Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 448
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
Обзалагам се, че виенето на свят е било причинено от малтофера. На мен ми стана от веднъж, след 4та таблетка (4ти ден). Като споделих с колежките се оказа, че още две от тях са го изпитали. Доктора ми каза, че е "странно" и определено не ми повярва. Предположението ми е, че явно някоя храна го обостря (богата на желязо) и се получава предозиране, от което и световъртеж. Сорбифер не ми е познат и не са ми предписвали, аз съм в чужбина. Той български ли е? По-добър вариант ли е от малтофера?
Пия едни вегански женски витамини, които съдържат вит. Ц и желязо, извлечено от разстения (вероятно коприва и т.н.) Там е само 0.70мг таблетка. Само месец съм на тях, чувствам се добре, но понякога имам дни когато след 3-4ч следобяд просто окапвам и едвам се движа от слабост. Вероятно липсата на останалите витамини, плюс щитовидната, плюс диета и това се получава.

# 601
Не знам да ти кажа.
Аз това казвам, пия го от ноември 2020.
Досега да ми се е завило свят сто пъти.
А даже в началото бяха по две таблетки.
Като ми се зави свят имах и няколко дни нощи с малко сън.
Сорбифера също го дават, че е добро. Тук има потребители са го пили.
Той е с удължено освобождаване.
Това което пиеш ти е изключително ниска доза.

# 602
  • Столичанин ама не в повече :D
Аз да ви кажа съм тотално демотивирана и изморена. След толкова сутрини висока КЗ м/у 5.9 и 6.4, на профила захарта излезе ниска. Днес отидох на ендо и той разгледа всички изследвания и отсече, че данни на тях за ИР няма. Имам Хашимото, но хормоните били добре, да пия Селен, през цялото време въртеше въпросите около това пада ли ми много захарта. Няколко пъти обясних, че на глюкомер за два месеца най - ниската стойност която съм виждала е 4.6 и то един, два пъти при глад цял ден. Каза, че инсулина бил ок. Накрая вече се напрегнах и обясних, че ме притеснява висока захар, не ниска и че не мисля, че профила е направен коректно и попитах защо инсулина на 60мин.е под норма, а държи КЗ ниска, чак тогава се разбрахме. Е колко се разбрахме нямам идея, защото иска нов профил, пфф аз правих в събота.Просто вече и аз много се обърках и изнервих, от това бодене и тези мой толкова загадъчни резултати, които давам на изследвания. След всичките тях  отново ми обясниха, че нищо ми няма😥
За мен твоя профил е много странен, и не мога да се сетя да съм срещал подобен.
Здравейте, мили дами,
На 29 години съм и преди година бях на профилактичен преглед при ендокринолог за изследване на щитовидни хормони, тъй като имам фамилна обремененост. Заради някои придружаващи оплаквания, лекарката ми назначи и измерване на КЗ. Резултатът беше 6.33 mmol/l. След това направих и обременяване с глюкоза.
Това са резултатите, не ми каза да пусна и инсулин, въпреки че не бях с направление:

0 мин - 5.92 mmol/l              реф.стойности 3.75-6.10
60 мин - 11.11 mmol/l          реф.стойности 3.75 - 8.90
120 мин - 8.37 mmol/l          реф.стойности 3.75 - 7.80

Не ми назначи терапия, а каза като начало само да отслабна, да намаля сладкото и повече движение и после ще гледаме. Признавам, не подходих много сериозно към проблема и започнах с отслабването едва от началото на тази година. От 1ви януари до сега свалих 8 кг (83->75). Не съм спазвала конкретна диета, а гледах основно калорийния баланс като откакто се затопли увеличих и движението.

Реших на своя глава да си пусна изследвания, за да видя има ли някаква промяна преди да правя отново обременяване и да ходя отново на лекар.

Скрит текст:

Като видях, че повечето показатели са в реф.стойности се успокоих, но тогава попаднах на темата и разбрах, че инсулина ми е висок.

Как мислите дали може да ми се разминат лекарствата, ако подходя по-сериозно към храненето?
Да може, и не, не си закъсняла много, защото предполагам си чувала приказката по-добре късно отколкото никога, а щитовидните хормони как са? Работата на щитовидната жлеза има голямо влияние към инсулиновата чувствителност, провери витамин б12 и витамин д, поддържането на оптимални стойности е препоръчително (особено на витамин д, който също има пряка връзка с добрата инсулинова чувствителност).
Елора, сега аз само с едно изречение пак ще напиша нещо, което написах 5 пъти сигурно. Аз НЕ СЪМ УПОТРЕБЯВАЛА ЗАХАР!!! Сега дали се разбра вече правилно?
Захар съм употребила в ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА, заради това, за което пиша тук във форума - че във въпросната последна 1 седмица започна много да ми пада нивото на кръвната захар!
А аз написах и много други неща, вече дали ще им обърнеш внимание е твое решение.
Също така и обясних някои неща за балансирано хранене. Кетото не е такова.
Явно взимаш и хапове които явно ти вдигат кз. Там вече не знам, не мога да кажа нищо.
Сега пишеш за баници и картофи.
Трябва да знаеш, че години трябват за да се оправи ир и всъщност режима е до живот.

Ето и моите изследвания

Оф, почвам с по-ударни дози желязо.
По-важното е да вдигнеш витамин д. Всъщност какви дози пиеше досега? Относно желязото, по споделяне жените го вдигат повече с тотема или споменатия сорбифер (за него знам, че вдига и феритина).
Здравейте! От началото на май съм на Глюкофаж, на пълна доза от 3х500 съм от началото на юни. Съответно спазвам и диетичен режим - основно месо, яйца, пълномаслени млечни (Филаделфия, маскарпоне, овче сирене, кашкавал) ядки и зеленчуци, без кореноплодни. Позволявам си по няколко ягоди или череши или една кайсия след обилен обяд или малко парче черен шоколад 85%. Консумирам само зехтин и масло. Изключих кафето и алкохола от доста време. Единствено през сутрин хапвам филийка ръжен хляб уж заради ЩЖ, нали заради нея не бивало да се лишаваме напълно от въглехидрати.  Реших днес да си пусна някои изследвания и резултатите никак, ама никак не ми харесаха. Инсулинът на гладно при теста с обременяване беше 3 на гладно, сега е почти 9. Глюкозата си е все толкова, а очаквах по-добри стойности. Холестерола и преди беше висок,около 6, сега направо е скочил в небесата и вероятно трябва да ме притеснява тази стойност. Андрогените са все така високи, а уж от метформина би трябвало да се повлияят. Явно някъде бъркам или е прекалено рано за положителна промяна. Моля за вашето мнение. В сряда съм на ендо, но дотогава ще се побъркам. Само да вметна, че на ЯМР изключиха като причина изменения или образувания в надбъбрек, панкреас, жлъчка и яйчници като причина за толкова високия ДХЕАС. Отделно пия и добавки - вит.Д, хром, цинк, инофолик, Омега 3, Б12.

Спри млечните, те са инсулиногенни, вместо хляба, по-добре се насочи към бобови (грах, боб, леща, нахута или безглутенови зърнени от сорта на пълнозърнест ориз, елда, киноа), пиенето на достатъчно вода е задължително. Може да пиеш и магнезий.
Аз не съм експерт, но ето моето мнение. Шарпи, ами първо си изкарала ковид. Те нали още откриват странични ефекти...Второ си писала че от много време преди кето си яла нездравословно. То с времето се натрупва и избива в един момент. Трето вечер пишеш че яла повечко и то пържени картофки, месо.. значи имала си и небалансиран режим на хранене с тежки храни вечер.
Другото което, може рязко да си променила режима. А и Кето казват не е за всеки.
На въпроса какво да правиш да не ти пада захарта, решението не е просто да се заредиш със сладко. Пак посочвам, че си яла нездравословно.
В шоколадчетата и подобни има куп "отровни" съставки. Започваш да четеш етикети и да се запознаеш коя съставка е вредна.
Казали са ти Мед по-горе. Или плодове, ягоди, череши. Месото и яйцата има лошо качество и добро. Също оттам може да си от негативната страна. Например консумираш яйца от клетъчно отглеждани кокошки с антибиотъци и прочее.
Майка ми се наложи в болница да отиде. Първия въпрос беше какво си яла. Баница домашна. В баницата има яйца, бяха клетъчно. Аз също получих "отравяне" от яйца.
Благодаря за мнението.
Рязко минах на това хранене, да. Както ядях хляб, пържени филии, мекици и картофи и един ден си казах край, ще отслабвам. Минах на този режим с цел отслабване, не заради нещо друго. Нямах здравословни проблеми. И така на режима 6-7 месеца се чувствах супер, имах енергия, не ми се доспиваше след хранене, както е било преди с многото въглехидрати, свалих и желаните килограми. И изведнъж бам - взе да ми става кофти. Да получавам сърцебиене, да ми се вие свят, последната находка - спадането на кръвната захар. Та затова писах и тук, за да получа мнения - дали кетото ми е проблем, дали ковида, койт се установи ми е проблем, дали, дали...
Мисля си, че няма логика да съм 6 месеца пушка с това хранене и изведнъж да изпадна в това състояние.
Напротив има логика, защото организма е система с мощни механизми за самоподдръжка и дори и да го тровим известно време може да се поддържа, и след това да настъпи крах, включи бобови храни, между другото е препоръчително да провериш и кортизола (предполагам, че и реверсивния т3 ще ти е висок).

# 603
Здравейте, нямам време тези дни да пиша, вторник ми е часа при ендото/нова е/ да видим как ще се "разбера" с нея. Много я хвалят иначе Simple Smile
Поздрав за цялата група Simple Smile

# 604

По-важното е да вдигнеш витамин д. Всъщност какви дози пиеше досега? Относно желязото, по споделяне жените го вдигат повече с тотема или споменатия сорбифер (за него знам, че вдига и феритина).

Може би като свърша малтофера ще мина на сорбифер.
Интересното е, че обаче от течния малтофер /имам и течен и хапове/ ме разхлабва ако пия на гладно.
Много яко Grinning
А защо да е по-важно Д.
То и двата са важни.
Ами по 5-6 капки на ден, но правичката да си кажа имах дни забравях.
Но 3 седмици преди изследването пиех всеки ден.
Само 10 дни преди боцването го спрях.

# 605
Защото къдрокоске витамин д повишава инсулиновата чувствителност. Wine Glass Увеличи на 10 капки, до есента и тогава продължи по 10, но забравяйки някои дни. Smiley
За желязото знам, че някои ги запича, а при други точно обратното.

# 606
Брей, не са ли много 10  капки?
Ама щом казваш ще джуря.

# 607
Не, на теб ще са ти идеални, примерно към средата на септември може да направиш една контрола и ако се е качило над 40 може да го намалиш на по 10 капки 3-4 пъти седмично.

# 608
Да може, и не, не си закъсняла много, защото предполагам си чувала приказката по-добре късно отколкото никога, а щитовидните хормони как са? Работата на щитовидната жлеза има голямо влияние към инсулиновата чувствителност, провери витамин б12 и витамин д, поддържането на оптимални стойности е препоръчително (особено на витамин д, който също има пряка връзка с добрата инсулинова чувствителност).
Щитовидните са от миналата година. Лекарката каза, че са ок, но не съм съвсем убедена. Гледа ме и на ехограф.
Половите са от сега, 4ти ден от цикъла.

Скрит текст:

# 609
  • ГО
Охх, моя Вигантол свърши и все забравям да си взема пак. Моята докторка ми каза 2 пъти в седмицата по 5 капки. Не е ли малко? Тия 70 капки седмично, дето ги казвате, на фона на моите 10 не са ли много? Може ли да се предозира Д-то?

# 610
И твоето е малко.
Иначе Д знам, че се натрупва и организма си го ползва.
А за предозиране не знам. Джереми да каже.

# 611
И аз пия всеки ден по 10 капки Вигантол Simple Smile Надявам се да вдигна нивото си на Витамин Д , че последният път беше 33 ng .. т.е. на долна граница , отивах към дефицит

# 612
Така е, не очаквам бързи резултати, знам, че нещата стават бавно. Обаче нормално ли е инсулина да се вдигне и холестерола при лекарства и режим?
Вероятно някъде бъркаш с храната . На ЩЖ  не и трябва екстра хляб, пробвай без него. Пробвай да намалиш млечните и какво количество ядки ядеш-е важно, в началото можеш и без тях. Ако имаш дефицити на Вит. Д , желязо, Б12-попълвай  ударно.
Всичко е свързано, проблеми с  ЩЖ и ИР. Прочети пак началото  на темата, аз на всяко четене, все откривам по нещо, невидяно.
В началото по-добре пробвай, без грам плодове, аз също съм прясна, прясна при ИР и Мет.Синдром, но така направих. След храна , така и така, се качва захарта, защо са ти плодове, че  и още да я водиш нагоре.

Да ви кажа, за желязото, аз знам, че се пие с вит.Ц , за да се усвои от организма, по-добре и никога на празен стомах. Така и правих преди и имаше ефект.
За съжаление, спрях важните добавки, за около година и сама съм си виновна. Тук прочетох, за ресверитрол, че помага на ИР, но кога и как се пие?

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 09:51 от Galina Georgiev

# 613
Е как 10 капки на седмица, това при дефицит ли? Не знам такава доза и за профилактична върши ли нещо...
На работа се шегуваме в такива случаи че това са хомеопатични дози Grinning Вземаш там колкото да се каже че вземаш и си внушаваш че нещо правиш...
Не е невъзможно да се прекари с витамин Д, те малко неща са невъзможни. На практика обаче хората доста зор виждат да вдигнат нивата поне до приемливи, камо ли да отидат на прекарено високи.

# 614
Щитовидните са от миналата година. Лекарката каза, че са ок, но не съм съвсем убедена. Гледа ме и на ехограф.
Половите са от сега, 4ти ден от цикъла.

Скрит текст:

Еми както и подозирах имаш лека хипофункция, тсх и  фт4 са неоптимални, като пролактина също се влияе от това.
Охх, моя Вигантол свърши и все забравям да си взема пак. Моята докторка ми каза 2 пъти в седмицата по 5 капки. Не е ли малко? Тия 70 капки седмично, дето ги казвате, на фона на моите 10 не са ли много? Може ли да се предозира Д-то?
О това е прекалено малко, та то на бебета се предписват по 1-2 капки дневно, ако има нещо в което се оказа права моята лекарка, то е тоя витамин, защото ми беше предписала два пъти по 30 (когато стойността ми беше като на елорка), от страх да не предозирам и аз почнах с 5 дневно и след няколко месеца не бях стигнал никъде, какви са ти стойностите? Предозирането верно е опасно (защото все пак витамина е мастноразтворим), но пък да се случи е доста трудно, препоръчителни са стойности между 40 и 50 ng/ml (100-125 nmol/l) към каквито се стремя и аз, защото с такива е еволюирали човечеството и се откриват и сега при населението живеещо близо до екватора, които през цялата година дефакто са изложени на еднакви слънчеви лъчи, иначе при достигане на 60 тялото спира да произвежда витамин д по естествен начин, така че смятам, че не трябва да се преминава тази граница, но първи признаци на токсичност са наблюдавани чак над 88 дори над 100 ng/ml, с други думи за да го кажа и като прием, ако човек взима по 20 капки дневно, след няколко години може и да предозира. Хубаво е с витамин д да се проследява и калций и йонизиран калций.

Общи условия

Активация на акаунт