Мамино дете?

• 3 801
  • 98
  •   1
Отговори
# 30
Кой ще издържа майка ти? Директно й казваш да си заминава.

# 31
  • София
Ама това е авторката, която сега се надява да почне почасова работа като бавачка.
Това е по-притеснително. Че на 23 тепърва ще почваш работа и то почасова, и то бавачка. Явно затова вашите са дошли, защото плащат.

И университета щом те са ти избрали.
Ако рязко не се вземеш в ръце, тепърва ще се чудиш какво да правиш.
Стъпка 1 - финансова независимост.

# 32
  • Paris, France
Не е ненормално и тук доста родители се местят в града, в който учи детето им за да помагат в домакинството, а наем на ведомствено жилище излиза по-евтино от общежитие + няма допълнителни разходи за обществена пералня, а и е по-удобно.

Двама състуденти на сина ми живеят с родител. На единия майка му е учителка и си намери работа тук, след което взе ведомствено жилище под наем, а на другия баща му е медицински специалист и започна работа събота и неделя в държавна болница. През седмицата си работи в стария град. Разбрах, че скоро ще напуска работата в нашия район. 

Общежитие тук е 300-400 евра на месец, а ведомствено жилище с две стаи е същото, с три малко повече. Не харчи 20-30 евра седмично за пране, има си обзаведена кухня, собствена стая.

Който както си го уреди.

Нашите деца си живеят у нас и не щат да се изнасят. Едното трябваше да иде на един стаж и ме врънкаше да ходя с него.

Запиши се да учиш в чужбина като не искаш вашите. По-лесно е.

# 33
Ама това е авторката, която сега се надява да почне почасова работа като бавачка.
Това е по-притеснително. Че на 23 тепърва ще почваш работа и то почасова, и то бавачка. Явно затова вашите са дошли, защото плащат.

И университета щом те са ти избрали.
Ако рязко не се вземеш в ръце, тепърва ще се чудиш какво да правиш.
Стъпка 1 - финансова независимост.
Кое му е притеснително? Започнах по - късно университет по няколко причини.
И преди съм работела, не като бавачка. Казах, че нямам опит в такава професия, не че нищо не съм работила. Пак имаше проблеми тогава. Почасово, защото не може да уча редовно и да съм на пълен работен ден. Работодателите ще искат да съм в 8:00 на работа, а аз като имам лекции какво да правя?

# 34
Не е ненормално и тук доста родители се местят в града, в който учи детето им за да помагат в домакинството, а наем на ведомствено жилище излиза по-евтино от общежитие + няма допълнителни разходи за обществена пералня, а и е по-удобно.

Двама състуденти на сина ми живеят с родител. На единия майка му е учителка и си намери работа тук, след което взе ведомствено жилище под наем, а на другия баща му е медицински специалист и започна работа събота и неделя в държавна болница. През седмицата си работи в стария град. Разбрах, че скоро ще напуска работата в нашия район. 

Общежитие тук е 300-400 евра на месец, а ведомствено жилище с две стаи е същото, с три малко повече. Не харчи 20-30 евра седмично за пране, има си обзаведена кухня, собствена стая.

Който както си го уреди.

Нашите деца си живеят у нас и не щат да се изнасят. Едното трябваше да иде на един стаж и ме врънкаше да ходя с него.

Запиши се да учиш в чужбина като не искаш вашите. По-лесно е.

Не мисля, че е удачно да се сравнява България с друга държава.
По-лесно друг път. Това е ужасен, ужасен съвет. Човек трябва да може да се справи с родителите си и без да се мести на 2000+ км.

# 35
  • пустинята Гоби
В случая важното е че детето не иска да живее с родителите си, не се чувства добре и може да се справи само. Аз на 23 години бях издържана от нашите, вярно други бяха времената, но все пак - евала на потребителката.

# 36
  • София
На 23 е добре човек вече да работи по специалността си. Поне за моите представи.

# 37
  • пустинята Гоби
Е зависи от много неща все пак, в случая момичето учи и работи, така че добре се справя. Можеше и сама да си избере, какво да учи, но дано избора на родителите да е за добро.

# 38
  • София
Добре е, че учи и работи, но е добре и да се научи да отстоява себе си.

# 39
  • пустинята Гоби
С такива родители е трудно, но няма кой да го свърши вместо нея, така че...

# 40
Мен не ми харесва много, но ще работя някаква работа, за която не ми трябва висше. Имам такива роднини, които нищо не записаха, не са умрели от глад.

# 41
Авторке, трябваше да прочета двайсетина поста с уточняващи въпроси, за да разбера горе-долу ситуацията, и пак не съм сигурна дали съм разбрала правилно.
Ако така комуникираш и с родителите си, нищо чудно, че дърпате в различни посоки.
Не го приемай като заяждане, просто едно мнение на външен човек. Аз бих се опитала първо за себе си да формулирам ясно и конкретно - какво искам, какво ми пречи, с какво мога да направя компромис, и кое не е приемливо за мен. Каква цена съм склонна да платя за собственото си спокойствие. И после спокойно обсъждам с родителите, за да разбера тяхната гледна точка и да намерим общо решение. Като възрастни хора.

# 42
Ако на 23 години се държиш като 13-годишна, нормално е майка ти да те държи под крилото си. Има разлика между физическо и ментално съзряване...

Съветът ми е да не впрягаш коня пред колата. Намери си работа, започни да се издържаш и тогава самостоятелността ти ще дойде съвсем естествено. Докато разчиташ на издръжката на родителите си, ще се налага да ги слушкаш.
Не разбрах сега ли започваш да учиш висше? Виж и как ще ти потръгне учението. Ако учиш здраво, има и стипендии.

# 43
Нашите ме издържаха напълно, не съм работила като студентка, завърших на 24 години, при моята специалност не може да се завърши по- рано. Дъщеря ми като студентка работеше инцидентно и за разнообразие, а аз я издържах напълно. За мен това е нормалното. Не е нормално майка да се пренесе при възрастното си дете независимо какви причини изтъква. Малко твърдост и ще се наместят нещата.

# 44
Ако на 23 години се държиш като 13-годишна, нормално е майка ти да те държи под крилото си. Има разлика между физическо и ментално съзряване...

Съветът ми е да не впрягаш коня пред колата. Намери си работа, започни да се издържаш и тогава самостоятелността ти ще дойде съвсем естествено. Докато разчиташ на издръжката на родителите си, ще се налага да ги слушкаш.
Не разбрах сега ли започваш да учиш висше? Виж и как ще ти потръгне учението. Ако учиш здраво, има и стипендии.

Общежитието ми е 70лв и щях да си го плащам сама. Аз си имам стипендия малко повече от тази сума. Тяхна идея си е това с квартирите, не моя. Освободена съм от такси за университет.
Това с квартирите само е излишен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт