Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 329
  • 1 039
  •   2
Отговори
# 420
Момичета, аз съм на 42 г. На профилактичен преглед ми установиха киста 4 см на яйчника и малка киста в едната гърда 7 мм някъде. Цикълът ми се удължава. Това на пременопауза ли да го отдавам? Някакви идеи какво да правя с кастата на гърдата, на яйчника не е сефте.

# 421
  • Бургас
Жожобата обаче и комедогенна, трябва да се внимава с нея.

Кайсия, имах предвид само за разранените участъци около носа -устата, аз там ползвам само ако нищо друго не става.

# 422
Във фейс групата за дискови хернии има доста хора, които са се влошили след йога.
Боряна, а мамолога какво ти казва да правиш за кистата на гърдите?

# 423
Момичета, аз съм на 42 г. На профилактичен преглед ми установиха киста 4 см на яйчника и малка киста в едната гърда 7 мм някъде. Цикълът ми се удължава. Това на пременопауза ли да го отдавам? Някакви идеи какво да правя с кастата на гърдата, на яйчника не е сефте.
На мен ми откриха такава на 42. Десет години не търпи никакво развитие

# 424
Вероятно съм споделяла тук преди, извинения, ако се повтарям.  Живея извън България, тук системата е такава - след като ми откриха първата киста в гърдите, личният ме прати в мамоклиника. Прегледи, ехо- и мамограф, отхвърлиха се съмнения за нещо злокачествено. Диспансеризираха ме, за да ходя без направление, ако има рецидив. Самата киста беше огромна, направиха й пункция - едно, за да ми мине дискомфорта, и друго - да прецени лекаря дали има нужда от допълнителни изследвания.

Обясниха ми, че в периода на пременопауза появата на такива кисти е често срещано явление. Всъщност на ехографа се видяха още няколко, които аз не бях напипала, защото са или много малки, или доста навътре. Тях не ги пипаха. Препоръката беше първо - да ходя незабавно, ако напипам бучки, за да ме прегледат, и второ - да съм стриктна с хранителния и двигателния режим.

С две думи - ако кистите не са огромни, не ги закачат. Но винаги ме преглеждат, за да са сигурни, че са наистина кисти. Това е. Според холандците пре- и менопаузата са просто етапи, спорт, музика и разумно хранене и това е. Но пък мамографията е стандартно през 2 години за жените над 50.

# 425
Вероятно съм споделяла тук преди, извинения, ако се повтарям.  Живея извън България, тук системата е такава - след като ми откриха първата киста в гърдите, личният ме прати в мамоклиника. Прегледи, ехо- и мамограф, отхвърлиха се съмнения за нещо злокачествено. Диспансеризираха ме, за да ходя без направление, ако има рецидив. Самата киста беше огромна, направиха й пункция - едно, за да ми мине дискомфорта, и друго - да прецени лекаря дали има нужда от допълнителни изследвания.

Обясниха ми, че в периода на пременопауза появата на такива кисти е често срещано явление. Всъщност на ехографа се видяха още няколко, които аз не бях напипала, защото са или много малки, или доста навътре. Тях не ги пипаха. Препоръката беше първо - да ходя незабавно, ако напипам бучки, за да ме прегледат, и второ - да съм стриктна с хранителния и двигателния режим.

С две думи - ако кистите не са огромни, не ги закачат. Но винаги ме преглеждат, за да са сигурни, че са наистина кисти. Това е. Според холандците пре- и менопаузата са просто етапи, спорт, музика и разумно хранене и това е. Но пък мамографията е стандартно през 2 години за жените над 50.
какви хранителен и двигателен режим спазвате lemy да я проследя след 6 месеца. Аз си записах час за другия месец, с надеждата някак да се махне. Пия някакви отвари, пък да видим

# 426
И аз това попитах в клиниката, ама в типичен холандски стил ми казаха да спортувам и да не прекалявам с яденето. Аз им викам - аз спортувам 3-4 пъти седмично поне по час, нямам време за повече, все пак работя на пълен работен ден и имам семейство. Ааааа, това било идеално, да съм продължавала все така. Другото бяха общи приказки да не ям джънк...

Аз за себе си съм намерила какво работи - интервално нисковъглехидратно хранене. Не е особено вълнуваща моята диета, щото съм вегетарианка, та карам на яйца и зеленчуци основно, с много малко млечни, основно скир и чат-пат зрели сирена. Но за мен е добре. Не мисля, че има универсална формула, това при мен работи да съм в кондиция и да имам енергия без да гладувам. Кистите не са се появявали от поне две години, но и аз станах на 52 и вероятно съм на финалната права на предменопаузата, на това го отдавам Simple Smile

# 427
Моите кисти ги наблюдаваме на 6 месеца, ако някоя стане по голяма или започне да създава дискомфорт, я пунктират и толкова.

# 428
Аз изкарах кошмарно денонощие, особено нощта 👀☹️. То не бе потене, втрисане и треперене през 5 мин, обилна хрема като при болест, болки в гърба, кръста, корема... Направо кошмар. На сутринта ми дойде точно на 24 ден. Май ще почвам пак игликата, че с нея е малко по добре.... Че то когато ми закъсня до 47 ден с тоя задържан фоликул нямаше такъв зор.... Как някои хора минават през това без кой знае какви оплаквания....

# 429
  • В полите на Пирин планина
Този път и аз се чувствах много странно ден преди и ден след като ми дойде цикъл (22 дни след предния, който пък беше на 40-тия ден).
Усещах някакъв стомашен дискомфорт и леко гадене, а също и абсолютна липса на апетит. Такова чудо не ми се беше случвало. Мерих си кръвното - беше 110/70... Вчера съм изяла цял ден три варени яйца с малко гауда. Днес се чувствам определено по-добре.
Не изключвам да е бил и някакъв вирус, т.е. да е просто съвпадение.

# 430
  • Бургас
На мен ми закъснява вече 36 дни. Периодично усещам болки в яйчниците и гърдите, подута съм и искам до убия някого. На 51 съм, но досега толкова не е закъснявал. Има ли какво да направя сама или да търся гитеколог?

# 431
Киста на гърдата съм лекувала с Прогестогел изписан от мамолог. Стопи се след това.

# 432
the_demon, обилната хрема и другите симптоми може да са от хрема и/или вирус. Когато човек е настинал или има вирус, ПМС се усещат сякаш тройно по-силно.
Няма как за всичко да се обвини пременопаузата.

# 433
Здравейте! Аз миналата година по това време имах  смущения в цикъла - закъснява или идва на по-кратко време. Ходих на гинеколог и пих по схема за три месеца хапчета за регулирането му. След това в продължение на почти година е сравнително точен и редовен. Но този месец закъснява вече с 16 дни. Започнах почти всяка нощ да се събуждам между 4-5 ч. , понякога и по-рано. Ясно ми е, че става дума за пременопауза, защото съм на 47 г.Други изразени симптоми  нямам. Мислех си да пия фемовита ден и нощ, защото недоспиването ми се отразява много зле. Бих помолила за отзиви, ако някой е пил и дали е добре да се пият. Също последната една година качих 5 кг, най-вече по корема и не мога да ги сваля.

# 434
  • Бургас
При мен много често преди цикъл се усилва алергията т.е имам хрема, сополи, отпадналост.На мен също ми дойде по-рано 21-22 ден, също нямах голям апетит, и доста кихах тези дни, но аз си знам.Днес кукнах в 4 ч. и как и колко спах после не знам.Сетих, че идва новолуние, но и цикъла де.

the_demon, нямате ли при вас боеун специалист да опиташ, аз съм много доволна, даже все гледам преди цикъл да отида, много по-леко минава, а първия път даже ми го регулира и идва около 28 ден, но този ефект се губи в последствие.

Общи условия

Активация на акаунт