Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 412
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • Русе
Благодаря, lady Brinne.
И още нещо се замислих. Продавачът е ЕТ, пенсионер. Сега не внася никакви осигуровки, тъй като не извършва дейност. Преди извършване на сделката трябва ли да подава ОКД5 за започване на дейност и какви осигуровки ще трябва да плати. Понеже е пенсионер ДОО май няма да плаща, а ЗОВ за какъв период ще трябва да плати? В края на годината при изравняване на осигуровките в ГДД върху цялата печалба от продажбата на имота ли ще трябва да внася ЗОВ?

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 17:18 от vesssrusss

# 466
  • В полите на Пирин планина
Това не е дейност. Според мен не трябва да подава декларация за самоосигуряване. Не мисля, че трябва да се довнасят и здравни вноски, а само данък, ако ще има положителен финансов резултат.

# 467
Миналият месец при дерегистрация по ДДС по електронен път системата ми поиска да прикача справка за оборота 12 месеца назад и Справка за ВОП 12месеца назад. Може да са нулеви. Иначе при връчване на Акта за дерегистрация извикаха Управителя на място в НАП да му го връчат.

# 468
  • Русе
Сега се замислих обаче в ГДД печалбата от продажбата на този имот в кое приложение ще го посоча - в Приложение 2 Доходи от стопанска дейност като ЕТ или някъде другаде?
Печалбата при продажбата на този имот ще е голяма, защото е купен преди много години. Ако го посоча в Приложение 2, тогава няма ли да е необходимо да изравнявам ЗОВ?

# 469
Здравейте!
Имам следния казус. Кандидатствах през обява за конкретна длъжност с описание на трудовите застшжения. Обадиха ми се да потвърдят за същата длъжност интервю. На интервюто се споменават още някои задължения и заплащане + бонуси.
Приемам предложението.
В трудовия д-р е изписана длъжността за , която кандидатствах и брутно възнаграждение със 100 лв отгоре, но без вписани бонуси. Казват ми, че те не се конкретизират в него, както и ваучери за храна. Започвам работа. Обажда ми ЧР и казва , че е сгрешила работното време и броя дни платена отпуска. Поправката е , както беше написано в обявата.
Отивам при прекия ръководител и той казва,’, че няма грешка , а ми е сгрешена длъжностната характеристика. Днес ми беше втори работен ден и длъжността се различава съществено от тази в обявата и това, което е описано в договора и длъжност тата характеристика.
Въпроса ми е, след като съм подписала за определена длъжност, но те не могат да ми в предложат какво мога да направя. ? Подозирам, че ще искат са подпиша нов за това, което търсят, но мен не ме устройва.

# 470
  • Пазарджик
Здравейте!
Трябва в трз микроинвест да начисля  обещетение по чл.222ал.1.Гледах клипчета ,понеже до сега не съм изплащала такъв тип обещетение.И въпросът ми е следния -в клипа се показва как се правят нови картони,със същите данни за служителите и се въвежда брутната заплата с работните дни(в моят случай трябва да бъде изплатено за м.12).Така ли би следвало да направя начисленията?

Точно така се прави, т.е. един нов картон за същото лице заради обезщетението, като аз за да се различават пиша името с главни букви. Периодът на действие на "договора" е периода на изплащане на обезщетението.
Здравейте!Отново и отново ми връщат декларациите.Нещо не съм направила както трябва в начисленията сигурно.Чета също така от указанията на програмата и пак не ги правя като трябва.
И още един въпрос?Опитвам в нап с м.12 опитах и с .01.С кой е коректно да се подадат?

# 471
Силвето

https://www.youtube.com/watch?v=_wK0HWCIEwE

# 472
  • Пазарджик
Точно по този клип си ги начислих.Свързах се с софтуерния ,който ми прави актуализациите и утре ще ми съдейства.Благодаря!

# 473
Дилемата ми е не толкова професионална, но тук ще ми дадете съвет, ако желаете. Счетоводител съм, но поради смяна на града, не работя в момента. Моя позната /съдружник в счетоводна кантора/ ме помоли преди 3 дни да ида да ѝ помогна за приключването, защото счетоводителят и друг съдружник е на легло и няма да се оправи. Тя е само ТРЗ. Тъй като парите от дейността отиват за лечението му, тя може да ми поеме само осигуровките. Т. е да раборя за без пари. Много дължа на тоя човек, той ме е научил на занаят, НО... Отидох да видя работата. Очаквах, че всичко е осчетоводено и само ще приключваме. Ами не. Дори грешно осчетоводени статии има от нея. Програмата е изцяло ръчна, от 1996 г под ДОС. Идват клуенти, тя им казва, че аз ще ги приключа за 2-3 дни. Имат 30 фирми, които имат претенции за размер на печалба, салдо по каса, СМЗ. Знаете как е.
Стоя и се чудя  какво да правя. Да се откажа ли? Договор ще сключим евентуално от 01.03. Колегата вече е неадекватен предвид състоянието си, нищо не може да помогне. От една страна искам да помогна, от друга се чудя защо толкова време не взеха още един човек, за да не се стига до тук и дали изобщо ще успеея да свърша нещо.
Вие какво бихте направили?

# 474
Това направо ми изглежда безумно.
Как програма под ДОС и без да Ви се плаща? Не бих приела.
Иначе има време до 30.06, дори и при неосчетоводени документи, но кой поема текущата работа? Няма ли фирми, регистрирани по ЗДДС...?

# 475
Няма ли фирми, регистрирани по ЗДДС...?
Има. Колежката прави ДДС в програмата на НАП и после се осчетоводяват. Затова и не се засичат някъде салдата. Заплатите пак така прави.

# 476
Ами,то сиренето е с пари
Аз бих поставила конкретни изисквания за заплащане и организация на работата.Съчуствие,съчувствие,но и то си има цена.

# 477
  • София
И аз с "благотворителен" казус. Приятелка има ЕООД, много малко фактури, няма продажби, научила съм я как да си подава ДДС-то сама. Тя е на трудов договор в друга фирма със заплащане над МОД и не се осигурява в ЕООД. Приключих счетоводно, попълнила съм й отчетите, фирмата е на загуба, остава ми само декларацията, ще я направя и нея. Много ми е близка и няма да й взимам никакви пари, просто услуга на приятел. Въпросът е, че тя няма право да приключва и да подаде отчетите с вписан съставител: нейното име. Аз си работя на трудов договор в друга фирма, граждански договор с нея, естествено не желая, след като не получавам пари.Не мога да измисля как да се оформят нещата чисто технически, за да спазим изискванията за приключване на годината, съгласно ЗС. Моля за съвет.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 13:24 от buni

# 478
  • София
Buni, фирмата има ли дейност? Как така поне не се самоосигурява през ЕООД? Това че има трудов договор не я освобождава /щом не е осигурена на 3400лв./.

# 479
Buni, откакто това, за което питате влезе в сила, спрях с този вид благотворителност. Хорта, за които го правех, го приемаха за даденост. Освен това, това е труд, който трябва да се заплати. Онзи ден една пак ме врънкаше. Абе тя 20 хил на печалба, няма 100 лв еднократно да даде за квалифицирана услуга. Аз на маникюр по 40 давам и не мрънкам.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 15:19 от beba2

Общи условия

Активация на акаунт