Паническо разстройство - 54

• 51 702
  • 895
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Скрит текст:
А дали ще трябва да спра да тренирам нацяло? Защото засега ми казаха да внимавам с коремните мускули и много големи тежести, но за друго не.
Уместен въпрос. Отговора е и да, и не. Прехвърляте на кардио, няма как с тежести известно време, за да не се влошат нещата. Частично може да се тренира гръб, рамена, гърди.

Георги, обръщам се към теб със следния въпрос - малко по-назад писах за страх от връщане на паник атаките. За да "пресека" положението, вчера и днес към серопрама добавих флуанксол. Колко дена е приемливо да комбинирам двата медикамента, страх ме е от пристрастяване...
Ама как така сами си добавяте медикаменти?!?

Не си ги "добавям сама". Психиатърката ми изрично подчерта, че в случаи на сериозни пристъпи на тревожност мога да комбинирам серопрам с флуанксол "за няколко дена". За съжаление в момента тя е в отпуска и е неоткриваема, но ще се допитам до нея в първия удобен момент.

# 121
Защо при положение, че имате препоръка от психиатър, питате във форума. На анонимните хора тук имате повече доверие ли? За пореден път се изумявам.
Черешка, аз въпреки, че съм добре с назначената терапия и я пия отдавна имам дни на апатия и тревожност.

# 122
  • Пловдив
Защо при положение, че имате препоръка от психиатър, питате във форума. На анонимните хора тук имате повече доверие ли? За пореден път се изумявам.
Черешка, аз въпреки, че съм добре с назначената терапия и я пия отдавна имам дни на апатия и тревожност.

Бях пуснала отделна тема, за да не спамя тук, но са ми я преместили, при мен става въпрос за месеци силна апатия, при условие, че съм на медикаменти. Много ми е гадно Sad Лекарите казват да търпя още, път минаха 40 дена

# 123
[Бях пуснала отделна тема, за да не спамя тук, но са ми я преместили, при мен става въпрос за месеци силна апатия, при условие, че съм на медикаменти. Много ми е гадно Sad Лекарите казват да търпя още, път минаха 40 дена
Има отделна тема за депресията, но там не пише никой. Аз бях на 3 АД, при мен беше не само апатия и сивота, а и силна катония, безсъние, тревожност, не можех абсолютни елементарни дейности да върша, да не говорим за работа. Според психиатърката трябваше да се оправя за 10-14 дена, според ЛЛ ще ми отнеме около година да си възвърна напълно формата. Успях на 3-4 ден да изплувам, а до 6 дена бях спряла и лекарствата.
От тогава минаха 3 месеца, добре съм.
Не крия, че бях силно уплашена и мислех за варианти ако не се съвзема къде и какво да правя. Това е гадното на депресията - осъзнаваш всичко, а си все едно труп.

# 124
Скрит текст:
А дали ще трябва да спра да тренирам нацяло? Защото засега ми казаха да внимавам с коремните мускули и много големи тежести, но за друго не.
Уместен въпрос. Отговора е и да, и не. Прехвърляте на кардио, няма как с тежести известно време, за да не се влошат нещата. Частично може да се тренира гръб, рамена, гърди.

Георги, обръщам се към теб със следния въпрос - малко по-назад писах за страх от връщане на паник атаките. За да "пресека" положението, вчера и днес към серопрама добавих флуанксол. Колко дена е приемливо да комбинирам двата медикамента, страх ме е от пристрастяване...

Не си ги "добавям сама". Психиатърката ми изрично подчерта, че в случаи на сериозни пристъпи на тревожност мога да комбинирам серопрам с флуанксол "за няколко дена". За съжаление в момента тя е в отпуска и е неоткриваема, но ще се допитам до нея в първия удобен момент.
Така - флуанксола 15 дена и се спира примерно. Би трябвало да пресече нещата в зародиш.

# 125
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Така - флуанксола 15 дена и се спира примерно. Би трябвало да пресече нещата в зародиш.

Благодаря, това преповтаря предходната схема, когато започнах флуанксол + серопрам. След точно 14-тия ден спрях флуанксола и всичко беше добре. Мерси за отговора и отново - ще се консултирам и с моята лекарка, когато се върне в близките дни.

# 126
Скрит текст:
Скрит текст:

Благодаря, това преповтаря предходната схема, когато започнах флуанксол + серопрам. След точно 14-тия ден спрях флуанксола и всичко беше добре. Мерси за отговора и отново - ще се консултирам и с моята лекарка, когато се върне в близките дни.
Е то не е схема, стандартен гайдлайн е. Аз не мога да избягам от препоръките, които се следват от медицинските специалисти, те се спускат от СЗО.

# 127
Аз да попитам има ли някой, който пие от години Флуанксол?

# 128
Аз, защо?

# 129
Защото и аз го пия от няколко години заедно с Ципралекс и съм изключително доволна, но почвам да се притеснявам дали е редно да се пият толкова дълго. И да уточня,  че периодично съм ги спирала, но след време симптомите се връщат и пак ги започвам

# 130
Аз съм на золофт и флуанксол.
Слушам лекарката. И аз съм спирала три пъти и издържам по- малко от половин година. Аз ги спирах, защото исках да се пробвам дали мога без лекарства, а и заради качени килограми. Иначе съм добре докато ги пия. Писах и вчера, имам и слаби дни и моменти, защото и стрес не ми липсва но ситуацията е несравнима.
Един ден ще се мре, поне животът да не е ежедневен ад.
Ходила съм на психолог, но това е дълъг и скъп процес, когато попаднеш на точния такъв, ако не е точния само загуби на ресурси.
Но пък имах идея, че мога да се заместят лекарствата с терапия при психолог. Оказа се, че това не е задължително възможно. Каза ми, че е индивидуално - някои хора успяват, други не.

Последна редакция: вт, 14 юни 2022, 08:16 от ☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏

# 131
Аз съм на Аритави и Флуанскол (1т/ден) от години. Имам желание да спра флуанксола, но при първия опит не успях и докторката каза да го продължа още малко. Иска да го спра от раз, защото дозата била ниска, но аз се притеснявам и сякаш ще търся схема с цепене на 1/2 и на 1/4, за да не претърпя отново неуспех.

# 132
Да попитам и аз ,от 23.05.2022г. психиатъра изписа само флунаксол ,вече няма тревожност,имахме разговор по телефонна и каза да го пие още -по едно хапче сутрин и 1 на обяд,на 23.06 има прегелед на място ,при доктор Младен Пенчев.Чета ви и се зачудих разумно ли е да се продължи толкова приема на хапчето,като още след вторатат седмиц се чувстваще добре,няма тревожност.Просто се приткеснявам дали е адекватно решението му,защото при първия психиатър,средата на април ,при който ходихме в  след 2 паник атаки /писала съм преди/ беше изписъл атаракс и имам чувството ,че той влоши нещата много и докато го спряхме на 03.05 изгубихме време за адекватно лечение и сега като чета ,че флунаксола се пие в комбинация с други лекарства и не е желателно повече от 15 дни да се пие ,започнах да се притеснявам.

# 133
Здравейте!
За пръв път пиша тук и моля да ме извините, ако нещо в поста ми не е както трябва.
Виждам, че споделяте опит и съвети, а мисля, че това е изключително ценно в случай, че човек много трудно разбира какво трябва да направи, когато се сблъска с паническото разстройство за пръв път.
Лично аз го преживях преди месец и е излишно да разказвам през какви мъки минах до този момент и колко психиатри посетих досега. Преглеждат те, дават ти медикаменти и ти казват да търпиш. И всеки казва нещо различно, а аз просто бях загубен и затворен в главата си - замаян, объркан, в психическа и физическа агония с дереализация.
Пия Золофт (сутрин) + Флуанксол (сутрин и следобед по 1/2 таблетка), назначени от лекар. Но ми прави впечатление, че сутрин се събуждам с мравучкания по цялото тяло и се чувствам много замаян.  Даже "откъснат" от реалността, със странни натрапчиви мисли и без желание и смисъл за нищо. Всъщност Золофтът ме "откъсва" още от самото начало, а при първия прием напълно загубих връзка с околния свят. И най-интересното е, че предизвика мисли, които никога не съм имал преди това и светоглед, напълно лишен от емоция и смисъл. А преди седмица към това се добави и страх от смъртта.
Добрата новина е, че обикновено вечер съм по-добре. Или да кажа - от два дни, вечер, съм си почти аз.
Та, въпросът ми е, дали някой е имал подобни симптоми, отминават ли с времето, в което човек се лекува и има ли нещо, което мога да направя, за да се справя по-успешно с това, през което минавам? А и, според вас, дали тези лекарства изобщо са за мен, след като от тях се чувствам различен?
P.S. Предписаха ми и Атаракс - за спешни случаи. Веднъж помогна, но втория път ме държа в полусънено състояние с ужасни мисли.

# 134
  • София
JSSF, и аз имах период на адаптация към медикаментите, при който не бях съвсем себе си. На мен обаче много ясно ми разясни психиатърката, че ще има труден период на привикване, след който ще се почувствам по-добре. Най-показателно би било, ако периодите, в които се чувстваш добре, стават все по-дълги и все по-стабилни. Няма как да е отведнъж, но ако все по-дълго се усещаш ОК, значи нещата се движиш напред.
Аз за разлика от доста участници в темата разчитах и на терапия по време на най-тежкия ми период с паник атаки и там получих доста ценни съвети да не бързам да се възстановя от днес за утре, а да се справям със състоянията си.

Общи условия

Активация на акаунт