Сглобяеми къщи 5

• 88 514
  • 768
  •   2
Отговори
# 645
Здравейте, благодаря за споделения опит, да само на скицата има улица, но реално никога не е имало. Скицата е издадена тази година. Ще разпитам и споделя какъв отговор ще получа, предполагам ще е като при Вас.

Здравейте, дали сте имали следната ситуация или ако може да ме посъветвате, как е правилно да се постъпи: имаме наследствен парцел в едно малко село до Радомир, на който никога не е имало постойка и съответно около него парцелите от север/юг/запад също нямат, просто са едни буренясали парцели. Има само къщи от източната страна на парцела и по скицата от общината има улица между нашия и източните къщи, а в действителност няма такава. Дали е редно да се говори с кмета на селото(или на общината) и той да предприеме разчистване на мястото, където би трябвало да е улицата между къщите, или ние трябва да си извикаме фирма, която да разчисти т.нар. улица? Иначе в момента ние нямаме достъп до парцела отникъде…тепърва започваме процедурите за документи и тн за виза и разрешение за строеж на СК, но липсата на достъп ме притеснява как да се разреши правилно.
Много благодаря.

Подобен случай имахме и сами си чистихме. Улицата съществува само на хартия, но никога не направена такава, и съответно “избутва” границите на съседните парцели и имаше много недоволни когато купувахме парцела.
От общината в Радомир тогава казаха че никой няма да се занимава с нас. Нищо не струва да попитате и в кметството на селото и в община Радомир, но просто се подгответе за негативен отговор. Когато получите отговор споделете каква е развръзката или ми пишете на лични

# 646
Здравейте, имам въпрос от законово естество. Когато се излива бетонова плоча(180км.м.) за къща, това автоматично ли вкарва проекта в процедурите за редовно строителство като на монолитна такава и е без значение дали сглобяема ще се построи върху фундамента?

Питам понеже, евентуално ако ще строя сглобяема къща бих искал да направя един напълно подземен етаж под цялата площ на къщата. Това какви допълнителни законови процедури би се очаквало да премине в сравнение с простата плоча с която започнах въпроса, ако има такива?

# 647
  • София
Дали е сглобяема или монолитна няма значение, ако искате да е законна, се минава една и съща процедура.
На предината страница прочетете мненията на Fatalina.

# 648
Всички къщи, монолитни или сглобяеми, са 5-та категория строежи за които са нужни Разрешения за строежи с одобряване на инвестиционни проекти.
Може да се спести единствено от квадратура, под 100 кв.м. РЗП, е допустимо да се строи от нерегистрирани фирми (бригади). И строителния надзор е допустимо да се изготвя от физическо лице вместо консултантска/надзорна фирма.

# 649
  • Пловдив
Дворно място на село. В скицата има паянтова постройка (стопанска) около 60кв.м. На живо има само остатъци от кирпичени стени. Може ли да се използва фактът, че постройката фигурира в скицата и да се "възстанови" ? И нужни ли са, и какви, документи за това? Какви са ,изобщо, вариантите за изграждане на някаква малка лека постройка, без да се вади цялата документация за строеж на къща и има ли такива?

# 650
  • Пловдив
Дворно място на село. В скицата има паянтова постройка (стопанска) около 60кв.м. На живо има само остатъци от кирпичени стени. Може ли да се използва фактът, че постройката фигурира в скицата и да се "възстанови" ? И нужни ли са, и какви, документи за това? Какви са ,изобщо, вариантите за изграждане на някаква малка лека постройка, без да се вади цялата документация за строеж на къща и има ли такива?

Няма да стане това което си мислиш. Аз съм същия случай. Моята е двуетажна стопанска, има я в скицата, в нотариалния акт, в данъчното като са плащани и данъци за нея. От камък и тухли е, преди няколко години покрива рухва и събаря част от тухлите на втория етаж, сваляме всичко до камък. Подавам за виза за проектиране за ремонт и преустройство и греда. Нямала документи, пиша възражение, че е стопанска, строена в началото на миналия век и тогава по действащите закони е в уведомителен режим без предоставяне на строителни книжа, че е отговаряла на тогавашните нормативни уредби.... Нищо. Вече две години сме зарязали тази кауза. Освен това при нас от единия ъгъл няма и отстояние от 3 метра от оградата със съседа, а само 1,5 м., съседа е съгласен да строим и правим каквото искаме с нея, разписва каквото му кажем, но пак нищо.
Ако намериш връзка с главния архитект може и да измислите нещо, но при всички положения ще трябва проект, виза, разрешителни и ако е над 100 кв.м. фирма и надзор.

# 651

Няма да стане това което си мислиш. Аз съм същия случай. Моята е двуетажна стопанска, има я в скицата, в нотариалния акт, в данъчното като са плащани и данъци за нея. От камък и тухли е, преди няколко години покрива рухва и събаря част от тухлите на втория етаж, сваляме всичко до камък. Подавам за виза за проектиране за ремонт и преустройство и греда. Нямала документи, пиша възражение, че е стопанска, строена в началото на миналия век и тогава по действащите закони е в уведомителен режим без предоставяне на строителни книжа, че е отговаряла на тогавашните нормативни уредби.... Нищо. Вече две години сме зарязали тази кауза. Освен това при нас от единия ъгъл няма и отстояние от 3 метра от оградата със съседа, а само 1,5 м., съседа е съгласен да строим и правим каквото искаме с нея, разписва каквото му кажем, но пак нищо.
Ако намериш връзка с главния архитект може и да измислите нещо, но при всички положения ще трябва проект, виза, разрешителни и ако е над 100 кв.м. фирма и надзор.
Не може ли да си "ремонтирате" къщата без да искате разрешение? Не мисля,че ще има проблем след като я има на скицата и сте плащали данъци за нея. Още повече, че в общината нямат документи за нея.

# 652
  • Пловдив

Не може ли да си "ремонтирате" къщата без да искате разрешение? Не мисля,че ще има проблем след като я има на скицата и сте плащали данъци за нея. Още повече, че в общината нямат документи за нея.
Ще я водят незаконно строителство.

# 653
Никой и нищо не може да си спести и да се мине по заобиколен начин. Ако искате нещата да се случат следва да се спази ЗУТ. Вадите си необходимите документи, бутате всяка незаконно построена сграда, без значение дали е къща, барака или стопанска постройка и проектирате новата къща. После по стъпките на закона до издаване на разрешение за стореж(РС). Строителен надзор за къщи над 100 кв.м. и строителна фирма, регистрирана в Камарата на строителите. За тези под 100 кв.м. може по стопански начин и с бригада/и бай Манчо. Вкарвате вода, ток(може да се наложи изграждане на трафопост и/или ел. стълб, ако имотът не е захранен с ток или до имота няма такава изградена инфраструктура и/или достатъчна мощност)и канал ако има такъв, ако не сондаж за вода(вече доста сложна процедура+ ако се налага пречиствателна станция за питейни води + сертификат от РЗИ, че водата става за битово-питейни нужди) и изграждане на изгребна яма(резервоар за отпадъчни води + ако се налага и пречиствателна станция за отпадни води). Мълниезащита, отопление и охлаждане(в случай, че е необходимо). Накрая като приключи строежът се издава удостоверение за въвеждане в експлоатация(УВЕ). Административен адрес, нотариален акт и подаване на данъчна декларация още на етап груб строеж и коригираща такава след УВЕ. Ако не сте наясно с материята, за да се случат възможно по-бързо нещата се наемат:  адвокат, архитект и проектанти, строителен надзор, който да изготви доклад за оценка на съотвествието на инвестиционния проект, и който да води строителната документация от издаването на РС до издаването на УВЕ.

# 654
  • Пловдив
Говорим за виличка едностайна/бунгало/лятна кухня/лека паянтова едноетажна постройка. Дворното място е с ограда и собствен водомер и сонда. Засега е просто градина, но искаме да има и някъде да се подслоним при лошо време и евентуално да оставаме за нощувка лятото. Кви къщи, архитекти, фирми и т.н.
Вариант ни е просто една каравана с навес, но исках да видя дали има и друг начин.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 22:41 от Джи

# 655
Говорим за виличка едностайна/бунгало/лятна кухня/лека паянтова едноетажна постройка. Дворното място е с ограда и собствен водомер и сонда. Засега е просто градина, но искаме да има и някъде да се подслоним при лошо време и евентуално да оставаме за нощувка лятото. Кви къщи, архитекти, фирми и т.н.
Вариант ни е просто една каравана с навес, но исках да видя дали има и друг начин.
Нямам предвид само вашето питане и казус, а за всички, които през страница - две питат едно и също, и се чудят как точно да заобиколят закона, е няма как!  И да, и за паянтова сграда ви трябват документи, проекти и разрешителни. Разрешение за строеж не се изисква само за допълващо застрояване(т.е. в имота има къща  и искате да си изградите барака за градински инвентар). В този случай мисля, че се изготвя само конструктивно решение/становище. Вижте си  чл. 41 от ЗУТ и консултация с техническата служба в общината и/или с архитект/инженер - конструктор. Строителни документи не се изискват само за преместваем обект - каравана напрамер или контейнер на колела, или пък готова сглобяемя къща, поставени върху бетонови стъпки, т.е. да не са трайно прикрепени върху бетонови основи. За тази цел се изисква разрешение от съответната община, спрямо наредбата на общината за временни преместваеми обекти. Фирмите, продаващи готови сглобяеми фургони, павилиони, бунгала, дървени и метелни къщи, бутки за охрана и други може да ви консултират по какъв начин се случва монтирането на техните продукти в имотите, какви точно процедури и документи са необходими.

# 656
Колкото и малка да е постройката, която искате да строите, тя струва пари. Трудът е скъп, материалите също. Наистина ли искате да вложите пари в нещо, което трудно после ще узаконите?
Идете при главния архитект и вижте какви са възможностите за законно строителството.

# 657
Има приятел, който си я прекара като преместваем обект, но си я направи на бетонова основа. Някой от съседите го беше изпял и идваха на проверка, но е успял да се оправи. Не знам как, може и пари да им е дал.

# 658
Преместваемите обекти до колкото знам имат срок, за който могат да бъдат там. После трябва да се подновява.
Не знам колко си струва, ако на всеки прмерно 5 години трябва да се занимавам с общината.

# 659
Има приятел, който си я прекара като преместваем обект, но си я направи на бетонова основа. Някой от съседите го беше изпял и идваха на проверка, но е успял да се оправи. Не знам как, може и пари да им е дал.
Т.е. пак си пишем за шмекеруване, да не се минем, да нарушим правилата, щото сме "големи" теракати, ама иначе на думи всички се борят с корупцията. Мда, но само, когато не участват лично в нея и нямат лична изгода.

Общи условия

Активация на акаунт