Студенти в Нидерландия - 13

• 58 338
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Сещам се нещо, което не се споменава често, но да напомня. Хубаво е децата да имат застраховка "гражданска отговорност" от местен застраховател. Това е лична застраховка при причиняване на щети. На дъщеря ми й предложиха от ING при откриването на сметката, но може всеки. Сумата е символична (3-5 евро на месец), но спестява много разходи при евентуални инциденти по вина на децата (холандците си гонят страшно интересите).
Проверих за сметката и трансформирането й от студентска в стандартна, защото ме затормози тязи мисъл, а и миналата година пак се чудех. На сайта на ING изрично пише, че ако се получават суми от DUO, не е необходимо нищо да се прави. Enrollment се изпраща, ако няма никакво финансиране или си прекратил/завършил обучението си. Вероятно условията са същите и в другите банки, но си проверете.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 20:49 от chervenokoska_2

# 586
Търсене на квартира за втората година - още от април. Не оставяйте нещата за последния момент. При условие че студента е там, не виждам оправдание да не може да се уреди с квартира навреме.
 Може да плащате два наема лятото, но ще знаете че наесен няма да имате квартирен проблем.
Много ми е свито заради децата които са на път да се откажат поради липса на място за настаняване . Моля се всички да намерят своето местенце и да имат успешни студентски години.

# 587
Търсене на квартира за втората година - още от април. Не оставяйте нещата за последния момент. При условие че студента е там, не виждам оправдание да не може да се уреди с квартира навреме.
 Може да плащате два наема лятото, но ще знаете че наесен няма да имате квартирен проблем.
Много ми е свито заради децата които са на път да се откажат поради липса на място за настаняване . Моля се всички да намерят своето местенце и да имат успешни студентски години.
Ние търсим от април
Ходи на много огледи ,но са и много кандидатите
Още повече за момче е по-трудно
Предпочитат да са холандци наемателите ,момипета,работещи с доходи...много са критериите
Ние все още си нямаме квартира
Вече е подготвен ,че ще се наложи да се прибере
Успях да го запиша тук в университет за всеки случай,все е нещо...да не губи година в нищоправене ...

# 588
Втората година моя син се кооперира с три други деца и търсеха заедно общо жилище. Едното беше холандец. С негова помощ намериха. Агенцията беше stadhuis.

# 589
Втората година моя син се кооперира с три други деца и търсеха заедно общо жилище. Едното беше холандец. С негова помощ намериха. Агенцията беше stadhuis.
Така е ,щом има намесено тамошно дете е доста по-лесно
Но,каквото ,такова
Приели сме го ,поне израстна за тази година като човек...
Не е лесно да си сам в друга държава ,колкото и родителите да помагат финансово.
Дано всички търсещи си намерят тяхното место 😊

# 590
  • София
А защо се налага да се сменя квартирата след първи курс? Не може ли да се остане в същата? (Освен, ако са били настанени в общежитие, което се полага само на първокурсници.)

# 591
Защото договорите са едногодишни в общия случай.

# 592
  • София
В квартирата, в която ще живее синът ми има още 4 студенти и те живеят там от преди. Един е напуснал, другите продължават. Договорите може да са едногодишни, но може да се продължат. Не вярвам всеки собственик да иска да се занимава с нови наематели всяка година.

# 593
В случаят ,моят син е в общежитие .
Още миналата година ни беше ясно ,че от тук ще е трудно намирането на квартира .
То и за общежитие не беше много ясно .
И там едва си взе стая ,отвориха портала и за три секунди нямаше вече свободни стаи...чист късмет .
Та така,няма как да остане там ,квартира няма,това е положението ...

# 594
В квартирата, в която ще живее синът ми има още 4 студенти и те живеят там от преди. Един е напуснал, другите продължават. Договорите може да са едногодишни, но може да се продължат. Не вярвам всеки собственик да иска да се занимава с нови наематели всяка година.

При нас изрично беше обявено, че договора не може да се подновява.

# 595
Доколкото разбирам, това са деца които са си били тук по време на дистанционното обучение. От там идва трудноста в намирането , и е напълно разбираемо.

# 596
  • Sofia
В случаят ,моят син е в общежитие...
Много ми е мъчно, за вас, съжалявам, че нямам имот, контакти, познати в Утрехт, за да помогна.
При нас ще е същото, ако не измислим нещо още зимата.

Госпожа Лютиче предположи причината да го мислим отсега - успяхме да букнем стая от "лотарията" с бързите рефлекси на мама и Ники от Интеграл (не правя реклама, познаваме се и се доверих за много неща персонално на него), докато синчето беше на матура, но както знаете договорът е само за 1-ви курс.

п.с. хинт за четящите с кандидастване догодина. Проигравате 3-4 пъти, вечерта преди да отворят системата за стаите в общежитието - какво точно искате да нацъкате. Отваряте сайта малко преди обявения час. Като стане време, ако не ви се промени сам цветът на бутона за резервация на стая- давате веднага рефреш и бързо кликвате върху желаното общежитие (ако има избор на повече от едно) и след това клик на конкретна стая. Съвсем съзнателно, предходния ден още избрах стая, която да не е най-евтината (не, че не обърках в паниката желания етаж, ама дребни кахъри). Скоростта наистина е определяща, защото има доста заявки, браузера може да не зареди веднага. Ако се върти кръгче и не зарежда, не чакайте- пак рефреш. Има няколко минути за реакция все пак, не са секунди и е постижимо. Една година само - ама кой ти я дава.
Синът ми беше в паника, че с бавните си реакции, няма да успея, сравнявайки със себе си, щото геймърче, нали 🙂 Затова за негово и мое спокойствие отидох в Интеграл при Ники и действахме синхронно, но друго едно дете успя съвсем спокойно абсолютно само и букна дори по-евтина стая, поне 2-3 минути след мен. Здраве и живот, ако догодина някой поиска да се чуем по тел, ако обяснението тук е неясно, съм на разположение.

Никой не писа какви пари да планираме поне за първите месеци- ще оцелее ли с по едни 400-500 евро/месечно?

# 597
  • дядовата ръкавичка
Синът ми досега оцеляваше с 300-350. За храна основно. Готви си, но често се случва да си купува и готови сандвичи в университета. Картата за спорт в ТУ е около 100 евро за година. Транспорт не ползва. Учебници - за две години е купил един.

# 598
Elsi,  на страницата на University of Twente има много полезна информация, включително и  ppt презентация за родители "How much  will it cost for my child to study abroad". Слагам линк:

https://www.utwente.nl/en/education/bachelor/parents/#tips-for-parents

На мен ми беше много полезна.

# 599
Синът ми досега оцеляваше с 300-350. За храна основно. Готви си, но често се случва да си купува и готови сандвичи в университета. Картата за спорт в ТУ е около 100 евро за година. Транспорт не ползва. Учебници - за две години е купил един.

При нас е същото - 350 евро. В това й влиза освен храната и транспорта (ако ползва понякога) и когато ходи на козметик. Доколкото знам си готви, в заведения не се хранят. Не се оплаквала от липса на пари, знае, че ще й пуснем ако не й достигат.
Писала съм за спорта в Грьонинген - имат голяма асоциация на спортните клубове - ACLO. Картата за 1 година е 60 евро, може да се практикуват всички спортове, които са налични и има свободни места в групите (над 50 вида, вкл ел.игри, лава, езда, и какво ли не). Картата ти дава привилегия да се включиш с голямо намаление към стандартните групи и да платиш членски внос за една година. Дъщеря ми тренира полденс (даже е пом.инстуктор) вече почти 5 години, картата й за тренировките е още около 50 евро на година.
За учебници - купих два първата година и това беше. Библиотеката им е отворена постоянно, копие/печат на страница е 6-8ст.Вероятно първите месеци ще е трудно с бюджета, особено ако са свикнали на кафенца и ядене навън. Но нещата се нагаждат с времето. Това, което ми се оплаква, е че зеленчуците и плодовете им са скъпи и не особено хубави и вкусни. Тя е свикнала да яде доста и там страда. Трябва да се дебне по промоции и фермерските базари.

Общи условия

Активация на акаунт