Витамин В12 - тема 9

• 50 821
  • 802
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте момичета. Вчера си пуснах изледвания тъй като преди време се оказа че имам анемия. Хемоглобина и желязото са се вдигнали от предното изледване. Интересува ме дали вит.б12 е в норма. Доста четох но не мога да разбера🙂  благодаря предварително

В референтните стойности пише, че под 300 се брои за латентен дефицит. Питайте ЛЛ, но може би ще ви назначи терапия за повдигане на нивото Б12....

# 61
В дефицит е и трябва прием. Но ако приемате заедно желязо и В12 възможно най-отдалечени като прием.

# 62
  • Варна
Yoanta, свали си снимката или я подмени, че се виждат доста лични данни.

# 63
Скрит текст:
blue-eyez, Вие имате неврологична симптоматика при нисконормално B12. На Ваше място бих потърсила второ мнение при добър невролог. Дали тази парестезия е остатъчна от постоянно увреждане на нервите при миналата бременност или нов симптом на актуален вит B12 дефицит? (казвате  "отново", значи сте имали периоди без оплакванията?). Ако е нов симптом, се назначава интензивна инжекционна терапия.

Обърках се вече, точно в тази тема се твърди многократно, че цианокобаламина не е за предпочитане и се препоръчва Солгар, който е с метилкобаламин. Аз ли не съм разбрала?

И двете форми на витамина са подходящи. Метилкобаламинът е по-широкоприложим и ,както се написа, предпочитан при някои ген.мутации или при хора с бъбречни проблеми, но ограниченията, за които писах по-горе, са валидни.
Цианокобаламинът има над 30 годишна история на приложение като ефикасен, сигурен и изгоден препарат, който надеждно коригира ниско B12 и в орална форма. Почти всички клин. проучвания за ефикасност са провеждани с цианокобаламин препарати.

https://www.youtube.com/watch?v=31i2TEkhHwE&t=294s

Цианкобаламинът се приема през стомаха, а основния проблем на повечето хора е неусвояването в червата.
Затова метилираните форми минават през лигавица (уста, нос) и от там директно в кръвния поток.

Това не е вярно. И метил- и цианокобаламинът ( перорално) се резорбират по един и същ начин - в илиума на тънкото черво 1.) чрез активен транспорт, зависещ от intrinsic factor и  2.) допълнително, в много високи дози, чрез пасивна дифузия. Пасивната дифузия преодолява проблемите с усвояването.

Така че високодозиран цианокобаламин перорално (таблекта или капсула) си е безпроблемно усвояем.

А подезични таблетки има при всички форми на B12, не само при метилираните. в iHerb само има богат избор от няколко такива за цианокобаламин.
И аз си мисля, че съм за инжекции, стар симптом е, който имаше подобрение. Мн трудно се намира добър лекар.
Искам да питам защо желязото и б12 трябва да са с максимално време между приемите? Взимам и доста магнезии и ми е мн трудно да направя такава пауза. Освен през ден да ги редувам с двойни дози ThinkingSmile Според АГ не трябвало да има пауза Dizzy Face даже за това често ги комбинирали, като в билковата кръв(която пък изобщо не ми действа).
Единственото, което съм срещала е, че високите дози б12 стимулират образуването на червени кръвни клетки, което от своя страна консумира повече желязо, но не е свързано с приема. Иначе ми включиха и бкомплекс, успявам около 5-6 часа пауза д направя, но повече няма как.

# 64
Ето една таблица как могат да се комбинират витамините

# 65
blue_eyez пречат си на усвояването затова.

Аз като давах на сина си преди време и двете, давах В12 на обяд, а желязото вечер преди лягане.

# 66
  • През девет планини в десета...
Сега видях табличката, излиза че съм си дала парите на вятъра, защото пия maxi hair, повечето витамини са несъвместими заедно в хапчето

# 67
Скрит текст:
blue-eyez, Вие имате неврологична симптоматика при нисконормално B12. На Ваше място бих потърсила второ мнение при добър невролог. Дали тази парестезия е остатъчна от постоянно увреждане на нервите при миналата бременност или нов симптом на актуален вит B12 дефицит? (казвате  "отново", значи сте имали периоди без оплакванията?). Ако е нов симптом, се назначава интензивна инжекционна терапия.

Обърках се вече, точно в тази тема се твърди многократно, че цианокобаламина не е за предпочитане и се препоръчва Солгар, който е с метилкобаламин. Аз ли не съм разбрала?

И двете форми на витамина са подходящи. Метилкобаламинът е по-широкоприложим и ,както се написа, предпочитан при някои ген.мутации или при хора с бъбречни проблеми, но ограниченията, за които писах по-горе, са валидни.
Цианокобаламинът има над 30 годишна история на приложение като ефикасен, сигурен и изгоден препарат, който надеждно коригира ниско B12 и в орална форма. Почти всички клин. проучвания за ефикасност са провеждани с цианокобаламин препарати.

https://www.youtube.com/watch?v=31i2TEkhHwE&t=294s

Цианкобаламинът се приема през стомаха, а основния проблем на повечето хора е неусвояването в червата.
Затова метилираните форми минават през лигавица (уста, нос) и от там директно в кръвния поток.

Това не е вярно. И метил- и цианокобаламинът ( перорално) се резорбират по един и същ начин - в илиума на тънкото черво 1.) чрез активен транспорт, зависещ от intrinsic factor и  2.) допълнително, в много високи дози, чрез пасивна дифузия. Пасивната дифузия преодолява проблемите с усвояването.

Така че високодозиран цианокобаламин перорално (таблекта или капсула) си е безпроблемно усвояем.

А подезични таблетки има при всички форми на B12, не само при метилираните. в iHerb само има богат избор от няколко такива за цианокобаламин.
И аз си мисля, че съм за инжекции, стар симптом е, който имаше подобрение. Мн трудно се намира добър лекар.

възможно е нивото на B12 да не е било достатъчно вдигнато след предишната бременност или сега отново да се е понижило.
Дългогодишните вегетарианци имат проблеми с това.
Просто не всички знаят, че трябва да субституират като веганите, или взимат мултивитамин. т.е. все едно нищо не взимат. (При такива комбинирани препарати B12 се унищожава и дозите са много ниски.)
Мои познати - вегетарианци бяха искрено изненадани, като им разправях преди няколко години, че проучванията показват скрит B12 дефицит при около 70% от тях, и започнаха да взимат добавки.

Лекар в БГ бих потърсила във форумите. Редовно се спрягат имената на добрите специалисти. Поне аз така си търсех, когато ми трябваше даден специалист. Simple Smile
При фуникуларна миелоза инжекциите са просто задължителни. Надявам се да решите проблема и лека бременност занапред.

# 68
Интересното е, че сестрата, която ми биеше инжекциите твърдеше, че е вегетарианка от 30г. и никога не е имала проблем с този витамин (аз съм от около 12г.), но не е била бременна в този период.
Аз по принцип се ръководя точно от тази таблица, но сега се замислих за бкомплекса, те и б-тата излизат несъвместими с б12.

Последна редакция: сб, 13 авг 2022, 07:58 от blue_eyez

# 69
Привет!
Купих си В12 1000μg на Solgar, в аптеката само ми казаха да се приема след хранене. Вкъщи видях, че на бг етикета пише "таблетката се разтваря в 300 мл вода. Приема се по 1 супена лъжица (15 мл) дневно, което се равнява на 50 μg.". Това било съобразено с препоръките за дневен прием в България (всяка държава имала собствени такива).
Сега не зная как да приемам таблетките, дали една под езика или да разтварям, както пише, ама тогава пък този разтвор в хладилник ли да го съхранявам или не, колко време е годен и т.н.
Имам желязодефицитна анемия, субклиничен хипотиреоидизъм и тревожност. Приемам  еутирокс хормон, а сега ще започвам също желязо (Ферогер), витамин Д, магнезий и витамин Б12. Как мислите, че ще е най-удачно да ги разпределя като прием? Еутирокса го вземам сутрин.
Отделно имам изписан антидепресант, който упорствах да пия, но май няма да се справя без него, та и него трябва да съобразя в графика.
Ох, чувствам се като бабичка... 😭

# 70
Под езика си слагай по една както е оригиналния надпис, не гледай това на български.

По обяд вземи В12, също по обяд или ранния следобед вит.Д (не е хубаво вечер, че може да попречи на съня), но е хубаво да е отдалечен от Еутирокса. Желязо и магнезий - вечерта.

Относно антидепресанта, ако е заради тревожността ти, тя вероятно е заради неоптимални хормони на щитовидната, също така на психиката влияят и дефицитите на В12 и вит.Д.  Почти съм убедена, че ако попълниш дефицитите на витамини и си оптимизираш добре хормоните и тревожността ще намалее драстично, говоря от опит Wink

# 71
Съгласна съм, че попълването на дефицитите много подобрява настроението и лекува депресията.
Само магнезия и желязото не може заедно да са.

# 72
Да, принципно и те се несъвместими, но може желязото по време на хранене, а магнезия точно преди лягане, ще се получат поне 2 часа разлика. Иначе може и на обяд магнезия, зависи и колко пъти се приема на ден.

Трудно е да се съвместят много добавки и лекарства.

# 73
Интересното е, че сестрата, която ми биеше инжекциите твърдеше, че е вегетарианка от 30г. и никога не е имала проблем с този витамин (аз съм от около 12г.), но не е била бременна в този период.

Бременността като период на нужда от завишен прием често прави скрития дефицит при вегетарианците явен. Така стана и при една моя позната. Анемията й се оказа не желязо-, а вит B12-дефицитна, и й биха инжекции.
Иначе проблемът с B12 е повсеместен. Колко много погрешно диагностицирани деменции и депресии има, защото никой не се е сетил да изключи B12 при първа диагноза!
Дори и всеядните развиват дефицит. Ако си мислят, че не субституират, и ако си мислят, че приемат "натурален" B12, да си помислят отново! Simple Smile
Почвите ни са толкова бедни да кобалт (изходния елемент, от който се произвежда кобаламин=вит B12), че дори преживните животни като кравите ( в чийто стомаси погълнати бактерии произвеждат витамина) получават B12 с храната си.
За пилетата, патките, прасетата и други фермерски животни, които не могат дори това, да не говорим - те директно биват инжектирани с цианокобаламин. Има тонове инфо по въпроса.
Така че всички субституират, само че недиректно, на по-ниско ниво на хранителната верига.
Аз съм се интересувала и съм чела много по въпроса. Не само професионално (лекар съм), но и от личен интерес към веганство/вегетарианство и храненето като цяло.

# 74
Въобще нямам нужда някой да ме убеждава, сама се убедих Simple Smile И агитирам всички около мен да обърнат внимание на витамина, но не ме взимат на сериозно.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 08:41 от blue_eyez

Общи условия

Активация на акаунт