Рак на белия дроб - тема 10

• 65 247
  • 859
  •   1
Отговори
# 315
Kalina_malina, няма нещо притеснително в този скенер. За формацията в десния БД пише, че е “с лека редукция в размера”. Тоест била е там и преди, защото иначе няма как да сравнят преди/след и да определят дали е по-голяма/по-малка. Според мен човекът продължава да реагира на Тагрисо. Скенерът аз го чета като стабилен.

Да е жив и здрав татко ти и да се оправя бързо след перипетиите с язвата.

# 316
  • Пловдив
kalina_malina80,
За тези два участъка на консолидация в 5-6 сегмент на левия дроб не са посочени размер-17мм е най-големия лимфен възел ( Хоуп нея я притеснява тази находа в ляво) . Най-вероятно са от отшумяващо възпаление, както е описано. По-притеснително е това ненадейно "спукване на язва". Той имаше ли язва преди диагнозата? Някакви лекарства или диета да е спазвал? Докато ви мислех попаднах на някакви статии  за спонтанни тежки перфорации при хора на лечение с Тагрисо без стомашно-чревни проблеми по-принцип.
И пак принципно нежеланите реакции в стомашно-чревния тракт са чести при всички EGFR TKI-та.

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 22:25 от whitefang

# 317
Извинявам се - дълга седмици и едно чета, друго мисля. На новите находки в левия БД не обърнах внимание, защото в заключението пишеше “възпалителни промени в обратно развитие” или нещо аналогично. Образните диагностици рядко пишат подобно нещо, ако не са относително сигурни. Особено на фона на онкологичен процес. Не мисля, че това трябва да буди притеснение.

Редакция: днес рових клиничните експерименти за онко заболявания в България. За бял дроб има цели 23 активни или набиращи хора. Някои от по интересните:

1) Клинично проучване на Новартис за KRAS G12C мутирали НДБК в трети неоперабилен и четвърти стадий; не е спомената болница;

2) Неоадювантен осимертиниб (Тагрисо) с/без ХТ при операбилни НДБК; болници - Панагюрище и Плевен;

3) Адювантни пембролизумаб и нирапариб срещу пембролизумаб като поддържащо лечение след 4-6 цикъла платинен дублет и пембролизумаб; това е много интересно, защото PARP инхибиторите водят до свръхекспресия на PDL1; набират се хора в Сердика, Панагюрище и Пловдив (Канарев);

4) При прогресия на осимертиниб (Тагрисо) - лечение с амивантамаб (споменах го скоро) в комбинация с друго таргетно лечение и ХТ; набират се хора в Сердика, Токуда, СБАЛХОЗ;

И още 19, включително за cMET. Трябва по-често да ровим в clinicaltrials.gov

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 02:30 от Hope4C

# 318
Hope4C и whitefang
Благодаря от сърце и на двама Ви.
Да - това от ляво ме притеснява, защото накрая пише, че не се изключва вторичен процес...
whitefang  - относно язвата - татко я имаше преди. Но когато се занизяха операции, биопсии и паника с основното заболяване  - малко я подценихме. Декември татко беше с Ковид и препоръчаха аспирин заради коагулацията. После четох изследване, че аспирина удължава действието на Осимертиниб, попитахме дали е ок да продължи да го пие... И така стигнахме до "лекарствено индуцирана перфорация"..... Не става ясно обаче кое от двете  - може да е аспирина (надявам се), може и да е Осимертиниб-а ... Дано не е....защото тогава това пак би било риск за в бъдеще

# 319
Калина,
На човек с язва кой изписа аспирин? Личен лекар ли е?Това е абсурд просто.

# 320
  • Пловдив
Точно щях да пиша ,че скоро съм гледал за KRAS G12C - soro... както му беше името, и имаше само сайтове в щатите и 2-3 в Япония. Това е  друго ,на Новартис ,само NSCLC, на NexGen е за множество различни солидни тумори.
ПК 4004 ,в Пловдив е Район Южен - там е КОЦ-а. Освен да подпитам ,като ходя.

# 321
Believes, знаеш ли какви дози кортикостероиди му вливат?

# 322
Божури днес го изписаха, но аз утре ще отида до нашите да го видя и ще прочета в епикризата и ще ти пиша.
Значи нещата според лекарите стоят така, изключили са всякакви хепатити, изключили са процес в черния дроб и всичко за тях клони за токсичност към ИТ. Един месец остава без лечение, с намаляващи дози на кортикостероидите. Като още с първото вливане те са видели резултат и показателите са почнали да падат. Кофтито е, че тя ми каза, че мненията в областа са такива, че при такава реакция към ИТ неможе да се продължи с нея. А с какво ще продължи ми каза, че след месец ще ми отговори, когато види как се движат нещата. Щели са да го обсъдят, да се консултират и общо взето е това.

# 323
Може ли да споделите ползвате ли алтернативи и какви? Цял ден чета и не знам кое можем да опитаме. Клоня към венозно вливане на витамин Ц и водородна терапия.

# 324
Калина,
На човек с язва кой изписа аспирин? Личен лекар ли е?Това е абсурд просто.

Личен лекар го изписа да! Заради Ковид.
После , както казах, прочетохме, че Аспирина подпомага Тагрисо-то и просто подцениха язвата.

# 325
Божури днес го изписаха, но аз утре ще отида до нашите да го видя и ще прочета в епикризата и ще ти пиша.
Значи нещата според лекарите стоят така, изключили са всякакви хепатити, изключили са процес в черния дроб и всичко за тях клони за токсичност към ИТ. Един месец остава без лечение, с намаляващи дози на кортикостероидите. Като още с първото вливане те са видели резултат и показателите са почнали да падат. Кофтито е, че тя ми каза, че мненията в областа са такива, че при такава реакция към ИТ неможе да се продължи с нея. А с какво ще продължи ми каза, че след месец ще ми отговори, когато види как се движат нещата. Щели са да го обсъдят, да се консултират и общо взето е това.

Какъв беше статусът на твоя татко след последния скенер? И колко вливания ИТ направихте?

Питам, защото може да няма нужда да продължават да го наливат с нещо. Разказвал съм за семеен познат, който успя да понесе само 4 вливания Кейтруда. Разболя се няколко месеца преди татко. Преди няколко месеца прави скенер - още е стабилен, а нищо не е правено почти 3 години. Simple Smile

# 326
Хоуп, 4 вливания има с химиотерапията и 2 само Кейтруда. На последния скенер се видя основното образувания с много ниска активност и редуцирани размери, на което се направи радиохирургия. Сега края на август ще има пет за да се види резултата от радиохирургията.

# 327
Здравейте , искам да попитам .Новооткрити ,но късно!4 стадий с метастази. Не намериха основното огнище, а метатаЩе правят 5 скенер,но май няма да го дочакаме. Много е зле.На кислород, постоянна температура, вече почти Не се влияе от нищо.Взе да се изпускаС нищо не се лекува.А в болница  няма да го вземат!?.Какво да правя?От Бургас съм.

# 328
Преслава, Hug
Много е тежко, така като описваш.
Някой беше писал добри думи за хоспис Сердика, ако не бъркам. Не може ли да го приемат, да го закрепят?

# 329
Преслава, Hug
Много е тежко, така като описваш.
Някой беше писал добри думи за хоспис Сердика, ако не бъркам. Не може ли да го приемат, да го закрепят?

Мислила съм го. Няма да отиде, а и той не е никак добре. Неподвижен е. А и само ще удължим мъките според мен. Другото, което ме притеснява е, че ако се случи нещо да си отиде в хоспис цял живот няма да мога да си простя, че не сме го оставили в дома му. Сега се връщам от при него кръвното беше едва доловимо. Пи доста солен айрян и уж се вдигна малко. Тръгна си ЛЛ и аз го прегърнах, целунах го по челото и му казвам "Нали знаеш, че всички те обичаме и сме с теб. Всичко ще бъде наред, ще се оправиш", той само закима с глава и ми каза "Приключва". Явно болните си усещат. Много ми е мъчно и тежко! Усещам, че и аз рухвам психически, постоянно ми се плаче и се чудя къде сгрешихме, какво не направихме, като последната година това ми беше най - важното да се лекува и да го запазят доколкото е възможно състоянието му, което до преди 1 месец беше отлично предвид болестта. Извинявам се на всички, че ви натоварвам просто искам да излея мъката си!

Общи условия

Активация на акаунт