Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 231
  • 773
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Monza, много благодаря за бързия отговор. Ще се местим в адм. р-н Лозенец (Витоша ВЕЦ-Симеоново), на ул. Георги Райчев.
Едното дете в момента е в първи клас, другото е в предучилищен. Нямаме срок за преместване, единствено, че пътуването ни отнема време (живеем в Перник). А и не смятаме да оставаме там повече 🙂. Искам да си изясня кога ще е най-удачно да трансферираме децата, като ми е напълно ясно, че ще са допълнителна бройка, защото в р-н Лозенец всички паралелки са пълни. Отделно, че и аз ще трябва да си сменя адресната регистрация, но до колкото разбрах, по-лесно ще ги прехвърлим децата, когато са записани вече в някое училище. Т.е. ще трябва и малката да я запишем в първи клас.

# 256
Регистрирайте се поне по настоящ адрес и участвайте в класирането за първи клас за малкото дете. Видях в системата, че тази улица е в района на 21 СУ. За там ще сте трета група, а за съседните училища четвърта с 5 точки. Ако приемат някъде малкото, после ще искате от РУО да запишат там и голямото. Ако не ви хареса училището изчакайте още една година.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 23:37 от Monza

# 257
  • София
Идвам и аз при вас. Прилежащо училище- 126... Една добра дума не съм чула за него... За друго училище дали имаме шанс или да не се надявам. 🙄

# 258
Аз търся отзиви за 52ро и 5то училище. Все още чета предишните теми,но в последната година не намерих мнения. По-точно начален курс 1-4 клас, има ли доволни от конкретен учител, излизат ли навън децата (52ро има ли проблем с двора?), занималните в училищата добри ли са или се знае,че е по-добре да се търси направо частна занималня, има ли наблюдение над децата (нямам предвид камери,а учителите да са с тях,да не се оставят малките деца 1ви клас най-вече редовно и дълго сами)?

# 259
Идвам и аз при вас. Прилежащо училище- 126... Една добра дума не съм чула за него... За друго училище дали имаме шанс или да не се надявам. 🙄

126 има много гранични и в част от тях се влиза без проблем. Влезте в ИСОДЗ и прегледайте класиранията в тях от миналата година.
Може да имате реален шанс в 36-то, гранично ви е и не е уау, но е прилично.
Също така миналата година на последните класирания есента дори в 104 са приети деца от 4-та група с 5т за граничен район. Няма гаранция за тази година, обаче.
В 47 почти със сигурност няма да имате проблем с приема, но не е ок, по-добре 126.

# 260
  • София
Мерси, а 36 според Вас по-добре ли е от 126?

# 261
Здравейте, търся информация за 48мо ОУ "Йосиф Ковачев". Няколко пъти пусках отделни теми, но не получих никакви отговори. Интересува ме мнението на родители чиито деца са учили или учат там и по-специално обучението в начален етап. Благодаря!

# 262
  • Пловдив/София
Здравейте, обърках се и имам нужда от съвет.
С мъжа ми сме на различни адреси, а детето се води вероятно на моя.
Искам да сменя настоящ адрес, за да имаме по-голям шанс за желаното училище. Той е сравнително близо до моя, но се пада друга група.
Може ли таткото да смени настоящ там и да впишем и детето, а аз да остана на стария си адрес? Или по-лесно да сменя моя настоящ и автоматично се мести детето? Детето е набор 2019 и още сме в рамките на 3г.
Ако сме сменяли адреси в рамките на София, това намалява ли ни точките за прием в предучилищен клас? А ако са в една община?

# 263
  • София
Ако искате да имате 3-годишна уседналост към момента на кандидатстване в първи клас , трябва да смените адреса на детето и на майката/бащата.
Само смяна на адрес на майка/баща без този на детето не става. Детето не се мести автоматично.
Независимо дали училищата са в една община, те имат различни райони. Проверете дали адресът, на който искате да се местите Вие или съпруга Ви (и детето!!!) влиза в района на желаното училище.

# 264
  • Sofia
Ако сме сменяли адреси в рамките на София, това намалява ли ни точките за прием в предучилищен клас? А ако са в една община?
За предучилищна се гледа уседналост на територията на цялата Столична община, защото приемът е според системата за прием в ДГ. Можете да си запазите постоянния адрес, за да трупа детето уседналост в София (за прием в предучилищна), а да смените само настоящия в района на училището. За прием в предучилищна група настоящ адрес в района на училището без уседналост е достатъчен.

Вече за прием в първи клас Ви трябва уседналост (по постоянен или по настоящ адрес, няма значение) на детето в прилежащия район на училището.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 16:59 от Brin de muguet

# 265
  • пустинята Гоби
По принцип дават точки и за съседен район и понякога тези точки са достатъчни детето да влезе в училище, което се намира в съседен район.

# 266
  • София
По принцип дават точки и за съседен район и понякога тези точки са достатъчни детето да влезе в училище, което се намира в съседен район.
Но тогава детето е в 4-та група, нали?

# 267
  • Sofia
Но тогава детето е в 4-та група, нали?
Точно така. Точките за съседен прилежащ район се дават на деца в 4-та група. Но някои училища (повечето) приемат малко или повече деца и от 4-та група.

# 268
  • Пловдив/София
Това училище едва приема и първа група (има сдружение и голям наплив), така че 3те години ще ми трябват. Много добре ме ориентирахте, благодаря! Не знам как се сменя адрес на дете, но явно ще ходим с баща му тримата и акта за раждане и документи за новия адрес и ще ни упътят.

# 269
  • Sofia
Това училище едва приема и първа група (има сдружение и голям наплив), така че 3те години ще ми трябват. Много добре ме ориентирахте, благодаря! Не знам как се сменя адрес на дете, но явно ще ходим с баща му тримата и акта за раждане и документи за новия адрес и ще ни упътят.
Ако става въпрос за Шилер, да, за първи клас без уседналост в прилежащия район няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт