Студенти в Нидерландия - 14

• 68 809
  • 760
  •   1
Отговори
# 690
В поста на 1 стр. не пише, че трябва да имаш работа / доход, а само доходът ти да е до ... евро. Ако това означава, че може и да е 0 Евро, то защо като попълних въпросника за оценка на пригодността за помощ за наем ми излезе, че нямам право? Или все пак трябва да имаш доход/работа? Мерси!
П.П: оглеждаме се да сменяме стаята, че има мухъл, а МД се оказа с гъбички в ухото, които вероятно са причинени от този мухъл. Та сега е в БГ, за да се лекува. Там така я объркаха и 1 месец я подлагаха на неадекватно лечение, че решихме да си се прибере и да се лекува у нас Wink
Не е необходимо да има доход за получаване на субсидията за наем. По-скоро е нещо с basic rent и service costs, но пък в обявата пише, че може да се кандидатства. Колко попълнихте на service costs - те са 3-4 полета?
Този въпрос е много спорен. Коментирали сме го преди време. Трябва да се провери в беластинг. Преди да започне да работи, на новата дъщеря и отказаха този бенефит. Така че, просто се обадете и питайте. Ако попълните апликацията, винаги ще ви каже, че може и даже ще започне изплащането, но след една или две години, при проверка на документите ше получите писмо, че плашането е неправомерно и ше ви изискат цялата сума да се върне
Значи трябва да се разчита повече на калкулатора, така ли?

# 691
Мини,
Изчетох много внимателно изискванията на данъчните.
Никъде не пише, че трябва да работиш.

Междудругото пише, че ако сте под 23 г и без деца , наемът не може да надвишава 422 евро с обслужващите разходи включени.
По висока е границата при други условия.

Данъчните имат безплатни консултанти за хора с ниски доходи. Не пречи да питате

# 692
Здравейте! Нашата хазайка за пореден път променя условиата на договора. Сега иска едно от двете момичета /третото няма адресна регистрация на този адрес/ да бъде въведено в системата за плащане на сметки - вода, ток и другите. А другите две да дават парите на титулярката. Това нормално ли е? И какво се случва ако едно от момичетата не плаща /едната е сериозно под въпрос ще плаща ли, системно закъсва сериозно/.

# 693
  • La casa de Mickey Mouse
В Холандия, принципа за помощи е следният - искат се за календарната година и се гледа дохода за годината - т.е. И един ден да си работил през годината ти се полагат помощи. Нямаш доходи - не си работил - няма помощи. Поради тази причина се водят за хора с ниски доходи, а не за хора без доходи

# 694
  • No Line On The Horizon
В Холандия, принципа за помощи е следният - искат се за календарната година и се гледа дохода за годината - т.е. И един ден да си работил през годината ти се полагат помощи. Нямаш доходи - не си работил - няма помощи. Поради тази причина се водят за хора с ниски доходи, а не за хора без доходи

Според мен е подвеждащо така да се обобщи тази информация. Дъщеря ми не е работила нито ден в Холандия, но имаше субсидия за стаята за част от 2020, цялата 2021 година и до август 2022. Има решение за всяка една календарна година, а след като подаде  информацията, че освобождава стаята, получи ново решение, което е до датата на напускане.
Отделно е получила отмяна на данъка към общината за 2020 и 2021 година и чака решение за 2022. Като за 2022 получи писмо, че сумата е намалена, тъй като напуска държавата, като допълнително ще вземат решение дали да й отменят дължимото.
За данъка за каналите първите две години го платихме, на третата кандидатства за отмяна. Трябваше да се плати към половината, другата сума й я опростиха.

Говорим за случай, в който не се работи и има кредит за таксата. До 21 години е и няма спестявания.

# 695
  • Cobrs
Здравейте, някой знае ли как да сменя мейла в профила си в Studylink?

# 696

Според мен е подвеждащо така да се обобщи тази информация. Дъщеря ми не е работила нито ден в Холандия, но имаше субсидия за стаята за част от 2020, цялата 2021 година и до август 2022. Има решение за всяка една календарна година, а след като подаде  информацията, че освобождава стаята, получи ново решение, което е до датата на напускане.
Отделно е получила отмяна на данъка към общината за 2020 и 2021 година и чака решение за 2022. Като за 2022 получи писмо, че сумата е намалена, тъй като напуска държавата, като допълнително ще вземат решение дали да й отменят дължимото.
За данъка за каналите първите две години го платихме, на третата кандидатства за отмяна. Трябваше да се плати към половината, другата сума й я опростиха.

Говорим за случай, в който не се работи и има кредит за таксата. До 21 години е и няма спестявания.
fros.,моля те кажи за кой данък точно говориш? Има някакъв данък към общината който се плаща от студентите ли? Извинявам се ако въпроса звучи глупаво,но това е само от незнанието ми!Питам за да не отървем нещо ,неплатено , а всички знаем как лавинообразо нарастват сумите после .Благодаря предварително за отговора и за споделеното !

# 697
За Стара Загора - поискайте да ви покажат къде е написано, че е необходимо превода да е апостил. Даже може да го входирате писмено, ако откажат. Може да звъннете и на националния телефон на НАП. Определено доста се престарават. Миналата седмица за пореден път носих превида на детето и нямаше никакъв проблем (копието от университета дори не беше цветно, камо ли със свеж печат). Копие от пълномощното ми взеха, само защото го бях вписала в бланката, иначе казаха, че въобще не им трябва и не го гледат.
Сега излизам от НОИ. Казаха да не си давам парите за превод защото този документ не им вършел работа. Искат да е с мокър печат или получен с верификационен код 🤦🏻♀ Обясних, че това е документ, издаден по искане на дъщеря ми и изпратен по мейл. “Да ама всеки можел да напише такъв документ” (което си е факт, но там редът е такъв…)
 Вие как получавате удостоверенията? 🤔

Здравейте! Трябва да се похваля, че драмата ми с НОИ Стара Загора приключи днес (надявам се 🤞🏻🙏🏻). До последно държаха на мокрия печат.
Дъщеря ми след обикаляне на всевъзможни места в университета (ХАН) и неразбирането от страна на служителите там какъв ѝ е точно проблема и какво иска, откри, че подпис и печат се поставят в Enquiry desk.
Занесохме удостоверението в понеделник в НОИ и разбира се ни върнаха за превод.  Този следобед приеха документите 😄 Така близо 2-месечното ни “приключение” - подаване на документи в НОИ, май приключи успешно. (Докато не разбера, че са започнали да ѝ превеждат пенсията, няма да съм сигурна на 100%).
В НАП нямах такъв проблем - удостоверение, получено по имейл, преведено -го  приеха без възражения.

# 698
Моят опит с институциите в Пловдив:
НАП (относно здравни осигуровки) приемат копие НО задължително преведено
НОИ (относно получаване на наследствени пенсии) приемат оригинал, те сами си превеждат!
Преди 2 дни разбрах, че не е необходимо да се изпраща и до двете институции, а само оригинал до НОИ, НАП ще е уведомен в последствие.

# 699
  • No Line On The Horizon

fros.,моля те кажи за кой данък точно говориш? Има някакъв данък към общината който се плаща от студентите ли? Извинявам се ако въпроса звучи глупаво,но това е само от незнанието ми!Питам за да не отървем нещо ,неплатено , а всички знаем как лавинообразо нарастват сумите после .Благодаря предварително за отговора и за споделеното !

Не съм сигурна кой точно дължи този данък, мисля че е дължим само в някои случаи, когато се живее самостоятелно. В повечето случаи се дължи от хазяина, когато говорим за наем на жилище, наето от повече лица.
В нашия случай ставаше въпрос за самостоятелна стая в общежитие. Не мисля, че може да се пропусне, защото общината изпраща писмо.

# 700

Става въпрос за общинските данъци за пречистване на водата и боклук (afvalstoffenheffing и rioolheffing eigenarendeel). Получават се писма и има даден срок да се заплати, което става много лесно, но не знам дали е така за всички общини. Те се заплащат от човекът, който живее на този адрес, а не собственика. Ако са повече от 1, обикновено си делят сумата, доколкото знам.

Edit: възможно е това да е включено в наема, но трябва да проверите в договора.

# 701
  • No Line On The Horizon
Само да наблегна, че данъците са два, както е уточнено по горе - за пречистване на водата (такса канали) и общинския за боклук. Първата година не го бяхме разбрали и платихме само този за водата. Дъщеря ми беше пропуснала писмото от общината за боклука. Вече на втората година когато получи ново писмо за календарната година и влезнахме с Digit в сайта на общината, установихме че за предходната година има дължима сума, която обаче вече беше с внушителна лихва. Подаде молба за отмяна на данъка за двете години и беше отменена, но условието на общината беше да не си платил данъка. Докато за водата, когато кандидатстваш за отмяна искат да се плати част от сумата и после вземат решение за остатъка. Също така не може да се отменя вече платена сума със задна дата или има кратък срок, в който може да се направи, но не съм навлизала чак в такива подробности.

# 702
Само да наблегна, че данъците са два, както е уточнено по горе - за пречистване на водата (такса канали) и общинския за боклук. Първата година не го бяхме разбрали и платихме само този за водата. Дъщеря ми беше пропуснала писмото от общината за боклука. Вече на втората година когато получи ново писмо за календарната година и влезнахме с Digit в сайта на общината, установихме че за предходната година има дължима сума, която обаче вече беше с внушителна лихва. Подаде молба за отмяна на данъка за двете години и беше отменена, но условието на общината беше да не си платил данъка. Докато за водата, когато кандидатстваш за отмяна искат да се плати част от сумата и после вземат решение за остатъка. Също така не може да се отменя вече платена сума със задна дата или има кратък срок, в който може да се направи, но не съм навлизала чак в такива подробности.
Благодарим!Изключително полезна информация Fros, за сетен път се обеждавам ,че от мамите тук можеш да получиш по-важна и проверена информация отколкото от служителите там !

# 703
Защо са отменили данъка за боклука? При  какви условия го отменят?

# 704
  • Бургас
и аз да питам - в какъв размер са тези данъци за канал и боклук, как се плащат - веднъж в годината ли, и при какви условия може да ги отменят

Общи условия

Активация на акаунт