Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 222
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
Кой е вашият строител, Лилия? Аз в момента събирам оферти.
Ще ти пиша на лично.

# 556
  • Varna
Сменяме строителя, който ни направи грубия строеж и мислим да почнем с бригади. Къщата е над сто квадрата.
Притеснявам се за документацията.
Вие как сте процедирали, кой ви е разписвал  документите?

# 557
  • Sofiа
Беки, ние също сменихме строителя след грубия строеж, но сключихме договор с друга фирма, член на строителна камара.
Смяната се орави официално с актове 10 и 11, ако не ме лъже паметта.
Консултирайте го с надзора си. На нас той ни подготвя документите за всичко, включително и смяната.
Имайте предвид, че дори и след това ще има документи за подпис от първия строител, тъй като тази фирма е правила конструкцията, така че запазете си добри отношения с тях.

# 558
Сменяме строителя, който ни направи грубия строеж и мислим да почнем с бригади. Къщата е над сто квадрата.
Притеснявам се за документацията.
Вие как сте процедирали, кой ви е разписвал  документите?
Ами с право се притеснявате, но освен за документацията трябва да се притеснявате и за качеството на строежа. Кой Ви дава такъв акъл не знам, но само заради такава глупава прищявка после здраво ще си патите! Като строежът не отговаря на изискванията на ЗУТ и не Ви издадат Акт 16 какво ще правите тогава?! Ще си имате една построена къща, която няма да може да въведете в експлоатация, за която няма да придобиете нотариален акт и за която ще плащате яки сметки за ток за небитов потребител. Аз лично не бих се доверила на случайни бригади да ми строят къщата, които често са самоуки тъмни братчеди, които дори основно образование нямат, камоли да разчитат техническа документация. Къща не се строи всеки месец, че човек да рискува и да се довери на такива случайници. Ако не сте доволни от настоящият Ви строител, просто го сменете с друга фирма, която притежава лиценз от Камарата на строителите, но както вече са Ви препоръчали първо се консултирайте със СН.

# 559
Реално, докъде изпълнението трябва да бъде от строител към камарата и от къде човек може да продължи с бригада или сам?

За грубият строеж и покрива е ясно, че трябва строител.
После за изолацията (външна) и замазката изисква ли се пак?

# 560
  • София
Реално, докъде изпълнението трябва да бъде от строител към камарата и от къде човек може да продължи с бригада или сам?

За грубият строеж и покрива е ясно, че трябва строител.
После за изолацията (външна) и замазката изисква ли се пак?
АКТ 15 се подписва от строителя, после си ти.
С подписването на този акт, строителят предава обекта на възложителя, т.е. строежът, както е по проектна документация е завършен.

# 561
fatalina, от кога в БГ регистрирането на фирма в камарата на строителите е гарант за качество?
Фирмата, с която започнахме строежа беше регистрирана в камарата на строителите. И техническия ръководител уж беше постоянно на обекта. Ами да си кажа честно няма такива мърлячи!
Разделихме се с тях.

Покрива го правихме с фирма, която се занимава само с изграждането на покриви. Не са регистрирани в камарата. Разликата веднага си пролича. Справиха се доста добре, макар да имам някои забележки.

Сключихме договор с друга фирма регистрирана в камарата. Също беше с отлични препоръки, като първата. Правиха мазилката на къщата, но ползваха под изпълнител. Платихме с 5лв повече на м2, защото фирмата беше препоръчана и даваше гаранция, че измазването ще е перфектно. Ами нищо такова. Стените са на вълни.

Изолацията я правихме с майстор, който дори няма фирма. Перфектно се справи човека. Не знам как успя да "изправи" всичките кривини на къщата, но сега наистина изглежда доста прилично и ми е кеф да я гледам. Получихме гаранция от фирмата, с чиито материали работихме за фасадната изолация. Идваха често да гледат етапите на изпълнение на изолацията.

През целия строеж ви трябват подписите на фирма регистрирана в камарата на строителите. Така че дори да довършвате с бригади пак ви трябва подпис на фирма регистрирана в камарата.

# 562
  • София
Под "груб строеж" се разбира конструкция, покрив и зидария, т.е акт 14, което за къща над 100 м2 се извършва от фирма, регистрирана в КС. Отварям скоба, че ги строят и бригади като подизпълнители, но надзора си остава естествено.
След акт 14 може да се продължи с отделни бригади и фирми, като някой части (засега знам със сигурност за Електро) трябва да се извършат от фирми с лиценз в съответната област.

Скрит текст:
   Акт за приемане на конструкцията (Приложение № 14). Съставители

(проектанта-конструктор, строителя, лице по част “Конструктивна” към лицето, упражняващо строителен надзор)

Този акт съдържа констатации за съответствието на строежа с проекта въз основа на данни от съставената предходна документация и се съставя след като е завършен “грубият строеж” (изпълнени са ограждащите стени и покривът на сградата/постройката, без или с различна степен на изпълнени довършителни работи). С него се удостоверява, че конструкцията е годна да понесе всички предвидени по проект натоварвания при експлоатация и се разрешава изпълнението на довършителни СМР.

Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (Приложение № 15). Съставители

(възложителя, проектантите по всички части на проекта, строителя, лицето, упражняващо строителен надзор, и лица към него, упражнили строителен надзор по съответните части (техническия ръководител за строежите от пета категория)

След завършване на строежа с него се извършва предаването на строежа и строителната документация от строителя на възложителя. Съдържа описание на цялата документация, съставена по време на строителния процес; доказателства, че строежът е изпълнен съобразно одобрения инвестиционен проект, въз основа на които съставителите установяват годността за приемане на строежа, частта или етапа от него; данните от огледа на място и околното пространство – възстановени ли са в състоянието преди започване на строежа, описание на неизвършените работи, които до подаване на искане за издаване на разрешение за ползване (удостоверение за въвеждане в експлоатация) следва да бъдат отстранени.

Този акт е основание за съставяне на окончателен доклад от лицето, упражняващо строителен надзор (той се представя пред Държавната приемателна комисия при издаване на разрешение за ползване).
Беки, наистина не е препоръчително да сменяте преди акт 14. Ако наистина имате някакви непреодолими неразбирателства, доколкото съм чела, строежът се спира с акт.10 и се пуска с акт 11, но подробностите надзорът ги знае.
Valery защо се наложи при вас тази смяна?

А, докато пиша и цитирам, момичетата са обяснили. С една дума почти до края, т.е с извършени изолация, фасада, вертикална планировка, вътре -  шпакловки и замазки, комуникации на тапа, се предава обектът от строителя на инвеститора, на акт. 15. Следва документално въвеждане в експлоатация от инвеститора.
Поправете ме, ако не съм точна.

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 09:02 от sofyia

# 563
Благодаря,
Ние категорично за грубият строеж и частта с електрото и ВиК ще сме с фирми както си е по закон.
Просто мъжът ми има идеята, че външната изолация ще я полагат със свекър ми. Човекът дълги години само с това се е занимавал, но вече е пенсионер и не работи къто фирма. Затова питам. Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 09:10 от Rocket

# 564
  • Varna
Ние Акт 14 имаме -  груб строеж, покрив, дограма.
Сега сме в процес на търсене на фирма за Ел, ВиК и всичко останало.
Повечето работят с под изпълнители и това оскъпява.

# 565
  • София
Благодаря,
Ние категорично за грубият строеж и частта с електрото и ВиК ще сме с фирми както си е по закон.
Просто мъжът ми има идеята, че външната изолация ще я полагат със свекър ми. Човекът дълги години само с това се е занимавал, но вече е пенсионер и не работи къто фирма. Затова питам. Simple Smile
Всичко можете да направите, стига да има кой да се подпише Simple Smile
disclaimer:
Не го приемайте като съвет Simple Smile

# 566
  • София/Варна
Ние след бетона работихме с други хора, една част от нещата сме ги правили ние, но сме се разбрали със строителя да ни подпише актовете.

# 567
  • Sofiа
Sofyia, ние сменихме сторителя  зщото до покрива работеше със свои собствени работници, към които нямахме никакви забележки. За покрив си докара подизпълнители, които няколко пъти ги хванахме, че не работят добре и препавяха. След поредния случай, се разбрахме със строителя, че и двете страни сме ок да се "разведем" официално.
Що касае регистрацията в камарата на строителите, твърдо не вярвам  че това носи каквато и да е гаранция за качество. Повечето фирми ползват подизпълнители, майстори, бригади и няма никаква гаранция, че ако с дадени дейности фирмата се справят ОК, то за други, майсторите няма да се окажат тотално неадекватни.

# 568
  • София
Благодаря, Valery! При нас също подизпълнител ще прави покрива, ще видим...
За другото си абсолютно права. Има и бригади, които работят много добре и правят и къщи над 100 м2, но строят като подизпълнители, а някой друг само разписва.
Т.е целта за регистрирани в КС и надзор за над 100 м2 беше изсветляване на бизнеса, но не се получи въобще. Българинът пак намери вратичка. Очаквам в близко време промени, според които всички да минат по този ред и по принцип го смятам за правилно. Всички трябва да плащат данъци и осигуровки, за да имат претенции за здравеопазване и уредена държава. Но трябва някой да се сети и за законодателни промени относно счетоводството на малките фирми.

# 569
fatalina, от кога в БГ регистрирането на фирма в камарата на строителите е гарант за качество?
Фирмата, с която започнахме строежа беше регистрирана в камарата на строителите. И техническия ръководител уж беше постоянно на обекта. Ами да си кажа честно няма такива мърлячи!
Разделихме се с тях.

Покрива го правихме с фирма, която се занимава само с изграждането на покриви. Не са регистрирани в камарата. Разликата веднага си пролича. Справиха се доста добре, макар да имам някои забележки.

Сключихме договор с друга фирма регистрирана в камарата. Също беше с отлични препоръки, като първата. Правиха мазилката на къщата, но ползваха под изпълнител. Платихме с 5лв повече на м2, защото фирмата беше препоръчана и даваше гаранция, че измазването ще е перфектно. Ами нищо такова. Стените са на вълни.

Изолацията я правихме с майстор, който дори няма фирма. Перфектно се справи човека. Не знам как успя да "изправи" всичките кривини на къщата, но сега наистина изглежда доста прилично и ми е кеф да я гледам. Получихме гаранция от фирмата, с чиито материали работихме за фасадната изолация. Идваха често да гледат етапите на изпълнение на изолацията.

През целия строеж ви трябват подписите на фирма регистрирана в камарата на строителите. Така че дори да довършвате с бригади пак ви трябва подпис на фирма регистрирана в камарата.
Ами може и да не е гаранция за качество, но като са такива изискванията как по друг начин да се справи човек?! Или да се хвърли в дълбокото и каквото накрая сабя покаже? Да си имаме къща без документи, каквито случаи има бол. Ето, че и ти си написала, че цялата документация следва да ти е подписана от регистрирана фирма. Ясно е, че може да се правят разни врътки, като ти строи бай Гошо, а ти подписва Фирма Х, но аз лично не бих го направила. Накрая кой ти поема гаранцията по строежа - байчето или фирмата фантом? Кой търсиш при проблеми и за колко години напред? При теб се е случило така, но в повечето случаи е обратното - лошо качество при изпълнение от бригада.

Общи условия

Активация на акаунт