.

# 569
Здравейте.
От 2013г. съм с дискова херния, диагностицирана след ЯМР. През годините кривите идваха и си отиваха с лекарства и физиотерапия.
Но този път е нещо страшно. Сгреших, че не си обърнах внимание, докато болките бяха поносими. В крайна сметка - невролог, ЯМР и установяване на същото, но влошено положение. Изписа ми лекарства за 2 седмици и препоръча кинезитерапия- движение. Ако станело по-зле операция...Физиотерапията не била решение.
.Просто да се движа, но болката не ми позволява. Стига чак до долу на крака и дори трудно мога да направя най-обикновена разходка.
Свърших изписаните лекарства, опитах и с други. Облекчението е минимално и само, докато ги приемам. Реших да не се тровя повече. Правя упражнения, но си ме боли...Съвети?

Общи условия

Активация на акаунт