Отговори
# 30
Смисълът беше, че религията не би имала значение ако връзката е лежерна, но ако се появят деца започва да има значение. Ок, ти ще направиш детето-момче мюсюлманче, а ако е момиче - ще я забрадиш ли и всички произтичащи правила за поведение?

# 31
  • София
Аз, като своеобразен атеист ренегат, не бих склонила под никакъв религиозен или произтичащ от нея догматичен натиск.
На никакво ниво и по никакъв начин.

Ортодоксална християнка съм иначе на хартия.

Религиозните хора си носят стигмата, няма какво да се отрича.

# 32
  • София
Оф, не ми се търси и цитира, но само на някакви 500 км от нас жените са обвързани със 199 правила. Не може да излизаш сама, не може с детето, не може да обличаш това, не може онова... Побъркващо е!

Аз си вярвам. Преди месец влязох в една църква и си пожелах едно единствено нещо. Седмица след това се сбъдна и все още съм благодарна, а положението изглеждаше безнадеждно.

# 33
  • София
Вярата не е обвързана задължително с религията.

# 34
Четете в други теми какъв натиск е детето да бъде кръстено непременно на свекъра, иначе... А при различни религии, не ми се мисли какво тръшкане, натиск и извиване на ръце ще бъде и към двамата от съответните роднини и приятели.

Виж, на необитаем остров със сигурност религията и националностите може да нямат значение. Има ли общество, има и проблем.

Ако единият е готов да направи компромис и например да приеме друга религия, значи религията е от значение, нали така. А ако реши да спазва някакви обичаи, които иначе нямаше да спазва, като забраждане, обрязване, то отново значи, че те имат значение.

# 35
За мен няма значение. Говоря от личен опит.

# 36
Имам приятелка туркиня. Възпитана във всички изисквания на Корана. От добро семейство. Много як човек, с добър морал. Обаче бохем по душа. Пълна с приятели от всякакви религии. Родителите и ни правеха турски, постни сладкиши за Бъдни вечер - кадаифи, баклави с шам фъстък. Работеше в театър, широко скроена, винаги отворен дом за приятели.

Ожени се за християнин. Родителите и го носеха на ръце. Купиха апартамент, роди им се дете. Обаче той идиот - пияница, пройдоха, насилник. Не се разведе. Родителите и продължиха да правят кадаиф и баклава за Бъдни вечер. Той почина от пиенето. Сега дъщеря и е в Белгия, тя продължава да е с творен дом за приятели, пътува напред-назад.

Та, не е до религия, до човек е.
И не, не зависи, винаги опира до човеците във връзката.

# 37
  • София
Мхм, що не е в Турция с прайдохата пияница била…

# 38
Да носят насилника на ръце... тези са били наистина широко скроени. Браво.

# 39
  • София
Пред родата вода не газят, нали щерката е щастлива, как!

# 40
Ако някой си го влече да кръшка, никакви фактори като религия, националност, възпитание не могат да го спрат. От тях зависи само до колко щадящо за партньора си ще действа.
Ако приемем, че решава на всяка цена да се бори със себе си, за да не си развали семейството, такъв човек(кръшкач по природа) би бил постоянно нещастен и съответно нама как и половинката му да е щастлива.
В нашето "разкрепостено" общество и при налаганите фалшиви ценности хората постоянно биват атакувани с насока да се чувстват свободни "да бъдат себе си", но в смисъл да се отключат, оневинят и оправдаят дори и най-низките желания. На практика всичко, което християнството обобщава в седемте смъртни гряха се рекламира и налага като норма. Така че за в бъдеще ще е все по-трудно да се създават здрави семейства защото вече ценностната система е с краката нагоре. Второстепенни неща са издигнати в култ, а най-важните  се игнорират, потъпкват, дори осмиват. И щом не спазваме истинските правила,  приличаме на шофьори, които не спазват и не знаят правилата за движение, но карат някак си.

# 41
  • София
"Истинските" правила за един не са истински за друг. Ако човек наистина е себе си, неговите ценности за него няма да бъдат фалшиви.

# 42
  • София
Нашето разкрепостено общество не налага фалшиви ценности, а налага свободно право на избор, който се полага, не се изстрадва.
И не, религията е съвсем далеч от битието и никакви догми и прийоми не са релевантни, когато не искаш, просто не искаш.

Ужасно прокламаторско и без дълбочина, Сияние.

# 43
  • Paris, France
За мене религията, степента на религиозност, националността и начинът на живот, който мъжа води могат да бъдат огромна културна и административна пречка за брак или да доведат до разтрогването му.

Двете ми, успешни връзки са с католици, но семейството ми и посмъртно нямаше да приеме католически брак. Не съм и кръстена християнка, де, нито бих приемала религията на мъжа за да се оженя за него или семейството му да ме приеме.

Националността също е много, много важна за мене. От националностите, които детето получава от родителите зависи какви възможности ще има за пътуване и заселване по света, какви граждански и наследствени права ще има и дали няма да дължи глупава, задължителна военна служба. В момента хич не е весело за момче да има руско гражданство и да живее в Русия. Не исках да раждам пушечно месо.

Не се виждам с човек, който е много привързан към семейство, род, родина, културата си. Предпочитам отворен космополит.

Бих изживяла голяма любов с мъж от неподходяща религия, с лошо гражданство и паспорт, но не бих се оженила за него и не бих създавала общи деца.

# 44
За изневярата има значение наличие или съответно липса на уважение към партньора, а това според мен не се влияе от националност и религия.

Общи условия

Активация на акаунт