Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 52 720
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравей, denis! Имам нужда от твоето мнение, защото вече се изгубих в информацията, а в провинцията на
Скрит текст:
адекватен ендокринолог не мога да разчитам. Зад гърба си имам пет опита ин витро, на 34 години бях с АМХ 0,16, ФСХ 18, всички други хормони ми бяха наред. На 42 г., пет години след раждането ми поставиха диагноза Хашимото TSH 5.7 uIU/ml, fT3 3.54 pg/ml (1.580-3.910), fT4 1.040 ng/ gl (0.700-1.480), TAT 144.37 IU/ml (<4.11), MAT 823.79 IU/ml (0-5.61). След три месеца прием на л-тироксин 50 mg, TSH скочи на 7.5 uIU/ml, увеличиха ми дозата на 75 mg. Два месеца по-къкно TSH 2.47 uIU/ml, същия месец (ноември 2021г.) се разболях от ковид, изследвах TSH през февруари (2022г.) 11.33 uIU/ml, Паратхормон 74.40 pg/ml (15-68.3), Вит. Д 39.8 ng/ml. Вдигнаха ми дозата на 100 mg. От тогава чак днес пуснах изследвания TSH 3.59 uIU/ml, fT3 2.710 pg/ml (1.580-3.910), fT4 1.050 ng/dl  (0.700-1.480), пролакнин 14.74 ng/ml (5.18-26.53). Нямам възли и изменения на жлезата. Дозата на л тироксин в момента ми е 100 mg, имам записан час за след две седмици, но ще съм много благодарна на твоето мнение и съвет. Благодаря предварително!
Здравей!
Не разбирам много какво се иска от мен Simple Smile ?!
Имаш Хашимото и Хипофункция на ЩЖ - трябва терапия и начин на живот, съобразен с това.
Понякога, ЩЖ реагира много неадекватно - на напръв поглед, подходящи дози ...и затова, лекаря няма вина. ..респ. трябва/задължително е, след всяка една промяна на доза, да се пускат контроли.
Единствено, което на мен не ми допада, е увеличаването на дозата толкова рязко, с по-висока доза (25мкг), но след като лекаря така е преценил - Ок. ?!
Провери за всички възможни дефицити на витамини и минерали (посочени са на 1 стр.) - те имат отношение към правилното функциониране на ЩЖ, някои са особено важни - желязо, феритин, В12, цинк, мед, селен.... За Хашимото си има протоколи ( на хранене и т.н. ) - има и теми - поразпитай момичетата. Напр. трябва да избягваш гоитрогените, млечни, глутен... и т.н. Хашимото си е Автоимунно състояние, за което трябва да се полагат много грижи и то е причина, в случая, така да реагира ЩЖ - неадекватно. При всяко едно разболяване, възпаление и т.н.  първо реагира ЩЖ, след това се провокира и Хашимотото ( с различни нива на антителата, които ти вредят).
За антителата могат да се ползват напр. Омега 3 - DHA, ... ФК - трябва да следиш нивата и, и при нужда да ги коригираш и т.н.
ПП.
Правилно ли приемаш Л-Тироксин?
Сутрин, на гладно веднага след сън, 2 часа преди хранене и кафе... 4 часа интервал от добавки и други медикаменти, а от някои като вит.Д напр. - трябва да е 10-на часа интервал и т.н.

# 211
Благодаря, denis! Имах нужда точно от това, което си написала. От кабинета на ендокринолога ме изпратиха, по живо, по здраво, с препоръка да пия вигантол по 10 капки на седмица (!!!) и с думите "е, имате късмет, че това е най-безобидното от всички автоимунни заболявания, взимате си л-тироксина и всичко е наред"... и вече знаех, че сама трябва да се спасявам! Л- тироксина го взимам сутрин в 5, ставам в 7 сутринта. Другите добавки ги взимам късния следобяд (цинк, селен, В.Д, В12) и вечер преди лягане (витекс, мелатонин,  магнезий). След години пиене на вигантол по 9 капки, по време на ин витро процедурите и бременноста, осъзнах че не го освоявам вдигнах нивата от 34 на 36. Смених го с better you 3000 и само за месец стигнах до 39. Сега правя малка пауза и ще пусна нови изследвания, заедно с тези от първа страница. Благодаря ти още веднъж!

# 212
  • Варна
И аз само с Better you виждам симтоматична промяна.

# 213
Привет, denis.!

Пиша от името на колежка, защото тя няма профил. От няколко месеца е с прокървяване между циклите и, а АГ-то и не "вижда" нищо притеснително. Смята, че кървенето е овулационно, въпреки, че не се случва само по време. Сега цикълът и подрани със 7 дни при 25 дневен цикъл. Пак ще си иде при АГ-то, но иска да си пусне хормони, та моля за съвет какви.

Благодаря предварително!

# 214
  • София
Здравей denis.
Пиша силно обезпокоена по повод изследванията ми на хормоните на щитовидната жлеза. TSH -11,79 uIU/ml (реф. ст-сти - 0,27-4,2); TAT 388 IU/ml ( реф. ст-сти <115); MAT 276 (реф. < 34). С Хашимото съм, на 49 год. Резултатите от края на юли месец бяха - TSH - 2,76; TAT - 99; MAT - 151, а от април -  TSH -2,45; FT3 - 4,7; FT4 - 16.55; TAT - 25; MAT - 71. Изследванията са правени в една и съща лаборатория. Имам час за ендокринолог след десет дни. От седмица ми е сменено лекарството за кръвно и не само, че не го свалям, но го качвам и съм с постоянно главоболие и отоци на лицето. Часове за преглед при ЛЛ и кардиолога ми има за след средата на декември... Какво може да провокира тава рязко покачване на TSH за 4 месеца? Възможно ли е да има лабораторна грешка? Лекарството за кръвно? Дали да пусна отново изследвания в друга лаборатория...
Благодаря предварително.

# 215
  • София
Привет, denis.!
Пиша от името
Скрит текст:
на колежка, защото тя няма профил. От няколко месеца е с прокървяване между циклите и, а АГ-то и не "вижда" нищо притеснително. Смята, че кървенето е овулационно, въпреки, че не се случва само по време. Сега цикълът и подрани със 7 дни при 25 дневен цикъл. Пак ще си иде при АГ-то, но иска да си пусне хормони, та моля за съвет какви.

Благодаря предварително!
Здравей!
 На 1 стр. на темата са посочени всички базови хормони.
ЛХ, ФСХ и Е2 - показват, най-общо, донякъде, какво е състоянието на текущия МЦ и какво се очаква да се случи, а всички останали - ако има проблем, къде да се търси причината.
За мен, всичките са важни, но вие си преценете, кога и какво да изследвате ... или се консултирайте с лекар, той да прецени.
Извънменструалното кървене, освен на хормонален дисбаланс, е въжможно да се дължи на раничка, полип, миома, киста и т.н.

# 216
  • на последния етаж
Здравей, denis. ,
Това са резултатите от тези дни за щитовидната:
Хормони
TSH   S                4.58       mIU/L             0.55 - 4.78    
Free Т4 (fT4)   S        15.46       pmol/L     11.5 - 22.70    
Free T3 (fT3)   S        5.38       pmol/L     3.5 - 6.5    
25-OH-Vitamin D   S       50.3       nmol/L     80 - 250
Витамин В12   S        287.2       pmol/l     145 - 569

А това са от юни, тази година:
TSH   S                5.16       mIU/L             0.55 - 4.78    
Free Т4 (fT4)   S        13.93       pmol/L     11.5 - 22.70    
Free T3 (fT3)   S        4.89       pmol/L     3.5 - 6.5
25-OH-Vitamin D   S       51.1       nmol/L     80 - 250
Витамин В12   S        349.1       pg/ml     145 - 569

Може лимнение?
Нямам Хашимото, приемах хомеопатично лекарство за хипофункцията, не пия хормон (според ендокринолога няма нужда). Взех добавки: Магнезий, Вигантол, Омега 3, Б12.

Последна редакция: нд, 27 ное 2022, 14:58 от Лита

# 217
  • София
Здравей denis.
Пиша силно обезпокоена по повод изследванията ми на хормоните на щитовидната жлеза. TSH -11,79 uIU/ml (реф.
Скрит текст:
ст-сти - 0,27-4,2); TAT 388 IU/ml ( реф. ст-сти <115); MAT 276 (реф. < 34). С Хашимото съм, на 49 год. Резултатите от края на юли месец бяха - TSH - 2,76; TAT - 99; MAT - 151, а от април -  TSH -2,45; FT3 - 4,7; FT4 - 16.55; TAT - 25; MAT - 71. Изследванията са правени в една и съща лаборатория. Имам час за ендокринолог след десет дни. От седмица ми е сменено лекарството за кръвно и не само, че не го свалям, но го качвам и съм с постоянно главоболие и отоци на лицето. Часове за преглед при ЛЛ и кардиолога ми има за след средата на декември... Какво може да провокира тава рязко покачване на TSH за 4 месеца? Възможно ли е да има лабораторна грешка? Лекарството за кръвно? Дали да пусна отново изследвания в друга лаборатория...
Благодаря предварително.
Здравей!
Не мога да отговоря.
Хашимотото се е активирало доста - ако скоро си била скоро болна, някакво възпаление!?...
Консултирай се с лекаря, който е назначил новия медикамент за високото кръвно налягане. Провери за странични ефекти на този медикамент и дали влияе на функцията на ЩЖ? Погледни листовката.
Възможно е да е и лабор. грешка - може да повториш изследванията, ако искаш.

# 218
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей denis.
Пиша силно обезпокоена по повод изследванията ми на хормоните на щитовидната жлеза. TSH -11,79 uIU/ml (реф.
Скрит текст:
ст-сти - 0,27-4,2); TAT 388 IU/ml ( реф. ст-сти <115); MAT 276 (реф. < 34). С Хашимото съм, на 49 год. Резултатите от края на юли месец бяха - TSH - 2,76; TAT - 99; MAT - 151, а от април -  TSH -2,45; FT3 - 4,7; FT4 - 16.55; TAT - 25; MAT - 71. Изследванията са правени в една и съща лаборатория. Имам час за ендокринолог след десет дни. От седмица ми е сменено лекарството за кръвно и не само, че не го свалям, но го качвам и съм с постоянно главоболие и отоци на лицето. Часове за преглед при ЛЛ и кардиолога ми има за след средата на декември... Какво може да провокира тава рязко покачване на TSH за 4 месеца? Възможно ли е да има лабораторна грешка? Лекарството за кръвно? Дали да пусна отново изследвания в друга лаборатория...
Благодаря предварително.
Здравей!
Не мога да отговоря.
Хашимотото се е активирало доста - ако скоро си била скоро болна, някакво възпаление!?...
Консултирай се с лекаря, който е назначил новия медикамент за високото кръвно налягане. Провери за странични ефекти на този медикамент и дали влияе на функцията на ЩЖ? Погледни листовката.
Възможно е да е и лабор. грешка - може да повториш изследванията, ако искаш.
Благодаря за бързия отговор, denis.
Не съм била болна скоро,  ...за медикамента нищо не пише по въпроса за Щит. жлеза..., първото лекарство за кръвно го смениха заради отоци и алергия, второто заради ЩЖ и хашимотото, след това отново смяна заради уртикария с ангиоедем ... и просто не остана група лекарства която да е подходяща за мен...  ще търся контакт с кардиолог и ще пусна нови изследвания. Още веднъж благодаря!

# 219
Здравейте denis,

Имам питане, свързано с изследванията на щитовидната жлеза и на яйчниковия резерв. С Хашимото и Базедова болест съм, съответно и с много намален резерв, поради което всеки месец пускам доста изследвания (от години). Сега ми правиха една операция на венеца, заради която пия антибиотик 7 дена. Споменах на зъболекаря си, че на следващия ден след операцията ще пускам изследванията и той ми каза, че приемът на антибиотик ще ми разбърка всички стойности. Това не съм го чувала буквално никога - дали е вярно?
За изследванията на щитовидните хормони ми каза да почакам 2 седмици след като приключи приема на антибиотика. Питането ми тук е свързано с това, че бях взела един ваучер за изследване на яйчниковия резерв и трябва да ида на 3-5 ден от МЦ. Това ще е след 5 дена някъде - ще са минали 2, максимум 3 пълни дни от спиране на антибиотика.
Според Вас дали ще има отклонения заради него?

# 220
Здравей отново denis,
Отново имам нужда от помощ, днес повторих изследванията си от преди 4 месеца и просто не мога да се ориентирам какво точно ми има. Благодаря Ви за помощта Simple Smile

# 221

Здравей Денис. Днес е 3 ти ден от цикъла и си пуснах отново LH FSH ... преди 3/4 месеца LH беше 10 FSH 5.2 .... пия 75мг л-тироксин. Дозата не стига ли ? При такива резултати какво се прави? Какво е лечението. Ще ходя на ендокринолог , но другата седмица. Вече се притеснявам , нищо на хубаво не ходи:(

# 222
Л-тироксин не е ли за щитовидната?

# 223
Офф много съм объркана... извинявам се , да за ЩЖ е... но нали тези хормони се лекуват от Ендокринолог?

# 224
Да, но при Вас ЛХ е високо и вероятно имате поликистоза, което мисля че се вижда с УЗ от АГ. Трябва да се установи причината.
Офф много съм объркана... извинявам се , да за ЩЖ е... но нали тези хормони се лекуват от Ендокринолог?

Общи условия

Активация на акаунт