За битовизмите

• 7 994
  • 187
  •   1
Отговори
# 105
  • Далечният изток
КОнкурсът няма чак такива богати спонсори...

# 106
  • Между гори и планини
За мен да направя дома си уютен, да чисто, да има вкусна храна е като обяснение в обич към семейството ми. Не го правя защото трябва. Домът ми е малък, скромен, с нищо излишно и скъпо, но всеки който е дошъл, казва че е уютно.
Когато децата бяха малки и готвех и гладех посреднощите е било, не защото съм луда, а за да може деня ми даде свободен за плаж, игри навън, разходки. Хаусът ме изнервя, липсата на ред, режим, също . Сътворила съм си мия свят в който ми е уютно и удобно. Ако на някой му харесва да живее в прах, разхвърляни дрехи, трохи по пода, мръсни прозорци и мивка с чинии - негова си работа.
Писах всичко, за да се види, че и сама жена с 2 деца, без помощ от баби и детегледачка, може стига да иска.

# 107
  • София
Ще съм спонсор и ще спечеля Stuck Out Tongue Winking Eye

Доня, същото, но на 400 кв.
Обичам да ми е чисто, cozy, умами.
Е ли робувам? Не. Оптимизация на всичко и си живея кариерата.

# 108
За мен да направя дома си уютен, да чисто, да има вкусна храна е като обяснение в обич към семейството ми. Не го правя защото трябва. Домът ми е малък, скромен, с нищо излишно и скъпо, но всеки който е дошъл, казва че е уютно.
Когато децата бяха малки и готвех и гладех посреднощите е било, не защото съм луда, а за да може деня ми даде свободен за плаж, игри навън, разходки. Хаусът ме изнервя, липсата на ред, режим, също . Сътворила съм си мия свят в който ми е уютно и удобно. Ако на някой му харесва да живее в прах, разхвърляни дрехи, трохи по пода, мръсни прозорци и мивка с чинии - негова си работа.
Писах всичко, за да се види, че и сама жена с 2 деца, без помощ от баби и детегледачка, може стига да иска.

Колко години сте работила, за колко часа и каква е била работата? Струва ми се, че повечето жени, които пишат тук, нямат толкова много свободно време.

# 109
  • София
И мен д-р Хаус много ме изнервя, честно.
Не можах да се сдържа, извинете. Wink

# 110
  • Между гори и планини

Колко години сте работила, за колко часа и каква е била работата? Струва ми се, че повечето жени, които пишат тук, нямат толкова много свободно време.

Като работех беше на пълен работен ден, в събота до 2ч. Само тогава е идвала майка ми да гледа децата. Но не е чистила , или готвила. Просто да не са сами, че бяха малки. После минах на половин работен ден, последните години работя от вкъщи. И то сама си избирам проектите. От няколко години живеем на село и гледам зеленчуци, които лятото ми отнемат много време. Първо докато започнат да раждат, после да ги затворя в буркани.

# 111
  • София /Абсурдистан
У нас идва помощница за чистене и гладене, което е голямо облекчение. С готвенето се занимавам аз, с пазаруването основно половинът, имам всякаква техника за улесняване на живота. Прозорците ги мие робот, не се втелясвам особено в битовизми, но и аз съм набедена, че имам окр.

# 112
  • München, Deutschland
На мен винаги ми е било странно оправданието за мръсен и разхвърлян дом с деца. При наличието на 2, никога в нас не е било нито мръсно, нито разхвърляно. Дори вечер след 9ч готвех лятото, за да може сутринта да стана в 6, да се оправя, да закусят и до 8 и половина да сме на плажа. На обяд се прибрахме и хапваха готвено. Почивка, после пак излизахме да играят, към 6ч приготвях нещо леко за вечеря - риба и зеленчуци, баня и в 9ч по леглата. Режим, график и точност. Докато готвех и с това гладех, пусках нова пералня, простирах... И ги гледах съвсем сама докато малкият не стана на 7г и мъжът ми не се върна от чужбина.

Доня, това как се съчетава с работен ден от около 10 часа (без почивките) и около 30-40 минути на посока, когато имаш срещи на място и не става от хоум офис? Повечето ми познати / приятели на добре платени работи и на/под 35 са/сме така.

Щото иначе много идилично, нали, и майка ми отгледа мен и сестра ми, само дето успоредно с това и работеше на пълен ден, 9 часа, от които един почивка и там колкото за път, примерно 1,5-2 часа (в София дистанциите преди метрото бяха дълги времево ...). Но не ни е водела на плаж / на площадката в 8:30 след законовото майчинство определено...

При неработеща майка или работеща на 1/4, 1/2, 3/4 ден е съвсем друго, ако това си визирала...

# 113
  • Между гори и планини
Всеки си избира приоритетите, аз казвам за себе си, никого не съдя. Няма нужда да ми се оправдавате с работа. Малкият ми син беше на 5, големият на 10 когато започнах да работя на пълен работен ден от 8 и половина до 6ч, плюс събота до 2ч. Пазарувах за вечеря в обедната си почивка, прибирах се в 6.30, започвам да приготвям вечеря, в това време бърза прахосмукачка. Вечеря в 7.30, с децата до 9ч и после те лягат, аз пускам пералня и гладя. Като е малко за гладене, става бързо. Когато се поддържа един дом, се чисти лесно и бързо. Предпочитам всеки ден да чистя, отколкото в събота да ми отнеме няколко часа, които можем да прекараме в разходка. Основно е - не чистя събота и неделя.

# 114
  • София
Ако някоя иска да живее в мърляв дом, ще извади 55 сентенции и 155 извинения.

# 115
  • München, Deutschland
Доня, ясно, всеки си поставя приоритетите. При теб това са 10 години вкъщи от раждането на първото дете, без да слагам оценка малко или много са, всеки си има мнение. Също и работното време след това, което позволява редовното ползване на 1 час обедна почивка и регулярни часове ежедневно (8:30-18:30), независимо от заседнали кораби в Суецкия канал, енергийна криза, криза с полупроводниците, месеци наред затворени пристанища в Шанхай, нулева ковид политика и локдауни в Китай и да не продължавам още... И това в условията на европейски бизнес.

И аз не съдя, всеки си знае какво и защо го прави...

# 116
  • София
По едно време работех от обед до по-късно вечер. Сутринта заведа малкия, върна се, ошетам, оправям се и потеглям. Вечерта се връщам и какво да сваря - пълен погром. Мъжът ми сготвил, но омазал всичко. Плюс масата, на която пуши. Децата - яли, хвърляли дрехи... 
Е един ден разбрах, че не става всеки ден да се правя на майка героиня.
Работила съм и 8-9 часа. Тогава пък въобще...

# 117
  • Между гори и планини
Ама аз между първото и второто дете работех. Започнах работа когато големият ми син беше на година и половина, дадох го на ясла. Спрях когато беше на 4г, защото и втората ми бременност беше патологична и трябваше да лежа първите 5 месеца.

# 118
  • София
Да се върнем пак какво лежи на едни плещи, какво лежи на две, три, четири, пет.
Не разбирам, наистина?!

# 119
chrissy,
Аз Доня я разбирам. Пазарувах в обедната почивка, защото в София Била беше до работата ми. Прибирам децата от ДГ и разходка, вечеряме до 20.00 ч. и те лягат са спят. Аз готвя за следващия ден, простирам и гладя, докато гледам филма до 22.00 ч. Мъжът ми тъкмо беше заминал в чужбина. Няма друго време. Само не чистех, чистех 1,5 ч. в събота.
По принцип идеята за разхвърлян дом не я разбирам. Какви дрехи по пода, прах и т.н. ?
Всеки си слага дрехите в коша за пране и толкова, масата се почиства след ядене, чиниите се мият.
Децата си подреждат играчките.

Общи условия

Активация на акаунт