С какво ви дразнят свекървите? - 138

• 37 560
  • 761
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Помнят, особено като не можеш да им обясниш утре/днес/след седмица… Тъпо ми стана заради него. Ама следващия път само с вас ще се съобразявате и така.

# 241
  • София
Въобще не бих го убеждавала на твое място. Директно й казвам какъв е проблемът, а тя да се сърди колкото желае.

# 242
Аз разбирам основателното раздразнение на авторката от бабата, която и е провалила обмислената организация на нещо, което и е важно, но пак смятам, че причината не е детето -  на три години то няма как да си знае датата и да я чака, нито пък толкова да тъжи за братовчедите батковци, които вижда един път годишно - значи дотук два пъти, ако предположим, че дете на една-две помни роднините си от чужбина. Толкова малко дете както му кажеш и му представиш нещата, така ще ги възприеме. Аз лично не бих наблягала, че празникът му е провален и да му създавам негативни чувства - то си е получило и тортата и приятелчетата.  

Но в края на краищата авторката си знае по-добре и ако не иска детето и бабата да общуват, може да го използва като предлог.

# 243
Зависи от детето.
Моето от съвсем малко си знае датата, защото от 3г му възраст участва в избиране на тортата, а и му правех календар с лакомства по подобие на коледните календари и от тогава до днес повече от 10г. не признава никаква друга дата за празнуване на този лично негов празник. От горе долу тази възраст помни нещо което го е обидило като отношение, случка, но не помни че е било на 3, 5 или 10г когато се е случило.
Детето на съфорумката най-вероятно е обидено не от това че не е видяло непознатите за него близки на баба му, а от това че точно на рождения му ден е било без празник и е било обикновен ден.
В тази ситуация аз щях да запазя и малката торта, бих завела детето да си избере допълнителна украса - фигурки, фоерверки за нея и да я вземем за деня - датята на РД и да се скъсаме да палим и духаме свещи върху нея. Както и да ядем торта на корем. Бих педставила на детето версия, че толкова много го обичаме, че сме решили този ден да си е само за нас тримата, за да не се налага да се съобразяваме с други хора и да си правим каквото искаме. Щях да направя украса от балони в къщи и да има парти "Мама, татко и аз" с любими неща, които рядко му се дават да яде. Така детето нямаше да усети че се е случило нещо което е свързано с неговия ден и щеше даже да е по-щастливо от сбирката с много и непознати за него основно възрастни хора. Иначе и аз щях да съм ядосана и обидена от отношението на свекървата.

# 244
В името на детето , заради неговия ден и щастлива усмивка, авторката можеше да направи така, че денят да е незабравим.Не да се вторачва в това какво е направила свекървата,или не е направила. И защо изобщо я оставяте тя да казва как и с кого ще се празнува РД на детето?
    И съмнявам се, дете на 3 години да помни и да чака с нетърпение да се види с хора,които вижда един път в годината. И съзнателно да се сърди на баба си. Фокусирайте се в нещо позитивно и не си хабете нервите за свекърви.Без да искате влияете на детето, което сега формира характер.

# 245
Искам да общуват, разбира се. То и затова се опитвам да го убедя да й звънне.
Детето помни много. Помнеше, че е ходил на море миналата година, примерно. Помни и хора, които вижда рядко и пита за тях и им звъни по вайбър да се виждат. А РДто беше преди месец и малко, така че скоро няма да забрави.
Естествено, че украсихме и ядохме торта и духахме свещи и се постарахме да изкара добре и отваряхме подаръци. Опитахме и да замажем положението, но просто детето си знаеше, защото преди това обяснявахме как ще прекараме и тн.

Ама не исках да се обяснявам, защото съвети не търся. Ние сме си решили отношенията и съм в мир с този факт.

# 246
  • някъде в орбита...
... на три години то няма как да си знае датата и да я чака, нито пък толкова да тъжи за братовчедите батковци, които вижда един път годишно ...
Моите не знаят и не чакат, ама пък почивки и партита на които са били помнят като слонове Grin
Но има деца около мен които знаят. Защото е говорено преди това с тях, че ще имат празник, ще играят с много деца, и не е говорено преди година, а буквално няколко седмици по-рано. И детето си го чака. Същото съм виждала и по други поводи - ходенена почивка,посещения при роднини... Обещаваш нещо супер, и детето си дебне за него.

maiathebee, при провалени планове имам няколко "жокера" дето работят винаги при моите - един детски център с трамплини, една зоологическа градина, и няколко други подобни. Купувам рано сутрин билети за което има, и правя "торта и сок" за след това, например... Дори няма да се обяснявам в детайли, целта ми е децата да си изкарат супер в тесен кръг, и да знаят че могат да си изкарат супер в тесен кръг.

# 247
Не успях да видя изтрито то и не разбрах какво е станало, но както и да е, дано в детето да не е останало някакво силно негативно чувство.

# 248
Пък моите на 3 години въобще не знаеха, какво е телефон и вайбър и никой не се сърдеше, че не му се обаждат, а сам се обаждаше. Разговорите до към 5 -год. възраст по телефон или видео траеха от 1 до 5 минути в стил: Здравей Бабо, днес в ДГ ядохме нещо си/ имам нова играчка/ чао. Какво седене пред монитор/ телефон? Който иска, като е здрав, да заповяда да играе с децата.

# 249
И като се обади, а детето не иска да говори, как ще стане? Какво значение има кой се обажда, като то не иска.
Ако може да ми обясниш, да си реша проблема.
Преди си говореха и гледаха по Вайбър и играеха така по час-два, докато му писне и затвори. Няма как да се виждат по друг начин като свеки живее на 2-3000км

# 250
Като всяко средностатистическо тригодишно дете, Дени.
  Аз, като баба , ще питам кога е удобно да се чуем. А като майка, бих казала на бабата кога е удобно.
  Имам внучка, първо пиша на дъщеря ми удобно ли е да се чуем. Ако не изисква телефонен разговор пиша.Тя отговаря когато може , и ако има желание.
  maiathebee , какъв точно е проблемът? Казваш ,че не е удобно, или че сега детето си играе и не иска да говори.

# 251
И като се обади, а детето не иска да говори, как ще стане? Какво значение има кой се обажда, като то не иска.
Преди си говореха и гледаха по Вайбър и играеха така по час-два, докато му писне и затвори. Няма как да се виждат по друг начин като свеки живее на 2-3000км

Не иска да говори, защото и е сърдито, че му е провалила рождения ден, доколкото разбрах... Въпросът е как така тригодишното разбра, че тя точно му е провалила рождения ден и то толкова яко, че да му държи вече месец, като всички знаем, колко траят сръдните на тригодишните... Според мен, този, който е създал тая ситуация, може да направи така, че детето пак да си играе по час с баба си по вайбър, стига да го желае.

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 14:27 от Iris04

# 252
Въпросът е как така тригодишното разбра, че тя точно му е провалила рождения ден
Това е много добър въпрос. На мястото на Мая и аз бих била бясна на свекървата, но със сигурност не бих товарила детето с информация как тя му е провалила празника. Няма как тригодишно да навърже отменената среща с братовчедите с действията на баба си, ако някой не му го е казал. Това със сигурност е трябвало да се спести на детето. Има милиони начини да се представи ситуацията така, че тригодишното да остане доволно.

# 253
  • София

Не иска да говори, защото и е сърдито, че му е провалила рождения ден, доколкото разбрах... Въпросът е как така тригодишното разбра, че тя точно му е провалила рождения ден и то толкова яко, че да му държи вече месец, като всички знаем, колко траят сръдните на тригодишните... Според мен, този, който е създал тая ситуация, може да направи така, че детето пак да си играе по час с баба си по вайбър, стига да го желае.
Ситуацията е създадена от свекървата.

# 254
Имам предвид ситуацията детето да е сърдито на баба си, иначе ситуацията с променените планове на авторката е ясна. По принцип не е трябвало да се съгласява да си променя организацията.

Общи условия

Активация на акаунт