Рак на белия дроб - тема 10

• 64 374
  • 859
  •   1
Отговори
# 660
Lilkata_d, предполагам, че ALK в първата хистопатология е работено имунохистохимично (IHC). Хубаво ще е, ако може повторното изследване да е или FISH (флуоресцентна ин-ситу хибридизация), което теоретично е златният стандарт, или NGS (секвениране от следващо поколение). От трите метода - IHC и FISH съвпадат в 75% от случаите (25% от положителните на IHC не са положителни на FISH). NGS е по средата и е единственото от трите, за които към момента има данни, че ALK+ резултат е свързано с по-дълготрайни PFS (преживяемост без прогресия) и DOR (продължителност на отговора). Тоест има вероятност NGS да “отсява” по-добре ALK+ пациентите от IHC и FISH.

NGS не съм сигурен дали правят някъде у нас, но FISH правят със сигурност в Националната генетична лаборатория в Майчин дом. Ще ви даде по-категоричен отговор от IHC.

Относно лъчелечението...целомозъчно облълване ли ще правят? Не знам дали не би било по-удачно да започне системно лечение с цел намаляване на броя на метсазите в главата. После да правите радиохирургия (SRS) на по-малък брой находки. SRS се понася по-лесно и резултатите са по-добри.

Горното, обаче, зависи от това дали има ALK експресия. Таргетните терапевти минават кръвно-мозъчната бариера и може да очаквате подобно развитие. Ако няма ALK пренареждане, то тогава ще минат на вариант имунотерапия и химиотерапия. Имунотерапията има ниска пенетрация в ЦНС и по-скоро разчита на някаква инцидентна пропускливост поради имунните реакции предизвикани от самите вторични лезии. Химиотерапията въобще не стига в главен мозък. Тоест изчакването на ALK резултата би било ход тип “ва банк”, а от това, което описвате ми се струва, че всеки ден в конкретния случай е от значение.

# 661
Hope4C пише следното:насочва се за доуточняващ ALK статуса PCR,след което преценка на терапевтичното поведение.Жената,която при документите каза нещо от рода на DOR  както си написал.Това е,което е описал лекаря.Обясни,че трябва да се започне задължително с облъчването на главата,но какво точно ,утре ще кажа.Докато излязат резултатите за ALK ще е на лъче и после добавят химията ,като зависи дали ще е хапчета или не.Очаква се до края на тази седмица да е готов резултата. Доктора ни изпрати направо в Трансхеликс,не сме търсили ние лаборатория.Всеки ден е от значение,а се чака страшно много за тези неща.Ще се побъркам.Как ти се струва ,има ли шанс наистина да се стопира или доктора дава надежда само на пациента?

# 662
  • Пловдив
Според мен , ако няма прекалено големи лезии и/или симптоматочни,  трябва да се отложи облъчването до уточняване на системното лечение, че и дори до започването му.Утре ще уточня съображения. Не разбирам какво е това бързане за ЛТ на всяка цена преди уточняване на цялостното лечение.
Относно ALK/ROS1 TKI-тата- тези от първо поколение преминават кръвно-мозъчната бариера , но в състава им има вещества , които лесно се свързват с един глюкопротеин , който участва в MDR ( Multiple Drug Resistence) механизма, които предпазва мозъкато от потенциално токсични вещества.И този глюкопротеин ги изнася чрез ефлукс обратно навън от мозъчния паренхим и церебро-спиналната течност. Само lorlatinib ,които е ALK/ROS1 TKI от 2-то поколение има Добър отговор в ЦНС. От скоро се реимбурсира от касата, обаче по-принцип одобрението му от FDA и EMEA е за 2-ра линия терапия. Ако намерите някаква вратичка да започнат лечение с него ( при потвърдена ALK мутация), като прескочат първата линия с ALK/ROS1 инхибитор от 1-в поколение, има шанс за интракраниален отговор.
ALK мутиралите тумори не са особено "responsible" на имунотерапия с чек-поинт инхибитори , а и при него PD-L1 е нисък...

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 00:26 от whitefang

# 663
Мисля, че в България вече също се започва с алектиниб (Алценса) при ALK+ НДБК в първа линия. Той има много добра мозъчна пенетрация и не се пренася по Р-глюкопротеин ефлукс транспортера.

# 664
Whitefang, ти как си?

# 665
Здравейте мили хора. Признавам си, че не съм влизала отдавна, но просто имах нужда малко да спра с четенето, защото видимо беше започнало да се отразява на психиката ми и съответно на ежедневието ми.
Тате е без лечение за момента. Така е от лятото след като прояви непоносимост към  ИТ. АСАТ И АЛАТ все още ту се покачват ту се нормализират. Всичко друго в кръвната картина е добре. Миналата седмица беше на проследяващи образни и други изследвания в Надежда. Стои си основното образувания в белия дроб, като единствената разлика с КТ скенера сега и Пет скенера от преди 3м е 5мм увеличено. Щерев и Петрова ми казаха, че не са много съпоставими двете измервания, защото той има изменения от ЛТ, които на КТ скенера немогат да се обозначат. Може и да ми го казаха само за да ме успокоят, не знам и аз.
Иначе тате се чувства добре, ходи на работа, въобще не се пази и си живее живота. Аз бях превъртяла по едно време, че неговото почваше да граничи с нехайство. Но в края на краищата, осъзнах че това е неговия живот и той има право да го живее както реши. Хоуп, изследването за което те питах излезе отрицателно.
Уайт мисля за теб,за Зиги и за всички тук. Присъствате в молитвите ми и не спирам да се възхищавам на силата ви ❤️
Уайт как е кучо? И ние най-накрая си взехме една топка любов, и да ти кажа много ми помага бързо да оправя настроението си. Невероятни създания са животните.

# 666
От Афатиниб следете много за диария и при първи признаци започнете веднага лечение успех!

Fani0101 Благодаря !

# 667
  • Пловдив
Мисля, че в България вече също се започва с алектиниб (Алценса) при ALK+ НДБК в първа линия. Той има много добра мозъчна пенетрация и не се пренася по Р-глюкопротеин ефлукс транспортера.
Той също е 2-ро поколение. Има CNS активност ,но lobrenta(lorlatinib) е "рекордьора" . Ако могат да се "вредят" в първа линия  за lorlatinib ,ще е по-добре .Естествено ,ако от Трансхеликс потвърдят наличието на ALK пренареждането.

Божури,Фани,
Благодаря ,че питате. От известно време не съм особено добре.
Другата седмица съм на ПЕТ ,че го изпуснах на 11.08 ,защото бях болен .
Ще гледам и до края на тази седмица да мина ЯМР ,че ме "цепи тиквата".

Believe's ,
Продължавам да смятам ,че повишените ASAT,ALAT не се дължат на IT. Трябва да търсите друга причина.Мина много време без терапия и на К.С. ,а те не са се нормализирали. И да си продължи терапията. Измененията от лъчето се виждат и на CT-то на PET/CT , единствено ,разлика е ,че CT-то на PET/CT е нискозово и с по-малка резолюция. Повечето "не виждат" лезии под 5мм , единствено в Онкология в дървеница-2мм е минимума.Но не може да се каже дали наистина е нарастнал или е заради различието на изследванията. Но щом няма смаляване -резултата е показателен - ефекта от ЛТ не е "впечатляващ". A сега прочетох -ми те твърдят обратното ,че на CT-то не се виждали изменнията от ЛТ ,а на PET/CT се виждат-което е абсурдно.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 11:01 от whitefang

# 668
Уайт, от сърце ти пожелавам всичко да е наред и вярвам, че причината за главоболието не е свързана със заболяването. Също и добри резултати ❤️
Тате не е на КС много отдавна.  Август когато ги вкара в норма, спряха КС и сега не пие нищо. Правиха какви ли не изследвания.  На образните черния дроб е в добро състояние.
Иначе на ПЕт след ЛТ имаше смаляване на размера, сега е отбелязано увеличение с 5мм, от 23мм на 28мм.
Иначе аз бях на среща с Петрова и Щерев, те са категорични че за него е рисковано да прави ИТ след като е направил такава реакция. Все пак ако ние искаме, ще прилагат ИТ след като разпише декларация, че е на негова отговорност. Не знам как се взимат такива решение, за мен е трудно. Особено след като лекарите твърдят така.
Ако на теб ти хрумва нещо, което да е причина за Асат и Алат кажи.

# 669
whitefang ааа бързо да се оправяш и ще чакаме да ни се похвалиш с добри резултати.
Аз се върнах от среща с лъчетерапевта,който е изключително арогантен.Освен дребните въпроси,които ми опонираше,за състоянието каза следното: "Госпожо,няма излекуван човек от метастичен рак 4 стадии."Попитах го възможно ли е да се стопират разсейките в мозъка(оказаха се неизброими по негови думи;множество малки,но има и големи)той ми отговори,че всичко е възможно.Може тавана да падне,може Путин да ни удари..... до година живот ми каза.Обясних му,че с онколога сме преценили да не му казваме всичко и той каза,че не е съгласен,абе.....
Назначи 5 лъчетерапии на глава това само каза.Викам дискомфорт ще има ли? Познайте дали ми отговори.Не стига,че ме срина,ами дори не обясни за странични реакции.
Надявах се да не са толкова много.Ужас,ужас.Как се живее с тази мисъл?Не знам...

# 670
  • Пловдив
Lilkata_d ,
Сменете болницата,лъчетерапевта и онколога. Предполагам става въпрос за Токуда ,от работата на парче, и изчакайте оконателния резултат от Трансхеликс и определяне на системната терапия . Може да не се наложи и да се облъчва на този етап каквото и да е в черепа.
За Лъчетерапия се консултирайте с Димчо Георгиев в Онкология в Дървеница, и евентуално с Недев в Сити Клиник.
Искайте си Разчитането на ЯМР на ГМ и го качете тук да видим за какво точно "множество" става въпрос.

Believe's,
Изследвания за вирусни хепатити правени ли са,а и някога има ли прекаран преди вирусен хепатит някакъв.
Нищо не пречи да направи 1-2 вливки ,като следите ASAT,ALAT ,GGT по-начесто. А и между другото те се променят и от възпаления на сърце,бъбреци, и други.не само от черен дроб(ASAT и ALAT,и aко GGT е наред,по-скоро не е от Ч.Д.)

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 11:54 от whitefang

# 671
В Токуда,да.Имаме час за лъче за вторник.Иска да ги облъчи,защото може да предизвика припадъци и други сериозни неща! Звънях на Георгиев утре има час и се чудя дали да не отида сама
И се замислих дали няма да мине много време докато търся друго мнение.За жалост Тимчева няма да е в онкологията до м.март.Ще видя освен онлайн дали не може да се включи,въпреки,че и на имейла на отговаря

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 12:15 от Lilkata_d

# 672
  • Пловдив
В Токуда,да.Имаме час за лъче за вторник.Иска да ги облъчи,защото може да предизвика припадъци и други сериозни неща! Звънях на Георгиев утре има час и се чудя дали да не отида сама
Щом в момента няма припадъци, и "други сериозни неща" .т.е са "Асимптоматични" ,не е е непременно необходимо незабовно облъчване. Освен това като ги облъчат ,как смятате ,че ще изчезнат като с "магическа пръчка" ли? По-вероятно е да получи припадъци и друга неврологична симптоматика ,след облъчването заради увелечение отток около облъчваните лезии ,а и цяло-мозъчен евентуално.  1-3 месеца след РХ ще е "нестабилен".
Няма как де не е информиран за състоянието си - за всяко лечение ,ще чете и подписва документи за състоянието му ,защо се налага конкретното лечение и информирано съгласие за процедурата/те.
За кой вторник става въпрос,защото днес е вторник?! Планиране на РХ(изготвяне на лъчетерапевтичен план и дозиметрия ) отнема около 4-5 работни дни ,ако е на повече от 2-3 лезии може и повече.
Защо трябва да се отложи облъчването на асимптоматичните и/или малки лезии в мозъка до уточновяна и започване на системното лечение? Ако е ALK-преподреждане положителен тумора и ще е на таргетна терапия с Алектениб(Алесценса) или Lorlatinib(Lobrena в САЩ,Lorviqua -в Европа ,търговски наименования) ,има голяма вероятност за интракраниален отговор и смаляване на по-големите/изчезване на по-малките лезии в  мозъка -оттам и отпадане на нуждата от незабавна лъчетерапия в мозъка. Дори и да няма ренгенографски видим отговор -повечето Тирозин-киназни инхибитори повишават радиочувствителността на клетките с мутацията която таргетират,оттам и по-добър ефект при последваща лъчетерапия при вече започнато лечение със съответния ТКИ (поне 6 седмици да се оцени ефекта в ЦНС с нов ЯМР и този извън ЦНС с КАТ , и да се понатрупа). Ако все пак ALK-преподреждане не се потвърди и системното лечение ще е ХТ+ИТ(имунен чекпоинт инхибитор) - Лъчетерапия временно отхлабва кръвно-мозъчната бариера (позволява преминаване на антителата на ИТ ,които иначе са прекалено големи ,дори механично да преминат KМБ,както и имунни клетки(лимфоцити) ,които също не преминават ,и се срещат само единични инцидентно в мозъчния паренхим).Ако лъчето е РХ ,"отхлабването" е локално и временно,затова е хунаво да има антитела от чекпоинт инхибитора.т.е да е са направени поне 2 терапии преди облъчването ,за да има какво да преминава ведната след него. Тук обаче има известен риск от неконтролиран отток и неврологична симптоматика ,който да наложи използване на високи дози кортикостероиди - което е противопоказно за ИТ -действат имусупресивно. "Измирането" на туморни клетки при лъчетерапията ,оставя множество  антигени ,които са цел на имунната с-ма и след облъчването при ИТ (дали започната преди или след ЛТ) може да доведе до т.н "Абскопален ефект" , като имунната с-ма атакува клетките съдържащи тези антигени -т.е. туморните -което да доведе до отговор и към необлъчваните лезии извън ЦНС.
Иначе на всички им удобно да си "вържат гащите" ,че ще започне лечение едва след ЛТ и стабилизиране на състоянието ,и да не се чудят от странични ефекти от системното лечение ли е симптоматиката или прогресиращото заболяване ,или от ЛТ.Ама са си взели от НЗОК  парите по КП за Радиохирургия/Цяло-мозъчна ЛТ ,пък дали ще продължи с друго лечение и какъв ще е ефекта,  ще е интра/екстра-краниалния отговор ,за тях няма значение.
Консултирайте се и с добър онколог - напр. проф.Тимчева, доц.Арабаджиев за евентуалните стъпки в последователността на лечението, и относно вида на системното лечение.
Успех!

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 13:50 от whitefang

# 673
Believe’s , при баща ти имаше ли разсейки някъде извън дроба?

Whitefang, искрено се надявам да е някаква най-банална причината за главоболието и резултатът от скенера да е успокояващ!

Lilkata, много неприятно отношение. Припомням, че с нашия приятел също в Токуда назначиха веднага ЛТ, а от онкологията (Георгиев) поиска допълнителни срезове, т.к. нямаше достатъчно информация на резултата от Токуда. В разчитането от Токуда пишеше множество, без да е уточнена бройката.

Дано Георгиев успее да внесе някаква яснота при вас. При нашите приятели най-малко отношението от негова страна беше добро.

# 674
whitefang
 Благодаря ти за пореден път за точния отговор.Признавам си накара ме да се замисля сериозно(колкото и да е трудно в момента) как да процедирам.Баща ми не иска второ мнение(вероятно заради времето не иска),от друга страна звънях на Георгиев и жената на телефона каза,че няма практика да преглежда само по документи,но може би няма да откаже консултация
 и вероятно ще иска да види пациента,което разбира се е нормално,а той не иска да ходи и се чудя какво да правя.Лъчетерапията е за 6,12 (следващия вторник) и така или иначе до тогава ще знаем дали е подходящ за таргетна терапия или не.Просто се опасявам да не се забавим още повече ако се консултираме с още доктори.А ми се иска да се видя и с онколози от Надежда и без това ми е по-близо
Аз не искам да лъжа ,че му няма нищо,а по-скоро,че не е толкова сериозно,защото ако химията не му действа добре се притеснявам да не се откаже от лечението.

Bojuri За последния случай ли,който описа са се отнесли зле с него в Токуда? Където се оказа,че няма нищо.Аз не съм взела разчитането на ЯМР,само доктора го гледа в тяхната система,но обезателно ще взема и диска и разчитането
 в интерес на истината онколога -доктор Контилев е страхотен като отношение,внимание ,надявам се и като специалист.Но лъчетерапевта направо може да  срине човек.За мен е излишно да е толкова арогантен,да сериозно е,ама все пак психиката е изключително важна в този момент!
Хора,той все едно ми каза"чакайте най-лошото"чак не искам и да си го помислям.Да,подготвя ме вероятно,ама как човек може да бъде подготвен за това?

Общи условия

Активация на акаунт