Мнения за гимназии в Пловдив - 3

• 50 550
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Леле, чак да се пренастройва цялото ежедневие на домакинството за това, че детето ще пътува в града до училище.
Не упреквам и не се заяждам, просто ми е интересно как едно обикновено пътуване в рамките на града изисква чак такива промени. Все пак нашият град не е чак толкова огромен. Представям си децата в София как  пътуват, ако живеят в единия край, а гимназията е в другия.
Аз изобщо не си създавам такива главоболия. Дори не съм я питала моята дали й харесва да пътува. Качва се на рейса, слиза до училището и това е. Тя си е избрала да учи там. Даже не съм си мислила, че пътуването е чак такова усилие. Ми нека се напънат малко, то от всякакви усилия ги лишаваме Simple Smile В живота няма кой да ги дундурка, нека да се научат, че има и не толкова приятни неща.

# 106
  • Пловдив
... В живота няма кой да ги дундурка, нека да се научат, че има и не толкова приятни неща.
В хода на учебната година пътуването ИЗ ГРАДА ще стане едно от приятните неща.
Ако съдя по моя син.
Така че, според мен, драмата е в нашата глава, децата ни нямат такава.

# 107
Когато бях ученичка,аз също пътувах много,от Тракия до центъра и после и до ПУ на другия край.Никога не съм се замисляла,нито съм се притеснявала от пътя,тогава нямаше на близо спирки,качвах се на препълнени автобуси.Децата ще се справят,не ги мислете,а и в автобуса ще има и други деца,ще си говорят и времето минава бързо.

# 108
До сега, само следях и четях. Сега реших да се включа.
1. От Асеновград, не се знае още колко време, пътуването с влак до Пловдив ще е с прикачване. Тъй че, докато трае прикачването, спокойно ще могат да казват на шофьора на рейса, да им спре на удобно за тях място. Това прехвърляне е, през повечето часове. За първа смяна,  този транспорт е по - удобен на отиване, за връщане също.
2. Защо наистина трябва да се прави драма от пътуването. Дали от съседно село или град, или от самия град, пътуването ще го има. Какво по - хубаво от това. Децата ще се запознават, ще има за какво да си говорят, ще трупат емоции, които друг път няма да им се случат.

На времето и аз пътувах, тогава ползвах рейс вместо влак, бяха онези икаруси, дългите, казвахме им гъсеници. Ми такъв кеф нямаше, то запоснанства, бъзици, гаджосване, кеф. В градския който рядко ползвах пак си имаше емоцията. Чат - пат пътувахме гратис, една съученичка пък се правеше на контрольор, такъв смях падаше, че едвам дочаквахме спирката на която да слезнем, за да не ни хванат. А рейсовете, трамваите, тролеите, пълни претъпкани, като сардини.
За мен единственото което ми хрумва от недоволството за ремонта е, че споделянето на една и съща сграда ще е, така да се каже мъчително откъм преподаването. Но пък е добре да се успокоят родителите на тези деца. Все пак няма да е за дълго. Погледнете го от друга гледна точка.

# 109
  • Пловдив
За мен би било драма,ако детето е начален етап и се наложи да пътува.Тук говорим за гимназисти.За мен е пагубно да им се трепери за всяко нещо,все да им е лесно...Ами нека  се сблъскат с трудности,да си ги преодоляват сами,а не да са все до полата на мама.Все пак хора трябва да станат,тепърва живота ще ги очуква.Оставете ги да си водят битките сами...дето се вика ЧОВЕЦИ да стната,не мекотели,дето всичко им е на тепсия.

# 110
  • Пловдив
Моят син ходи на училище с колело, когато времето го позволява (9 клас). Имат си паркинг за колелета, който се наблюдава от камери. Но си е опасно, трябва да има доста опит детето с движението по пътищата. Казвам го просто като вариант, който ми е ясно, че не е лесно приложим.

Навремето учех в руската, живеех в Тракия. Возих се на четворката от първа до последна спирка. Почти винаги си доспивах в рейса 😄. В по-горните класове се задявахме с момчетата. Абе забавно беше.

А иначе, ако може някой да ми каже ,има ли гимназия, в която да се учи засилено биология?

# 111
  • Пловдив
За мен би било драма,ако детето е начален етап и се наложи да пътува.Тук говорим за гимназисти.За мен е пагубно да им се трепери за всяко нещо,все да им е лесно...Ами нека  се сблъскат с трудности,да си ги преодоляват сами,а не да са все до полата на мама.Все пак хора трябва да станат,тепърва живота ще ги очуква.Оставете ги да си водят битките сами...дето се вика ЧОВЕЦИ да стната,не мекотели,дето всичко им е на тепсия.
Абсолютно подкрепям това мнение! Да се притеснявам как гимназист ще пътува в рамките на града (не извън града), да ме втриса отсега и да мисля как ще ми се налага да направя реорганизация на цялото си ежедневие,ми се струва меко казано неадекватно поведение от страна на родителите.

Имам един различен от темата за транспорт въпрос за децата в Руската. Получихте ли съобщение - който може да си закупи хромбука,за да може училището да има средства и да предостави безплатно такъв на новите осмокласници? Явно не им достига финансирането.

# 112
  • Пловдив
За мен е неоправдано загубено времето, прекарано по спирките и автобусите. И точно защото не е ясно кога, как и дали МГ ще се премести някой ден в Тракия, дъщеря ми предпочете ЕГ. Живея в центъра с максимално удобен транспорт във всички посоки, но въпреки това дъщеря ми не ще и да чуе за Тракия и училище там. Тая работа с трудностите на живота, дето трябва да се преодоляват, точно автобусите да я възпитават, не ми е сериозна. Това е просто една досада. Други неща каляват характера и възпитават дисциплина, ама нейсе. Времето за почивка, за спорт, за учене прекарано по спирките и автобусите.....Ами не е ОК. Времето е пари са казали хората. Stuck Out Tongue Winking Eye И човек трябва много правилно да се научи как да го разпределя, преценя и цени.

# 113
  • Пловдив
Ох, не е истина просто. Автобуси + Тракия = кошмар. Разходете се до там, пък може и да ви хареса районът. Изобщо не е чак толкова далеч с автобус, нито е страшно, нито е изолирано, има си всичко.
Има деца, които нямат избор. Дали ще са в МГ, ЕГ или НТГ все пътуват. И, повярвайте ми, не са ощетени от това.
Аз не виждам как ще направят такъв голям ремонт на НТГ или на хуманитарната, ако децата не се преместят за един срок или една година в друго училище. Място за две училища в една сграда има в Тракия.

# 114
Пътят от Хисаря до Пловдив е 1 час с автобуса до Пловдив, от Калояново е 45-50 минути, автобусът спира преди да стигне автогара Юг, някъде до Лайпциг. От там до Тракия с градски транспорт според Гугъл е още 20-25 минути. От Карлово е още малко по-дълго като времетраенето. С влак от Карлово до Пловдив пък е 1 час и половина.
Първите автобуси сутрин и от Карлово, и от Хисаря са в 6:30ч., като знам сутрин колко е натоварен трафика на влизане в Пловдив от тази посока, не съм убедена дали децата ще успяват да стигнат до Тракия за началото на учебния ден в 8:00ч.

Нямам ученик в НТГ, но за мен също пътуването е съществена част от ежедневието и докато за децата, живеещи в Пловдив е малко неудобството в случая с ремонта на НТГ, за други не е така.

# 115
  • Майничка
От Карлово и Калояново децата в езиковите гимназии обикновено остават на общежитие или на квартира, точно заради транспорта сутрин.
За сметка на това, тези от Раковски, Белозем, Стряма обикновено пътуват, въпреки че сутрин се налага да стават в 5 и следобед имат много ранен и после доста късен транспорт.

# 116
  • Пловдив
За децата, които нямат избор е ясно. Но да не си оптимизираш времето, ако имаш избор за мен нерационално, каквито и да са ползите от висене по спирките и дългия път. И не виждам, ако може да си го спестиш, защо да не го направиш. Иначе примери колкото искаш.....

# 117
  • Пловдив
Ама, хора, става дума за няколко месеца!!!
Плановете са до нова година (винаги в скоби се вметва, че това са само планове и ако и да започнете даже у дома ремонт, намеренията за финал винаги се удължават във времето). Но и до пролетта да е! Не е всичките 5 години в НТГ (ако действително заради локацията сте я избирали). А и е за добро!

Аз пък бях избрала подготвителните курсове в НТГ за НВО по БЕЛ и МАТ за моята седмокласничка. Бях доволна от постигнатото от баткото след курсовете там. Но май нямало да ги има. Така че се преориентирам.
Hands V

# 118
  • Пловдив
Възможно е тази година да не организират курсовете, защото по информация ще са разделени в две училища.

За моята племенничка НТГ беше целта преди две години, а локацията беше бонус, че у дома също сме енергоспестяващи откъм време. Интересно ми е да разбера как ще се организират смените с приемащите училища. Съмнявам се да си дадат първата смяна и се очертава НТГ да са втора смяна доста дълго време.

# 119
  • Пловдив
Тъй като всеки гледа от своята камбанария вярно мнение няма.
Кръщелницата ми учеше във Френската и пътуваше от Калояново-ами повярвайте ми не беше лесно, да възможно е, но е доста загубено време. Голямата дъщеря учеше в НТГ и живеем в Царацово- няма и 5 км. Няма такъв кошмар. И не защото разстоянието е голямо, а защото автобуси няма редовно. Отделно спират на Филипово и Ленинград. Поне до Централна гара да стигаха. Като свърши първа смяна в 14 първият автобус за селото беше в 16. Безкрайно загубено време. Сутрин също има часове, в които няма автобус. Така че пренастройват се всички в семейството. Дали някой ще е свободен да я закара или може да я върне, дали такси ще хване, дали с автобуса ще се прибере/отиде. Решения винаги има. За мен е най-важно да се сведе загубеното време до минимум. Сега наборката в английската, също ще има пренастройване. Уроците по испански, плуването и тениса са в Смирненски- варианта да прикачва 2 автобуса за това разстояние е отлична загуба на време. Решенията за тези дни определено са такси.

Общи условия

Активация на акаунт