Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 448
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
И аз съм го срещала това и си го вземам с първото хранене за деня, при мен не е баш сутрин ама все пак гледам да не е вечер. Вечер ми е магнезият и без това,не искам да са заедно.
Не е при всички хора да пречи на мелатонина, има късметлии дето нищо и никой не могат да им смутят съня. Ама повечето не сме така май, та е хубаво да си го имаме предвид.
Едната ми колежка взема по доста, тя е на голяма доза 2 пъти в седмицата че така са го предписали. Много се учудих като каза че го взема вечер, но пък казва че не я бърка за спането.

# 586
Защо, магнезий и Д не се ли взимат заедно?
Не че съм ги мешала де.
Д ми е сутрин, така съм създала навика.
За желязото трудно свикнах и навивах аларми. Сега нямам нужда.

# 587
Аз не съм експерт, но ето моето мнение. Шарпи, ами първо си изкарала ковид. Те нали още откриват странични ефекти...Второ си писала че от много време преди кето си яла нездравословно. То с времето се натрупва и избива в един момент. Трето вечер пишеш че яла повечко и то пържени картофки, месо.. значи имала си и небалансиран режим на хранене с тежки храни вечер.
Другото което, може рязко да си променила режима. А и Кето казват не е за всеки.
На въпроса какво да правиш да не ти пада захарта, решението не е просто да се заредиш със сладко. Пак посочвам, че си яла нездравословно.
В шоколадчетата и подобни има куп "отровни" съставки. Започваш да четеш етикети и да се запознаеш коя съставка е вредна.
Казали са ти Мед по-горе. Или плодове, ягоди, череши. Месото и яйцата има лошо качество и добро. Също оттам може да си от негативната страна. Например консумираш яйца от клетъчно отглеждани кокошки с антибиотъци и прочее.
Майка ми се наложи в болница да отиде. Първия въпрос беше какво си яла. Баница домашна. В баницата има яйца, бяха клетъчно. Аз също получих "отравяне" от яйца.

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 10:41 от Didity02

# 588
На мен са ми изписани от лекар витамин д и магнезий. Точно така ми каза - витамин д сутрин, магнезия, вечер.

# 589
  • Gotham City
Здравейте! От началото на май съм на Глюкофаж, на пълна доза от 3х500 съм от началото на юни. Съответно спазвам и диетичен режим - основно месо, яйца, пълномаслени млечни (Филаделфия, маскарпоне, овче сирене, кашкавал) ядки и зеленчуци, без кореноплодни. Позволявам си по няколко ягоди или череши или една кайсия след обилен обяд или малко парче черен шоколад 85%. Консумирам само зехтин и масло. Изключих кафето и алкохола от доста време. Единствено през сутрин хапвам филийка ръжен хляб уж заради ЩЖ, нали заради нея не бивало да се лишаваме напълно от въглехидрати.  Реших днес да си пусна някои изследвания и резултатите никак, ама никак не ми харесаха. Инсулинът на гладно при теста с обременяване беше 3 на гладно, сега е почти 9. Глюкозата си е все толкова, а очаквах по-добри стойности. Холестерола и преди беше висок,около 6, сега направо е скочил в небесата и вероятно трябва да ме притеснява тази стойност. Андрогените са все така високи, а уж от метформина би трябвало да се повлияят. Явно някъде бъркам или е прекалено рано за положителна промяна. Моля за вашето мнение. В сряда съм на ендо, но дотогава ще се побъркам. Само да вметна, че на ЯМР изключиха като причина изменения или образувания в надбъбрек, панкреас, жлъчка и яйчници като причина за толкова високия ДХЕАС. Отделно пия и добавки - вит.Д, хром, цинк, инофолик, Омега 3, Б12.

# 590
Говорим едва за няколко седмици, не знам какво си очаквала... Ти за това време тепърва се адаптираш към режим и лечение.
Това не е болест дето се прави курс лекарства и се приключва с нея излекуван. Отнема дълго време да се подобриш и след това се съобразяваш до живот поне в някаква степен, ако не искаш да се въпнеш пак на същия хал.

# 591
Аз не съм експерт, но ето моето мнение. Шарпи, ами първо си изкарала ковид. Те нали още откриват странични ефекти...Второ си писала че от много време преди кето си яла нездравословно. То с времето се натрупва и избива в един момент. Трето вечер пишеш че яла повечко и то пържени картофки, месо.. значи имала си и небалансиран режим на хранене с тежки храни вечер.
Другото което, може рязко да си променила режима. А и Кето казват не е за всеки.
На въпроса какво да правиш да не ти пада захарта, решението не е просто да се заредиш със сладко. Пак посочвам, че си яла нездравословно.
В шоколадчетата и подобни има куп "отровни" съставки. Започваш да четеш етикети и да се запознаеш коя съставка е вредна.
Казали са ти Мед по-горе. Или плодове, ягоди, череши. Месото и яйцата има лошо качество и добро. Също оттам може да си от негативната страна. Например консумираш яйца от клетъчно отглеждани кокошки с антибиотъци и прочее.
Майка ми се наложи в болница да отиде. Първия въпрос беше какво си яла. Баница домашна. В баницата има яйца, бяха клетъчно. Аз също получих "отравяне" от яйца.
Благодаря за мнението.
Рязко минах на това хранене, да. Както ядях хляб, пържени филии, мекици и картофи и един ден си казах край, ще отслабвам. Минах на този режим с цел отслабване, не заради нещо друго. Нямах здравословни проблеми. И така на режима 6-7 месеца се чувствах супер, имах енергия, не ми се доспиваше след хранене, както е било преди с многото въглехидрати, свалих и желаните килограми. И изведнъж бам - взе да ми става кофти. Да получавам сърцебиене, да ми се вие свят, последната находка - спадането на кръвната захар. Та затова писах и тук, за да получа мнения - дали кетото ми е проблем, дали ковида, койт се установи ми е проблем, дали, дали...
Мисля си, че няма логика да съм 6 месеца пушка с това хранене и изведнъж да изпадна в това състояние.

# 592
  • Gotham City
Така е, не очаквам бързи резултати, знам, че нещата стават бавно. Обаче нормално ли е инсулина да се вдигне и холестерола при лекарства и режим?

# 593
Шарпи, От др екберг youtube знам че точно след известно време (няколко месеца) след преминаване на кето режим (че и рязко) имало случаи на непоносимост ли беше, липса на нещо си..абе общо взето може да има странични ефекти и тогава човек е добре да прекрати и да премине на цялостно балансирано здравословно хранене.
В твоя случай аз бих се хранила по-начесто, но по по-малко и определено вечер без месо или тежка храна и големи порции. Това от друга страна противоречи за хора с ИР понеже постоянно се вдига инсулин. Така че всеки трябва намери за себе си кое работи.

# 594
Така е, не очаквам бързи резултати, знам, че нещата стават бавно. Обаче нормално ли е инсулина да се вдигне и холестерола при лекарства и режим?
Аз пък съм на мнение, че е нормално да си изненадана от резултатите. Ясно, че няма как за няколко седмици да вкараш всичко в норма, но определено човек очаква дори и минимална промяна в положителна насока, или поне старите стойности, а в случая тя е  отрицателна и то доста осезаемо. Консултираи се с доктор, нека той ти даде съвет.

# 595
Шарпи, на мен ми се е случвало да ми се вие свят и да ми причернява. Тогава захар не съм мерила, но се оказа кръвното - беше 60/40 ниско и близки граници. Вдигаше ме веднага айрян с много сол. Случваше се лятно време в жегите. Та да не би нещо от жегите да е и при теб...

За себе си да напиша няколко реда, че не съм се включвала скоро... Минаха ми прегледите при АГ и ендокриноложката. Все така си имам кистите на яйчниците, все така са си като снимка, никаква промяна.. Жлезата и тя е цялата в кисти и възли, общо взето нищо ново под слънцето . Дадоха ми направление за някои хормони - ЛХ, ФСХ, естрадиол, пролактин, тестостерон, ТСХ, Мат...и друго каквото преценя ще пускам сама. Този месец ще съм на дуфастон, за да ми дойде навреме другия цикъл и да не ми изтекат направленията за хормоните, които трябва да пусна на 3-5 ден от цикъла...

Спазвам храненето, но наскоро бяхме на сватба и РД, та и хапнах извън режима. 55кг съм точно и това е общо взето при мен

# 596
Здравейте,

бременна съм в 30г.с
Преди да забременея (мисля, че писах по-рано в темата), излезе след обременяване ИР, но не ме сложиха на лекарства.
Заради КЗ от 5.4 от миналия месец, АГ каза да спазвам диета за диабетици.
20 дни по-късно, не съм консумирала никаква захар и брашно, пускам си изследвания и те са трагични Sad
Някъде четох, че инсулин не се изследва през бременността, но кръвната захар пак е същата.

Сега не знам имам ли ИР, имам ли гестационен диабет.... нужно ли е пак да ме обременяват с глюкоза и кое изобщо да махам от менюто още, да не говорим, че ме е страх как ще се отрази на бебето.
П.С Не съм с наднормено тегло, преди да забременея 63-64кг, качвам що годе нормално през бременността 9/10кг за 7 месеца и половина (може  би първите месеци малко повече, но тогава наблягах на въглехидрати заради гаденето).

Знам, че тук има по-вещи от мен и много ме е страх да не ме сложат на някакви спапани лекарства. (Имам и хашимото)

Натоварване с глюкоза се прави задължително на всички бременни и то преди 30та седмица! Да, според тази стойност имаш гестационен диабет, ама малко от акушер-гинеколозите обръщат внимание на това. Едно натоварване с трикратно измервани на кз ще ти даде представа колко зле е положението. И не се стряскай, ако не продължиш да вдигаш кз до края на бремеността, едва ли ще се наложи да си на медикаменти. Но дори и да се наложи, запомни, че най-важно е бебето и недей да се инатиш. Ако не владееш нивата на кз, създаваш по-голям риск за бебето в бъдеще да развие диабет. Аз бях на инсулин и кз се вдигаше, въпреки него и ми се налагаше увеличаване на дозата през няколко дни. Вземи глюкомер, за да следиш нещата, тази единична стойност не е достатъчна.

Не ме обременяваха сега, понеже го правиха октомври и мисля, че не е добре повече от веднъж годишно. Идната седмица ще видя ендокринолога дали ще назначи лекарства, а освен това мисля наистина да си взема глюкомер. Всеки ден при събуждане ли се мери на гладно? Под 5 ли се цели да покаже?
След като родихте нормализираха ли се нещата при вас?

# 597
Вземи си глюкомера преди да отиде при ендокринолога. Мериш сутрин като станеш, без да се моткаш много. После преди ядене и час след ядене. Така и той ще има по-добра представа, когато отидеш. Под 5.1 трябва да е за бременни. Не, не се оправих, за това съм тук 🙂. Приемам го като възможност да живея по-здрава в бъдеще 🙂.

# 598
Елора, аз от малтофера получих вертиго и близо цяла седмица неможех да ходя изправена нормално. Няма такава гадост. Сега пия едни женски витамини - 0.70mg. Пия го вечер, заедно с Д3. Нямам дискомфорт при спане, дори ми се доспива още в 9ч., а аз го приемам към 6ч.
Малтофера е 100мг таблетка. т.е. препоръчителна дневна доза е толкова.

# 599
Елора, аз от малтофера получих вертиго и близо цяла седмица неможех да ходя изправена нормално. Няма такава гадост. Сега пия едни женски витамини - 0.70mg. Пия го вечер, заедно с Д3. Нямам дискомфорт при спане, дори ми се доспива още в 9ч., а аз го приемам към 6ч.
Малтофера е 100мг таблетка. т.е. препоръчителна дневна доза е толкова.

Оф, интересно инфо. Мерси, аз тамън вчера купих кутия малтофер.
Абе трябваше сорбифер. Иначе и сорбифер имам. Менкам ги.
А сорбифер пила ли си? Имала ли с него този проблем.
Виене на свят имах преди 2 месеца някъде. И се уплаших. Отидох на лекар, вестибуларния леко отклонение.
Причина не ми казаха.
Само че тоя малтофер го пия от повече година и не съм имала драми.
Възможно е и от липсата на сън да е било.
Сега като го пия ще видя дали ще имам този проблем.
И ще сменя на сорбифера.
Ти какво желязо пиеш?

Общи условия

Активация на акаунт