Отговори
# 150

Привет!
Снимки от еп. 140

Якут, благодаря ти за преводите на фрагмана и на йозета! Flowers Bouquet За всичко споделено! Flowers Bouquet
Нямам доверие на Кадир по отношение на Хакан. Даже след като го спаси - сам предложи и организира бягството му от затвора, Вахап веднага обвини Хакан, а Кадир не го спря, остави го въоръжен да отиде и да се разправя с Хакан. Мисля, че Хакан беше наясно с опасността Кадир да проговори и затова реши да го махне по - далеч. Виждаме, че по онова време е било възможно да осъдят някого само със свидетелски показания, а в случая изобщо не очакваме прокурорът да търси доказателства. Grin Нищо, че Фикрет благодари на прокуратурата за залавянето на Кадир, ние знаем, че заслугата ѝ е нулева. Та как Хакан да обясни това на Зюлейха - нали трябва да признае, че има неща, които не трябва да излязат на бял свят.

Нужно е Зейнеп да се омъжи за Фикрет, защото ако той остане сам, ние бихме си помислили, че някога в бъдещето може да са заедно със Зюлейха. Със сватбата му тази възможност се изключва - Зюлейха трябва да остане сама.
Да, нямам никакво съмнение, че сценарият на сериала е бил "написан" от край до край в главата на сценаристката още преди да е предложен на продуцентите. Ясно е, че никой сценарист не пише сценария на 140 епизода преди да се яви кадидат купувач. Със сигурност идеята я има в няколко варианта - в случай, че рейтингът не върви по план. Или други непредвидени обстоятелства - все пак никой не знае с кого от екипа какво ще се случи четири години напред. Но ТИМС§Б са доказали, че много добре обмислят в какво да вложат парите си. Не мисля, че Айфер Тунч е от сценаристите, които пишат според зрителски/фенски желания. Майсторството на писане на сценарий е в детайлите. Може да имам отлична идея и цялата конструкция да е супер, но ако не успея да направя героите такива, че зрителите да повярват в историята, по - добре да се занимавам с нещо друго.
Дана, оттам нататък ние може да дописваме сценария, както ни се струва житейски логично. Smile Но има и другия вариант - този на Хюнкар. Той също не е някакво изключение.

Ваня, надявам се Гаффур да намери майка за Юзюм и двете заедно да довършат превъзпитанието му. Wink

Мурат С. 4 Чукурова

От Ергюн - зад кадър

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 23:20 от LU4IQ

# 151
Здравейте! Animal Bee
И - благодаря за коментарите! Flowers Cherries
Якут - за озета и разясненията!  Flowers Rose
Лучия - за снимките! Flowers Tulip

Последни 2 епизода до големия финал в Чукурова!
https://twitter.com/i/status/1534490422738812928
На пръв поглед клипът е без някакви особености, но изглежда не е така. Има някаква загадъчност, нещо скрито ; май ще има някаква изненада.
Това е предпоследното от поредицата клипчета с начало „7 еп. от обратното броене“:

Конакът на Яман. (Досегашните започваха с външни обекти: часовниковата кула, моста в Адана, полето; акцентът сега е конакът на Яман.)
Страстите и обратите продължават. (Ако се съди от това, че ни показват конака на Яман, страстите и обратите трябва да се очакват на това място.)
Напомнят двете сватби, които започнаха в еп. 7 от обратното броене:
Зюлейха и Хакан – танца от началото на връзката им, когато Фикрет влезе и тя се обърна към него (Защо напомнят тази сцена, когато Хакан вече не е жив? тази сцена обаче повтаря една предишна, когато Демир танцуваше със Зюлейха, но Зюлейха видя Йълмаз; също така видяхме, че на сватбата на Зейнеп и Фикрет Зюлейха е с роклята от тези две сцени)
Фикрет прави предложение за брак на Зейнеп (на сватбата на Зюлейха и Хакан Лютвие каза пред Четин: дали скоро няма да има втора сватба; и 2 еп. преди финала се върви към тази втора сватба.)
Общата сцена Яман и Фекели на рождения ден на „близнаците“ Керем Али и Лейля. (Двата рода са в прекрасни отношения; празнуват заедно; двете деца, родени в един и същи ден, при това момче Фекели и момиче Яман са също някакво следващо продължение на познатото...Има някакво двусмислие в тази сцена, не мога да кажа в какво се изразява, но така я усещам. Тук ми липсва Демир, защото сме в неговия конак, сцената повтаря рождения ден на Аднан, когато детето също стана особен символ на това събиране на двата рода - към името  Аднан беше прибавено Йълмаз.)
Наистина, не знам какво да очаквам след този клип, съставен от две сватби, в едната от които младоженецът вече не е жив, а другата предстои..., а отделно това обединение на двата рода, в което Зюлейха е от едната вече състояла се сватба, а Фикрет – от другата, още не случила се...Какво искат да ни кажат?

В добавка и това, което изглежда като експлозии, но и като празнична заря...
Текстът вътре може би повтаря части от анотацията към сериала от началото:
„История за безгранична любов, бореща се със смъртта, която на инат продължава да таи надежда...“

https://twitter.com/i/status/1534520620473405440

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 16:31 от vanja@

# 152
Ваня, докато писах моя пост и след думите на Якут за госпожица "захаросана" и Фикрет, в главата ми се въртеше мисълта, че тази сватба няма да се състои. Не го написах, за да не ви разстройвам. Sunglasses

Вахиде е получила наградата на името на Йоздемир Нутку /турски театровед, актьор, писател, критик и режисьор/ - от Зейнеп Нутку, дъщеря му от Хюля Нутку. Честито! Hands Clap

https://www.instagram.com/p/CehEvCrI301/

Скрит текст:
В Чукурова има база на НАТО Sunglasses Самолетите прелитат над нас, та погледнах курса - от Рамщайн в Германия до летище в Адана и до още няколко на север, които също не са отбелязани на картата.

# 153
Лучия, мен нищо сериално не може да ме разстрои. 
Не знам дали си видяла, публикуваха още един клип, добавих го в моя пост.
Може би интригата ще бъде между текста в този втори клип и сватбата на Фикрет и Зейнеп.
Няма възможност да се досетим какво са намислили, защото не знаем какви събития ще има още и особено на самата сватба.
Но ще има някакъв обрат.

# 154
Здравейте! Hug
Лучия, Ваня, благодаря за снимките и за интересните коментари. Flowers Rose Flowers Rose Flowers Rose
Честито за престижната награда на Вахиде. Тя е напълно заслужена. Всички роли, в които съм я гледала са образи на силни жени, каквато е и тя самата. Hands Clap

Лучия, това имах предвид. СЦ са имали ясна концепция още в началото за образа на Зюлейха със сигурност. Онова, което е представено в началото обаче, че историята ще стигне до наши дни, по обясними причини няма да се състои, защото приключва в 4-ти сезон. Няма време за такова нещо. Зейнеп е симпатична жена, лъчезарна, но ми е много захаросана. В нея няма нищо интересно, което да ме грабне. Обичам героите, които са по- сложни, по- експресивни, по-цветни. Коя от вас беше споделила снимка със Зейнеп в сватбена рокля с Хаминне, че не си спомням и снимка на украсения за сватбата конак? Според мен те ще се оженят, а Зюлейха ще остане сама. Ще се отдаде на обществено значими каузи и на децата, което ще осмисля живота й години напред.

Още когато споделиха първият фраг точно това си помислих. Защо Зюлейха да не дари сумата за семейства, чиито синове и бащи са работили за разузнаването  и са загинали, изпълнявайка дълга си към родината,. Те го направиха за подобна кауза, за войници. Мисля, че донякъде Зюлейха ще реабилитира Хакан под влияние на разговор с Гюнгьор от разузнаването.
Аз все още очаквам да научим какво е станало в началото, разрива с Демир и за годините в Бейрут, до пристигането на Хакан в Чукурова.
Ваня, не смятам, че Фикрет ще остави Зейнеп и ще се насочи към Зюлейха. Въпреки огромния проблем, който стоеше между двамата заради двойните игри на Хакан, което доведе до раздялата им, Фикрет е  наясно, че Зюлейха е обичала  съпруга си.  И мъртъв да е, при положение, че загина защитавайки я, сега го вижда като  голям герой. Даже и Зейнеп да я нямаше, Зюлейха пак не би погледнала с други очи Фикрет, защото по принцип Зюлейха в нито един момент не погледна на него  с други очи. И изобщо не смятам, че те биха се събрали и на по-късен етап.  Но да видим какво са ни подготвили сценаристите за финал.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 19:40 от yakut

# 155
На Вахиде честита награда! Прекрасни са жените на снимката!

Още само три нови снимки за 140 еп.:

Якут, аз изобщо не предполагам, че Фикрет може да остави Зейнип и да бъде със Зюлейха. Не, не, такова нещо не предполагам. Казах, че в тази картина на мен ми липсва Демир.

Моите очаквания са в друга посока. Трябва да разберем защо са решили сватбата да бъде в конака на Яман. Предполагам възможния отговор: Фикрет е брат на Демир и вероятно затова Зюлейха е предложила, а и двете семейства сега са непрекъснато заедно. Поддържането на връзките между двете семейства е важно за децата -  Керем Али и Аднан са братя. Но някакси не е хубаво това, че Фикрет не направи дори елементарно усилие да открие нещо за Демир, ако изключим пътуването до Сирия, той дори не споменава Демир, а ще започне семейния си живот в неговия, т.е. бащиния им дом, вратата на който му отвори Демир. Според мен, те правят тук тази сватба още и затова, защото ще има нещо, което ще е важно и за Фикрет, и за Демир. Затова е важно сватбата да бъде тук
В конака на Яман се получава едно натрупване - повторение на бракове. Най-напред тук се проведе бракосъчатението на Зюлейха и Демир, предшествано от ставането мъж и жена на Зюлейха и Йълмаз в селището, което е пак територията на Яман; след това тук Зюлейха се омъжи за Хакан; сега следва бракосъчетанието на Фикрет и Зейнеп. Вероятно ще ни подскажат как да мислим тези последователни бракове на едно и също място. Конакът на Яман беше място и за колективната сватба на двойките, които имаха само религиозен брак.
След люшкане между „кръвната връзка е най-важното, тя е твоят паспорт, твоето минало и бъдеще...“ Фикрет отиде на другия край на махалото и си избра да бъде син на Фекели. Това, че се намеси по такъв начин в живота на Демир, който за нищо не му беше виновен, остана просто ей така. Пред Зейнеп Фикрет разказва, че Фекели е негов баща, това е неговото единствено семейство, Фикрет изцяло прегърна Фекели. Думите на Демир за бащин дом, брат, баща, семейство увиснаха.
Сега пък аз не искам да ви разстройвам, но ми минават някои мисли през главата. Така плътно приел Фекели, дали не е възможно на сватбата да стане нещо и Фикрет да повтори съдбата на Фекели със затвора?
Дано не стане така. Но има обстановка около Фикрет, от която той вероятно си е спечелил доста врагове, последно Вахап, който се закани да го убие.
Минава ми често през ум и онази история от бръснарницата за човека от Испарта с буйната руса коса с къдрици – много напомняше по описание Фикрет. Засега има „голяма вероятност“ - това каза Шади,  Фикрет и Демир да са братя, но това не е напълно сигурно. Дали и тук няма да има някакви нови неща?

# 156
Ваня, права си. Flowers Hibiscus
В сцената когато Хакан каза Зюлейха, че Фикрет е влюбен в нея, а тя не искаше да повярва, защото бил брат на мъжа й, тогава Хакан я попита колко време са били братя и добави, че Фикрет май  не  вярвал в братството. (преразказвам по спомен, може и да греша!)  И Хакан се оказа прав. На също мен ми направи впечатление как  Фикрет нито веднъж, с изключение на пътуването му до Сирия, не спомена повече за Демир . Преди това го дадоха в една сцена как страда за брат си, че е изчезнал. На погребението на Демир също не усетих скръб от негова страна. Нито пък повече го спомена по какъвто и да е повод. Зае се много сериозно с издирване на убиеца на Фекели, внедри човек в сервиза на Акадир, за да докаже, че той е отговорен за смъртта на чичо му, но не си помръдна и пръста за Демир.
В реда на по- горе написаното бих попитала след като Фикрет, постоянно говори за чичо си Фекели и се има за негов наследник, защо ще вдигат сватбата в  конака на Яман? Зор да го признае Демир, а после нищо не направи за брат си. Не стига, че искаше жена му, но тя не го поиска, ами сега ще е жени и в конака на Демир.
Но какво ли да ми е странно. Зюлейха се ожени за врага му, когото седна на масата, а после спа в леглото му. Нарече неговите деца свои. Thinking
Демир на два пъти се опита да поправи миналото. Единият път беше като призна Фикрет, а другия да се погрижи за достойно място на Севда в обществото  като я представи като своя втора, духовна майка. Правилно постъпи като защити Севда, но  начинът, по който го направи не беше правилен. Без да се замисли за последствията  публично унижи Хюнкяр.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 22:43 от yakut

# 157

Това дали не е затвор. Или Бетюл тук ще се преоблече с арабските дрехи.

Ваня, видях видеото след като публикувах поста си. Празнична заря - би трябвало да възвестява нещо ново в Чукурова. Изминало е време, колко - не знаем, но достатъчно прилично след смъртта на Хакан; Кадир, Вахап и Бетюл са арестувани и може би в края на епизода Фикрет прави предложение на Зейнеп. Сватбата остава за последната серия. Не ми се вярва да повторят финала на трети сезон и да завърши трагично. Няма да се разстроя /пошегувах се/, но ще е тъжно и това чувство ще тегне над целия сериал.

Якут, аз доскоро също приемах, че изразът "до наши дни" означава до днес. Всъщност се отнася до времето в което историята приключва - 1980 г. "Ще сме свидетели на една любов непознаваща граници, разчистването на сметки продължаващо от миналото до днес, битките за земите." Разчистването на сметки е от миналото до днес - в миналото Фекели уби Аднан и разчистването продължи през целия период, който ни показаха - това е "днес". Забелязах, че на надгробната плоча на Хакан няма рождена дата и дата на смъртта.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 01:03 от LU4IQ

# 158
Здравейте в предпоследния четвъртък! Animal Bee
За мен лошо чувство от сериала би останало, ако той завърши (само) с щастието на Фикрет.
Фикрет носи отговорност за първата част от пътя на Демир към смъртта; втората е на Хакан. И двамата нямат пряко отношение към тази смърт, не са държали пистолета, но са главни участници в постановката на събитията. Хакан си получи наказанието, сега с бяла риза и ореол на невинен е Фикрет. За мен Фикрет отдавна не е онова малко момче, оставено от външната страна на бащиния дом. Той е дошъл да наказва Аднан, но сега вече знае, че майка му е изневерявала на баща му. Аднан откъде е могъл да знае, че той е негово дете, когато майка му е живеела с мъж. И ние ли заедно с Фикрет трябва да обвиняваме Аднан? А даже не Аднан, а Демир с новите обувки... Фикрет е единственият мъж в сериала, който преспа с жена, при това племенница, без да има чувства към нея, намерения за някакво бъдеще, просто, защото е имал желание. Не ни показаха друг такъв мъж в сериала. Това е нещото, в което той обвини Демир – и не само го обвини, а му направи постановка, защото бил подобен на баща им. Цяла Чукурова научи това. Но това не е така, напротив, подобен на бащата, какъвто Фикрет го представяше чрез Демир, е самият Фикрет. Демир даде конака на Юмит, той имаше симпатия към нея, дори след дългите страдания виждаше в Юмит Зюлейха, но Демир не е имал намерение да отиде и първата вечер да легне с нея. Това се случи, защото Фикрет знаеше, че те със Зюлейха са в сложен момент, а Юмит следваше план, направен от Фикрет, в който този сложен момент беше използван. В този момент Демир и Зюлейха бяха в развод, Зюлейха остана в конака, но само като мъж и жена под един покрив – тя повтаряше това на Демир сутрин и вечер, Демир всеки път на тръгване очакваше от нея някакъв знак, нищо...Демир беше в безизходица след смъртта на Йълмаз, той не виждаше повече никаква възможност Зюлейха да го обикне, търсеше за себе си начин да живее и Фикрет много добре използва това - по братски. Не Демир легна с Юмит, а Юмит го вкара в леглото и после с внушения го доведе до решение за развод. Фикрет не даде ли конак на чистата Зейнеп, без тя да плаща наем? Не е ли същото? Само че нямаше кой да направи план на Зейнеп. Фикрет обвини Демир в това, което е самият той – мъж, който с любовта си скача от една жена на друга, преспива с жена без отговорности. Фикрет е единственият мъж, който приготви три брачни пръстена за три различни жени. Грозната сцена пред хората в Чукурова след разпространение на снимките, направени от него, когато инсценира „самоубийството“ на Юмит, са обвинение срещу самия Фикрет. Намесил се в щастието на Демир, Фикрет изобщо не може да ме зарадва със собственото си щастие. Това има смисъл само за Керем Али. Но аз не вярвам във верността на Фикрет в бъдеще. Докато на Демир винаги съм вярвала и той доказа, че е верен мъж. Правейки план за живот с Юмит, Демир остави почетните роли: на майка на децата му и стопанка на имота му, за Зюлейха. На секундата се върна при Зюлейха, когато тя призна любовта си. Как мога да сравнявам почтения мъж Демир с Фикрет с неговото мръсно съзнание и поведение.
Фекели каза, нали той е мъдрецът на сериала, че в бъдеще всички ще живеят като братя. Фикрет, братът на Демир, е много неща, но точно брат не е. Приемането на духовното братство и бащинство не означава отричане на кръвното. Сватбата на финала трябва да има съпътстващи събития, иначе за мен, ако е само тя, би била един  блудкав финал.

Фикрет се обжада на „дясната си ръка“, за да я упрекне, че докато тя нищо не прави, Зюлейха и Демир се смеят – представи си, в ресторанта пред неговите очи. Дясната ръка действа, водопроводна повреда и т.н. След това ще съобщи, че прегърнати влизат в конака...Направо ми е отвратителен Фикрет в това усърдие да покаже Демир, какъвто той не е, но какъвто е самият Фикрет. Ако е син на Аднан, Фикрет е наследил в това отношение баща им, докато Демир прилича на майка си – това каза пак Фекели, който е познавал и двамата.
Не мога да оправдавам с малкото нещастно момче всичко, което Фикрет направи. Още повече, че неговият план беше злобен и в него той използваше и проблемите с Яман на Фекели и Йълмаз, на които той се изживяваше като продължител в отмъщението. Планът на Фикрет не завършваше само с „разобличаване“ на Демир като едва ли не любовника на Чукурова, а той имаше намерения към дял от богатството на Яман. Когато получи богатството на Фекели, братството с Демир вече не му беше нужно. Но съсипа живота на Демир и Зюлейха. Фикрет изобщо не пое никаква отговорност за своя дял в това общо дело, както за участието си във втората част плати Хакан.

# 159
Ваня, много точен коментар! Hands Clap
Аз да добавя защо не  харесвам Фикрет. Неговата роля се свежда до това да натресе любовницата си Юмит  на Демир,  да се влюбви в  Мюжгян, бившата на духовния си брат Йълмаз, преспа с племенницата си Бетюл, влюби се в Зюлейха, жената на брат си Демир. За сравнение, Демир беше изключително последователен по отношение на чуствата си към Зюлейха. Поддаде се на агресивното ухажване от страна на Юмит, действаща по план заедно с Фикрет, но веднага, щом Зюлейха му се обясни в любов се отказа от нея, защото нямаше чуства и й го обясни. Даже  изпитваше угризения, че е имал кратка връзка с Юмит и съжаляваше за това. Без да бъде оправдавано агресивното му поведение и болезненаната ревност,  които донякъде си имаха своето обяснение,  провокирани и от поведението на Зюлейха.
На два пъти Хакан спаси  спаси живота на Фикрет. Фикрет му благодари и после веднага пак започна с обивиненията.
Лютвие е същата. Когато Хакан спаси на два пъти Фикрет Златокоси, особено втория когато  си беше пътник и специалон дсведе д-р Дюпонт от Швейцария, Лютвие го нарече "синко", а когато Зюлейха се раздели окончателно с Хакан и се разбра, че е помагал на Акадир и Вахап, в разговорсъс Зюлейха го нарече "самия дявол". Като почина Хакан, държи ръката на Зюлейха и й вика: "Поплачи си момичето ми, не крий сълзите си!".
Не стига че два пъти й спаси племенника и спря похитителите на Керем Али и им върна и парите, но сторените добрини бързо се забравят. Лютвие е една... Все нарежда много хубави безплатни съвети. Ама в техния дом ще има щастие, а в конака на Яманови - мрак. Затова даже и в наставленията  човек трябва да е въздържан. Лютвие не спря финно да "плюе" и да настройва Зюлейха срещу Хакан и това продължаваше  през цялото време.
И Севда беше същата. Постоянно се месеше в отношенията между Демир и Зюлейха. Уж от добри намерения, но и в добрините си има граници, които не бива да се прехвърлят.
Нито Севда, нито Лютвие могат достигнат класата и да заемат мястото на Хюнкяр. Тя беше  жена със стил и изключително обективен поглед върху всяка ситуация. От нея не чух нито веднъж да дава съвети, нито наставления. Влагаше усилия  да скрепи брака на сина си, а като осъзна вината си, опита се да я поправи.

# 160
Здравейте Flowers Hibiscus,
Благодаря за коментарите и за снимките, озета и всичко споделено! Flowers Bouquet
Честито на Вахиде! Прекрасна! Flowers Blossom
Виждам, много сте се разлютили срещу Фикрет и Лютфийе Smirk...като всеки поставя в основата своя любим герой...било то Демир или Хакан и насоката на мисълта тръгва именно от там - Фикрет се оценява от гледната точка на това, какво е направил или не за съответния герой. Напълно съм съгласна с вас, ако следим този модел на разсъждение.
Якут, за щастието и за мрака в двете семейства: нека не забравяме, че дълги години в Яман е царял възход, а Фекели почти не са съществували и то заради младия Демир Яман, който навремето е подкупил хора да лъжат, че Али Рахмед Фекели е стрелял първи, а Аднан Яман дори не е бил въоръжен. Истината е друга и Демир я е знаел, но въпреки това е направил така, че един мъж да бъде осъден несправедливо и да лежи в затвора, а семейството му загива по пътя към този затвор. Нима Демир Яман не е виновен в съсипването на семейството на Фекели и на самия Фекели? Демир дори не се извини, изобщо не му пукаше и каза това и на самата Хюнкяр, при разговора им след като Хюнкяр разговаря с един от свидетелите, на които Демир беше платил да се измъкне и да бяга, за да не бъде намерен от Фекели.
Тук се говори за само за мъстта на Фикрет и колко добри и принципни били Хакан и Демир, но лично аз съм на друго мнение. Защото и двамата имат огромна вина пред род Фекели. Това, което стори Хакан - той го дължи на наследниците, защото заради него Фекели - стожерът на рода беше убит. Това, че Хакан спаси Керем Али, също беше дължимо, защото с "поздрава" си към Фекели той едва не уби детето при взрива и последвалия пожар в конака на Фекели.
Тук щастието или нещастието на Фикрет аз го обвързвам с Керем Али, който няма живи родители. Биологичният син на Йълмаз от Зюлейха ще продължи Яман, защото е единственото момче, родено под тази фамилия и ще даде тази фамилия и на жена си. Керем Али ще трябва да продължи рода на Аккая, защото Йълмаз имаше основна роля в процесите на Чукурова и той си остана Аккая, макар и в рода на Фекели и отделно Фикрет би трябвало да има свое дете, което ще продължи рода на Фекели. Трите фамилии трябва да продължат своето съществуване, защото двете от тях са местни и свързани със земята, а третата е носителка на новото. За мен, не би трябвало да има дисбаланс.
Аз лично не мисля, че могат да се сравняват трите жени - Севда, Лютфийе и Хюнкяр, защото те са много различни. Хюнкяр направи голямо зло и задвижи такива процеси, които, въпреки съжалението й и разкаянието й, нямаше как да върне обратно. Хюнкяр обективна??? Заради щастието на своето дете, тя съсипа живота на нечии други две деца, като се възползва от безсилието им и проблемите им. Прати Йълмаз на смърт малко след като той спаси майка й от удавяне. Хвърли му едни пари и лицемерно го задължи да ги вземе, а после го предаде в полицията с ясното съзнание и желание той да бъде екзекутиран или да изгние в затвора. Лично за мен, коварният план на Фикрет и думите или действията на Лютфийе срещу Хакан (в основата на убийството на Фекели) са една "малка лятна песен" в сравнение с това, което причиниха Яман на Йълмаз и Али Рахмед Фекели - не просто да им навредят, а да ги изтрият от лицето на земята. Лично аз харесвам много и Севда и Лютфийе. Не сториха лошо на никого. Напротив. А, Хюнкяр беше прекалено сурова за моя вкус. Помня как с облекчение въздъхна, когато Демир й намекна, че се е "погрижил" за Йълмаз в затвора (пращайки му убиец) и после с нетърпение чакаше да открият тялото на Йълмаз (след като Демир стреля в него и Йълмаз падна в канала) и да го заровят някъде. Йълмаз - биологичният баща на внука й и този, който спаси живота на Хаминне и който нищо лошо не им беше сторил. Ами, за мен няма такава жестокост и лицемерие.
Това, че Демир е бил честен и принципен с жените...ами и с това не мога да се съглася. Още не се знае, какво е станало с Хюлия, но факт е, че тя се е опитала да се самоубие, заради Демир и е останала инвалид, а впоследствие умира от усложнения, заради състоянието си. Демир има някаква косвена вина, може би заради начина на раздяла с нея. Филиз: жената, заради която той уж изостава Хюлия (в едно от писмата му пише, че той вече е женен и Хюлия да спре да го тормози)...та Филиз е била обвинена от "принципния" Демир, че е бездетна и за това той се е развел с нея, а в действителност той е бил този с проблема. Това, което спасява Филиз като жена е фактът, че е от богато семейство и след нужния период от няколко месеца са я омъжили за друг. Иначе тя като разведена жена би била съсипана във всяко отношение - като знаем, какво значи "ялова" жена по онова време и в онзи регион. За Юмит, както писах и преди: освен вината на Фикрет, такава има и Демир. Той получи много съвети и насоки от Севда, но не се вслуша. Фикрет даде конак на Зейнеп, но и давамата са необвързани и несемейни; и Зейнеп е близка приятелка на Четин, а не съвсем непозната жена; Демир даде конак на Юмит, бидейки женен и семеен. Впоследствие, месец и повече се срещаше тайно с Юмит, без да поиска развод. Юмит го подмина веднъж в центъра на града и той я спря и й заговори за пътувания, прави й подаръци, преспиваше с нея - още след първите стъпки, той трябваше да поиска развод от Зюлейха. Като е бил толкова отчаян, защо не поиска развод и тогава да спи с Юмит; да си пътува с нея и да й прави подаръци и да й говори, че бил щастлив с нея и т.н. Ами, това не ми е нито принципно, нито може да се оправдава само и единствено с плана на Фикрет. Демир можеше да реши друго във всеки един момент, но се оправдаваше, лъжеше и излизаше тайно. Много принципно, а после изобщо не изслуша Севда, а я изгони, крещейки, че ще я убие; пращаше хора да следят и хванат Юмит и искаше да убие "детето" и за това се знаеше в Чукурова. Ако Демир беше изслушал Севда, ако й беше позволил да замине с Юмит, нямаше да влезе в затвора. Юмит беше отвлечена от неговите хора от автобус за Истанбул и върната в Чукурова, където нещата ескалираха. Но, Фикрет и за това виновен. Демир взе грешни решения и има своята вина и за Севда и за Юмит и за затвора и за смъртта си. Същото за Хакан. Същото е и за Фикрет. И всички герои. Фекели загина незаслужено и без вина...и Фикрет би трябвало да заеме, образно казано, неговото място, защото иначе не би имало кой да продължи рода Фекели, който е бил прекъснат навремето, следствие на несправедливост, лъжи и намеса. Животът на Керем Али е свързан с този на Фикрет, защото детето си няма никого и лично за мен, Аккая и Фекели трябва да имат своето отделно развития от Яман. Според мен, Керем Али трябва да расте до брат си, който ще е Яман, но не и в имениято на Яман и за това е нужен Фикрет и жена до него, която да бъде майка на сирачето Керем Али.
До довечера Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 15:26 от dana78

# 161
Привет!
Момента, в който загубиш надеждата си, значи е дошло времето да направиш крачка към един друг живот
Хаштаг на 140-ти епизод  Един друг живот/#BaşkaBirHayat.

Фраг 2
Чукурова се гордее с теб!
Зюлейха: Взех решение да даря  на Чукурова цялото имущество получено като наследство  от съпруга ми.
Чолак: Какво? Какво говори тази? Побъркала се е тази жена!
Зюлейха: Осемдесет процента от акциите на предприятието "Карпо"  ще се раздадат по равно между работниците му и 890 дюнюма (890 декара) ще се раздадат на нуждаещите се без земя.
Тълпата: Браво! Браво, ханъмаа! Бог да те благослови ханъмаа!
Чолак: На кого ги говориш тия, ханъмаа? Всъщност си сложила по-голямото му богатство в джоба си. На кого се показваш, ханъмаа? Камиони, тирове, кораби, голямото ти богатство е в Измир.
Зюлейха: И този документ, който виждате в ръката ми, цялото движимо и недвижимо имущество и акциите на фирмата на Хакан Гюмюшглу, може да видите, че са дарени за Фондация на помощ на войници (Мехметчик вакфъ).
Тълпата: Браво, ханъмаа!
Чолак: Побъркала се е тази жена. Дават ли се на работниците земя и акции? Какво ще стане с реда на господарите? Тази се е побъркала.
Зюлейха: Да, в нашата Чукурова вече приключи периода на бейовете, агите и господарките. Заради децата си ще построим свят на равенстно, ще го направим заедно. И този ден е едно начало  за това.

https://www.youtube.com/watch?v=5OIkpLOUs3o&list=RDCMUCdWD3k … amp;start_radio=1
Приятно гледане! Purple Heart

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 20:33 от yakut

# 162
Якут, благодаря Purple Heart
Приятно гледане и коментиране! Simple Smile

# 163
Приятно гледане! Heart

# 164
Привет!
Якут, благодаря ти! Flowers Bouquet
За всичко споделено! Flowers Bouquet

Докъде изпадна Шермин - краде храна от колибите Rage.

Бетюл как нацели Кадир и Вахап Rolling Eyes

Умълчахте се Flushed

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 21:58 от LU4IQ

Общи условия

Активация на акаунт