Рак на белия дроб - тема 10

• 65 141
  • 859
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Имайте предвид, че може само по една образна диагностика на месец по каса (поне на нас така са ни казвали в Онкологията в Дървеница).
Да, с рак на белия дроб е добре да се направи и ЯМР на мозъка, освен ПЕТ КТ скенер на цялото тяло, защото, ако има разсейки там, първо главата се облъчва преди б.дроб.
Успех и кураж! Възхищавам се на всички тук в темата, страхотни хора!

# 271
  • София
Здравейте скъпи съфорумци,
Някой от вас дали е запознат при недиференциран плоскоклетъчен рак дали е нормално болният да има висок Прокалцитонин /PCT/ примерно 2,09 или 2,01 /тези резултати са от болницата където правихме бронхоскопията/? Търсих инфо, и се притеснявам да не би татко да има и бактериална инфекция допълнително.

# 272
На мен ми звучи невероятно РСТ да е завишен заради онкологично заболяване на бял дроб. Единственият вид карцином, при който се използва като туморен маркер, е медуларен тироиден карцином (определен вид рак на щитовидна жлеза). По принцип функционира като реагент на остра фаза, но за разлика от другите подобни - CRP, феритин, церулоплазмин и разни синтетазета - не се влияе от вирусни инфекции, а само от бактериални.

При пациенти с онкологични заболявания (вкл. НДБК) се използва най-често като разграничител между усложнения от онкологичното заболяване и инфекция. Тоест, ако РСТ е завишен, бих търсил причината за това завишение. Не бих го отписал като артефакт от онкологичното заболяване.

Съвсем сбито - бих отишъл на лекар/инфекционист. Възможно е да има друг проблем.

Едит: Ако помня правилно, Вашият баща имаше някакъв ревматоиден проблем. Не е невъзможно той да води до системно възпаление, което също да бута РСТ нагоре. Все пак бих обсъдил с лекар.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 03:21 от Hope4C

# 273
  • София
Houp4C, много благодаря за бързия отговор. Няма ревматизъм баща ми, а коксартроза 4-та степен на тазобедрена става. Вероятно и други ставни дегенеративни изменения - болят го коленете. Целият му гръбначен стълб е изкривен, което е следствие от коксартрозата. Не съм много запозната с ревматоидните артрити, но пръсти на ръце и крака не го болят. ЛЛекарка дори не е обърнала внимание на майка ми за прокалцитонина и отказала дори направление за друг лекар или изследвания с довода че имало много бактерии навсякъде в тялото. Просто съм шокирана.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 04:56 от Dobra_jena

# 274
Да, но многото други бактерии в тялото, които си живеят там попринцип, не водят до системно възпаление, което да движи CRP или PCT нагоре. Съжалявам, че се сблъсквате с подобно отношение.

Вариант е да направите преглед на частно относно РСТ. За мен е странно и, че е изписан от болница без последващо лечение (или поне преглед) при този резултат.

Той от какво се оплаква? Отпаднал ли е? Има ли температура? Какви са му симптомите?

# 275
  • София
Hope4C, баща ми поддържаше температура 37,1 - 37,5. Много е отпаднал, блед и отслабнал, предимно си лежи, има суха кашлица предимно вечер, но се храни, няма болки другаде освен в тазобедрената става и коленете при ходене. От 10.07 е вдигал температура само веднъж вечерта на 17.07.22 - 37,1. От изследванията в епикризата от болницата виждам нисък хемоглобин и еритроцити, висок креатинин и урея, висок фибриноген. Предприехме холистични мерки - пиене на тройчатка - пелин, зелени орехчета, карамфил и канела, сутрин сода бикарбонат с топла вода, прополис с вода, билкови чайове, пиене на парацетамол когато вдигне температура. Пие и герисан, билкова кръв, бирена мая. Днес майка е занесла за изследване стерилна урина за микробиология. Аз в момента съм в чужбина и отдалечено се опитвам да помагам. Скоро се прибирам и ще ходим по доктори.
Много благодаря за помощта на Хоуп, Уайт, Глориана и Галита. Щастлива съм, че ви има!

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 14:57 от Dobra_jena

# 276
Здравейте ,има ли някой в групата който да е на лечение с карбоплатина и гемцитабин Worried

# 277
Здравейте и от мен. Не съм писала известно време, защото нямаше нищо ново. Татко остана само на ит, мина 2 и всичко си беше наред. Обаче сега на изследванията от вчера чернодробните са много завишени АСАТ 456 АЛАТ 549.
Изпратих ги на Петрова и чакам да видя какво ще каже.
Много съм притеснена и незнам от какво така са се повишили. Всяко мнение ще ми е от полза 🤍
Вие как сте?

# 278
По принцип имунотерапията води до токсичност в организма и е възможно затова да са завишени чернодробните показатели. Най-вероятно ще е необходима почивка, за да се види дали ще има нормализиране на тези показатели. Може би ако не е правен скоро СТ е добре да се направи.

# 279
  • Пловдив
Имуномедиирания хепатит засяга само хепаталните пътища ,не и чернодробната тъкан. Ако е реакция от ИТ ,ГГТ и АСАТ ,ще са нормални,само АЛАТ ще е завишен . Като при холангит. И не с такива ст-ти >10х горната граница
Някаква остра вирусна инфекция ,включително и Ковид(понякога засяга ГИТ(черен дроб вкл.),без респираторни симптоми),трябва да се търси.Вирусен хепатит.
То доста време мина,предполагам сте намерили виновника и  се лекува баща ви. Дано е нещо тривиално и бързо да се справи с него.

# 280
Благодаря ви 🤍 Нищо не сме разбрали още, в провинцията където е няма гастроентеролог и утре ще има преглед в Благоевград. В сряда постъпва в Надежда, за да видят какво могат да направят. Доколкото разбрах, ще му вливат кортикостероиди.
Иначе има час за пет скенер в края на август.
Останах шокирана от тези показатели, защото останалите в кръвната картина са си направо супер. А и той самия се чувства много добре, не го боли никъде. Направо незнам какво е това нещо.
Уайт как си?
Останалите как сте, Божури, Зиги?

# 281
Здравейте! И аз не съм писала скоро. При нас добри новини няма. Положението се влошава. На 03.07. направиха скенер и се отчете прогресия на тумора. От това е получил изместване на хранопровода и ни препоръчаха да направим консултация с гастроентеролог и да се сложи евентуален стент на хранопровода, за да може да се храни. Е, направихме и тази процедура, но човекът все си няма апетит, наравно с това се залежа има болки в краката, а сега и отоци... Изобщо не може да си стои на краката камо ли да ходи. Казва, че всичко го боли, отслабнал е доста. Едва хапва по две хапки и то с 300 уговорки. Започвам да губя надежда, че ще се оправи, а ако отново го видя на крака сигурно ще е някакво чудо. Говоря му, че не трябва да се отказва и че скоро ще се оправи и всичко ще е както преди, но и той самият май е загубил вяра. Много ми е трудно да приема, че може би краят наближава 😭😭😭

# 282
Моля за помощ при открита мутация S768I има ли вариант за таргетна терапия? Благодаря!

# 283
  • Пловдив
Afatinib(Giotrif) e по-ефективен за тази "рядка" мутация  в EGFR (екзон 20 misense/deletion) ,от първото поколение EGFR TKI-та. Но той и до сега е бил на това TKI.
Osimertinib показва по-добра активност към някои "редки" мутации от първо и второ поколение EGFR TKI .
Ето един случай на същата комбинация от мутации- G719x and S768I , лекуван с  Osimertinib.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7273558

Не знам обаче дали касата ще го реимбурсира при липса на Т790
Само EGFR мутации ли са търсени? BRAF и/или KRAS  може да съществуват съвместно с EGFR и там да е пътя за избягване на действието на EGFR инхибитора.

# 284
За Braf или Kras ни казаха че са стари парафиновите блокчета. С венозна кръв могат ли?  Бичев от генетичната лаборатория ми каза че ще опита за PDL за имунотерапия евентуално.

Общи условия

Активация на акаунт