За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 595
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 4 948
Може ли рецепта за сполучливо тесто за пица? Ако може и да не става голямо количество, че ми трябва за 1 пица.
Една съседка много похвали някакъва пекарна в кв Бенковки, до Фреш Маркет

# 91
  • Варна
  • Мнения: 2 026
Традиционно си готвя спагети Болонезе, но в къщи е омръзнало.
Искам да приготвя лингуини със скариди.
Имам скариди, сметана за готвене и лингуини разбира се.
В Рим ядохме паста със скариди, в соса (бял, предполагам карбонара) имаше песто и наръсен шам фъстък.
Моля за рецепта, но не много сложна!

# 92
  • София
  • Мнения: 4 948
Предложете ми рецепта за кюфтета с доматен сос

# 93
  • In transit
  • Мнения: 14 179
Може ли рецепта за сполучливо тесто за пица? Ако може и да не става голямо количество, че ми трябва за 1 пица.
Заповядай, всички са сполучливи и любими вкъщи и сред комшиите. Някои имат доза и за 1 пица, но лесно може да си разделиш дозата, примерно на 4 (ако е дадена доза за 4 пици) и да получиш за 1 брой: https://www.mycookingcreations.com/p/pizze.html

Традиционно си готвя спагети Болонезе, но в къщи е омръзнало.
Искам да приготвя лингуини със скариди.
Имам скариди, сметана за готвене и лингуини разбира се.
В Рим ядохме паста със скариди, в соса (бял, предполагам карбонара) имаше песто и наръсен шам фъстък.
Моля за рецепта, но не много сложна!
Ето ти рецепта за паста със скариди Може да добавиш натрошен шам фъстък отгоре, ще стане чудесно. Италианците много го ползват.

и за паста с риба и шам фъстък.

# 94
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Здравейте, бихте ли ми препоръчали рецепта за песто от магданоз. Благодаря предварително Simple Smile

# 95
# 96
  • Мнения: 5 556
По колко грама е топка тесто за пица със средна дебелина, не от най-тънките. Примерно за диаметър 30см. Все не мога да улуча точното тегло на тестото, или ще я направя тънка или малка, или много дебела.

# 97
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
По колко грама е топка тесто за пица със средна дебелина, не от най-тънките. Примерно за диаметър 30см. Все не мога да улуча точното тегло на тестото, или ще я направя тънка или малка, или много дебела.
С 220г брашно става тънка, пробвай с като 260 - 280г

Това е с 220г

# 98
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Благодаря, пеп-4о Simple Smile

# 99
  • In transit
  • Мнения: 14 179
По колко грама е топка тесто за пица със средна дебелина, не от най-тънките. Примерно за диаметър 30см. Все не мога да улуча точното тегло на тестото, или ще я направя тънка или малка, или много дебела.
По италианските стандарти е 250г. Аз ги правя между 230-270г.

# 100
  • Мнения: 371
Момичета на колко / за колко, температура- време печете крем карамел, но в тава ? 💓

# 101
  • Мнения: 216
Момичета на колко / за колко, температура- време печете крем карамел, но в тава ? 💓
За всяка печка и тава е различно.Simple Smile
Слагам на 220 градуса и следя за цвета на крема. Започне ли да ства златисто-кафяв изключвам и оставям във фурната до пълното му изстиване.

# 102
  • In transit
  • Мнения: 14 179
Печените кремове като карамел и брюле се пекат на водна баня и на ниска температура. Това да се пече крем карамел на 220С е много грешно. Протеините в яйцата коагулират (се сгъстяват) при температура 70-72°С, като достигат много здрава структура при температура 85°С.
При висока температура на печене, кремът може да се пресече или да се получи с твърде интензивен и подчертан яйчен вкус.
Така се, за да се получи добър продукт трябва да се пече на 140°С с вентилатор, за 45-50 минути, или в статична фурна на 160-170°С за 45-55 минути.
Може да проверите с готварски термометър, дали е готов крема. Ако е над 85°С, температурата вътре, значи е готов.

# 103
  • Мнения: 216
Печените кремове като карамел и брюле се пекат на водна баня и на ниска температура. Това да се пече крем карамел на 220С е много грешно. Протеините в яйцата коагулират (се сгъстяват) при температура 70-72°С, като достигат много здрава структура при температура 85°С.
При висока температура на печене, кремът може да се пресече или да се получи с твърде интензивен и подчертан яйчен вкус.
Така се, за да се получи добър продукт трябва да се пече на 140°С с вентилатор, за 45-50 минути, или в статична фурна на 160-170°С за 45-55 минути.
Може да проверите с готварски термометър, дали е готов крема. Ако е над 85°С, температурата вътре, значи е готов.
От теория до практика има голяма разлика. Различно е печенето за различните фурни-газова, електрическа и т.н.
Споделих моят опит, базиран на  около четиридесет години практика в кухнята.
При посочените градуси- 220 се получава идеална консистенция, независимо от фурната.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 02:05 от ralica101

# 104
  • София
  • Мнения: 12 216
Момичета на колко / за колко, температура- време печете крем карамел, но в тава ? 💓
Пека на 140 градуса и никога не слагам студена вода, а гореща в тавата, не добавям никога лед и става перфектен.

Общи условия

Активация на акаунт