Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 256
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
А, аз искам да попитам, вашите ОВК ли решиха и дадоха предложения с какво да се отоплявате? При нас казаха, вие решавайте, дори с човека, който изготвя ОВК не сме правили среща, само с архитекта. Все си мислех, че за 25 евро на квадрат поне една среща ще направим да обсъдим, но не. За нашите 300 кв. РЗП на термопомпа с подово се спряхме пък да видим.

# 526
Viktoriq, при нас беше средна работа с ОВКто.
Общо взето неговото мнение е, че с климатици ще ни е по-добре, от гледна точка и на първоначалната инвестици и, и за охлаждането и на сметките след това. Ние обаче повече настояваме за термопомпа с подово.
Като цяло, той ни посъветва да оставим изходи (или там каквото се оставя) за климатици, за да имаме опция.
Общо взето, цената, която ни цитира ГРУБО за термопомпата + всички екстри към нея беше 30-40хил лева.
За климатиците е значително по-малко.

# 527
  • Бургас
Ние сме с ТП с конвектори - стоящи и стенни. В баните подово и лири. 16 кв е. Отопляваме и охлаждаме. 2 месеца имаме плътно охлаждане и затова сложихме конвектори, а не подово. Имаме и затопляне на водата от слънцето. Това е за 200 кв. Дано съм помогнала с информация. Навсякъде сме с ламинат, освен в баните.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 21:08 от Bar B Q

# 528
  • Пловдив
Ние обсъдихме отоплението още с архитекта .На ОВК проектанта направо му възложих какво да проектира .
Писала съм ,че още докато мислех за къщата ,преди да комуникирам с проектанския екип ,исках подово отопление .В Англия сме били и на подово и на радиатори с централна газ .После се запознах по - подробно с Пасивни и Нискоенергийни къщи и като видях приходите от слънцегреене ,взех решението за климатици .При нас ,подовото щеше да е мъка .Зимата в слънчеви дни е 28° без отопление .Представям си и подовото да отдава топлина ...
В момента още се охлаждаме с отваряне на прозорци .Дори пускам пердетата през деня ,защото иначе става 30° .Сутрин ,при 3° външна ,вътре  е 25 ° ,като сме отваряли прозорците поне за 1 час преди лягане .
Затова изборът на отопление е тясно свързан с локация ,климат и енергийните нужди на къщата  .

# 529
Bar B Q, благодаря!
Всяка информация ми е ценна. Simple Smile

Nelina, при нас летните вечери ще са хладни, а зимата ще си е направо студено. Ние се водим в полите на Средна гора на 550м надморска височина.
По-скоро не знам дали ще ни трябва охлаждане, но предвид, че къщата е с почити 100% изложение запад-юг, може и да свърши работа през деня лятото

Освен това ни посъветваха за най-добър ефект от подовото да сме с мокети или гранитогрес/теракот и аз сега бера душа, защото за всички други стаи ще го преживея, но за всекидневната исках ламинат.

# 530
  • София
Мокет? 🤣🤣🤣 Има си ламинат за подово, смятам хола и спалните да са с такива... Сега съм в чуденка само за марка...
Иначе май за сега за боите решихме дулукс даймънд, само не знам как ще избирам цветове като знам колко си отговарят на мострените картончта.

# 531
  • София/Варна
Bar B Q, благодаря!
Всяка информация ми е ценна. Simple Smile

Nelina, при нас летните вечери ще са хладни, а зимата ще си е направо студено. Ние се водим в полите на Средна гора на 550м надморска височина.
По-скоро не знам дали ще ни трябва охлаждане, но предвид, че къщата е с почити 100% изложение запад-юг, може и да свърши работа през деня лятото

Освен това ни посъветваха за най-добър ефект от подовото да сме с мокети или гранитогрес/теракот и аз сега бера душа, защото за всички други стаи ще го преживея, но за всекидневната исках ламинат.
Ние сме с подово и ламинат. Топличко си е. Не ми харесват плочки в дневна и спални и колкото и загуби да има, не бих си сложила.

# 532
  • Пловдив
Скоро имаше тема в един друг форум .Изводът бе - мокет и подово - не .Точно стаята с мокет не можеше да се стопли .Тези с ламинат и подово се оказали безпробремни в същата система . 
А , иначе ,приходите от слънцегреене независят от студа навън .Най-топлите месеци у нас са Декември и Януари .Март е месецът ,в който имаме нужда от най-много отопление ,защото слънцето започва  да се вдига  , а е по-топъл като външни температури .
Същото явление присъства и в ПК Войнеговци ,където също си е студено .
Но , приходите от слънце са впечатляващи   само при подходящо изложение и много остъкляване .
Ако вашата къща няма такива дадености  ,изберете подово . Аз също недолюбвам плочките .

# 533
Мокет? 🤣🤣🤣 Има си ламинат за подово, смятам хола и спалните да са с такива... Сега съм в чуденка само за марка...
Иначе май за сега за боите решихме дулукс даймънд, само не знам как ще избирам цветове като знам колко си отговарят на мострените картончта.

В Баухаус правеха/продаваха мостри по 500 мл (по спомен) на цветовете на Дулукс.

# 534
Къщата е около София, градусите на водата са 43. През деня и даже сега към 20 часа температурата беше 21.5, но навън беше 16. Сутрин, обаче, когато е около 1 градус, в къщата е около 19. Ще видим утре сутринта дали пак ще падне толкова...
Термопомпата е 8 киловата, отопляемата площ е около 160 квадрата, помпата е Дайкин алтерма, човека смята, гледа всички параметри, изолации и тн и ни увери, че ще се справя. Първо ни беше дал оферта с Мицубиши 12 киловата, после реши че ще е много и я смени на Дайкин. Цената горе-долу беше същата и на двете, имаме и буфер. Каза че по сметки щяла да ни свърши работа 7 киловата. Отделно има и други параметри по термопомпите, които имат значение и които се гледат, не са само киловатите, но не съм хич наясно. Цялата инсталация излезе около 35 хиляди лева. Само термопомпата беше 14 хиляди. Нямаме охлаждане.
Навсякъде ще сме с плочки, за мен е ок за хол и тн, за спалните трудно го преживях, но ми е по-важно да е топло, не ми се рискува с ламинат, било то и такъв за подово.

# 535
  • София
Мерси Драго, ще питам ма май няма, за сега купуваме по 1л, оцвеътяваме и тестваме на по една стена в гаража. Обаче няма как да пробвам десетки цветове, както ми се ще, ще излезе златно
😂 😂 😂
Иначе гледах по чужди сайтове някакви мини тестер по 250мл с валяче, но тук не съм виждала.

# 536
  • Пловдив
Madjarova ,нещо не е наред .Температурата на водата е достатъчно висока ,за да достигне поне 21° ,при тези температури .Препоръчително е водата да е до 45° ,дори при отрицателни температури .Иначе ,какъв е смисъла на подовото ,ако ще му се подават температури като за конвектор ?
Подозирам ,че или има нещо ненаред в системата или термозагубите  ви са по-високи от сметнатите .Няма логика при работещо отопление от дни и то при такава Т на водата ,1° външна температура да сваля толкова вътрешната .

# 537
Добре де, ние в момента сме в апартамент на климатици и сме свикнали на 23-24 градуса да сме зимат през деня.
Изобщо тези градуси постижими ли са с водно подово?
Просто сега, когато чета коментарите на Madjarova и nelina, оставам с впечатлението, че подовото, на оптимални условия стига до 21 градуса.

# 538
По мое мнение и усещане топлината от климатик не може да се сравни с тази от подовото. Съвсем различно е. Мен все ми е студено и вкъщи държим 23-24 градуса климатика, Мицубиши, хубав климатик. Но изключим ли го и след 2 минути става студ. При подовото на 21 ми е супер. Същото беше и като бяхме на парно в блок, с радиатори. На 21 ми беше добре.

# 539
Мерси Драго, ще питам ма май няма, за сега купуваме по 1л, оцвеътяваме и тестваме на по една стена в гаража. Обаче няма как да пробвам десетки цветове, както ми се ще, ще излезе златно
😂 😂 😂
Иначе гледах по чужди сайтове някакви мини тестер по 250мл с валяче, но тук не съм виждала.
Освен да са спрели да предлагат, ама чак не ми се вярва...
Имайте предвид, че е по-добре да се тества в самото помещение заради светлината, че стават неприятнии изненади.

Rocket, разбира се, че става и по-топло. Или още съхне къщата, или ТП е малка, може нещо друго да има...

Общи условия

Активация на акаунт