Рак на белия дроб - тема 10

• 64 352
  • 859
  •   2
Отговори
# 735
Има ли някой от вас, който се е лекувал с Кейтруда, да е отключил диабет тип 1?

# 736
  • Пловдив
Моля ви, кажете ми защо така се подува корема на майка ми и има и леки отоци на подбедриците до пръстите. Преди от Мезим фортето й минаваше сега не й действа. Ако някой е имал такъв проблем моля да сподели какво може да я облекчи. БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ.
    Много съм притеснена, а все още не е започнала лечение, не ми се мисли като започне такова как ще го понесе. Боже, дай сили на всички, борещи се с тази коварна болест!!!
Някакви лекарства/хранителни добавки ,приема ли?
Може би трябва да я види кардиолог.

Benichka56,
Прегледайте темата,/ите,но май никой не се оплакал от такава нежелана лекарствена реакция.

# 737
Не помня и аз някой в темата да се е оплаквал от проблеми с глюкозата по време на лечение с Кейтруда. Но е възможен страничен ефект - в различните KEYNOTE проучвания (клиничните изпитвания на Кейтруда) този страничен ефект се забелязва с честота от 0.1%. Виждам множество статии по темата, като потърся пембролизумаб и диабет тип 1.

При татко холестеролът се качи. Беше известно време на статини. После онкологът ги спря с мотив, че добрият му холестерол (HDL) е много висок. Другите (LDL и VLDL) също, но не притеснително.

Скрит текст:
Давам и кратък ъпдейт от нас. Не знам дали помните, че в края на лятото татко смачка (пореден) прешлен. Няма съмнения за вторични лезии. Има обаче намалена костна плътност (на ръба между остеопения и остеопороза). След 2 месеца обиколки по разни лекари - ревматология, ендокринология, неврология и рехабилитация - вече имаме ясен план.

За остео проблемите е на витамин D, калций и Пролия (денозумаб). За дискомфорта в гърба - на прегабалин (Лирика), която даде много бързи резултати. Най-трудно ни беше с рехабилитаторите - 6-7 човека категорично отказаха да се занимават, защото “случаят е много заплетен”, “не мога да поема такъв риск”, “никога не съм работил с толкова стабилизиран гръбнак” и прочие. Най-накрая попаднахме на свестен и разбран човек, който направи цяла програма. Чувства се по-добре вече, а е само на 2-3 седмици от началото.

Ако някой има нужда от препоръка за някое от горните - ендокринология, ревматология, неврология или рехабилитация - мога да дам такава от първа ръка. Всичките лекари, при които отидохме, бяха отзивчиви и отделиха време да разберат кое как се е случило и да претеглят внимателно полза/риск в случая. Доста приятно съм изненадан.

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 00:36 от Hope4C

# 738
  • Пловдив
И има ли поставена диагноза или само завишена глюкоза?
Имуномедииран панкреатит е една от станичните реакции ,но честотата и е много ниска.

# 739
Искам да попитам нашите професори в bg.mamma и всички, които знаят отговор на моя въпрос. Утре отивам в Онкологията на годишен преглед. Искам да замълча и да не ги подсещам, че стана време за петскенер заради нодула с размер 21 мм. А те обикновено изпращат на рентген. Може ли да се види на рентген смали ли се нодулът или се увеличи. И вече ако е станал по-голям, да искам направление за петскенер... Далече ми е до София, много вирусни заболявания навсякъде. Може би, мога някак да го избегна. Благодаря на всеки за мнението. whitefang ми писа тук, че би трябвало да се види на рентген. Но питам пак...

# 740
  • Пловдив
Никъде не съм писал че може да се следи с ренген вече "наличен" нодул в Б.Д.Дори и да се вижда на рентген.
Цитат
emma1_ Re: (Без заглавие) 27 ноем. 21:20
До: emma1_   
Следи го с CAT, по прецизен е от PET за размери. Обаче с нито едно от двете не може да се установи какво е. Дори и да не може с бронхоскопия да се вземе материал е възможно с VATS, консултирай се с гръбен хирург.

# 741
Никъде не съм писал че може да се следи с ренген вече "наличен" нодул в Б.Д.Дори и да се вижда на рентген.
Цитат
emma1_ Re: (Без заглавие) 27 ноем. 21:20
До: emma1_   
Следи го с CAT, по прецизен е от PET за размери. Обаче с нито едно от двете не може да се установи какво е. Дори и да не може с бронхоскопия да се вземе материал е възможно с VATS, консултирай се с гръбен хирург.
Не е да се следи, а поне да се види, увеличил ли се в размера. Разбрах, че може да се види на рентгена от теб заради големия му размер. Или греша? Мислех, че не може да се види изобщо, защото рентгенът ми е правен на 6 мес. все заради рак на гърдата и заради астма....

# 742
  • Пловдив
А сериино изледване за сравняване на размери какво е ,ако не "следене"

# 743
whitefang, моля ти да ми напишеш, дали ще се види нодул на рентген? Може би е намалял и не съм за петскенер.

# 744
whitefang, моля ти да ми напишеш, дали ще се види нодул на рентген? Може би е намалял и не съм за петскенер.

Не разбирам драмата. Преди няколко страници обсъждахме рентгени, скенери и ПЕТ. Тогава се чудеше защо лекарите въобще правят рентген, като невсичко се вижда на него. Сега клониш към рентген, а не скенер или ПЕТ, дори лекар да препоръча някое от последните две...

Невсичко се вижда на рентген, защото разположението и размерът имат значение. А дори даден нодул да се вижда на рентген, няма как размерите му да се сравнят със задоволителна точност спрямо размерите му на предишен скенер. Скенерът дава много по-детайлен образ - това включва както лезии, които НЕ биха се забелязали на рентген поради разположение и/или размер, така и размерите на налични лезии.

А в случая искаш да “замълчиш” за ПЕТ/КТ, което освен че дава по-точни размери от рентген, показва и каква е метаболитната активност. Тоест дава още един параметър, който лекарите да използват, за да преценят какво да се прави после.

Вирусните заболявания в момента нямат нищо общо с ПЕТ. В отделенията по нуклеарна медицина не ходят хора с грипоподобни симптоми.

# 745
Здравейте,при нас положението е сериозно. Вчера отивайки за поредната лъчетерапия на глава,получи силен задух по негови думи също като при емболия. Приеха го веднага в болница на кислород,който той маха и дексаметазон на система. Кръвното му беше ниско 98 на 69. Ще се борят,но положението е много сериозно. Множество метастази в главата,разсейки в рамото и лимфните възли и оттам болките е кракът. Съмняват се за запушена вена,но няма скенер още. Думите на сестрата бяха( споделила го е на мой познат) ,че положението е много сериозно,ще се борят и ще направят всичко възможно,но прогнозата не е добра. Още повече,че ако проблема е съдов,променя плановете за химиотерапия. Хора,възхищавам ви се на силата. Как се подготвя човек за това?

# 746
Hope4C, благодаря ти много за подробен отговор. Направих днес рентген в Онкология. В резултата няма нодул. Помолих рентгенолога пак да погледне диска като показах и петсенер. Той казва, че на диска няма никакъв нодул.... Аз съм диспансеризирана в пулмология заради астма. Отидох при пулмолога в белодробната болница да ме прегледа. Той ме прослуша, погледна диск от рентгена, петскенер, свил раменете, даде амбулаторен лист, изписа противоалергично.... Погледнах този амбулаторен лист след като се върнах в онкологията за резултатите от кръвните изследвания... А той написа "Злокачествено образувание на бял дроб, бронхи и трахея", а основна диагноза "рак на гърдата". Аз се почудих (Hope4C, добре е, че си ми разчел петскенер преди него) и отидох при онколозите пак. Те ми искаха документи, въз основа на които той постави диагнозата. Аз нямам такива. Петскенер те вече видяха днес. Дадоха ми направление за петскенер, с което трябва да се запиша в София.... Но в София казаха да се обадя от 1 януари. А този пулмолог не ми излиза от главата.... И сега пак слушах един лекар по ТВ, как трябва грижовно да се отнасяме към здравето си и какви са ползите от програмите за скрининг на рак на белия дроб и как е важно да правим редовно рентгеново изследване.

# 747
  • София
Кой е този пулмолог, че баща ми е в белодробна?

# 748
Кой е този пулмолог, че баща ми е в белодробна?
Това не е в София. София от нас на 160 км. На петскенер ще ходя там. А това е белодробна болница с тубдиспансера. Те виж, какво написа, че имам новообразувание на млечната жлеза. Аз съм с нея 12 г. в ремисия. А виждаш, че сложи и кодовете на рак...И каква анамнеза като ходя при тях на 4 мес. за астма и изцяло да ми прецени състояние, а петскенерът е от миналата година.

# 749
  • Пловдив
Tака написана диагнизата е първично злокачествено новообразование на бял дроб ,а не метастаза (което е с МКБ C78).
Но щом искаш направление за ПЕТ ,няма как без "диагноза" да стане работата.
Вземи качи предишния ПЕТ ,че така само си гадаем ,къде точно е разположен тоя "нодул" ,с каква метаболитна активност и размери, и как изглежда.

Общи условия

Активация на акаунт