Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 426
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • на последния етаж
Eli, а за намаляването на TSH нещо допълнително взимаше/правеше ли?

# 571
Eli, а за намаляването на TSH нещо допълнително взимаше/правеше ли?

Нищо повече, от това, което описах за свалянето на Пролактин + една билка за помощ на щитовидната жлеза. Ако имаш интерес пиши ми на лично и ще ти кажа как се сдобих с нея Simple Smile

Хубав ден

# 572
Здравейте. Много се надявам да получа отговор до другиден , защото днес ми е първи ден МЦ,а видях,че някои хормони се пускат на 3 ден ... Въпросът ми е при трудно забременяване кои хормони да изследвам ? Напоследък имам много оскъден цикъл, миналия месец беше и къс - едва 4 дни ,иначе е 7. Този месец ми дойде само като зацапване.... Имам чувството,че може да имам някакъв хормонален дисбаланс. Миналия март имам аборт и не съм проверявала хормоните как са, АГ каза,че няма нужда. Но аз искам да ги пусна , вече какво ли не изследвах,а не забременявам....
Витамини ,желязо , ПКК , щитовидни - всичко е проверено. Моля посъветвайте ме какво и кога да пусна, кои точно имат отношение към забременяването? И ЛЛ може ли да ми даде направление?

# 573
Здравейте,
Скрит текст:

Много се радвам да споделя а вас, че само за два месеца добавки и подобрен хранителен режим имам следните
Скрит текст:
подобрения в изследванията:
1. TSH - по-нисък с 1 единица от предишния път (3,7)
2. Пролактин в граници - предишният път беше 911

Имам питане обаче за следните неща:
1. Хомоцистеин в рамки но някъде прочетох, че е хубаво да е под 6, дали това е така и притеснителни ли са стойности около 11? Каква може да бъде причината?
2. Витамин Д в дефицит ВЪПРЕКИ прием на добавки вече 2 месеца, (1000 UI) не само, че не се е подобрил но и е намалял спрямо предишните изследвания (79). Каква е причината тялото да не иска да го усвои или може би трябва да мине повече време на суплементиране?

Благодаря предварително!
Браво... но, ТСХ все още е висок. Трябва да го пускаш заедно с Т3 и Т4 - те показват дали дозата е оптимална и с колко да се увеличи ( в случая при теб). Ако правиш опити за бебе - ТСХ трябва да е около и под 1,0
Браво за Пролактина - следи го периодично... макар че, ако държиш в оптимални граници ТСХ ( Т3 и Т4) и той ще бъде в оптимални граници.
1. да, идеални граници са под 5... при опити за бебе,........  от 5 до 7 риска за ССС-ма се повишава ( това като риск за всеки човек) над 9, 0 се приема за висок риск. Хомоцистеинът се контролира от В12, В6, ФК - трябва да следиш техните нива и при нужда да повишаваш дозите.
В случая при теб: В12 и ФК са ниски - трябва да са на горна граница... трябва да ги приемаш заедно с В6.
2. Имаш дефицит на вит. Д ... трябва да е около 100, поне ( защото идва лято)... но, може да заложиш и на 120, защото, може да имаш проблем с попълването на депата.
Не че тялото не може да го усвои - просто дозата е много ниска. Тялото постоянно използва вит. Д - на моменти повече, на моменти - по-малки кол-ва ... тези депа, като се попълнят, това не означава че нивата ще си останат такива, каквито са били преди време - когато е направена контролата Simple Smile
Дозата, в случая трябва да е поне 4-5000IU вит. Д + 120мкг К2 (МК-7)
До 2000UI вит. Д се приемат за поддържащи дози и респ., тази доза, от 1000 UI, няма как да ти повиши нивата

Много, много благодаря за информацията! Още днес се заемам да се снабдя с витамините от група Б и по-висока доза Витамин Д Simple Smile

С удоволствие ще споделя какви мерки предприех за високият Пролактин, даже си го нарекох Програма за сваляне на Пролактин. Реших, че ще се опитам да направя всичко необходимо да променя навициите си, да проверя отново нивата му и ако няма никакъв резултат тогава да премина към приемане на Достинекс, който ми беше изписан. Ето и стъпките:

1. Намалих драстично ежедневния си стрес! Да, не става толкова лесно предвид всичките ангажменти, работа, задачи и т.н. но си казах аз и здравето ли са ми по-важни или всички неща, които правя против себе си или заради някой друг? Е можело..в крайна сметка ние сме тези, които сами си причиняваме, понякога наистина излишен стрес и тревоги.

2. Хранителният режим! Запознах да практикувам фастинг, този който е 14 часа. т.е. вечеря последно до 20:00, на следващият ден закуска в 10:00, за да има поне 14 часов прозорец за почивка на организма. Рязко намалих всички боклуци и бързи въглехидрати, захар, глутен. Увеличих много приема на мазнини (полезните такива, зехтин, маслини, ядки, авокадо) и протеини, преди консумирах много въглехидрати без адекватно количество белтъци - сега гледам да имам със всяко хранене - бобови, яйца или риба. И много много зелени храни, за да чистят черният дроб, общо взето с всяко хранене има нещо зелено в чинията ми. ВСЕКИ ДЕН горски плодове - боровинки, ягоди и т.н. за антиоксиданти. А от въглехидратите освен тези в плодовете (само кисели, горски и цитруси) и зеленчуците консумирам елда, отвреме навреме киноа и пълн. ориз. Ако ми се прияде хляб - взимам този, който е само от маслодайни семена, о ДА! семена задължително - всяккакви - лен, сусам, чиа, тиквени семки - изобилия от тях, много много полезни! Черен шоколад за магнезий Simple Smile

3. Фитнес!  И тук не става въпрос за изщтощителни кардио тренировки, които само ще вкарат допълнителен стрес в организма, а статични тренировки с вдигане на тежести, да пъти седмично Simple Smile правя и два пъти поне по 30 минути йога и пилатес. Ходене всеки ден поне 30 минути.

4. Добавки! В моят случай са следните: Ашваганда (органична обаче задължително) тя се води точно за намаляне на нивата на пролактин. Отделно - омега 3, Кю10, флавон протект, цинк, селен, магнезий и Витекс ( той ми помогна за балансиране нивата на Прогестерон, но предполагам, че и тук е оказал някакво влияние Simple Smile) Витамин Д също но досега взимах 1000 UI, както излиза обаче ще увелича дозата и вкарвам също и вит. от група Б. Обмислям и да добавя Омни Биотик, да помогне допълнително на микробиомата и черният дроб Simple Smile

Цялото това нещо го правя общо 2 месеца, откакто получих повторен висок резултат на Пролактин. Да, няма да лъжа, иска си постоянство и усилия, но може би точно по този начин показваме на тялото си, че ни е грижа за него и то съответно ни се отблагодарява Simple Smile

П.С. имах прдусещането, че резултатът ще ми е в норма, понеже преди да направя всичките промени, въпреки че съм с нисък BMI, постоянно имах проблем с мазнините покрай корема, много ме тормозеха. Само след пъряит месец обаче усетих, че поясът ми (както обичах да го наричам Grinning ) изчезна и сега си имам редовен и здрав стомах без задържане на вода и подобни симптоми Simple Smile

Желая успех на всички!

Дали може да посочиш витекса в какви дози си го приемала, и колко време
Може и на лични,ще ти бъда много благодарна 🍀

Yan25
На 3ти ден   LH,FSH, Estradiol, Prolactin   и 17Oh progesterone
  В началото на темата има точно,кои дни кои хормони се пускат
Тези са ми по спомен

# 574
  • София
Здравейте. Много се надявам да получа отговор до другиден , защото днес ми е първи ден МЦ,а видях,че някои
Скрит текст:
хормони се пускат на 3 ден ... Въпросът ми е при трудно забременяване кои хормони да изследвам ? Напоследък имам много оскъден цикъл, миналия месец беше и къс - едва 4 дни ,иначе е 7. Този месец ми дойде само като зацапване.... Имам чувството,че може да имам някакъв хормонален дисбаланс. Миналия март имам аборт и не съм проверявала хормоните как са, АГ каза,че няма нужда. Но аз искам да ги пусна , вече какво ли не изследвах,а не забременявам....
Витамини ,желязо , ПКК , щитовидни - всичко е проверено. Моля посъветвайте ме какво и кога да пусна, кои точно имат отношение към забременяването? И ЛЛ може ли да ми даде направление?
Здравей!
Всичко хормони, които са посочени в нулевия пост на темата имат отношение към МЦ и О.
Това са базови хормони, които дават и информация, ако има проблем с МЦ - къде да се търси.
За желязото - то се тълкува заедно с Феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин... или, това че неговите стойности ти се струват, че са Ок., може и да не е така.
За ЩЖ - изследват се ТСХ, Т3 и Т4 ... само ТСХ, не е достатъчен като информация.
След аборт - трябва да минат поне 2-3, нормални МЦ, преди да се направят тези изследвания.
Малка част от изследванията могат да се назначат от ЛЛ, повечето са от АГ и/или Ендокринолог.
Лично аз, на лекар винаги ходя с всички необходими изследвания (плащам си за тях), но всеки сам си преценява Simple Smile
Правя го, защото не ми се ходи по два пъти, а и така разбирам колко добър е лекаря Simple Smile, по проблемите, които искам да коментирам с него.

# 575
Благодаря. Била съм на хематолог, имам и ЖСК и тн, лекувана анемия.
Половите много искам да ги пусна този цикъл ,ще отида днес до Лл да говоря с него

# 576
Здравейте Денис и момичета, моля за помощ и съвет относно резултати на хормоните ми, докато чакам записания час за гинеколог. На 41 г. съм, опитваме за бебе, имам успешна бременност преди това. Имам редовен цикъл, средно между 26-28 дни. Засичах овулацията с тест ленти, на третия месец стана. Но се оказах с т. нар. биохимична бременност, след няколко положителни теста с бледа втора черта, пуснах Чхг, което не нарастване правилно и съответно след малко повече от седмица закъснение цикълът ми дойде. Това беше миналия месец. Бях на гинеколог, направихме цитонамазка, на ехограф нямаше видими отклонения или съмнения за нещо. Пуснахме хормони. Резултатите са следните: AMH 1.47 ng/ml при реф.стойности 1.00-6.80.
Прогестерон на 21 ден от Мц 43.200 nmol/l при реф. стойности фол. 0.18-2.84, овул. 0.38-38.1, лут. 5.82-75.9
На 3ти ден, след като ми дойде,
 LH 6.44 IU/l при реф. стойности фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4
FSH 9.14 IU/I при реф. стойности  фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут.1.7-7.7
Естрадиол 163.00 pmol/I при реф. стойности фол. 45.4-854, овул. 151-1461, лут. 81.9-1251
Тестостерон 0.77 nmol/l  при реф. стойности 0.22-2.90
Пролактин 1 198.00 mIU/l при реф. стойности 125.00-635.00
И понеже този пролактин силно ме притесни, вярно, покрай тази кратка бременност доста се стресирах, но чак такива драстични отклонения, си намерих и изследвания отпреди 3 мес.  на хормони на щитовидната жлеза  и глюкоза и резултатите са били:
  FT4 14.64 pmoI/l при реф. стойности 12.0-22.0
TSH 1.18 uIU/ml при реф. ст. 0.27-4.2
MAT/anti - TPO 21 IU/ml при реф. ст. 0-34
И глюкоза 5.74 mmol/I при реф. ст. 2.8-6.1
Много ще съм ви благодарна за мнение, дали трябва да се насоча и към ендокринолог и директно към репродуктивен специалист, за да знам имам ли изобщо шанс за естествено забременяване или да действаме за инвитро, междувременно излезе и СГ на партньора ми, която е с едва 2.5 добра морфология при реф. стойности над 4.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 13:08 от charmblessed

# 577
Привет!
Имам нужда от помощ за резчитане на резултати, защото ще съм извън България и ще се видя с ЛЛ и гениколог след седмица.
Доколкото виждам Прогестерон е в норма, а Естрадиола е малко завишен.

Благодаря предварително!

# 578
Тестостеронът има ли отношение към забременяването?

# 579
Имам въпрос: Ако не можем да си изследваме хормони, които трябва да се изследват на 3-ти ден от МЦ, а се падне да е почивен ден и лабораториите какво правим? Кой друг ден е подходящ?

# 580
Здравей, denis, за пореден път ще те помоля за съвет. След внезапната и нелепа смърт на баща ми преди 8 месеца, която понесох изключително тежко, постепенно качих 15 кг. От 58-60 кг. станах 73-74 кг. Вярно е, че се храня обилно и с доста калорична храна, но и преди беше така. То е ясно, че ще мина на диета, но искам да знам какво стана така изведнъж. Много зле се чувствам и физически. Често ми е лошо, гади ми, вие ми се свят, уморена съм много, но последното ми е стар проблем. Пия антидепресант- Анафранил, както и бензодиазепини в големи дози- Ксанакс и Клонарекс. Допускам, че може нещата, които се случват да са резултат от някое от тези лекарства, но и преди съм ги приемала, и не съм имала проблеми нито с теглото, нито с менструацията.
Цикълът ми от редовен, започна да закъснява почти всеки месец. Наскоро получих и извънменструално кървене с ярко червена кръв. Преди около година си правих хормонални изследвания, понеже по- рано бях родила второто си дете и всичко беше в норма. Пролактинът също ми беше перфектен, както и хормоните на щитовидната жлеза. Единствено за ИР не съм се изследвала скоро. Преди ми бяха открили, но в лека форма и една година приемах Глюкофаж. После забременях с второто си дете, затова го спрях. Гинеколог не съм посещавала скоро. Знам, че трябваше да отида, но все не намирах време, а и не не ми се занимаваше. Искам поне когато отида, да занеса резултатите от изследванията, които ще си направя. При нужда ще посетя и ендокринолог, макар че ходих преди година на ехографски преглед и всичко беше наред.
Смятам да си направя пълни хормонални изследвания, включително и на щитовидната жлеза. Наясно съм кои хормони на кой ден от МЦ се пускат, ще спазя правилото. Ще се изследвам и за ИР. Нещо друго можеш ли да ме посъветваш да изследвам, за да дам максимално обстойна информация, когато посетя лекар? Чудя се и къде да отида. Лекарите, които ми следяха бременностите, са твърде ангажирани и не ми се чака за часове, а и имам съмнения, че е възможно някои от тях да ме претупат според това, което чета като коментари напоследък.
Имам си АГ, при която ходя за профилактични прегледи, цитонамазки и МБ, защото ми дава бързо часове в частния си кабинет, но й нямам особено доверие за други неща.
Ако може, някой да ми препоръча добър лекар в Пловдив, за когото няма да се налага да чакам два месеца, но и който ще ми обърне достатъчно внимание, в случай че се касае за по- сериозен проблем. Аз не целя бременност, а само да си оправя състоянието.
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост!

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 10:26 от Forest rain

# 581
Здравей!
Аз съм изследвала на втори ден в такъв случай. Успех! 🙂

Имам въпрос: Ако не можем да си изследваме хормони, които трябва да се изследват на 3-ти ден от МЦ, а се падне да е почивен ден и лабораториите какво правим? Кой друг ден е подходящ?

# 582
Аз не можах на трети ден , питах АГ, ендокринолог и в лабораторията и всички казаха,че може на четвърти или пети

# 583
  • Варна
На 2ри ден.

# 584
Защо пък на втори ? Всички лекари го дават 3-5, и навсякъде е такава информацията. Щом е общоприето...
Аз днес пусках на 4 ден , обаче не знам защо АГ и ендокринолога са ми пуснали и пролактин и прогестерон сега с едно направление.. и в лабораторията казаха,че не мога да ги пусна на два пъти.. съответно сега предполагам изобщо няма да са коректни резултатите? Казаха ми ,че пролактин може и 3-5 ден,може и на чист ден ,зависи.... Много се ядосах. Защо ми ги пускат наведнъж,щом не може да се разделят , сега за какво ми е тоя прогестерон с фалшив резултат.....
Довечера ще ги кача тук все пак..

Общи условия

Активация на акаунт