Рак на белия дроб - тема 10

• 65 273
  • 859
  •   1
Отговори
# 375
Bojuri, моите съболезнования. Да почива в мир баща ти.
 Ти направи всичко каквото можа и сега е важно да опазиш себе си. Не си от стомана. Никой не е. Съжалявам много.

# 376
Bojuri, съболезнования! Светъл да е пътят на твоя татко! Той ще бъде винаги с теб. Дано да е на по-добро място!

# 377
Съболезнования, мила Bojuri!
Не се познаваме лично, но ми се насълзиха очите от тази новина!
Прегръщам те, макар и виртуално! Ако имаш нужда от нещо - пиши! Hug

# 378
Мелиса, бих ви посъветвала да пишете на Тимчева в отговор на консултацията, че са ви отказали Тагрисо на две места. Вероятно би могла да ви насочи дали и къде би могло да подходят по друг начин.

# 379
  • София
Моята свекърва също почина.

Резултатите от пет скенера излязоха на 2ри.
Скрит текст:

# 380
Bojuri, съжалявам. 😔
Вчера обсъждахме втора линия, днес едва повярвах на очите си като видях написаното. Дано е на по-добро място, а на теб и семейството - сила и кураж. Ако можем да помогнем с нещо, пиши.

AnMary, съболезнования и на вас. Светъл да е пътят ѝ и на твоята свекърва.

# 381
Съболезнования, Ан-Мари. Да почива в мир.

# 382
Съболезнования Ан-Мари, Bojuri, да почиват в мир!

# 383
  • Пловдив
Bojuri,
Съболезнования! Светло да е на душата на татко ти.
Колко бързо се разви всичко.

AnMary,
Съболезнования и на вас!

# 384
  • София
Bojuri, AnMary, съболезнования за загубата на близките ви. Светъл път на душите им. Мир и покой и на вас.

# 385
  • Пловдив
За други лекарства съдържащи Осимертиниб имах предвид на друг производител.  Питах лекари но те ми отговориха че молекулата ще е друга не като на Астра Зеника и няма гаранция че ще работи. Имаме запитване за мостри към Астра Зеника но нямаме отговор. До Плевен съм писала за експериментални програми ако могат да ни включат. Мисля че съм изчерпала вариантите. Лекаря в Бургас ни каза да сме давали пак дексаметазон през ден по 2 мг все щяло да бъде от полза.
Ами това е смисъла на линценза/патента ,защитава се самата формула на лекарството. Всяко друго лекарство със същата формула е повод за съдебно отстовяване на патента. Самото производство на такъв тип лекарства - онко,биологични и т.н. високотхнологични не е скъпо в повечето случаи. Скъп е процеса на създаването му(на формулата) и  доказаване на ефективността/безопасността му чрез клинични проучвания(времето също да се счита като ресурс).

Междо другото,проверявах го какви са му показанията в ПЛС. За съжаление, във 2-ра и т.н.т линии се реимбурсира само при доказана придобита T790M след прогресия при използване на първа/втора генереция TKI.
Обаче ,онкологиите си имат някои "врътки" ,да "озаконяват" приложението на някои медикаменти ,които не са показани за случая според ПЛС. Както ви посъветваха ,проф.Тимчева може би ще ви насочи къде да питате. Дано се намери начин да ви го отпуснат.

Има едно "положително", допълнително показание включено - Адювантна терапия след тотална резекция на нисокстепенни(стадии I-IIIA) , с "честите" EGFR мутации (екзон 19 del, екзон 21 subst(L858R) ).
Горното по повод наскоро коментираната тема - системно  лечение при нискостепенните резектирани БК.

# 386
И за ALK-тата има ново одобрение на НЗОК - Лорвикуа/Лорбрена. И Брафтови, и Мектови също (за меланом). И Розлитрек (ентректиниб) за nTRK и ROS1 мутирали тумори. Между 20 и 30 нови молекули са добавени през март. Има и нови индикации за Кейтруда/Опдиво/Тецентрик.

https://clinica.bg/19763-23-novi-molekuli-shte-plashta-NZOK

Движат се нещата, дори да е малко по-бавно.

# 387
  • Пловдив
Ако BRAF и МЕК са само за меланом,и пак не се реимбурсират за NSCLC жалко...Особено за МЕК,който е приложим в комбинация и при тумори с мутации различни от BRAF.В ПЛС са само за меланом.
Lorlatinib - много добре ,че е включен(добра пенетрация на КМБ и съответно висок % отговор в ЦНС,за ALK/ROS1 мутанти) - и се учудвам че е,защото хич не е евтин. - в списъка e показан само за ALK,не и за ROS1.
Eнтректиниб пък в списъка е показан само за ROS1, та NTRK макар и много рядка ,засега си е без таргетно лечение заплащано от касата.

Леко половинчат ми се струва тоя напредък,но все пак е по-добре от "застои".

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 13:41 от whitefang

# 388
Bojuri, Съболезнования! Настръгнах като прочетох.  Ти направи всичко по силите си. Сега е на по-добро и светло място! 🤍
AnMary  съжалявам за загубата Ви. 🤍

# 389
Светъл път! Душите да са в мир, а за близките кураж и сили. Дано скоро да има трайно и ефективно лечение, дано.

Общи условия

Активация на акаунт