Нов колега с който не може да се разберем

• 6 305
  • 136
  •   1
Отговори
# 60
Роуз, предполагам.
Между другото, много хора не разбират, че ако навън е Хвн°, то можеш да настроиш климатика на всичко на Хвн°-х° и той все ще вее студено. И още по-зле, не разбират, че струята въздух не е с Т=Хвт°, а много по-ниска.  Аналогично за топленето. Нищо не пречи да се нагласява по офисите на 24-25°, освен тъпотата.
В момента навън ми показва да е 29°, вкъщи климатика съм го нагласила на 28° и вее доста студено. На по-ниски градуси ще е съвсем кучи студ.
По принцип на 17° излизам по тениска, докато другите са със зимните си шуби, та като кажа, че е студено, значи наистина е.

Последна редакция: нд, 07 авг 2022, 16:13 от Нарцùса

# 61
Съгласно добрата стара традиция на БГМАМА, темата се редуцира до сравнение м/у сибирски студ и сахарска жега, сякаш не съществува каквато и да била междинна възможност. Simple Smile

А всъщност има наредба на МЗ за тези въпроси, съгласно която оптималната температура през лятото в офис е 22-25 гр., с гранична стойност - 28.

# 62
  • София
Всичко това с температурата може много лесно да се опише - прави се замерване непосредствено на работното място най-близо до климатика и т.н. Човек не е решил, не си е написал домашното. Който ще да приказва за "изхвърчане и тропане с крак", но накрая се гледа това, което е написано и описано, а не "този рекъл, онзи казал". Ако работника го е страх да си напише домашното, ще има да му духа. Ейчарите не са толкова тъпи, че да си създават проблеми, щом видят насреща човек, който умее да си защитава правата според буквата на разпоредбите. Когато има писмена следа никой не може да се отметне и да притиска работника.

# 63
А, Ейч Арите не са толкова тъпи, че да търпят, някой, който създава конфликти на работното място. Гледат му сеира с подготвеното домашно, гледат, пък му намерят цаката и ...пътува. Що отличници с подготвени домашни са летели.

# 64
Свършиха ли се интригите и клюките на работното място, свършиха ли се подмолните номера, скатаванията и бойкотирането на работата? Ами неспазващите работно време и работна дисциплина че дойдохме климатика да обсъждаме за неумение за адаптиране към средата? Чувала съм лично как в отдел на огромна фирма служителите обсъждат ужасно грозни клюки за хора от други отдели а началничката на отдела мълчи и даже нехае. А ние климатика обсъждаме.

# 65
А всъщност има наредба на МЗ за тези въпроси, съгласно която оптималната температура през лятото в офис е 22-25 гр., с гранична стойност - 28.
Да, де. 22, а не 17 или колкото там е минимумът на климатика.

# 66
Като гледам пренебрежението, с което авторката се отнася към "мрънкането" на колегата за електронната цигара, съм склонен да си мисля, че новият колега е прав и те прекаляват с използването на климатика.
Това си е често срещано на работното място, особено от хора, които са стиснати и вкъщи една крушка не оставят да свети без причина за повече от две минути. От такива може да се очаква настройка на 16 градуса лятото и 30 градуса зимата нонстоп (реален случай).
Едва ли и тук имаме чак крайност, но си има норми за здравословни условия на труд и ако болшинството (нарочно тази дума употребявам) в офиса излизат извън тези норми, това не ги прави автоматично прави в спора.

# 67
Като гледам пренебрежението, с което авторката се отнася към "мрънкането" на колегата за електронната цигара, съм склонен да си мисля, че новият колега е прав и те прекаляват с използването на климатика.
Това си е често срещано на работното място, особено от хора, които са стиснати и вкъщи една крушка не оставят да свети без причина за повече от две минути. От такива може да се очаква настройка на 16 градуса лятото и 30 градуса зимата нонстоп (реален случай).
Това с градусите напълно отговаря на описанието на колежката ми в стаята. Зимата 28 градуса цял ден, лятото 20 градуса. И съм забелязала че ако е аванта нещо се възползва на максимум.

# 68
Не знам защо почнаха тия обяснения кои били повече, кои по-малко, какво щели да му направят "мнозинството". Работата не е състезание по популярност, че да има значение кои са по-многобройни.
Това, че даден човек не се харесва на дадена групичка не е причина за уволнение. Ако решат да го пробват и той се заяде може такива проблеми да им направи, че да си мечтаят да са уволнили "мнозинството".

# 69
Мдадам, точно така работят нещата.

# 70
  • София
А какво да направи човек, да си жертва здравето, защото на няколко човека им е топло? Ти на мястото на този, на когото му е студено и се чувства зле, знаейки какви щети може да има върху здравето му, какво би направила? Хубаво, като казваш как не работят, кажи как работят. Ти какво ще направиш?

# 71
Е, как работят! То е ясно. Диктатура на мнозинството, т.е. болшевизъм. Simple Smile
Дъвчем се по темата, всеки защитавайки позицията си от гл.т. на някаква въображаема крайна ситуация, без да знаем реално тоя климатик на 16 или на 25 градуса е оставен и дали случайно не са оставили новобранеца точно под струята за студен въздух.
Затова не е лошо самата фирма да има някакви правила, а не всеки да дърпа чергата към собствения си интерес.
Пък авторката сигурно си пуши някъде електронната цигара и не й пука Simple Smile

# 72
А какво да направи човек, да си жертва здравето, защото на няколко човека им е топло? Ти на мястото на този, на когото му е студено и се чувства зле, знаейки какви щети може да има върху здравето му, какво би направила? Хубаво, като казваш как не работят, кажи как работят. Ти какво ще направиш?
Това за жертването на здравето е, меко казано, пресилено. Все пак климатиците не са настроени на минусови температури. Ако ми е студено, ще се облека. Ако толкова не понасям да ми духа, ще помоля да се промени мястото на бюрото ми. И най-важното, ще си задам въпроса какви са правилата на това работно място и държа ли да го запазя или мога да си позволя да го изгърмя, тръшкайки се за един климатик.

# 73
  • София
И като ти кажат "сори, не може да ти се мести бюрото"? А работата ти харесва и не искаш да я напускаш? Тогава няма ли да ти се задейства отвътре мисълта, че не е редно заради това, че другите искат климатик, ти трябва да напускаш? И не, не е тръшкане, просто е защитаване на правата като работник - право на безопасни и здравословни условия на труд.

# 74
Както казах, ако държа да си запазя работата, ще се съобразя с изискванията. Ако не държа на нея, ще напусна. Но последното, което ще тръгна да правя, ще бъде да се тръшкам и да тръгвам с рогата напред, защото "с нещо си компромиси не правя". Не зная колко пъти и как по-просто да кажа, че подходът "с едикаквоси компромиси не правя" не върви в работна среда. Освен това, трябва да съм ултра-мега глупава и дребнава, за да хабя време и нерви и да си влошавам отношенията с колегите заради нещо толкова незначително като един климатик.

Общи условия

Активация на акаунт