Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 15

• 74 516
  • 735
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Нашата сделка, която беше леко под въпрос, в крайна сметка мина успешно и вече сме горди собственици на нов апартамент в идеален център. Има си своите плюсове и минуси, както всеки имот, но за 1200€/кв мисля че офертата си струваше. Сега тече козметичен ремонт и се надявам другия месец да се преместим и пускаме стария в Изгрев под наем. Ако някой има интерес, нека ми пише.

# 76
  • Варна
Нашата сделка, която беше леко под въпрос, в крайна сметка мина успешно и вече сме горди собственици на нов апартамент в идеален център. Има си своите плюсове и минуси, както всеки имот, но за 1200€/кв мисля че офертата си струваше. Сега тече козметичен ремонт и се надявам другия месец да се преместим и пускаме стария в Изгрев под наем. Ако някой има интерес, нека ми пише.
Честито да ви е!
Вие не търсехте ли парцел в месностите за да строите къща или се бъркам?
Чудесно звучи иначе сделка за 1200€ за идеален център и с козметичен ремонт само! Браво!

# 77
  • Варна
Да, търсихме и купихме в Траката още през пролетта. А тази сделка с апартамента не беше много планирана, просто ни хареса и набързо се задействахме. Съответно строежът на къща ще се отложи с малко, но нищо, земята си е наша и ще ни изчака.

# 78

От коя година е сградата и кой е квартала, точен адрес може да не даваш Wink
Със здраве да си го ползвате Simple Smile

Само да допълня, питам за сграда и квартал, защото случайно виждам обяви по групите за Варна и за 1200 няма нищо около центъра

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 08:41 от sweet13

# 79
  • Варна
Стара тухла от 90те, в района на Операта.

В интерес на истината обявата седеше в имот бг няколко месеца, но нали не търсехме апартамент, не ѝ обръщах много внимание… докато един ден мъжа ми каза - Абе дай да звъннем.
Основният недостатък, заради който толкова време никой не го е купил, е, че е няма асансьор, а е на четвърти етаж. Кофти е, но няма как без компромиси. Затова пък ни смъкнаха 6% от цената.
Друго нещо, което за повечено хора е недостатък, е че е на последен етаж. Но за нас това е плюс и беше условие номер 1 ако ще купуваме апартамент, тъй като сега над нас живеят бизони и си мечтаехме никой да не ни тропа над главите.
От там насетне - само плюсове - малко, поддържано блокче с 8 апартамента и смешна месечна такса, маза с прозорче без грам влага, западна дневна и източни спални, добро състояние, чудесно разположение на стаите, тиха уличка, същевременно топ център, вижда се прилична част от морето и виенското колело от спалните.
Това последното даже го нямаше написано в обявата и не го забелязахме на огледа задари щорите и пердетата, и като отидохме да разглеждаме по-подробно след като го купихме - оп, изненадааа 😂

# 80
  • Варна
Важното е, че сте имали парите/възможност за кредит и сте действали. Какво-що, приоритети се менят. Честито!

# 81
  • Варна
Пенко, финансирахме със собствени средства, макар и да не искахме. Банката (ДСК) ни беше обещала едни условия и 3 дни преди крайния срок на предварителния договор изведнъж се оказа, че нямало да одобрят така искането и се опитаха да ни извият ръцете в последния момент за друга валута, когато вече е късно да говорим с други банки. Беше много долно! Крайно сме разочаровани от частното им банкиране, уж за специални клиенти… Имаме общо 6 сметки при тях, всичко ще местим.
Така де, останахме с празни джобове, но поне без ипотека. Да ни е честито Grinning

# 82
Честито,със здраве да си го ползвате  и да сте много щастливи в новия дом!
Колко е хубаво и зареждащо да прочетеш,че някой е наистина щастлив от покупката която е направил.

# 83
Честито за покупката! Уау, не знаех, че банките са почнали да правят номера. През 2008 г обаче знам, че са убеждавали за кредити в друга валута. Едни приятели изгърмяха така и имотът им стана златен…

Дали очакват номинален срив в лева/евро и искат да се защитят с кредит в друга стабилна валута?!

В каква валута предлагаха, Didi?

# 84
  • Варна
Искахме да теглим в евро, а те ни натискаха многократно за лева под предтекст че нямало как да теглим в друга валута, различна от заплатата?!? А мъжът ми е моряк и заплатата му е в долари. Уж се съгласиха, защото все пак получава в чужда валута, но в последния момент се отметнаха. Разчитаха на това, че вече сме дали 10% капаро и няма да искаме да изгорим с такава сума. Но сглобиме един пъзел с необходимите пари и успяхме да изповядаме сделката без банка, в последния момент.
А не искахме да теглим в лева заради несигурното бъдеще на валутата. Никой не може да каже кога и на какъв курс ще бъде заменена.

# 85
Разбрах. Друг е случаят значи. Ако имате кеш, просто не дръжте целия в лева, ако се страхувате, че няма да ни приемат по курс, обявен към момента - централния. Тогава например обърнете част от парите си в евро (изключвам др валути). Така ако влезем по неблагоприятен курс, ще се спасили част от сумата; а ако по някаква причина BGN се окаже подценена, ще спечелите с част от сумата, а ще изгубите от другата, че сте обърнали в евро. Все пак не знаем какво ще стане и въобще дали ще влезем през 2024. Не е 100-процентово хедижране, но поне ще хеджирате някаква част от кеша, спрямо това, което вярвате.

# 86
Друго нещо, което за повечено хора е недостатък, е че е на последен етаж.
Аз това търся,  но явно брокерите ми спят.
Честито Диди

Преди няколко седмици ходих на оглед ( който сама си намерих ) на последен етаж в кооперация от 60те, но освен апартамента и общите части бяха в ужасно състояние - наследниците категорично отказаха да намалят цената ( за която и брокерката каза че е завишена ) В крайна сметка го купиха мои познати, мъжа има строителна фирма и не го плашат ремонти Wink

Последна редакция: чт, 22 сеп 2022, 07:49 от Casual

# 87
  • Варна
Mary Pop, както казах, кеш не остана. Joy Моите доходи са в лева и отиват за покриване на текущи нужди. ММ пести в долари и евро, а майка ми живее в Швейцария и съответно пести във франкове. Общо взето лев - само за хляб и ток…

Casual, наистина повечето брокери спят. Аз сама следя обявите в имот бг и в няколко групи във фейсбук. Всеки ден изскача нещо интересно.

# 88
  • Варна
Спят, не ами спят. Пазара е труден и сякаш ги мързи. Много съм недоволен, то кога ли са били добре... Може би са се наяли и затова, чакат узрели плодове на ниско. Като разберат, че разбираш и не си интересен.

# 89
Casual, наистина повечето брокери спят. Аз сама следя обявите в имот бг и в няколко групи във фейсбук. Всеки ден изскача нещо интересно.
… докато един ден мъжа ми каза - Абе дай да звъннем.
Искат лесното ... да продаваш, да им дадеш само на тях имота и купувач да им види обявата.
На мен вече и не ми се звъни Wink

Като разберат, че разбираш и не си интересен.
Не че много голяма разбирачка съм, но имам някаква опитност и забелязвам, че се дразнят. Еле пък като чуят че работя с адвокат и нотариус.

Да ви питам вече по темата - за строеж на пасивна къща във наш град да сте чували архитект ?

Общи условия

Активация на акаунт