Промяна на отношенията между син и майка при поява на снаха

• 21 096
  • 442
  •   1
Отговори
# 15
Истината е, че в такива синуации мъжът винаги е между чука и наковалнята. За мен едни разумни и съвременни родители би следвало сами да се отдръпнат и да предложат съвети или помощ, само ако бъдат помолени.

# 16
От така зададена темата изглежда сякаш сина живее до 25 с майка си и след 25 с жена си! Ужас! А би трябвало отдавна да е отделен и самостоятелен. Ако си вземеш мамино синче, цял живот ще береш кахъри!

Щом един мъж е самостоятелен, работещ и независим, динамиката на семейството вече е различна и майка му трябва да се усети, че това не е детенце, а мъж, който има връзки.

Нормално е при големи различия да не се харесват. Аз съм много градски човек. Представям си ако мм ми каже, че иска да ходим да варим лютеница на село или нещо подобно. Не, че има нещо лошо в това, просто такъв стил на живот не е за мен. В моите очи нека си правят лютеница свекърите, ама да не занимават мен и мм. Давам го като пример, случката не е моя, а на мои приятели.

Аз не държа да се харесвам със свекървата, стига взаимното уважние. Чуваме се на празници, виждаме се от време на време.

# 17
Истината е, че в такива синуации мъжът винаги е между чука и наковалнята. За мен едни разумни и съвременни родители би следвало сами да се отдръпнат и да предложат съвети или помощ, само ако бъдат помолени.
Истината е, че ако е мъж на място, няма да бъде между чука и наковалнята, а ще е поставил граници там, където трябва и ще държи живота си в своите ръце.

# 18
Истината е, че много рядко няма причина. Просто не я знаете или смятате, че е неоснователна.
Аз бих ги поканила на вечеря и бих изяснила въпроса още в началото (ако съм сигурна, че има наистина негативно отношение).

# 19
Няма как снахата просто така да мрази свекърите, освен ако не е някоя крайно лоша жена. Но тогава изниква въпросът как добре възпитаното, умно и добре синче се е влюбило в такава жена, че и я слуша за всичко. В едни влошени отношения, независимо какви са хората по между си винаги има вина и в двете страни.

# 20
Ама защо смятате, че за тези отношения причината е омраза или нещо, което да се изяснява? Може просто снахата да не чувства тяхното верую в живота за нейно, може да е различна и да иска различни неща. Трябва ли да се изяснява това или да се задълбочава лицемерието? А може просто да не й е на тамън всеки път да се обяснява с родителите на мъжа й, да правят нещо заедно и непрекъснато да се търси тяхното одобрение. Това е даже здравословно поведение, а не нещо изключително, на което трябва да се търси решение.

# 21
Защото в повечето случаи причината е някакво действие, бездействие или казана дума, която е разтълкувана по грешен начин. След време даже няма да си спомнят точно защо не ги харесват, затова е добре да се изяснят още в началото.
Ако имат различни интереси, разбирания и т.н., това не е причина за лошо отношение, когато се събират за някой празник или просто се чуят по телефона.

# 22
Снахата е удобен виновник при проблеми в отношенията майка-син. По-често синът сам се дистанцира от самосъхранение. Майката обаче обвинява снахата, че синът се променил, не се бил обаждал, не идвал често и т.н. Скочубрата е виновна, няма как. "Мама е една, жени много".

# 23
  • волно калдъръмче
Снахата е удобен виновник при проблеми в отношенията майка-син. По-често синът сам се дистанцира от самосъхранение. Майката обаче обвинява снахата, че синът се променил, не се бил обаждал, не идвал често и т.н. Скочубрата е виновна, няма как. "Мама е една, жени много".
Абе и това е така, ама когато снахата е служебна, няма как да не е от скочубрите. Ай ся да ти дадат на теб една снаха, дето те търси да пиете вино, а не само да гледаш деца, да видим няма ли да й свалиш звездите от небето.

# 24
  • София
Да. Явлението "другите (лошите) подлъгаха горкото дете на мама" го има още в градинска възраст.

# 25
Както има мъже, които изолират жената от семейство и приятели, така има и такива жени. Не е по-малко токсично, или безобидно, и в двата случая е форма на насилие.

# 26
Абе и това е така, ама когато снахата е служебна, няма как да не е от скочубрите. Ай ся да ти дадат на теб една снаха, дето те търси да пиете вино, а не само да гледаш деца, да видим няма ли да й свалиш звездите от небето.

Такава близост и приятелски отношения са такава рядкост, че даже няма какво да го мисля. Нещо не ми и допада идеята. Няма да имам снаха, освен ако дъщеря ми не се окаже лесбийка, но някак ми преминава границата и ми се струва, че само ще усложнява живота на всички замесени. Приятелите споделят, децата ни си имат своя територия, където са различни и непознати за нас, не бих се бутала в ролята на приятелка на зет/снаха.

# 27
  • София
Ако има неприязън и нехаресване, независимо по какви причини, нещата ще избият в един момент и това вече може да доведе до страшен разрив в отношенията.
Ще разкажа за моята ситуация, защото сигурно в очите на определен кръг хора аз съм лошата гадна снаха, която отнема синът и внуците от милите баба и дядо. И всъщност всичко, което се случи при нас според мен тръгна именно от там, че сме страшно различни хора, с различен светоглед и възприятия.
Скрит текст:
Женени сме с мъжа ми от 7 г, заедно сме от 11 г. Винаги сме били в някакви нормални отношения с техните. Въпреки че са се опитвали да ми дават наклон на склона и непоискани съвети, винаги съм се държала добре и уважително с тях. Виж с брата на мъжа ми открито не се харесваме и въпреки че държахме едно прилично ниво на общуване, те нещата се усещаха.
Очевидно и те  не са ме харесвали особено, защото миналият месец нещата буквално излязоха извън контрол. Бяхме отишли за около 5 дни при тях.  През цялото време отново се опитваха да ми дават акъл и да ми казват какво да правя дори и облеклото ми се коментираше, разбира се винаги когато бях сама. Но когато започнаха да се карат и да се спорят с мен за безопасността на децата ми, нещата ескалираха. Искаха да ходят с децата до съседен град без столчета за кола. Аз казах, че няма как да стане, те продължиха да настояват  и повиших тон. Тогава баща му избухна, явно целият негативизъм, който е събирал към мен се изля. Зпочна да ме обижда, включително и ме заплаши с физическа саморазправа, всичко това пред дъщеря ми. Направо онемях. Разбира се случката се разви отново в момент, в който мъжът ми не беше там. Извиках брат ми да дойде да  ни вземе и се прибрахме. Минаха вече няколко седмици и дори не ми се е извинил, не че това може да оправи нещо. В момента поддържам комуникация само с майка му и то изключително минимална. Там аз повече няма да стъпя, нито децата ми. Ако бабата иска да си види внучетата, може да заповяда при нас. Дядо им загуби тази привилегия в момента, в който реши, че може да ме обижда и заплашва пред децата ми. Мъжът ми ме подкрепя и също не може да повярва как се изложиха по такъв начин. По принцип нямах намерение да споделям тези неща във форума, но темата наистина ме провокира.

# 28
sea.sea, не мога да разбера като не се харесвате и допадате, защо си причинявате това да се срещате и гостувате, за да се стига до ескалация? Аз бих ограничила срещи до под минимума или бих ги изключила в този случай.
Нещата не биха избили, ако всеки си живее по своя си начин и не иска да поправи начина на другия. А това неминуемо става при често общуване.
Ако не се харесват, няма нужда да се срещат и да запазват отношения "както преди".

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 12:47 от ornelam

# 29
И аз съм споделяла,че и аз нито харесвам свекървата, нито тя мене. При много ситуации все ме нападаше и провокираше и все обръщах и другата буза, защото си го изкраваше и на синът си (застана на моя страна, защото постъпките и коментарите й не са на място) и тя спря да го търси, камо ли пък да пита за внучето си. Последната "сламка" беше ,че тя се разболя два месеца преди кръщенето на детето и се разсърди ,че не го отмених заради нея. Кръстника си идваше от Англия, както и неговите родители, и отказах. Та ме и блокира във фейсбук,както и майка ми (детинска постъпка,нали). Предния месец ММ искаше да отидем в техните, казах му ,че не желая да ходя заради изцепките й, вика ми ,че АЗ съм правела нещата по-сложни. Е как точно? не съм го спряла да ходи там, или пък детето....Отидох и нито сме се погледнали с нея в очите, нито сме се поздравили, камо ли да разговаряме. Вчера пак поде темата да ходим, но го срязах ,че нито аз съм желана там ,нито аз искам да ходя.

Общи условия

Активация на акаунт