За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 104

• 29 942
  • 758
  •   1
Отговори
# 315
Повръщане от летен вирус не е като повръщане при друг проблем. То е почти постоянно на много кратки интервали, отделно, че дамата беше писала, че са минали преглед. Да се плаши с апандисит и подобни като има диагноза е излишно!!! Тя и температура може да е индикация на какво ли не?!
Има още един вид свещички против повръщане, но не са хомеопатия. Ползвала съм ги с дъщеря ми и повлия много добре оше първата свещичка, НО беше минала 2 години. Не знам дали могат да се ползват при бебе.
Общо взето се дават електролити и се надяваш повръщането дс спре и да не почне и диария.

Ели, прилича ми на ухапано на мен.
Има два важни постулата в Педиатрията:

* всяка коремна болка при деца се смята за апендицит (или подобна коремна драма- Мекелов дивертикул, заклещена херния, панкреатит, и т.н.) до изключването им. НЕ се слагат свещички- повишават перисталтиката, и ако се касае за чревно състояние, благоприятстват БЪРЗИ тежки усложнения-перфорация на апендицит, или на възможно "преплитане на червата" (volvulus или, Intussusception, или "инвагинация"). Моля да отбележите, ротавирус също може да предизвика инвагинация, чревна, при деца. И моля да не бъркате "лечебна клизма" като способ на лечение на Intussusception със "свещички".
https://www.chop.edu/conditions-diseases/intussusception

* всяка, внезапна, и драматична, промяна в здравното състояние на дете, се смята отравяне до изключването му. Моля, "внезапна и драматична"... не температура, и хрема, с кашлица.

За деца над годинка, и ориентировъчно:

* всеки опит да давате вода на повръщащо дете? води до още повече повръщане... и бърза дехидратация,
* следи се какво детето повръща- опасни примеси? нужда от спешно отделение,
* по принцип, и ако няма други обезпокояващи неща, чакаме търпеливо- децата повръщат, ако е обикновен гастрентерит? ... 5 до 10 пъти. После сами спират. НЕ даваме вода на повръщащо- ще повърне 20 пъти вместо 7-8.
* започваме с орална рехидратация, 20-30 мин след последното повръщане. С ПОДСЛАДЕН ЛЕКО ЧАЙ, В КОЙТО ВЪТРЕ СМЕ СЛОЖИЛИ ЕЛЕКТРОЛИТИ (предварително, готов, приготвен настрани разтвор)- бавно, постепенно, ВИНАГИ СЛЕД "ТРОХА ХАПКА"- НЕ НА ГЛАДНО- иначе? пак ще почне да повръща. Чай, по избор Ваш (и на детето) << НЕ ВОДА!

" След 30 годишна практика, нищо не предизвиква у мен такава вътрешна паника, и такова внезапно чувство за несигурност, както внезапна коремна болка при деца"
Чарлз Бренемен, известен чикагски Педиатър, 20те години на миналият век.

Моля много да внимавате с коремни болки и повръщания при деца. И да не подминавате "с лека ръка", да настоявате за изследвания, и за коректни лечебни подходи. Иначе? може да стане много неприятно- бързо да стане.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 10:33 от Birdie

# 316
Не става въпрос за излишно плашене!
То...диагноза хубаво има и лечение е предписано...и?
Проблемът продължава.
Може би- нещо е сбъркано.

# 317
Дали не е от бълха понеже имаме 2 кучета? Няма какво друго

# 318
Дали не е от бълха понеже имаме 2 кучета? Няма какво друго
Да, от това е.
Обезпаразитете... .

# 319
Здравейте мами, бебчето ми е само на кърма, няма запек, но се изхожда рядко. Не прави голяма нужда всеки ден, дори пропуска по 1,2дни, а яде с апетит. Трябва ли да се притеснявам. Мисля да опитам да му правя гимнастика с крачета и масажи на коремче.

# 320
Здравейте мами, бебчето ми е само на кърма, няма запек, но се изхожда рядко. Не прави голяма нужда всеки ден, дори пропуска по 1,2дни, а яде с апетит. Трябва ли да се притеснявам. Мисля да опитам да му правя гимнастика с крачета и масажи на коремче.
На каква възраст е бебето? След 2 месец синът ми се изхождаше на 3-4 дни.

# 321
Бебчето е на две седмици

На каква възраст е бебето? След 2 месец синът ми се изхождаше на 3-4 дни.

# 322
1-2 дни са ок щом е самона кърма.

# 323
Как са напишканите памперси? На тази възраст и двете ми деца акаха поне по веднъж на ден. Суче ли ефективно и колко хранения има на денонощие?

# 324
Момичета,

Въпрос за обезсоляването на сирене, че хич ме няма в кулинарията ...

Онзи ден обезсолих за да има за закуска и вече ползвам трета сутрин, ама ... Стои затворено в кутия и нямо вода вътре. Изглежда адекватно, но има ли срок, в който може да се ползва??

# 325
Запека се определя не само от времето на неизхождане (броя дни) но и от консистенцията. Ако се изхожда всеки ден а консистенцията е като пластелин  - пак е запек.

# 326
Небсе изхожда всеки ден, това ме притеснява, вече от три дни не го е правил. Иначе е почти основно на кърма, дохранвам не всеки ден, когато почувствам че е останал гладен въпреки кърмата. Консистенцията прилича на рядка каша, което е добре според мен, но предполага че като не е твърдо би трябвало да му е лесно да го орави всеки ден, но не е така. Ще видим какво ще стане. Знам че има клизми за бебета, свещички, но ще изчакам , по добре да стане от само себе си.
Запека се определя не само от времето на неизхождане (броя дни) но и от консистенцията. Ако се изхожда всеки ден а консистенцията е като пластелин  - пак е запек.

# 327
  • до най-прекрасния мъж
За изцяло кърмени бебета съм чела, че до 7 дни е ОК да не се изхождат по голяма нужда. Но трябва редовно да имат напишкани памперси. Кърмата се усвоява доста добре и е възможно да ака по-рядко, важното е, че консистенцията не е като запек.

# 328
Бебето е много малко, след като е кашесто, едва ли е запек, но следва да проверите дали е наддало.
Ето една статия с насоки да сравните ситуацията и да прецените какво да правите: https://xedra.wordpress.com/2009/11/27/poop/

# 329
Все се каня да питам - когато бебето откаже храна като е изяло половината да кажем - какво се прави? Дава му се нещо друго, следващото хранене е по-рано или всичко си е както би било, ако беше изяло всичко?

Общи условия

Активация на акаунт