Рак на белия дроб - тема 10

• 64 348
  • 859
  •   1
Отговори
# 750
Tака написана диагнизата е първично злокачествено новообразование на бял дроб ,а не метастаза (което е с МКБ C78).
Но щом искаш направление за ПЕТ ,няма как без "диагноза" да стане работата.
Вземи качи предишния ПЕТ ,че така само си гадаем ,къде точно е разположен тоя "нодул" ,с каква метаболитна активност и размери, и как изглежда.
whitefang, та това пулмологът е писал, където съм диспансеризирана с астма. А онкологията ми даде  направление за петскенер... Аз сега се свързах с този пулмолог и го попитах, че в петскенера не се пише за рак на трахея, ни то за бронхи и що да е рак на тях... Той нещо почна да увърта...Anguished Изглежда не разбира по петскенера.... Ще кача предишния петскенер като дойда вкъщи, ще го заснема. Той не е болен от това та да разгадава писаното от професор Пиперкова Laughing Ако го настигне такава болест, тогава ще се учи да разчита резултатите.

# 751
Здравейте,стискайте ни палци на 21.12 започва първата химиотерапия. Онколога каза,че прогнозата не е добра,но нямаме избор и трябва да се започне. Следват 2 варианта. Първия ,за който се надяваме е да отговори на терапията и да го задържат,втория е тумора да е резистентен към химията и тогава лошо. Попитах дали не може да се смени с друг вид терапия,каза не. Наистина ли няма друг вариант? Четох,че се сменят терапии, странно,че при нас каза не,сигурно ,защото само пробват,не знам. Но това в главата можело по всяко време да се размърда. Общо взето май .....Sad Sad Изписаха му инжекция Б 12 седмица преди химиотерапита и една ден преди нея,както и фолиева киселина за укрепване

# 752
B12 и фолиева киселина? Предполагам, че в схемата има Алимта (пеметрексед), освен карбо/цисплатин и Кейтруда (пембролизумаб). Има втора линия, но всяка следваща линия (след първата) е с по-малка успеваемост и/или по-голям риск. При аденокарциномите често ползват доцетаксел (Таксотер) и рамусирумаб (Сирамза) във втора линия. Нито едно от двете, обаче, няма пенетрация в ЦНС (в това число - главен мозък).

Стискам палци да се повлияе в първа линия.

# 753
B12 и фолиева киселина? Предполагам, че в схемата има Алимта (пеметрексед), освен карбо/цисплатин и Кейтруда (пембролизумаб). Има втора линия, но всяка следваща линия (след първата) е с по-малка успеваемост и/или по-голям риск. При аденокарциномите често ползват доцетаксел (Таксотер) и рамусирумаб (Сирамза) във втора линия. Нито едно от двете, обаче, няма пенетрация в ЦНС (в това число - главен мозък).

Стискам палци да се повлияе в първа линия.

Благодаря от сърце! Не знам каква е. Ако е тази ,която каза как се понася и за тумора и за болния? Онколога каза спад в кръвните показатели,гадене,повръщане,умора. Колко време след започване се разбира дали я понася и как влияе на тумора?

# 754
Моето впечатление е, че се понася добре - често без гадене, повръщане и дори умора, стига болният да спазва схемата с лекарства, които ще му бъдат изписани. За да няма гадене е важно лекарствата против същото (антиеметици) да се пият, преди да му се е догадило.

За ефект - най-рано 6 седмици след първото вливане има смисъл да се правят контролни скенери. В Европа и България това по-често се случва около осма или девета седмица. Тогава със сигурност ще разберете дали ту процесът реагира и как/колко.

# 755
  • Пловдив
Cyramza има активност в ЦНС. Но самостоятелно няма да има ефект. Таксаните не минават кръвно мозъчната бариера( Доцетаксел/Паклитаксел) .
Пеметрексед минава , Цисплатината също , но се изнасят от Pgp и не се постига за достатъчно дълго концентрация , която да има активност.
Имунотерапията теоретично не трябва да действа в ЦНС , но в клиничната практика  има случаи на интракраниален отговор - SD, PR, а дори и CR.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 09:51 от whitefang

# 756
Да, под “нито едно от двете” имах предвид доцетаксел и рамусирумаб във втора линия. Сега си препрочетох най-горния пост на тази страница и е двусмислен - може да се тълкува като нито едно от двете в смисъл лечения от първа и втора линия (което нямах предвид). Благодаря за уточнението. Simple Smile

За Кейтруда мисля скоро коментирахме, че вероятният механизъм на действие в ЦНС е свързан с имунните реакции, които туморите могат да предизвикат. От там следва по-голяма пропускливост на КМБ и съответно опортюнистичен ефект на ИТ.

А за доцетаксел и рамусирумаб - няколко пъти попадам на впечатляващи истории във втора линия (CR), но всичките са олигопрогресивни в торакс. Евентуално, ако вторичните лезии в ЦНС се овладеят с лъчелечение, може да се очаква смислен ефект в останалите части на тялото. Рискът от хеморагичен инцидент, обаче, е непренебрежим.

# 757
whitefang, изпратих ти в личното петскенер на професор Пиперкова от миналата година, по който пулмологът ми написа рак и на трахея, и на бронхи, и злокачествени новообразувания по гърдата. А също така и резултат от рентген с датата, на която го направих (2 дни преди). Опитвах се тук да ги кача, но не се получава. Днес бях в Плевен и се консултирах с доцента по астма и го попитах, ако този нидул е рак, ще се види ли на рентген, и се оказа, че whitefang е професор като написа, че за 100% гаранция, е, нужна биопсия...Дори петскенер може в 10% да не покаже, какво е точно. Той ми посъветва да се направи след петскенера биопсия, отчитайки, че имам едно онкологично заболяване. Пиша тук, мислейки да бъда полезна на хора с онкозаболявания като мен, които се проследяват с рентгена. Не му се доверявайте. Правете поне веднъж на година КТ.

# 758
Благодаря Ви за отговорите,изключително полезно ми е. Лошото е,че за сега не плануват лъче на костите,а започват химиотерапия и то седмица след приключване на лъчетерапията,да не е много бързо? Иначе днес е повърнал и каза,че задържа храчки или по-скоро е такова усещането. Химиотерапията я включват по-бързо и заради задуха,който се появи.. Дано лекарите не са прави за остатъка на живота му. Междудругото има ли такива сред нас,на които са има казали малко време живот и са ги стабилизирали?

# 759
Здравейте!Намериха лекар който да ускори нещата,за биопсия трябвало да види състоянието му,но близкия отказа.Във вторник е влязъл в онкото в Шумен днес 1 лъчетерапия след което са го изписали и контролен преглед на 6.01но жена му каза че много кашлял и вече имал болки от онкото са му изписали болкоуспокояващи.Пълно безхаберие от страна на лекарите първо че ги връщаха поне 3 пъти от болницата и какъв контролен преглед на 6.01?

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 16:59 от Ooop

# 760
Здравейте!Намериха лекар който да ускори нещата,за биопсия трябвало да види състоянието му,но близкия отказа.Във вторник е влязъл в онкото в Шумен днес 1 лъчетерапия след което са го изписали и контролен преглед на 6.01но жена му каза че много кашлял и вече имал болки от онкото са му изписали болкоуспокояващи.Пълно безхаберие от страна на лекарите първо че ги връщаха поне 3 пъти от болницата и какъв контролен преглед на 6.01?

Успех в борбата. Аз не съм веща ,ама лъчетерапия без биопсия ми е странно.Как една лъчетерапия? Едно облъчване само ли? А за безхаберието на лекарите просто няма да коментирам. За жалост рядко се среща съвестен лекар.
 На мен ми нахлу е простата глава още един въпрос. Това,че ще държат баща ми 2дни в болницата, означава ли,че и двата дни ще е вливането? Или вливане един ден и после наблюдение и системи?

# 761
  • Пловдив
Принципно има премедикация -дексаметазон, антиалергезин,/алергозан и пост- медикация -антиеметици и наблюдение (уж ), но не разчитайте особено на "наблюдението". Ако му са наред кръвна картина и кардиограма , "вливките" се правят в деня на приема. 3 дни е клиничната пътека -реално са два -на 3-тия сутринта го изписват. Ако е добре и с уговорката, че ако се влоши не ходите другаде( не викате СМП) а го карате там (защото се води хоспитализиран ) , може да си тръгне късния следобед/ ранната вечер още първия ,след терапията.

Ooop,
Какво точно са облъчвали , какъв вид ЛТ- SRS/SBRT ( с първото може една фракция) . Или са се опитали да правяТ фракционирана ЛТ ,  но не е било възможно заради състоянието му?

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 22:02 от whitefang

# 762
Принципно има премедикация -дексаметазон, антиалергезин,/алергозан и пост- медикация -антиеметици и наблюдение (уж ), но не разчитайте особено на "наблюдението". Ако му са наред кръвна картина и кардиограма , "вливките" се правят в деня на приема. 3 дни е клиничната пътека -реално са два -на 3-тия сутринта го изписват. Ако е добре и с уговорката, че ако се влоши не художествена другаде а го карате там (защото се води хоспитализиран ) , може да си тръгне късния следобед/ ранната вечер още първия след терапията.

Ooop,
Какво точно са облъчвали , какъв вид ЛТ- SRS/SBRT ( с първото може една фракция) . Или са се опитали да правяТ фракционирана ЛТ ,  но не е било възможно заради състоянието му?
Много ти благодаря! Не знам какво ще правим без вас. Да,те явно затова го приеха по време на лъчетерапията веднага със задуха. Сега чета,че ще е на палиетивна химиотерапия май. .  А той е много слаб и не яде, страх ме е как ще я понесе. Вие искахте ли близките да са до вас/вие до близките? А то реално на третия ден,още ли ще бъде със странични ефекти? Мале , ставам досадна, извинявай,но така съм се спекла,че не знам дали ще се справя сама. Вчера ми звънна да спя при него, защото му се виеше свят, повръщаше от лъчетерапията  и малко задух има. В болницата яде, вкъщи не. Пие дексаметазон и пак няма апетит

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 22:23 от Lilkata_d

# 763
  • Пловдив
Пригответе си Зофран-гаденето/повръщането започва на 3-4 ден(и другите странични реакции). Питайте онколога, кога да го пие (според постмедикацията)Трябва да го пие преди да започне да му се гади , защото ще го повръща и него и ще трябва венозен антиеметик.

# 764
Пригответе си Зофран-гаденето/повръщането започва на 3-4 ден(и другите странични реакции). Питайте онколога, кога да го пие (според постмедикацията)Трябва да го пие преди да започне да му се гади , защото ще го повръща и него и ще трябва венозен антиеметик.
Мисля,че трябва да правиш платени консултации Simple Smile сърдечно благодаря. Усещам как паниката ме завладява и става страшно! Извинявайте,че мрънкам,но усещам как се сривам,а не трябва. А и сама как ще се справям нямам идея. Сега го гледам и е отнесен като изморен,слаб и ме хваща страх

Общи условия

Активация на акаунт