Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 187
  • 773
  •   1
Отговори
# 525
Този проблем с местата в училищата е само в южните райони. Като цяло проблем в София няма даже доста не могат да си запълнят паралелките. В нашия район ще закрият 76-то училище и ще предоставят сградата му на 32-ро. Има още едно пред закриване. Поради тази причина аз лично много се съмнявам да строят нови училища.

# 526
Е, да, няма да строят там, където закриват училища, това е ясно.

# 527
Ужасно е след края на класиранията да ти кажат да се спасяваш. Ужасно. Аз не бих рискувала честно казано. Като резултати след 4 клас виждам, че е добро, ако гледаме това. В брошурата, която родители са направили, също се посочва, че се предлага кетъринг (или там или в тази за отворени врати го мернах, не си спомням).

# 528
Бистрица дали не е по-близо до Студентски град? Виждам, че има места.

# 529
Ужасно е след края на класиранията да ти кажат да се спасяваш. Ужасно. Аз не бих рискувала честно казано. Като резултати след 4 клас виждам, че е добро, ако гледаме това. В брошурата, която родители са направили, също се посочва, че се предлага кетъринг (или там или в тази за отворени врати го мернах, не си спомням).
Посочва се кетъринг, но на отворените врати ни казаха, че родителите преценявали и много недомлъвки, но като цяло отговора беше "носете храна". Иначе има нещо като кафе, където предлагат сандвичи и всички гимназисти бяха събрани там. Резултати от НВО след 4 клас скоро не съм гледала, но след 7 кл беше някъде около 100 място. Другото е, че има недоволни родители от обучението в прогимназиален етап. За моето дете ще избера училище, където да учи от 1 до 7 клас, защото не искам да я местя след 4кл.  Голям стрес е новата среда, повече материал, учители по всеки предмет и допълнителни уроци ако има пропуски заради неразбран и ненаучен материал от 1 до 4 кл.

Bubolita88, кое е другото училище пред закриване?

# 530
  • София
Бистрица дали не е по-близо до Студентски град? Виждам, че има места.

Абсурд... Зимата да качваш всеки ден до горе дете...

# 531
Относно 76-то
""Доколкото знам, идеята е в сградата на нашето училище да се прехвърлят учениците от първи до четвърти клас на 32-ро, които по наши сметки са около 600, и така да се осигури едносменно обучение на учениците от 32-ро", казва Емилия Стефанова, директор на 76-о училище,

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia/2023/05/09/zakrivat-stolichno-uchilish … -sysednoto.569062
"

Все още се изумявам, че хората смятат, че щом училището е на 50м от тях то значи то трябва да обслужва само техните деца. Същите разсъждения ги имаше и за ДГ.  То за това има райониране, за да опредли, кои карета от блокове се обслужват от дадена обществена инфрастурктура. И пак казвам - има специалисти урбанисти. Това, че в европейска България не сме чували за тях е проблем само за нас!

Докато няма закон, който да защитава обществената инфрастуктура, ще има и такива огромни недуразумения, като да има учлища, които не могат да поемат дори децата с 3г уседналост! А такъв закон не се предвижда.

Аз лично не мисля, че нещо в София ще се промени на есен. Нещата в дадена община се контролират от общинския съвет. А там не съм сигурна, че ще има достатъчно разумни хора, които наистина да направят нещо смислено за града.  Трябват и законови промени, които не виждам някой да предлага.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 16:17 от nellytan1

# 532
nellytan1, къде мога да следа какво се случва и дали предложението е прието?
Nells, има едно училище на пл. Възраждане, където върти трамвая. Някой ми казваше, че функционира като техникум, но хора там не съм виждала. Друго училище в района, което няма да си запълни паралелката е 46-то.

# 533
Има много училища, които няма да запълнят паралелките си. То като гледам и в 41во (някой го спомена) има останали места след първо и незаписани до момента деца. Имате ли наблюдения как върви записването в последните дни през предходни години? Да очаквам ли много записали се в последния момент? Аз искам за детето си езиково обучение, различно от английски, затова се бяхме насочили към НУКК (освен, че ни е квартално, рабира се, но все пак неудобно). Имам свои причини да не искам детето ми да учи в това училище, но ако не го приемат другаде на читаво място - ще е там. Та в тази връзка гледах и 32ро, за евентуален жребий, но четейки за сливането май се отказвам и от там, на мен сградата на 76 не ми харесва никак, но все пак (очевидно Simple Smile ) не само материалната база е важна. Знаете ли за други училища в централната част, които предлагат езиково обучение?

# 534
Това със сливането на 32-ро и 76-то на мен много ми допада. Така децата ще учат спокойно, без да се блъскат с големите и ще са само в една смяна. Материалната база не е от чак такова значение, а и ще се направят ремонти. За 32-ро обаче шансовете са малки на 2-ро класиране, въпреки че приемат 4-та група, напливът е голям.

# 535
  • София
С интензивно чуждоезиково обучение са 20-то (немски и френски) и 19-то (немски и английски).

# 536
Да, на жребий ще е, но ние нищо не губим, има училище детето. Затова буквално до последно бих участвала и оглеждаме. За 19 и 20 никакъв шанс да се набутаме, там и до жребий няма да се стигне за 4 група, иначе са хубави училищата. Аз заради това загледах и 127, заради испанския, но очевидно не всичко е цветя и рози, та започнах да размислям. За сега за 32 би могло да се включи на жребий, зависи колко се запишат, както и за 18. Там пък ме спира това, че занималнята е до 17 без нещо, а аз преди 17 трудно бих се измъквала за работа всеки ден.
Аз вече съм изключително объркана относно това какво искам за детето си, честно казано. Моля се да се приключва вече. Grinning

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 16:52 от Ambrosia

# 537
Bubolita88, благодаря за отговора. За този техникум на пл. Възраждане не се сещам.

Ambrosia, училищата с изучаване на език в центъра са 18- то, 19-то, 20-то, 133-то и 7-мо. Като в 7 - мо имало някакви допълнителни часове, които са извън учебната програма и с тях стават 5 учебни часа седмично. Аз също търся училище с ранно изучаване на език. В Иван Вазов (не знам номера на училището) също се учи език, нещо като родителско сдружение е, но нищо повече не знам.
Ambrosia, ти не живееше ли в Овча купел? В 88 - мо има паралелка с разширено изучаване на немски език. Мисля че по 10 часа седмично учеха език.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 17:33 от nells

# 538
Ами не знам честно казано, пред 88 бих я оставила в лицея. А и 88 не ни е гранично, та и точки нямаме. Simple Smile

# 539
На пл.Възраждане не знам училище, има на Д.Петков, интеграционно. Има и срещу мола на Стамболийски механотехникума, в който сега текат ремонтни дейности. Май вече няма да е училище.

Общи условия

Активация на акаунт