Сглобяеми къщи 5

• 88 813
  • 768
  •   2
Отговори
# 525
Чак двойна едва ли ще им излезе, но определено не правете сметка точно за тези пари, защото винаги ще са повече.
Първо, какво включва точно това "до ключ"? Имате ли спецификация на материалите и дограмата в офертата? Защото, ако са ви дали най евтиното и лошо качество, съответно всяка смяна се доплаща. Включен ли е фундамента? За 100кв къща, може да ви излезе около 20 хил евро, ако няма да си го правите сами. Как е ситуацията с канализация, ВиК и ток? Ако нямате ВиК, ще трябва да правите сондаж или кладенец. И там са едни цени, особено ако водата е на дълбоко. Ако, няма канализация, трябва да се изгражда утаечна яма или пречиствателна станция. Сега има някакви нови изисквания за пожарни кранове, не съм много наясно там какви пари са. Въобще, има доста странични неща.

# 526
  • София
raiaee, това вероятно е цена на конструкция, изолация, инсталации, затваряне отвън и отвътре, настилки вътре евентуално? И пак ми се вижда доста ниска на фона на цените в момента. Разпитайте с много, ама много големи подробности какво включва цената. Най-добре поискайте списък на включените неща.
Мога пак да дам приблизителни суми на вече приключен обект, на ето този проект: https://www.tes-bg.com/bg/%D1%81%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D … D0%B3%D0%B0%D1%81
Оферта и строителство - 2022 г.
РЗП 162 м2 х 1476 лв/м2, в която цена се включва и въздуха на емпорето.
Всичко останало е допълнително, т.е не е включено в тази стойност от 239 100 лв
Фундамент - не е включен, около 20 000 лв.
Настилки и бани - материалите не са включени в цената, трудът - да.
Веранда - беше изградена допълнително, метални профили + декинг - не са включени.
Парапети на стълбите - включени, на верандата - допълнително заплатени.
Отоплителна инсталация не е изграждана, решено е с климатици.
Пречиствателна станция.
Вертикална планировка.
Ограда, врати.

# 527
Фирмата която гледам е Хаус Фактор. Качеството на изпълнението което включват в цената е добро, и имам добри отзиви за тях. Но понеже ми казват, че ще спестим едни 45% даже и повече се замислихме. Имаме хора за всичко общо взето. Говорим само за цената къщата.

# 528
  • София
Ами отговорът на duhi_puhi е най-точен - зависи с какво вие сами може да се справите. Може да наемете хора за фундамента и грубата конструкция, а затваряне, инсталации и довършителни - сами. На всички операции смятайте, че има поне 50% труд в сумата.
Имайте предвид, че 100 м2 на един етаж е по-скъпо строителство, защото имате 100м2 фундамент и около 140-150 м2 покрив.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 12:25 от sofyia

# 529
  • София
аз не виждам как се спестяват 45% без фирма. Айде 20% от ддс...а натам... може би ако напуснете работа и  работите самите вие...да кажем с някой др приятел роднина, който пари няма да иска...  и спестите от труд напълно. Иначе - бригадите и майсторите също взимат пари...не е казано по-малко, напротив ако е една фирма от до, за труд евентуално може и по-малко след чертата да сте дали. Фирмата ще си намира 100% и материалите по-евтино, имат си отстъпки, ддс и тн. Вие ще трябва да се занимаете и с всички документи, пазари, организации на дейността, което е също много времеемко. Накрая, една от основните причини човек да прави сглобяема къща е, че срокът за изпълнение е мн по-кратък...колко по-бързо ще си я построите сами? Да приемем, че иначе имате вс нужни знания и умения за това как се прави всичко около една къща... Колко време би ви отнело?
До ключ всъщност не е само къщата. Той грубият строеж е по- евтината част от мероприятието . До ключ е завършенот до - ела си сложи мебелите.  Разбира се тази цена до ключ давана от фирмите никога не е напълно реална. Само звучи примамливо евтинко.
Ако все пак сте мн сръчни и искате да поспестите нещо, поемете си направата сами на довършителните работи.

# 530
Фирмата която гледам е Хаус Фактор. Качеството на изпълнението което включват в цената е добро, и имам добри отзиви за тях. Но понеже ми казват, че ще спестим едни 45% даже и повече се замислихме. Имаме хора за всичко общо взето. Говорим само за цената къщата.
Преди всички ми прави впечатление, че най-важната информация в офертата на тази фирма не фигурира, а именно каква е дебелината на желязото и от какъв точно материал е, а това е изключително важно, защото има турски конструкции, които са тънки като поцинкована ламарина. Тези цени на избраната от вас фирма в голяма степен нямат нищо общо с настоящите, освен разбира се ако не са някакви с най-ниско качество материали, които аз не бих ги сложила в нов дом. От повече от 5 години няма такива цени като:
"- Външна врата – метална врата, каса, первази, брава до 500 лв. за бр. с монтаж
- Вътрешни врати –  MDF - врата, каса, первази, брава до 200 лв. за бр. с монтаж;
- Ламинат – до 15 лв. кв. м. с монтаж
- Теракот под баня – до 15 лв. кв. м.
- Фаянс стени баня – до 15 лв. кв. м.
- Битумни, метални, керамични или бетонови керемиди – до 12 лв. кв. м. и т.н.".
А това пък направо ме разби "- Втори етаж - шперплат" и окачен на две нива с един пласт гипсокартон 12.5 мм Knauf". Не ми се мисли каква енергийна ефективност ще има тази къща. За мен тази оферта си и жива въдица, за който клъвне и после ще има индексация на цените на всичко.
Освен това ви обръщам внимание, че офертата въобще на "до ключ", а "стандарт". За да дойде въпросната фирма и да ви сглоби къщата, преди това имате проектиране, одобрение на проекти, издаване на РС, вкарване на вода, ток и канал до и в имота ви, изграждане на фундамент с изолация, които разходи са доста сериозни, а след като фирмата си тръгне, довършване на бани, отопление/охлаждане, осветление и други довършителни работи, които  са си сериозна цифра. Това което вие сами бихте спестили е единствено цената на труда. Да не говорим колко време би ви отнело строителството, ако сами се наемете да строите.

# 531
  • Перник
...
Ако все пак сте мн сръчни и искате да поспестите нещо, поемете си направата сами на довършителните работи.

Това е и моят съвет. Оставете фундамент, конструкция, инсталации... на специалистите. Вие можете да подготвите и да боядисате стени и тавани, да си наредите ламинат, да монтирате контакти, да лепите плочки. И, отново, преценете колко време ще ви отнеме - прост пример: ние с мъжът ми редяхме по една стая (15-20 кв.м.) ламинат след работа за по седмица. Холът и трапезарията (ок. 30 кв.м.) един младеж, който с това се занимава, направи за 2 часа. По-качествено от нас.
За цитираните от Fatalina цени и аз съм съгласна - няма такива вече. Преди ок. 4 години входната ни врата (най-елементарна) излезе към 2000 лв. Интериорните - по 400 лв. Ламинат за 15 лв. на кв.м. може да се купи, но не съм сигурна, че ще вместите и монтажа в тази сума.
Присъединявам се към съвета преди да започнете да строите да проучите добре какво точно включва офертата на изпълнителя и да я сравните поне с още 2.

# 532
Не са такива цените на довършителните със сигурност, това е тавана на фирмата за офертата, доплащаш над това.
Ами да ви кажа толко е, питала съм ориентирно и по други прилични фирми, 1300-1500лв на кв., ми казват до тапа общо взето.
Конкуренцията стана безмилостно жестока в този бранш и явно това е причината. А да не говоря при другите къщи бетопан и турски разни, какво мазало е от конкуренти.
Разни разнообразни са се навъдили. Турски фирми навлизат в България, а цените са им много ниски. Хората ги вълнуват много тези къщи и явно пазара като цяло се подбива.
Фундамент, конструкция, покрив, и външно довършване няма да правим сами. Ще го правят компетентни в областа хора. Ние сме вътре, вата, картон ел, вик, отопление, латекс. Бани  и ламинати, ще ги правят други хора също. Мъжът ми  може и  доста др. неща, но няма време.
Зора ни ще е да я затворим външно, и точно това ме вълнува колко би ми излязло. Дали си струва разправията.

raiaee, това вероятно е цена на конструкция, изолация, инсталации, затваряне отвън и отвътре, настилки вътре евентуално? И пак ми се вижда доста ниска на фона на цените в момента. Разпитайте с много, ама много големи подробности какво включва цената. Най-добре поискайте списък на включените неща.
Мога пак да дам приблизителни суми на вече приключен обект, на ето този проект: https://www.tes-bg.com/bg/%D1%81%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D … D0%B3%D0%B0%D1%81
Оферта и строителство - 2022 г.
РЗП 162 м2 х 1476 лв/м2, в която цена се включва и въздуха на емпорето.
Всичко останало е допълнително, т.е не е включено в тази стойност от 239 100 лв
Фундамент - не е включен, около 20 000 лв.
Настилки и бани - материалите не са включени в цената, трудът - да.
Веранда - беше изградена допълнително, метални профили + декинг - не са включени.
Парапети на стълбите - включени, на верандата - допълнително заплатени.
Отоплителна инсталация не е изграждана, решено е с климатици.
Пречиствателна станция.
Вертикална планировка.
Ограда, врати.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 16:10 от raiaee

# 533
Хвърлих едно око на Хаус Фактор и освен нещата посочени от Фатална, ми направи впечатление , че навсякъде слагат стъклена минерална вата, което е най евтиният вариант. По принцип се слага каменна вата. Изолация пише фасадна плоча, което съм 100% сигурен, че е стиропор.
Честно казано, изглежда че всичко е с най евтините материали, за 700евро на кв не ми се струва много добра оферта, но всеки си преценява. Освен това, щом всичко им е най евтиното, направете си сметка какво ще е качеството на металната конструкция, а това е доста важно нещо

# 534
Да приемем, че иначе имате вс нужни знания и умения за това как се прави всичко около една къща... Колко време би ви отнело?
6м без обзавеждането. Уикендите и след работа.

# 535
Ние имаме проекти с 1.2мм поцинковани профили 100/50. За пълнежна вата се използва мин. стъклена.

# 536
Ние имаме проекти с 1.2мм поцинковани профили 100/50. За пълнежна вата се използва мин. стъклена.

Това сериозно ли?

# 537

Това сериозно ли?
Едноетажна къща 120 квадрата.

# 538
Имам един въпрос, ако някой случайно може да помогне.
Предстои ми строеж на дървена/сглобяема къща над 100м2, която ще се извършва от фирма, вписана в камарата на строителите, както е по закон. Но, те не изграждат фундамента и сега не мога да разбера, дали за изграждането му трябва също да търся такава фирма (която е регистрирана в камарата на строителите) или мога да си го направя с някоя бригада, която да сключи договор като подизпълнител?
От фирмата за къщата, казаха че не знаели защото те работили само с една друга фирма за фундаменти, но офертната им цена нещо не ми хареса.

# 539
Имам един въпрос, ако някой случайно може да помогне.
Предстои ми строеж на дървена/сглобяема къща над 100м2, която ще се извършва от фирма, вписана в камарата на строителите, както е по закон. Но, те не изграждат фундамента и сега не мога да разбера, дали за изграждането му трябва също да търся такава фирма (която е регистрирана в камарата на строителите) или мога да си го направя с някоя бригада, която да сключи договор като подизпълнител?
От фирмата за къщата, казаха че не знаели защото те работили само с една друга фирма за фундаменти, но офертната им цена нещо не ми хареса.
Не мога да помогна, защото ние също строихме фундамента с бригада, различна от фирмата за СК, но нашата е под 100 кв. м. РС ни беше за строителство по стопански начин, но ние така или иначе ползвахме фирма за СК. Ако вече сте сключили договор със строителен надзор, или дори да не сте, то се консултирайте с такава фирма, която най-добре ще ви ориентира. На нас СН ни изготви всички документи: ДОСИП, протоколи, актове по време на строителството, включително за издаването на УВЕ и не сме имали никакви проблеми. В тях какво са писали нямам идея, важното беше че всичко мина по мед и масло, без грижи от наша страна.

Общи условия

Активация на акаунт