Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 496
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Честото хранене и по-много малко е за дебели, преяждащи хора с разширен стомах. За да се свие стомаха.
Но нон стоп ядене непрекъснато натоварва храносмилателната система и се секретира нон стоп хормони.
И е за кратко време трябва да е.

# 436
Благодаря ви за коментарите, прегледах линка на ratsa82, от професора, който пък е казал, че при спиране на храната рязко, черния дроб почвал да се презапасява с мазнини, а пък Невена е получила добри резултати от точно гладуване и с това го е отмазнила нейния.
Споменава се че при ниско pH на урина се пие цитрат. Да питам магнезиевия цитрат води ли се цитрат или се има нещо друго в предвид.
natka, да те питам, писала си че при висок инсулин трудно се свалят килограми. Но при мен в последните 8-9 месеца съм свалил едни 4-5 килограма без промяна на хранене или физическа активност, освен че от Януари месец пиех рибено масло по 2гр. Може ли рибеното масло да обърка по някакъв начин нещо в организма и оттам да се получи висок инсулин?  Кръвната ми захар е нормална, но инсулина на гладно е 20, тоест висок. Как така при висок инсулин свалям килограми, а не е като да не ям. Може ли да има висок инсулин сутринта и след това да си е нормален на обед и следобед, има ли такава възможност? Това, което съм забелязал при мен с годините е че никога нямам желание за сладко докато не обядвам. Тоест от ставането до към 13:30-14:00 нямам желание да ям сладко.

Относно добавиките, гледам че едно от нещата, което много е препоръчано от Невена е инозитол+фолат, но като се зачетох това води до намаляване на тестостерон. Така ли действа и при мъжете? Аз като мъж не искам да ми се намаля тестостерона в никакъв случай.
Някой от вас доволен ли е от подобряване на инсулинова резистентност като прави периодично гладуване(1-2 дни в седмицата по 20 часа без храна). Подходящо ли е за нормална кръвна захар и висок инсулин? Струва ми се като най-лесното, което мога да направя за начало, тъй като изключването на въглехидратите напълно ми се струва доста трудно поне в началото. А вие как минахте на ВМ-НВХ диета, рязко от днес за утре или постепенно намаляхте въглехидратите в някакъв срок?
И отново да попитам за спортуването, кога е по удачно да се прави, преди ядене или веднага след ядене, или някакво време след хранене?
А някой от вас имал ли е добри резултати от диета Зоната, гледам че е препоръчана в първата страница за тези, на които им се струва много крайно ВМ-НВХ хранене.

# 437
Елора, бях злояда просто, със свит стомах, затова хапвах често по малко, сигурно към 5 пъти на ден. Предимно тестени неща.
Да попитам, имате ли таблица с точно коя храна колко въглехидрати и какъв вид има (бързи/бавни)? Как изчислявате колко въглехидрати? И също… как да си направя сандвич с филе, без хляб… или просто и за сандвичи забравяте тотално…

# 438
че при спиране на храната рязко, черния дроб почвал да се презапасява с мазнини,

Аман от глупости.
Верно ли този е професор? По какво?
Фаста е точно спиране на храна и чисти.
И ако този "професор" е прав, щом ядеш 4 пъти на ден не би трябвало да си омазнен, нали тъй!!!
Тогава защо си омазнен? Нали не гладуваш?
Малко въпроси за размисъл, не е нужно да ми отговаряш.

# 439
  • Столичанин ама не в повече :D
Благодаря! Това е, че не ям големи порции. Като по-млада хапвах често по малко. Сега хапвам 3 пъти на ден, бая време ми отне да се науча да хапвам нормални порции. Майонези и сосове не ям, защото са пълни с химия. Да речем порцията ми беше ориз на фурна с пилешко крилце, половин домат на салата, и малка филия хляб да отопя соса от домата. Май хлябът наистина е проблем, сега закусвам домашно смути от плодове с кокосово мляко, а едно време с кафето редовно вървеше кроасан с масло… но ето вчера закусих една препечена филия и пулса скочи
При ядене на въглехидрат и животински протеин, примерно пиле с ориз или пиле с картофи, има една правило, което намалява негативните ефекти от такова хранене, първо се изяжда въглехидрата и след това протеина, тоест при ядене на пиле с ориз, първо се изяжда ориза и после пилето (но не трябва да има смесване буквално и с една хапка). Освен това е възможно да имаш и глутенова непоносимост.

# 440
Може ли някой да ми обясни кога и защо захарта се повишава не един, а два часа след хранене.
Това го установих при мен скоро, не всеки път. Меря понякога да видя как ми се отразяват храни.
Например вчера след вечеря, която завърших с ред черен шоколад, 1 час след това глюкомера показа 5.5. Реших да премеря след още един час 6.7.
Може би с някои храни се качва по-бавно?

# 441
Аз днес най накрая успях да пусна три кратен ГГТ и щитовидните. Моля да ме насочите към добър ендо, който има онлайн консултации ако някой може да препоръча. И пр мен забелязвам много странни неща,сутрин висока КЗ 6.4 през деня ако гладувам последните няколко дни като меря на обяд без да съм яла 4.8 например и към 16 ч. 5.8, като все още нямам прием на никаква храна само вода и едно, две кафета през това време, което ми говори, че нещо я повишава, което не е обвързано с ядене или бъркам, знам ли умувам си. Странно е и, когато имам прием на В, сладко и тн. и то късно вечер КЗ сутрин е м/у 5.9 и 6.4 обикновено 6.4 при ставане, а вчера съм яла предимно протеин, на обяд половин кофичка скир и едно яйце, вечеря салата домати, краставица, сирене и месо на скара и сутринта  днес е 6.2. и това при положение, че 2ч след вечеря е 4.8.много странно, ясно синдрома на зазоряване играе при мен ясно, но нещо я вдига и сваля и през деня когато гладувам егати. Иначе днес с машинката мерих сотринта на гладно 6.2,един час след изписване на глюкозата 10.0,и на 120мин.- 6.9.,а на 180- 4.8, но офицялните резултати от лаб. заедно с инсулина ще станат след обяд.

# 442
че при спиране на храната рязко, черния дроб почвал да се презапасява с мазнини,

Аман от глупости.
И ако този "професор" е прав, щом ядеш 4 пъти на ден не би трябвало да си омазнен, нали тъй!!!

Това е линк, който не аз го давам, а ми го изпратиха в темата .Той професора и другите неща си ги говори като статини и т.н. дето си му ги пишат в учебника  и за които и моето мнение се различава.
Елора, ти изглежда си на тази ВМ-НВХ диета, да те питам, как мина на нея, каза от утре почвам и тотално смени режима или започна с постепенно намаляване на въглехидратите докато стигнеш на нея. Кое според теб е по добрия вариант, рязка смяна на текущото ми хранене и от утре да започна ВМ-НВХ диета или постепенно да намалям въглехидратите? Дай някакъв съвет от твоя опит, кое е по добре. Пиеш ли допълнително добавки, които мислиш че ти помагат?

# 443

Аман от глупости.
Ако вляза в твоя тон, бих казала: Ами ако беше прочела, щеше да видиш, че стеатоза може да се получи и при вирусни инфекции и пр., не само при плюскане.

Та ако бяхте прочели статията, щяхте да видите, че стеатозата е два вида и се лекува с медикаменти (може би не винаги все пак).

# 444
Може ли някой да ми обясни кога и защо захарта се повишава не един, а два часа след хранене.
Това го установих при мен скоро, не всеки път. Меря понякога да видя как ми се отразяват храни.
Например вчера след вечеря, която завърших с ред черен шоколад, 1 час след това глюкомера показа 5.5. Реших да премеря след още един час 6.7.
Може би с някои храни се качва по-бавно?
Да, всяка храна качва различно, затова се наричат бързи и бавни ВХ - има храни , на които пик на КЗ е на 3ти час.....освен това зависи и в каква комбинация е храната, там вече трябва яко бодене за да може човек да се ориентира кое как защо, и не при всички хора действието на дадена храна е еднакво.....сложна работа Simple Smile

Ренджи - ако имаш възможност пробвай след вечеря да направиш около час разходка на бърз ход - мноооого добре действа при мен Simple Smile Аз много пъти съм засичала, че с каквато КЗ си легна-с такава ставам.....нямам никаква разлика - но при мен инсулина е нисък.....

Забравен профил - аз имах голям зор със спирането на хляба.....имайки предвид, че преди се изхранвах само със снадвичи и тестени закуски , в началото отказвах и супа да ям, защото я свързвах винаги с филия хляб, пробвах да си замесвам какви ли не "хлебчета" с лимец, дрън дрън......толкова много ми скачаше захарта от всички тях, че просто не смеех да ги ям.......после започнах да си правя разни кето рецепти, те пък бяха отвратителни - нищо общо с истинския хляб, и в един момент свикнах Simple Smile

# 445
Аз пък рязко спрях всички вгх и останалото. От ужас.
Но имах един опит любителски с това хранене преди това за 3 месеца, тогава не бях и много чак старателна. Свалих тогава 4 кила. Яд ме е, че се върнах в греховното брутално всеядство.
Аз не мога на части и постепенно. Или- или.

Някой питаше за повишена кз след глад. И аз в началото питах тук същото. Случваше се и при мен първите десетина месеца. Обяснението е, че черният дроб си бълва глюкоза на воля, инсулинът си трайка. Чисти си се дробчето, няма страшно.

# 446
Благодаря! Това е, че не ям големи порции. Като по-млада хапвах често по малко. Сега хапвам 3 пъти на ден, бая време ми отне да се науча да хапвам нормални порции. Майонези и сосове не ям, защото са пълни с химия. Да речем порцията ми беше ориз на фурна с пилешко крилце, половин домат на салата, и малка филия хляб да отопя соса от домата. Май хлябът наистина е проблем, сега закусвам домашно смути от плодове с кокосово мляко, а едно време с кафето редовно вървеше кроасан с масло… но ето вчера закусих една препечена филия и пулса скочи
Всяка споменато хранене е мноооого далече от нв вмх, даже и от Зоната. Това са брутално много въглехидрати за човек, който има ИР или висока КЗ и е нормално за такъв човек да не се чувства добре след подобни храни.

# 447
Аливи аз още не знам дали имам ИР, а на гладно КЗ ми е добре

# 448

Някой питаше за повишена кз след глад. И аз в началото питах тук същото. Случваше се и при мен първите десетина месеца. Обяснението е, че черният дроб си бълва глюкоза на воля, инсулинът си трайка. Чисти си се дробчето, няма страшно.
Дали? Четох, че когато няма достатъчно глюкоза в тялото, т.е. прекалено ниска кръвна захар, черният дроб започва да използва запасите си. Но не знам защо е повишена, а не в норма, примерно.

# 449
Азара проблема е, че аз си лягам с 4.8 или 5.2 например, а ставам с 6.4.
Tays какво чисти този, черен дроб да му се не види😂😂😂И мойте наблюдения всъщност са, че дроба бълва глюкоза на воля и на гладно и тогава инсулина си пасува, а хапна ли нещо чак тогава се  активира и той и  тогава вкарва КЗ в ред. Въпроса явно е какво кара дроба да я бълва на гладно и то в такива количества.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 14:11 от renji

Общи условия

Активация на акаунт