Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 184
  • 773
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Явно има свободни места след последното класиране. В училището на моето дете, в което ще е първокласник в колона "Свободни места" седи 0 бройки.

Да, аз понеже следя 3 конкретни училища - в две от тях има по 1 свободно място, в третото - 0.

# 226
  • пустинята Гоби
Ето ги всички свободни места по райони/ училища - https://kg.sofia.bg/#/spots

# 227
Здравейте.

Бихте ли споделили, как обстоят нещата в Манастирски Ливади Изток.

За всички ли деца с уседналост в квартал от 3 години ще има място в 1 клас  или ситуацията за 1 клас е както с градини - недостиг?

Според адреса ни излиза, че нашето прилежащо училище е само едно -   СУ 121, а най добрите Захари Стоянов и Владислав Граматик са гранично прилежащи.

Означава ли това, че ако избера първо желание гранично прилежащо училище ще имам по малко точки отколкото ако бих избрала прилежащо училище?

Проучвам за бъдещето. Благодаря.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 11:38 от SlanteNSt

# 228
Класирането се извъшрва на база уседналост по адрес - от първа до четвърта група. Желанията не носят допълнителн брой точки, т.е слагате си на първо желание най-желаното училище.

За първо класиране тази година
В 121. СУ са били класирани общо 6 деца четвърта група, като 4 от тях са били на жребий;
В 104. ОУ се е стигнало класиране на 10 деца от втора група, като всичките са били на жребий;
В 73. СУ е имало 10 деца от първа група, които не са били класирани.

А на второ класиране за 73. СУ са се класирали 8 деца от първа група и 5 деца от втора група, като 2 от тях са били на жребий.

С две думи трудно ще влезете в 104. или в 73. като четвърта група.

# 229
  • Sofia
Означава ли това, че ако избера първо желание гранично прилежащо училище ще имам по малко точки отколкото ако бих избрала прилежащо училище?
- Първо се класират децата от първа група (с уседналост от 3 и повече години в прилежащия район на училището);
- после, ако са останали места, се класират децата от втора група (с уседналост от 1 до 3 години в прилежащия район на училището) ;
- после, ако са останали места, се класират децата от трета група (под една година уседналост в прилежащия район на училището) ;
- ако са останали места след като са се класирали всички деца от прилежащия район на училището, се пристъпва до класиране на деца от четвърта група (деца с адресна регистрация извън прилежащия район на училището) - като в тази група децата от граничните прилежащи райони получават допълнителни точки и са с предимство пред децата от останалите прилежащи райони от цяла София.

С други думи - първо се гледа групата (уседналостта в прилежащия район на училището), после се гледат точките, които дават предимство само в групата по уседналост, в която попада детето.

Желанията не носят допълнителни точки. Просто според желанията Ви системата се опитва да Ви класира първо в по-желаното от Вас училище.

# 230
Много ви благодаря! Сега разбрах.

- Първо се класират децата от първа група (с уседналост от 3 и повече години в прилежащия район на училището);
- после, ако са останали места, се класират децата от втора група (с уседналост от 1 до 3 години в прилежащия район на училището) ;
- после, ако са останали места, се класират децата от трета група (под една година уседналост в прилежащия район на училището) ;
- ако са останали места след като са се класирали всички деца от прилежащия район на училището, се пристъпва до класиране на деца от четвърта група (деца с адресна регистрация извън прилежащия район на училището) - като в тази група децата от граничните прилежащи райони получават допълнителни точки и са с предимство пред децата от останалите прилежащи райони от цяла София.

С други думи - първо се гледа групата (уседналостта в прилежащия район на училището), после се гледат точките, които дават предимство само в групата по уседналост, в която попада детето.

Желанията не носят допълнителни точки. Просто според желанията Ви системата се опитва да Ви класира първо в по-желаното от Вас училище.

# 231
  • София
Само и аз да попитам следното - ако съм написала на първо желание училище, в което съм 4-та група и на второ желание училище в първа група, би трябвало, ако в училището по първо желание приемат само по първа, втора и трета група да не ме приемат и да ме приемат в училището по второ желание и първа група. Нали така?
Ако е така, тогава излиза, че все ще се приема по първа група, ако има много чакащи деца от първа, втора и трета група и не се стигне до 4-та група.
Благодаря предварително!

# 232
  • пустинята Гоби
Не гледайте приетите на 1 и 2 класиране, а на 3 и 4 -то.

73-то явно наистина е с голям наплив, там от 4 та група е класирано само едно дете с 14 точки. За 104 ОУ имате шанс.

denizara, в доста училища в един момент приемат всички от 1,2 и 3 група и започват да приемат и от 4 та група. Моето дете влезе на 3 класиране 4 група с 0 точки. Аз знаех, че ще го приемат, защото следих приема предишната година. Всичко зависи от училището и наплива.

# 233
  • Sofia
Ако е така, тогава излиза, че все ще се приема по първа група, ако има много чакащи деца от първа, втора и трета група и не се стигне до 4-та група.
Благодаря предварително!
Идеята е децата в прилежащия район на училището и с по-голяма уседналост винаги да са с предимство.
А това дали ще се стигне до прием на деца от 4-та група зависи от напливът към самото училище.
Някои училища като 73-то едва успяват да приемат деца от първите групи, но повечето стигат до прием на деца от 4-та гр. Синът ми и още 10-тина деца ги приеха с 4-та група и точки от граничен прилежащ район. Останалите приети деца (от общо 96) си бяха от първите три групи.

# 234
Някой има ли идея защо не мога да въведа адреса си в системата. Искам от по-рано да актуализирам и разгледам, но не ми позволява да въведа адрес. Само град и район.

# 235
Детето ми има още  време до първи клас, но исках да разгледам статистика какво се случва на основото класиране в граничните ни училища и до коя група са стигнали. Никъде ли не се пази в ИСОДЗ история на класиранията?

# 236
Детето ми има още  време до първи клас, но исках да разгледам статистика какво се случва на основото класиране в граничните ни училища и до коя група са стигнали. Никъде ли не се пази в ИСОДЗ история на класиранията?
Направен е разяснителен портал от доброволци, където са изкарани класиранията от 2021 и 2022, като за 2021 липсва само второ класиране и не качват текущите класирания (тези, които са септември месец). Статистика не правят, но пак всеки, който се интересува може да си види. Видях, че са изтрити от ИСОДЗ първите 2 или 3 класираия от тая година, така че мисля, че ще е от ползва на бая хора.
https://sabev03.github.io/info-1-klas/

# 237
Леле страхотно, че са се наели хора да запазят информацията, точно нещо подобно ми трябваше, но в ИСОДЗ явно всичко се маха. Благодаря, че споделихте!

# 238
  • София
И аз благодаря за линка,  информацията е много полезна. Благодорности и за полажения труд.

# 239
Време е да се подготвим за приема в първи клас през 2023/2024г. Дайте мнения, ако ви е възможно за учителите, които тази година ще приемат първолаците в 43 училище, 45 училище, 32 училище и 14 училище в София.

Общи условия

Активация на акаунт