Рак на белия дроб - тема 10

• 65 138
  • 859
  •   1
Отговори
# 240
Споделям мнение на онколозите, с които се консултираме в чужбина, тъй като може да бъде полезно и на други хора в сходна ситуация - че адреналната криза при баща ми е доста нетипична, за да е причинена от разсейки в жлезите, и че е много важно да се уточни дали в случая действително има прогресия на тумора (и да се поднови някаква онкологична терапия) или се касае за късни странични имунотоксични ефекти от имунотерапията, за каквито се виждат съобщения понякога година или дори пет години след лечение с имунотерапия (и ако е така, то подновяване на имунотерапията всъщност може да бъде фатално). Мисля си, че за съжаление в крайна сметка при него може да има комбинация от двете. В случая е много трудно биопсиране и за момента препоръчаха нов скенер, за да се следи динамиката на образуванията в жлезите, като ни предстоят още консултации. Вече на няколко пъти чувам съмнения дали това са разсейки или ефект от имунотерапията, макар че в едната жлеза си имаше описана лезия още преди началото на ХТ и ИТ.

# 241
Зависи от личния лекар. Трябва да работи поне със зелени рецепти, за да изпише един трамадол. В София, в ДКЦ-то на моя ЛЛ повечето му колеги не работят с зелени/жълти бланки заради отчитането в ХЕИ. От разказа - подозирам, че историята се развива извън София. Иначе нямаше да е чак такъв проблем да намерят друг лекар. Някой милостив психиатър наистина може да влезе в положение.

За хирурзите...колкото и да е противоречив, от нашия опит препоръчвам проф. Николай Габровски. Той спаси гръбнака и двигиталните функции на татко. Друг свестен е доц. Асен Бусарски. Не знам дали бих се доверил на някого от останалите, които на теория уж могат да стабилизират гръбнак. Сложна операция е и не е лъжица за повечето неврохирурзи (извинявам се, ако звучи остро, но това е реалността).
Хоуп, тука в Пловдив изобщо не ти трябва да търсиш милостиви психиатри, имаме си доста, на които плащаш преглед и изписват направо под диктовка.

# 242
HeartpulseHeartpulseHeartpulseHeartpulse
Късмет, всичко ще се нареди ! Четете и питайте тук, тази тема е най-читавата от цялата бг мама, благодарение на Уайт и Хоуп и още няколко супер борбени дами.
Наистина тази тема тук е най-читава и най-полезна за хората.... Другаде относно други заболявания всеки гледа да извади информация в полза за себе си и не се раздава така както тук нашите Ангели. Аз така ги наричам. Много помагат. Бог да ги закриля. Heartpulse

# 243
  • София
Здравейте.

Какво ще кажете за специалистите в "Тракия"-Парк, Стара Загора?
Свекървата ми е била приета за изследване. Открити са разсейки в черен дроб. В понеделник ще я приемат отново за скенер на бял дроб.
С ММ ѝ взехме епикризата. Говорихме с един от лекарите. Имат съмнение за рак на белият дроб.

Скрит текст:

Тя не иска да идва в София. Ако ѝ правят химио/лъчетерапия най-вероятно ще е в Стара Загора.

Все още не сме ѝ казали, но тя си знае. ММ и дъщеря ми заминаха тази вечер и в понеделник ще я заведат в болницата.

# 244
А то понеже София е центъра на Вселената, та за това нашия близък отказа лечение. Аз за това и не питам повече нищо. Каза си колкото и до където искарам. На тоя хал дето съм, абсурд да ходя на сила да ме унижават и да ме правят на маймуна. А аз лично съм потресена от отношението на доктори, доценти и целия медицински персонал. Ум не ми го побира. Мислех че нещо се е променило в БГ за 20 години, но уви тя простотията започвала от горе, та какво остава за манталитета на обикновения човек, който отделно се бори и с безпаричие.

Желая здраве и късмет на всички в темата, както на пострадалите от това заболяване, така и сили на тези които се грижат за тях.

# 245
AnMary, това ИХХ и микроскопско описание отговаря на дребноклетъчен белодробен карцином, но хистопатологичните изследвания от метастаза са трудни. Нямам идея какво е нивото в Стара Загора, но бих взел блокчетата и потърсил второ мнение от проф. Савелина Поповска или проф. Светла Христова.

Единственият начин да се проведе правилно лечение е да се постави правилна диагноза и да се оформи биологичния профил на заболяването. Не се ограничавайте до Стара Загора на този етап. Не е необходимо пациентът да присъства на срещите със следващи патолози, а при проф. Поповска дори може да пратите материала по Еконт.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 18:34 от Hope4C

# 246
  • София
Благодаря.
В понеделник ще я приемат за скенер на бял дроб. Има предписание и за пет скенер.
Ще копирам информацията и ще препратя на ММ.
Още веднъж благодаря.

# 247
Здравейте,
Вуйчо му е рак на бял дроб, от мутациите има само PD L1 10%, изследването е правено в чужбина, тепърва предстоят консултации с лекари, лошо ли е, че няма останалите мутации?
Най-важно е да се определи вида на рака и наличието (дай Боже да има) на мутации.
Защото тогава лечението не се ограничава само до химио и лъчетерапия, а има възможност и за таргетна и имунотерапия.
Знаете ли вида?

# 248
Здравейте! И при нас към момента нещата не са добре. Вуйчо се беше влошил и се залежа, отделно с това спря да се храни. Бяха му изписали ФЕРО - ФОЛГАММА заради хемоглобина. Приемаше ги на гладно и раздразни стомаха - страшен рефлукс и киселини и започна да се оплаква от болки в хранопровода. Наложи се да се свържем с лекуващия лекар. Направихме кръвни изследвания, за да се видят стойностите на хемоглобина. Насрочиха и скенер, а трябваше да има вливка. От скенера резултатите са прогресия на заболяването, което е започнало да притиска хранопровода и трахеята, иначе е чист за 1 година няма метастази никъде. Та, сега ни изпращат на гастроентеролог, за да се направи ендоскопия и да се изключи варианта за язва, която да е причина за падането на хемоглобина. След това да се направи консултация с гръден хирург за евентуално поставяне на (не разбрах много добре) нещо като стентове на органите, които притиска туморът. Засега се спира ХТ и след всички процедури евентуално ще се започне трета линия ХТ.

# 249
При моят близък мина ЛЛ. После хвана Ковид и беше на антибиотик. Има насрочен час за август с лъчетерапевта, може би ще изпише направление за ПЕТ.
Болките в частта, засегната от тумора обаче прогресират, пие слаби обезболяващи от рода на Аналгин, Нурофен.
Интересно защо не са казали нищо за другото образувание, което е описано в разчитането на ПЕТ скенера от май месец.
Облъчиха само лимфният възел с висока метаболитна активност. Чудя се като се изчерпа възможността за ЛТ какво ще го правят.

# 250
Здравейте моля за помощ, баща ми е диагноза аденокарцином на бял дроб с метастази в костите от 2018 година. След генитично изследване има EGFR мутация и е на терапия с Гиотриф и золедронат на 28 дни. За съжаление се влоши изведнъж и се оказа че има метастази в главата. Минахме лъче но състоянието му се променя адски бързо. В понеделник ни викат да дадем кръв за друга мутация но така и не разбрах каква и какво следва. Някой е по запознат ако може да обесни. Трудно и се движи вече и кръвното му е много ниско а до съвсем скоро си караше колата и си живееше нормално.

# 251
  • Пловдив
Здравейте моля за помощ, баща ми е диагноза аденокарцином на бял дроб с метастази в костите от 2018 година. След генитично изследване има EGFR мутация и е на терапия с Гиотриф и золедронат на 28 дни. За съжаление се влоши изведнъж и се оказа че има метастази в главата. Минахме лъче но състоянието му се променя адски бързо. В понеделник ни викат да дадем кръв за друга мутация но така и не разбрах каква и какво следва. Някой е по запознат ако може да обесни. Трудно и се движи вече и кръвното му е много ниско а до съвсем скоро си караше колата и си живееше нормално.
За T790M мутация , с която EGFR мутиралите тумори избягват действието на първо и второ поколение EGFR  тирозинкиназни инхибитори  При наличието и се прилага Осимертиниб. Възможни са и други мутации да са се появили за които има таргетна терапия , често BRAF.
Фаундейшън Уан ли ще му правят с взетата кръв?
Колко и с  какви размери са леките в мозъка? И каква лъчетерапия са правили? Ако са малко на брои ( под 5)  и с малки размери - под 30 мм , можеше да се направи радиохирургия.

3108lvr,
PDL-L1 не е мутация Иначе наличието на мутации дава възможност за лечение с Прицелна терапия- лекарства ,които блокИрат пътя за неконтролирано  деле не на раковите клетки в следствие на мутацията.Ако няма таргетируеми мутации , като варианти за системно лекарствено лечение остава само химиотерапия и евентуално имуно-терапия.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 20:35 от whitefang

# 252
А в случай че няма наличие как продължава лечението и въобще има ли вариант? Благодаря за бързия отговор.

# 253
  • Пловдив
Химиотерапия.
Имунотерапия с чекпоинт инхибитори при
EGFR (ERBB1)- и въобще ERBB (EGFR,HER2, HER4) не е ефективна , а в някои случаи даже предизвиква хиперпрогресия,дори при висока експресия на PD-L1.
Иначе, по протокол втора линия лечение -ХТ+ИТ

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 20:51 от whitefang

# 254
Здравейте, при някой от вас или на ваш близък поставян ли му е плеврален дренаж. Баща ми събираше течност в плеврата и му поставиха /вероятно за постоянно/ такъв дренаж през м.03. Той е с рак на белия дроб в 4ти стадий с метастази по плеврата. Проблемът е, че много го боли и не му минава с никакви болкоуспокояващи. Не успяваме да разберем дали болката е от дренажа или от метастазите по ребрата и по плеврата... или краен случай от преминат херпес Зостер м.03. Постоянно е с лепенка Виктанил от 75мг и пие два пъти на ден трамадол. Моля за помощ и за изпитано лекарство. Благодаря много

Общи условия

Активация на акаунт