Рак на белия дроб - тема 10

• 65 272
  • 859
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря, Hope. Тук предложението беше Стиварга. Но беше в устен разговор, възможно е да е станала грешка.

От другата клиника препоръчват следните алтернативи. Утре ще ги обсъдим по-подробно.
- доцетаксел + антиангиогенен препарат (като авастин) или дори комбинация с нинтеданиф. Но предвид токсичния профил на доцетаксел при пациенти в недобро състояние използват по-скоро
- карбоплатина + паклитаксел и авастин.

Сирамза не беше споменат. Но ще попитам.

# 361
  • Пловдив
Божури,
Съжалявам за това развитие.
Не е съвсем без логика Стиварга-та. Но наистина няма одобрение за NSCLC, както е писал Хоуп. И обикновено при несквамозен(първа линия платина+пеметрексед- не е ползван таксан) втората е с таксан (паклитаксел или доцетаксел) Ако са направени само 4-ри цикъла платина и е минало достатъчно време и Карбоплатин. Плюс евентуално VEGFR инхибитор- Авастин или както е писал Хоуп, Кирамза.
Може би логика за Стиварга-та е , че и то е VEGFR инхибитор. Но това е някакво нестандартно приложение.-off-label. Намерих само едно клинично проучване за използването му като 2-ра линия при сквамозен (плоско-клетъчен) НДКБК -там няма как да се прилага таксан , защото е ползван в 1-ва линия. Може би има и някаква логика да се ползва като 3-та линия при EGFR мутирали аденокарциноми , но пак не е показан за белодробни такива.-инхибира и EGFR -при KRAS негативни колоректални и ГИСТ.

За хемоглобина, проверявали ли сте Б12 и фолиева киселина,? И как му е черния дроб?

Имуторепия с анти PD-L1 , вместо с анти-PD-1 , може би също е опция с ХТ. Май-има по-рядко имунни странични реакции, но и ефективността им е по-ниска от на    PD-1 CPI-тата.

Едит:Писали сме заедно.
Това , което предлагат във втората клиника е по по протол+ евентуално TECENTIQ.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 00:22 от whitefang

# 362
Ммм...и Авастин е странен във втора линия. Той също няма подобно одобрение. Прилага се с атезолизумаб (Тецентрик) и платинен дублет или само с платинен дублет в първа линия.

Втора линия, в отсъствието на таргетируеми мутации, най-често е доцетаксел и Cyramza/нинтеданиб (при добър ECOG от 0 или 1). И двете са антиангиогенни препарати. При недобър ECOG, може да се мине направо на монотерапия с ерлотиниб (без значение от EGFR статуса).

Вижте какво ще кажат и чужбинските лекари по темата. Почти съм сигурен, че ще предложат ресенсибилизация (ричалиндж) към карботакс и възстановяване на ИТ. Ако това не е вариант - най-вероятно ще предложат доцетаксел и рамусирумаб (тази комбинация със сигурност се прави в Токуда).

Стискам палци да намерите най-подходящото лечение в случая. 🤞

# 363
Съжалявам, Bojuri! Дано, след стартиране на ХТ имате успех.

При нас нещата ставатт все по-зле. Задържа вода. Слагат отводняващи и отоците по краката са все така. Започнал е да задържа и в корема, защото има задух. Някой може ли да даде съвет към кого да се обърнем? Онкологът казва потърсете палиативно отделение, друг лекар казва, потърсете лекуващия онколог, за да го приеме и ще се прецени какъв специалист да се потърси и др. такива, а аз вече направо залудявам от това накъде да тръгна и кой да търся. Чувствам се в безизходица. 😭😭😭

# 364
И аз четох снощи авастин само като първа линия.

Той е бил на таксол в първата линия.

Норе, алтернативите, които изброих, са от чужбинската клиника. Не смеят да рестартират ИТ. Преди бяха коментирали за ИТ с друг препарат, сега не са. Ще ги питам.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 13:12 от Bojuri

# 365
  • София
Здравейте, и при нас нещата не се развиват добре. Вчера бяхме на кардиолог с баща ми. От прегледа се установи, че има 1.5 литра вода в плеврата и не се препоръчва започване на химиотерапия заради сърцето. Чудя се как не са видяли излива при бронхоскопията в Каспела, дори гръдния хирург първоначално каза че няма излив, макар в КТ да беше описан плеврален излив 2.5 см. Ако някой може да ми препоръча хирург в Пловдив за източване на водата от плеврата, ще съм много благодарна. Все още не сме направили скенер на цяло тяло и ЯМР на глава. Татко е много изтощен особено като се налага да ходи. Иначе продължава с температура в диапазона 37-37.6 градуса и кашлица, много спи.
Дано при останалите съфорумци има добро развитие на нещата.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 11:22 от Dobra_jena

# 366
  • Пловдив
Атанас Чапкънов-Каспела ,който е правил бронхоскопията.
Направете и ЯМР на мозък,че това постоянно спане е съмнително,освен ако му е много ниска сатурацията.
Температура в тези субфебрилни граници  най-вероятно е заради туморен разпад.

# 367
  • София
Whitefang, бронхоскопията е правена от д-р Станислав Къртев от Каспела а не от Чапкънов. Къртев твърдеше че няма излив преди бронхоскопията като разгледа КТ. Кардиологът вчера каза че не е трябвало да го изписват от Каспела след като има излив и да се връщаме там. Но при положение че не ни казаха за излива дори след бронхоскопията не знам дали да ходим пак там. Някой хирург от Свети Георги /Пловдив/ да препоръчате, ако знаете. Баща ми има ниско кръвно налягане /вчера беше 105/68/ и вероятно анемия, защото му е нисък хемоглобина -117. Сатурация не сме мерили. Днес сме на преглед при пулмолог за да даде направление за хоспитализация.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 14:42 от Dobra_jena

# 368
За съжаление при нас нещата също не се развиват добре. Минахме онлайн консултация с проф. Тимчева която е на мнение че при резистентност към Афинитиб с EGFR мутация и нова S768I препоръчва Tagrisso но никой не иска да ни го изпише по здравна каса.  В сити клиник мина комисията което ни каза да си търсим вариант за лечение в Бургас защото пациента едва ли може да пътува вече до София /тактично ни отрязаха/ . В Бургас и в двете болници ни отказаха. Скъпо е лекарството и не може да го изпишат но не предлагат и нищо друго.  Тук във форума видях че New.here /писах на лично/ са им останали таблетки ако може да помогне ще съм много благодарна.
Някой има ли опит за закупуване на алтернативни лекарства от Индия, Бангладеш или Сингапур?
Ако имате идеи за други варианти? В безизходица сме не знам по кой път да поема.

# 369
Whitefang, бронхоскопията е правена от д-р Станислав Къртев от Каспела а не от Чапкънов. Къртев твърдеше че няма излив преди бронхоскопията като разгледа КТ. Кардиологът вчера каза че не е трябвало да го изписват от Каспела след като има излив и да се връщаме там. Но при положение че не ни казаха за излива дори след бронхоскопията не знам дали да ходим пак там. Някой хирург от Свети Георги /Пловдив/ да препоръчате, ако знаете. Баща ми има ниско кръвно налягане /вчера беше 105/68/ и вероятно анемия, защото му е нисък хемоглобина -117. Сатурация не сме мерили. Днес сме на преглед при пулмолог за да даде направление за хоспитализация.

За Св. Георги препоръчвам д-р Мехмед. Той източи водата на баща ми и беше много заинтересован впоследствие как протича всичко.

# 370
  • Пловдив

MELISA_bs,
Osimertinib е под лиценз, няма генерици/заместители,само оригинала на Астра-Зенека. Дори и да има разлика в цената в Индия/Бангладеш/Сингапур ,тя ще много минимална.
В крайна сметка ,в решението на онко-комисията от Сити ,какво пише? Пробвахте ли във Варна или другаде освен в Бургас - може да го нямат  в договорите за доставка и затова да са отказали.

# 371
Здравейте! Видях, че става въпрос за Тагрисо и се включвам - беше изписан в КОЦ Стара Загора като първа линия на лечение с EGFR мутация.

# 372
Whitefang не са ни изпратили решение от комисията, обадиха ни се по телефона да ни кажат да се преместим към друга болница.  За други лекарства съдържащи Осимертиниб имах предвид на друг производител.  Питах лекари но те ми отговориха че молекулата ще е друга не като на Астра Зеника и няма гаранция че ще работи. Имаме запитване за мостри към Астра Зеника но нямаме отговор. До Плевен съм писала за експериментални програми ако могат да ни включат. Мисля че съм изчерпала вариантите. Лекаря в Бургас ни каза да сме давали пак дексаметазон през ден по 2 мг все щяло да бъде от полза.

# 373
Мили хора, татко почина. Много бързо влоши и не очаквахме толкова мълниеносно развитие, но поне не го боля.

Много, много ви благодаря, че споделяхме този път през последните две години. Информацията и съветите, които получих тук, бяха безценни. Благодаря ви, хора!

Все пак смятам, че медицината напредва много в тази област и има надежда за излекуване, пожелавам много сили и късмет, и добри новини на всички ви!

Със сигурност ще наминавам тук отвреме-навреме. Ако мога да съм полезна на някой, който чете минали постове, с конкретна информация, не се колебайте да ми пишете.

# 374
Съболезнования Bojuri, да е светъл пътят му и много кураж и сили на вас🙏

Общи условия

Активация на акаунт