Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 587
  • 796
  •   1
Отговори
# 765
А при нас съседката боядиса (т.е. наложи се да боядисат в този цвят) в ярка праскова, беше модерен цвят преди десетина години. Ужасно е, и тогава ми изглеждаше така, и сега е същото. Комбинирано с топло кафяво за цокъл. Open Mouth Тя е с претенциите за арт-натура. Настоя, защото смяташе, че това ще привлече потенциални наематели. Но не успя да си намери наематели, не заради стълбището, обаче.
Както и да е, отплеснах се...Бяло си е супер за стълбище, ако е качествен латекс, който може да се бърше/мие, това е най-практичният избор. Отделно, че различна боя на стените и тавана ще увеличи разходите за боядисване. Което за мен е ненужна допълнителна инвестиция. Все пак наемателите гледат дали е ремонтирано и чисто по стълбите, но все пак влизат в жилището и там вече е истината.

# 766
Само споделям за цвета на стълбището - при нас боядисаха в някаква мнооого бледа праскова, но общият ефект е като леко запрашено бяло. Затова за по-тъмни помещения, смятам че бялото трябва да има синкав отенък.
При вас си е било наистина някакъв прасковен нюанс, а не бяло. Бял крем е стандартен цвят, който ако не се сравнява пряко с например алпийско бяло си изглежда като обикновен бял цвят. Бял крем е гардероба, който постнах. Според мен на какъвто и дисплей да се гледа снимката няма да избие на праскова.
П.П. Мандаринке, според мен когато след време боядисвате стълбището  го направете в един цвят. Боядисването до средата на стената с един цвят (и то с блажна боя), а нагоре с друг е много старовремско (не в добрия смисъл на думата). Някои съвременни латекси са доста добри и в момента е ненужно да се боядисват стълбища с блажна боя.

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 12:35 от Мъфин

# 767
Преди малко гледах "съдебен спор", та с две три думи да ожаля наемодателя,  че и много други на това дередже/не, че и аз не съм била в подобен случай/ наемателя не плаща, но не се и изнася.  Договор подписан пред нотариус, наемателя не плаща, сменя три пъти ключалка, накрая се изнася като изхвърля де що мебели е имало в жилището/мебелите стари, но използваеми/ .Накрая осъден да си плати наемите, но пък няма трудов договор. Класика.
Или в този случай както казваше баба ми "бай бабо да не те срещне мечка"

# 768
Мъфин поздравления!Първото жилище е много пипнато,макар да не е мой стил.естествен паркет,дъски обожавам.Вкъщи е така.Много харесвам жилища стара тухла в центъра.Хубави разположения,немаломерна квадратура,широки стълбища.Точно в този район имам роднина,който от години живее в чужбина.Друг човек отдава апартамента му под наем.Без луксозно обазавеждане,евтинки,стари мебели наема е 450еу.На 4ет. няма и асансьор.

# 769
Мерси. На жена ми е заслугата.  Тя е избрала всичко в кухнята и антрето, а баща й шкафовете в хола. Уютно и непреходно във времето се е получило.

# 770
  • София
О, в центъра всичко се отдава на добри цени, основно заради чужденците. Скоро бях на оглед с моя приятелка брокер и видях как на бул. Стамболийски (близо до Хепи, ужасен за мен лично район, ама се води център) нейният клиент чужденец веднага запази за 460 евро наем апартамент от кухня и спалня, не повече от 55 кв., банята беше толкова малка, че душа е върху тоалетната на практика. Евтино базово ново обзавеждане, тип Икеа от най-ниския сегмент. Имаше опашка долу от други кандидати, също чужденци.
Апартаментът на Мъфин и моят тип не е, предпочитам по-модерно жилище (но в никакъв случай бяло с бяло, това с мрамора ми изглежда ужасно), но истината е, че в момента живея под наем в жилище с подобно много качествено, но по-старомодно обзавеждане и мога да оценя как мебелите са устояли на времето и предишните живущи и почти на са мръднали. За сметка на това нашите модерни, но направени от по-евтини материали мебели не устояха особено на нашите наематели (е, има значение кой как пази и поддържа, но и материалите имат значение). Един наем от около 700 евро според мен спокойно може да се вземе.

# 771

П.П. Мандаринке, според мен когато след време боядисвате стълбището  го направете в един цвят. Боядисването до средата на стената с един цвят (и то с блажна боя), а нагоре с друг е много старовремско (не в добрия смисъл на думата).

Мъфин, а дано, ама надали! Angry С толкова арт-съседи няма да се получи. Има много по-належащи ремонти от пребоядисването на стълбищата, но и те няма да се случат, поне не скоро. Още тогава, когато пребоядисваха, парите можеше да се дадат за изкърпване на части от фасадата. Но ето, тя реши, че потенциалните наематели ще ги интересува повече пребоядисаното стълбище, а не фасадата. Жилището ѝ също е арт, със стари красиви мебели (може би не толкова качествени като твоите, но в същия стил и съвсем здрави), картини, пиано и т.н., но неремонтирано изцяло от поне 50 години. Частични ремонти (баня и кухня) са правени, но цялостното впечатление е на запуснато. Отделно е огромно (над 120 квадрата), а за подобни жилища потенциалните наематели са по-малко. Стълбището е пребоядисано, добре се държи във времето, но въпреки това усещането е като за запуснато (прозорците на стълбищните площадки плачат за смяна, стара двукатна дограма в лошо състояние). Входната врата, която е много красива и качествена (дървена с разни орнаменти), има нужда от сваляне на пластове боя, пооправяне на механизмите и напасване, но вместо това тя реши да я "пребоядиса", без да я е измила, позашкурила, с остатъчни количества синя и жълта блажна боя, фантазийно, в синьо-жълто-зелено. Според нея това е арт, според мен е пълен евтинджос, със спорен естетически ефект. Но тя си е такава - решава, че трябва нещо да "подобри", взима каквото има останало в мазето/на тавана, и маца. Фасадата също е очебийно за ремонт, това също прави лошо впечатление на потенциалните наематели. Обикновено в тази тема, а и в темите за обяви за продажба, подобно състояние на общите части се описва като гробница.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 09:55 от man_darin_ka

# 772
  • Варна
https://bgtourism.bg/albena-razprodazba-na-hotelsko-obzavejdane- … mfDmm8jFHO9rnCoNw

Нискобюджетен вариант за обзавеждане на квартири.

# 773
Не мисля че е нискобюджетно.
Лятото звънях на обяви пуснати от малки хотели...разпродаваха стари матраци. Не бяха евтини, а качеството не се знае какво щеше да бъде. Освен това не пращат по куриер, а искат вземане от място.

# 774
  • Варна
Може би зависи от хотела. Попадала съм на такива обявления с публикуван ценоразпис и цените бяха смешни.

# 775
  • София
Аз съм купувал от такива оферти от Сл. Бряг и Равда.
А в София съм купувал масивни маси и столове от кафета/заведения. След това съм ги разпределял по апартаменти.
Има идея.
Отиваш, гледаш, пазариш се. Пазариш транспорт.
Като не ти харесва, не купуваш Simple Smile

Купувал съм мебели и от други наемодатели, които дават на високи цени в супер центъра. Те обновяват, но нещата им са в отлично състояние, като нови.

# 776

П.П. Мандаринке, според мен когато след време боядисвате стълбището  го направете в един цвят. Боядисването до средата на стената с един цвят (и то с блажна боя), а нагоре с друг е много старовремско (не в добрия смисъл на думата).

Мъфин, а дано, ама надали! Angry С толкова арт-съседи няма да се получи. Има много по-належащи ремонти от пребоядисването на стълбищата, но и те няма да се случат, поне не скоро. Още тогава, когато пребоядисваха, парите можеше да се дадат за изкърпване на части от фасадата. Но ето, тя реши, че потенциалните наематели ще ги интересува повече пребоядисаното стълбище, а не фасадата. Жилището ѝ също е арт, със стари красиви мебели (може би не толкова качествени като твоите, но в същия стил и съвсем здрави), картини, пиано и т.н., но неремонтирано изцяло от поне 50 години. Частични ремонти (баня и кухня) са правени, но цялостното впечатление е на запуснато. Отделно е огромно (над 120 квадрата), а за подобни жилища потенциалните наематели са по-малко. Стълбището е пребоядисано, добре се държи във времето, но въпреки това усещането е като за запуснато (прозорците на стълбищните площадки плачат за смяна, стара двукатна дограма в лошо състояние). Входната врата, която е много красива и качествена (дървена с разни орнаменти), има нужда от сваляне на пластове боя, пооправяне на механизмите и напасване, но вместо това тя реши да я "пребоядиса", без да я е измила, позашкурила, с остатъчни количества синя и жълта блажна боя, фантазийно, в синьо-жълто-зелено. Според нея това е арт, според мен е пълен евтинджос, със спорен естетически ефект. Но тя си е такава - решава, че трябва нещо да "подобри", взима каквото има останало в мазето/на тавана, и маца. Фасадата също е очебийно за ремонт, това също прави лошо впечатление на потенциалните наематели. Обикновено в тази тема, а и в темите за обяви за продажба, подобно състояние на общите части се описва като гробница.
Май вече е пусната програмата за саниране на по-малки жилищни сгради. Първата беше само за големи с по не знам си колко входа блокове. Може да опиташ да навиеш съседите ти да участват в нея. Уж е с много облекчени условия и с голяма вероятност за положителен отговор. Така хем ще санирате безплатно, хем ще смените дограмите на стълбището и ще боядисате. Аз казах на нашата домуоправителка още лятото за тази програма, но тя се фръцна, че била родила и три години щяла само да си гледа детето и нямало да се занимава с нищо друго. Потресаващо. Тя живее там. Купи преди 6-7 години и би трябвало да е най-стимулирана да живее в красива сграда.
Сега жена ми, въпреки че не живее там от много години ще пробва да се занимава със съседите и да свърши тази наистина полезна работа.  Ето малко инфо:
“ За да има равнопоставеност, жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи. И за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общата сума 1,4 млрд. лв. В категорията малки жилищни кооперации ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи – с над 36 жилища.
„За разлика от предишната национална програма за саниране, сега поправихме редица ограничителни несправедливости. Вече допустими за саниране ще бъдат и сгради с 3 жилища. Освен това решение за участие в програмата ще се взема с 50% съгласие на собствениците, а не със 100%, както беше преди. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни гражданите“, обясни заместник-регионалният министър.”
https://www.investor.bg/a/451-balgariya/354164-i-sgradi-s-po-tri … stvat-za-sanirane

# 777
Мъфин, скептична съм за тези възможности - има подводни юридически камъни, които са за сметка на собствениците, а и качеството на санирането не е кой знае какво.
По-скоро дадох примера, за да илюстрирам някои заблуди на пишман наемодатели, които имат нереалистични и дори грешни представи за това какво гледат потенциалните наематели.

# 778
Каквото и да е качеството на санирането ще е несравнимо по-добре от сега. Дори най-скапаният стиропор върши немалка работа по отношение на топлоизолацията, а новоположена мазилка изглежда несравнимо по-добре от 50-60-70 годишна олюпена такава. Приятен бонус е подмяната на дограмите в стълбището и цялостното му боядисване. Забравих и за евентуална подмяна на входната врата и задължителната такава на вратите за мазето и двора.
в момента живея под наем в жилище с подобно много качествено, но по-старомодно обзавеждане и мога да оценя как мебелите са устояли на времето и предишните живущи и почти на са мръднали.
Ще направя уточнение, че между старомодно обзавеждане и по-непреходно във времето такова има  разлика. Провансалски и класически стил са актуални и в момента. Да вземем за пример кухнята. Плочките на пода, стената и шкафовете са актуални и сега. Ще бъдат актуални и в бъдеще.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 14:21 от Мъфин

# 779
  • София
Извън темата на темата, но новата възможност за саниране не е съвсем безплатна. При първата подготвихме документи на блока /110 апарт/ и по инстанциите ги загубиха. Ми като не са мотивирани....
Ходихме с домоуправителката да видим какво се иска за сегашната. Първоначално всеки собственик трябва да заплати някаква такса и след това не се знае дали  блока ще се класира за санирането.  Според кв.м. на моя имот излизаше към 800 лв. Аз и да съм съгласна,  все ще се намери съсед да не иска. Другата седмица пак ще имаме събрание на блока, но съм скептично настроена.

Общи условия

Активация на акаунт