Студенти в Нидерландия - 13

• 58 352
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
За supplementary grant прилагате ли last bank payslips,

или удостоверенията от НАП са достатъчни? Тъкмо мислех, че съм приключила, сега синът чете в сайта на DUO и твърди, че и това се изисква.

Здравейте!
Ние пратихме само документите от НАП със зеления печат, с обикновен превод на английски. Свършиха работа, но отне около пет месеца и няколко запитвания от студента към DUO...
Сега му показах вашето запитване и ми обясни, че това е фиша му за заплата и справка от банката по неговата сметка. Просто засичат изработеното с полученото, но касае студента, а не родителите...
Успех!

Благодаря ви!
Пет месеца? Защо толкова много? В сайта пише 6-8 седмици - отговор. Искали са ви допълнителни документи междувременно ли?

Здравейте!
Не са ни искали нищо допълнително. Отговорът е бил, че проверяват данните... Имаше и момент, в който преподписа договор в работата и трябваше да го представи. Допускам, че и това може да е забавило нещата. Единия път казаха, че били много натоварени. Отделно, синът ми не е от най-напористите... Simple Smile
С две думи, започна работа средата на септември, подаде малко след Нова година, за да има три пълни месеца. Дойде си преди 10 дни и завчера получи всичко накуп... Ура!!!

# 556
Здравейте,
Може ли някой да ми каже,какво трябва да избера от падащото меню, за да запазя час в общината за първа регистрация . За община Енсхеде става въпрос .Бях намерила в предните теми точно за Енсхеде.Това съм запазила[quoteСлужителят там му написа  и вярната резервация е "Vestiging vanuit bi__en EU" . ]
,но не намирам такава опция. Благодаря предварително
https://afspraakmaken.enschede.nl/
[/quote]

Разгледах им опциите. Единствено подходящо ми се вижда Verhuizing doorgeven (Enschede)

Можете да им се обадите, ако искате: Едното е с номер от Нидерландия, другият номер е за звънене от чужбина и ги разпитайте

Bel 14 053 voor het maken van een afspraak om uw verhuizing door te geven. Vanuit het buitenland belt u +31 53 481 81 81.

# 557
  • столицата
Ако децата ви ще си готвят манджички, им сложете суха чубрица, джоджен, шарена сол и други типични за нас подправки, там е изключително трудно да се намерят, даже понякога невъзможно, ако няма бг магазини като при нас.

И аз си мислех за това, но се притеснявам да не вземат на летището да се чудят каква е субстанцията и да създам проблеми на детето.

# 558
Ако е фабрично запечатана чубрица, не мисля, че ще има проблем.
Също така софийските митничари са запознати, че пренасяме шарена сол и чубрица.

Един път се прибирам и на Летище София минават покрай мен гранична полиция с куче. И кучето като започна да ги тегли към мен и да се опитва да се отскубне. Аз замръзнах и само казах “ Кашкавал имам!”
Носех холандски кашкавал.
Усмихнаха ми се и ми пожелаха лек ден. Явно реагира по различен начин на забранени вещества.
Та си имат начини явно Simple Smile))

# 559
Здравейте и аз търся стая в Айндховен.

# 560
  • София
Здравейте, може ли някой да сподели какъв лаптоп купихте. Специалността е ICT. Благодаря!

# 561
Здравейте, може ли някой да сподели какъв лаптоп купихте. Специалността е ICT. Благодаря!

Здравейте, и аз да се присламча към този въпрос. За специалност като Комуникации какъв лаптоп ще е достатъчен? Има ли значение дали е по добре макбук или обикновен лаптоп? Предполагам, че най важното е да тежи по малко защото ще се разнася, но ще съм благодарна някой да сподели какви изисквания имат преподавателите и университетите? Благодаря на всички.

# 562
Ако не са изрично описани изисквания за специалността, вземете лаптоп по ваш избор. Дъщеря ми и някои от приятелите й са с MSI, но има и всякакви други марки. Всичко зависи какви по тежест програми ще се инсталират - така могат да се преценят параметри като процесор, карта, памет, дисково пространство (което никога не стига)и още много други. Ако не сте специалисти, по-добре се посъветвайте. Така или иначе техниката  "старее" достатъчно бързо, добре е да могат да изкарат поне три години без да го мислят. Легалността на програмите - някъде има проблеми, на повечето места не (лично мнение) с нелицензиран софтуер. Та както е модно да се казва - всеки сам си преценя Simple Smile

# 563
  • Бургас
За специалност ICT ние скоро купихме лаптоп HP  - цена 2900 лева на някаква промоция, този клас били около 3500, синът проучил, че трябвало да е с Уиндоус, старият беше на епъл - без,  уиндоус засега не сме купили, уж там щели безплатно да дадат…ако се наложи - допълнително и него трябва да купим- май около 300 лева

# 564
  • дядовата ръкавичка
В ТУ Айндховен, мисля, че и Делфт, предлагат закупуване на лаптоп от университета.  Може за ориентир да погледнете характеристиките в сайтовете на университетите.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 14:04 от Айяла

# 565
  • гр. София
За раницата трябва да питате децата поне за външен вид, цвят, размер. Аз бях шофьор и портфейл навремето Joy
Помня, че ходихме Техномаркет, Технополис, но всичко е еднакво. Детето си рови нещо в нета, проучва и накрая я взехме от Ардес директно от физическия им магазин. Тя държеше да я види на живо. Не е голяма, олекотена, компактна, събира достатъчно неща освен компа. Със скрит цип е, за ергономична - не помня. По спомен на някакво намаление излезе около 80лв. Не знам точен модел. Тя в момента е в Лондон с нея, ще я помоля да ми я снима отвсякъде и ще пусна снимки.
Много ти благодаря за ценните съвети за раницата , chervenokoske! Relieved
Ще разгледаме тогава и ние в Техномаркет, Ардес, може и от Amazon-a да я купим - там също има хубави модели. Ще се радвам, ако и снимки ми пратиш... Това е информация, полезна за всички майки, чиито деца ще учат в различна по климатични особености страна от България.

# 566
Моя си е с обикновена раница на Dakine, която ползваше от преди, изобщо не сме се вживявали в това. Има си джоб за комп. Само купихме универсален дъждобран за раници за няколко евро. Не съм разбрала да има казус.
Дами, тия подробности са важни повече за майките, мислейки си че децата отиват на друга планета най малкото.

# 567
Признавам, че вероятно аз съм по-загрижената. Но винаги съм била с много стегнат бюджет и правилното планиране ми е от особена важност, за да могат да ми стигнат средствата. Разбирам, че там всичко може да се купи, обаче за това се иска и инициативност, а не винаги в точния момент девойката й се иска да отдели време да обикаля и да търси "нещо си". Спомням си за една мрежа за прозорец - е чака си ме, докато отидох на гости, или да си подгъне едно перде, или да се изчисти мухъл... Отделно част от нещата никога не сме купували, тъй като не е имало нужда от тях - вкъщи винаги е имало. Раница и лаптоп, например, имаше от 8 клас и затова се наложи закупуване на нови (а лаптопите винаги сме носили в чанти, но това не става за нея). Телефонът си закупи от там, излезе дори по-евтино отколкото беше в България.
Беше ми терсене повече първата година  - не можеше да готви, да планира, попадна в тотална изолация заради Ковид и все едни такива. Но детето се справи и си намери собствения ритъм. Че и един германец намери, вече с много сериозни намерения Relaxed

# 568
За раниците всеки си преценя, лично аз  не съжалявам, че купихме по-скъпа, защото както написах и преди дъщеря ми имаше много лошо падане със колелото и цялата и дясна полувината беше посиняла, но раницата запази лаптопа, който струва 2700лв. Слагам линк и всеки да прецени.
Около 84 лв. беше цената.

https://www.ozone.bg/product/ranitsa-za-laptop-genesis-pallad-400-cherna/

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 11:42 от Desislava777

# 569
  • столицата
Червенокоске, отиде в Нидерландия и намери германец, казваш Simple Smile Живи и здрави да са!
На мен  са ми много полезни съветите, които давате. Именно защото си мисля, че в началото цялото ориентиране ще им дойде страсиращо, та и да ходят разни вещи да търсят, пък и на прилична цена. Тук много неща са ни даденост в домакинствата, а там ще трябва да се набавят.

Общи условия

Активация на акаунт