Рак на белия дроб - тема 10

• 65 128
  • 859
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Баща ми много го болеше там и в областта, имаше разсейки в плеврата и медиастинума. И след дренажа го опъваше повече, но след 10ина дни това отминаваше. Но болката и преди дренажа и след си оставаше. И ние така и не разбрахме от какво точно го боли, явно болестта при него беше засегнала някой нерв ли. Позната с рак на плеврата е без никакви болки.
Въпреки този дренаж, след време пак беше събрал течност...
За лепенките лекарят от кабинета за болка ми беше обяснявал, че не са по-добри от хапчетата през устата, по-скоро били вариант за някаква локална концентрирана болка и подходящи за хора, които по някаква причина не могат да приемат през устата. А баща ми го болеше и отпред и отзад. Пиеше Оксикодон на 12 ч и между него - Паратрамол/Трамалгин/Дорета и обикновен аналгин плюс кортикостероид Дексаметазон. В един момент спря Оксикодона, защото пък му правеше запек. Общо взето на 2-3 ч вземаше някакво обезболяващо. Горе-долу това са вариантите. И морфин накрая, разбира се.

# 256
Болката най-вероятно е от засегнат нерв. При моят близък тя обхваща цялото рамо, ребрата, които са засегнати от тумора и надолу ръката.

# 257
whitefang не съм присъствала на срещата с онколога и идея нямам какво е изследването на кръвта. Надявам се по бързо да излезе резултат и да назначат терапия. Ние сме в Бургас до сега се лекувахме в Сити клиник но поради рязко влошаване на състоянието не може повече да пътува.  Лезиите са 11 на брой. Утре ще правим и лъче на таза защото има адски болки.

# 258
  • Пловдив
Ако е FOUNDATION ONE за по-малко от две седмици няма да стане (прави се извън БГ) Дано открие таргетируема мутация за която има ТКИ с добра пенетрация на кръвно мозъчната бариера защото 11 лезии са много за стереотактична лъчетерапия и са му правили сигурно цяло мозъчна ЛТ.

# 259
Здравей мили съфорумки, и съфорумци. За първи път пиша тук, и за да не е дълго ще премина направо на въпроса. Дали някой има закътани бройки Натанал, и е склонен да сподели 5-6-7 опаковки докато дойде новата доставка? Много благодаря предварително!

# 260
  • София
Здравейте, мили хора.
От известно време чета този форум, защото и нас ни сполетя тази страшна болест. Моят баща е на 86 години и от 3 месеца кашля и има обща отпадналост, както и температура в диапазона 37-37.5 градуса. Двамата с майка ми изкараха най-вероятно Ковид април месец, но не си направиха тестове, а само пиха антибиотици. Майка се оправи, но татко продължи да кашля. И се завъртяха изследвания - рентген, след това КТ /но без контраст и с несъществуващ преврален излив описан на разчитането на КТ, както и липса на аденом на надбъбречна жлеза - така каза гръдния хирург като отвори диска/ и бронхоскопия след това. Диагнозата след бронхоскопията /направена в Пловдив - Каспела/ ни донесе лошата новина. Татко се пребори с рак на простатата преди 8 години - 2 операции му направиха и сега отново рак но на белия дроб - Т4N0M0 - плоскоклетъчен. Качвам епикризата и имунохистохимия с надеждата да ми помогнете какво да правим по отношение на специалисти и допълнителни изследвания. Родителите ми са в Пловдив, а аз живея в София. Татко е трудно подвижен - има коксартроза 4-та степен на тазобедрена става и сърдечна недостатъчност, така че май ще е по-добре да се лекува в Пловдив.
Ще съм много благодарна за насочващи съвети.

Последна редакция: чт, 14 юли 2022, 01:55 от Dobra_jena

# 261
Здравейте, съжалявам, че се включвате в темата по такъв повод.

Първо, трябва да завършите стадирането. До момента е правен само КТ на бял дроб. Трябва да се направи или ПЕТ-КТ, или КТ (желателно с контраст) на цяло тяло.

Едва след това може да започнете лечение. Ако е в трети стадий, тогава най-вероятно ще е на химиотерапия (карболатин и паклитаксел) и лъчелечение, последвани от имунотерапия (дурвалумаб/Имфинци). Ако е в четвърти стадий - тогава най-вероятно ще започнете със същата химиотерапия и друга имунотерапия (пембролизумаб/Кейтруда) едновременно, последвани от лъчелечение.

В момента трябва да отидете на преглед при свестен онколог, който да назначи следващите образни изследвания. За Пловдив - whitefang ще Ви е по-полезен с препоръка на конкретен лекар. Предвид другите заболявания, ще трябва да преценят дали/за какво лечение точно е подходящ.

Успех със следващите стъпки и лечението.

# 262
  • София
Hope4C, благодаря много за съветите. А трябва ли да направим ЯМР на глава и втора имунохистохимия в София?

# 263
  • Пловдив
Не мисля ,че е необходима втора ИХХ,но може да направите.
ЯМР на главен мозък направете.
Както е писал Hope4C ,трябва ви скенер на цяло тяло с контраст ,за да е завършено стадирането.Или PET/CT ,но за него дори и да вземете направление ,ще чакате 3-4 седмици.
Може да отидете при д-р Румяна Илиева в Ценрал Хоспитал(Медлайн) на консултация ,за да го приемат и да му направят скенер на цяло тяло.Това заради скенера.
Може да се консултирате с д-р Владимир Канарев в Парк Хоспитал ,за лечението и евентуално да се лекува там.
За косултациите не е необходимо да го водите .

За Пацифик протокол-а(съчетана лъче-химио + Инфинзи след това при липса на погресия) ,незнам дали ще го одобрят защото принципно е за неоперабилен III-ти (IIIB)  стадии, а той е IIIA(операбилен),ако няма метастази (след като направи скенер на цяло тяло),но заради сърдечната недостатъчност и напреднала възраст ,на практика е неоперабилен. Другото е както е написал Hope4C.

Този "аденом" на надбъбречната жлеза откога е ,и има ли го наистина?

# 264
  • София
Whitefang, благодаря ти много. Аденомът на надбъбречна жлеза е написан само в разчитането на скенера, но гръдния хирург не видя такова образувание на самия диск. Хирургът не видя и плеврален излив. Явно образния диагностик в Каспела нещо е блял. Описанието на скенера е доста лаконично, а в епикризата са преписвали от него. А дали д-р Канарев е още в Парк Хоспитал?

# 265
  • Пловдив
Т.е. не е от преди и да е потвърдено ,че е аденом,а не нещо друго
Като направите скенер,ще стане ясно дали образния диагностик е "блял". И дали е аденом или метастаза ,ако го има,че "нискодиференциран" е агресивен и не е изключено да има метастази.Дано сте го хванали достатъчно рано.
Канарев зимата все още беше в Парк Хоспитал, имаше една потребителка, чиито баща започна лечение там, при него.

# 266
Whitefang, благодаря ти много. Аденомът на надбъбречна жлеза е написан само в разчитането на скенера, но гръдния хирург не видя такова образувание на самия диск. Хирургът не видя и плеврален излив. Явно образния диагностик в Каспела нещо е блял. Описанието на скенера е доста лаконично, а в епикризата са преписвали от него. А дали д-р Канарев е още в Парк Хоспитал?

Д-р Канарев  е в Парк Хоспитал. Това е телефонът на онкологията - 0879 60 60 43.
Обадете се  предварително да си  уговорите час за консултация.

# 267
  • София
Whitefang, аз вече съм се шашнала и ми е много тъжно. Татко няма предишен скенер на който да има аденом /не е правил скенер досега/. Когато взехме резултатите от скенера се притесних много за този аденом, но гръдния хирург гледа диска и каза че не вижда на диска наличие на аденом и метастази. Но както казваш туморът е агресивен и може да има разсейки на други места вече. Татко започна доста да отслабва, макар че се храни. Незнам колко бързо ще се развие туморът и колко време ни остава. Благодаря ви мили хора, че помагате с информация.

Последна редакция: пт, 15 юли 2022, 18:12 от Dobra_jena

# 268
Dobra_jena, до април месец д-р Канарев работеше в Парк Хоспитал, мисля, че и към днешна дата е там. Моят баща се лекуваше при него. Мога да кажа, че получихме много човешко отношение и разбиране от него и екипа му. Посоченият телефон 0879 60 60 43, от анонимен потребител е в отделението и само на него може да запазете час за консултация с д-р Канарев.
На лично Ви изпращам номер, на който комуникирах с него, когато е имало нужда. Наистина е Човек с главно Ч. Поне това е моето лично впечатление.
Здравейте и на останалите, влезнах съвсем случайно да проверя как сте.
За тези, които са добре много се радвам, а за тези при които са възникнали проблеми се моля и се надявам, че всичко ще е наред. Вярвайте, не спирайте да вярвате, че всичко ще се оправи! Пожелавам Ви здраве, здраве и пак здраве и много щастливи мигове с любимите хора! ❤️🙏🍀

# 269
  • София
Gloriana, много ти благодаря за инфото за д-р Канарев. Дано има повече такива лекари. Пожелавам на всички много здраве и незабравими мигове с най-близките ни хора.

Последна редакция: пт, 15 юли 2022, 23:07 от Dobra_jena

Общи условия

Активация на акаунт