Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 260
  • 1 039
  •   1
Отговори
# 645
Лейдис, TSH ми е в норма, 0.93, даже в долната граница. ТАТ и МАТ  нито една лекарка не ми назначи - 2 ендота, гинеколожка и лична.🤔
И всички викат много сте слаба, ама, не казват какво да правя.
Росита, моето кръвно е средно 110-70   120-80, но за мен е високо, създава ми дискомфорт определено.

# 646
Благодаря, Rosita ...Полезно е

# 647
Лейдис, TSH ми е в норма, 0.93, даже в долната граница.
Тсх ти е чудесно, не е в долната граница.
Моето също е горе долу толкова, но хормоните на щитовидната-фт3 и фт4, и антителата- тат и мат, показват, че съм с Хашимото и в хипофункция.
Ако искаш, за всеки случай можеш да си ги провериш и без да ти ги пуска лекар.
Много от симптомите и оплакванията при проблеми с щитовидната и менопаузата се припокриват.

# 648
Росита, моето кръвно е средно 110-70   120-80, но за мен е високо, създава ми дискомфорт определено.
За тебе е по-високо, но не е високо в смисъл на опасно, в нормалните стойности е. Десет стотни разлика почти никакво усещане не носят на организма. А и то няма как непрекъснато да ти е с едни и същи стойности, например се качваш по стълбите и става 150 на 90,  че и повече, важното е после бързо да се нормализира. Дори когато си седнала при лекаря да ти го измери, той  ти каже да си съблечеш ризата и станеш да го направиш, когато седнеш - веднага кръвното се е променило - например с 10-15-20 и това е нормално. Трябва да си в пълен покой, когато ти го мерят и преди това. Тази информация също е от кардиолог - че трябва да си стояла седнала около 5-6 минути, за да се нормализира, но е трудно постижимо при лекарски преглед.
Когато лежиш или спиш - кръвното може да ти падне на 90 горна граница - примерно.
Леко ми е пресилено 10 стотни да може да докарват дискомфорт, но знам ли. Това със сигурност не е кардиологичен проблем.

Артериалнага хипертония е проблем (ако не се приемат медикаменти), а не е проблем, че човек е вдигнал кръвно понякота..., тя хронично състояние/заболяване и е главен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчност, аневризма на артериите и т.н. И моето кръвно е било 90 на 60, 100 на 70 като по-млада, но сега съм с хипертония - лека степен. Вдигах 150-160 и в повечето случаи не го усещах, боляла ме е главата, но все си мислех, че е заради мигрената, ПМС и т.н. Откриха го случайно - при сгрешено ЕКГ.

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 21:38 от Rosita

# 649
То затова като станеш на 50 г. задължително се започва с Аспирин протект превантивно. Хипертонията е много свързана с излишни килограми и върви ръка за ръка с Диабет. Човек не трябва да се вманиачава. На някоя от предните страници аз също описах как се измерва кръвно за да е максимално точно. Поддържането на оптимално тегло и НВХ диета спомага за намаляване на рисковете.

# 650
Цитат
Rosita
Когато лежиш или спиш - кръвното може да ти падне на 90 горна граница - примерно.
Леко ми е пресилено 10 стотни да може да докарват дискомфорт, но знам ли. Това със сигурност не е кардиологичен.
 И моето кръвно е било 90 на 60, 100 на 70 като по-млада, но сега съм с хипертония - лека степен. Вдигах 150-160 и в повечето случаи не го усещах, боляла ме е главата, но все си мислех, че е заради мигрената, ПМС и т.н. Откриха го случайно - при сгрешено ЕКГ.
О, не споря, че съм в групата на хипертониците, само казах това, което и ти си споделила - дискомфорт, а по-точно главоболие като че имам някаква шапка стегната на главата, веднага познавам, че не е 90-60, че и по-ниско ми е било.
За някой може да не е проблем, но аз мисля, че съм много чувствителна и го усещам и години наред заради хипотония пиех ефортил. Като бях бременна със сина ми, се бях докарала до 50 на 70, една лекарка пенсионирана тогава ми казваше, че се чуди как се движа.

Lemy, ft4 са ми изследвали също с последните изследвания, 1.020 ми е при макс стойности 1.40, нещо такова. Но ще си пусна ТАТ и МАТ  задължително, просто ми се искаше да спра да обикалям по доктори поне за малко, да си отдъхна, че аз имам фобия от лекари по принцип от малка. Мале, кво ставаше като трябваше са ми се бие ваксина, или някой преглед, горката ми майка...наскоро даже като ми взимаха кръв за едно от многото изследвания  си казах, боже, човек как прогресира - от бягаща като луда до доброволно седяща да я бодат. 😄

Лека вечер, принцеси. До нови симптоми. 🫠😋

# 651
То затова като станеш на 50 г. задължително се започва с Аспирин протект превантивно. Хипертонията е много свързана с излишни килограми и върви ръка за ръка с Диабет. Човек не трябва да се вманиачава. На някоя от предните страници аз също описах как се измерва кръвно за да е максимално точно. Поддържането на оптимално тегло и НВХ диета спомага за намаляване на рисковете.
Така е, но аз бях на 43-44 години, без диабет и без излишни кг. , без тютюнопушене. Вероятно с намаляващ естроген + наследственост. Хареса ми, че човек не трябва да се вманиачава - трябва да го болднем в темата като мото. И продължавам да мисля, че ако ти се е качила горната граница от 100 на 110 и отчиташ това за проблем с кръвното, проблемът е само в главата ти - добронамерено го казвам. По-скоро трябва да се погледне на това като влизане в норми най-после Laughing
Главата може да боли по много причини, включително и от ниско кръвно и от спазми на кръвоносни съдове в главата и изобщо това като цяло да не е свързано с пременопаузата.

И спирам по темата, че прекалих.

# 652
  • 1st floor
То затова като станеш на 50 г. задължително се започва с Аспирин протект превантивно.
Превантивно не бих пила никога Аспирин протект. Но това си е мое мнение, откакто слушах една лекция по фармация онлайн на щерката, докато бяха затворени 2020-та университетите.

Да докладвам след десет дни Дуфастон - 1кг плюс, цикълът както предишните се влачи някакъв такъв лигав. Може би не чак толкова обилен, но днес ще видя как ще е, трети критичен при мен ден. Някой качвал ли е килограми от Дуфастон-а? Предписан ми беше сутрин  и вечер по 1т. Преди съм го пила по пет дни и не съм забелязала покачване на килогармите. Може естествено и от коледните трапези да е, но по принцип вече трябваше да съм го разкарала. Само ММ е радостен от обема на гърдите ми. Smiley

# 653
Може да е просто задържана вода.

# 654
Айде и аз да се включа.

От време на време имам някакво гадно замайване, което продължава в рамките на ден. През няколко месеца ми се случва.
Този месец ми се случи два пъти. На 17-ти ден от цикъла -  помислих, че е момента на овулацията. Но ето, че и вчера ми беше така, а трябва да ми дойде след ден-два, т.е. сега пък съм пред цикъл....

Една колежка ми каза, че вероятно от естрогенова доминантност.
Ама и аз не се наканих да почна пак да  пия Агнес. Не пия нищо.

# 655
Не се качват килограми от Дуфастон и други контрацептиви. Това са митове. Аз едва сега виждам откакто чета темата, че има много жени които никога не са имали проблеми със цикъл, забременяване, раждане, други гинекологични проблеми. Около мен всяка приятелка или колежка е на контрацептиви (прогестеронови или комбинирани) буквално откакто се помни т.е. още от млади и то с цел лечение на нещо си, минала през няколко гинекологични операции, минала през няколко спонтанни аборта, минала през ин витро и т.н.Едва тук в тази тема разбрах, че е имало и нормални здрави жени без типичните женски проблеми и че едва сега се сблъскват с подобно нещо. Извинете ме за отклонението.Утро при замайване или главоболие първо се измерва кръвно налягане. Ако не е това а състоянието те притеснява се пуска ПКК плюс Желязо и ЖСК, ако не е това се ходи на Невролог. Не се вманиачавайте в тези хормони. Хормоните водят до мигрена няма как да я сбъркваш, но не и до замайване. Още повече, че не сме бременни и каквито и да са нивата на хормоните не са като в небесата при бременните (при които има замайване, гадене, повръщане).

# 656
Rоsita, да, да  права си, специално за кръвното още не съм се вманиачила, както казах споделям за дискомфорта. Влизането в норма все пак изисква адаптация, така ми казва тялото ми.

Непокорна, аз 2ри месец съм на Дуфастон и нито грам не съм качила, за гърдите пък да не говорим, само паренхим и грам мазнина няма, така рече мамолога, любезен начин да ми напомнят, че нямам гърди. 😄 То и при ръст 169 и 45 кила как ли да имам. Може би ДХЗ е дала добра насока за пълнеенето.

Фелисити, като се замисля и аз не съм срещала скоро  жена без проблеми. Като бях млада, нямах нито с цикъл, нито със забременяване проблеми щ, ама то не може вечни добрини. 😄

Утро, не знам за замайването какво да предположа, това още не съм го имала, само на два пъти за секунди. Помня, че като бях детете майка ми беше около 50 и тогава имаше проблеми с вестибуларния апарат. А може и от напрежение да е. 🤔

# 657
Предлагам да си споделим тук не само болежките а и кой какви хранителни добавки приема , както и марките на добавките и има ли ефект.Blush Да има и нещо градивно и полезно а не само негативно.

# 658
Утро при замайване или главоболие първо се измерва кръвно налягане. Ако не е това а състоянието те притеснява се пуска ПКК плюс Желязо и ЖСК, ако не е това се ходи на Невролог. Не се вманиачавайте в тези хормони. Хормоните водят до мигрена няма как да я сбъркваш, но не и до замайване. Още повече, че не сме бременни и каквито и да са нивата на хормоните не са като в небесата при бременните (при които има замайване, гадене, повръщане).

На хапчета за кръвно съм от години. Леки. Но ми държат кръвното в стабилни граници.
Вчера не измерих, но предните пъти съм мерила и нямам проблем с кръвното в дните, когато ми е замаяно.
Нямам главоболие.

Ок, ще проследя какво се случва и евентуално ще посетя доктор.

# 659
Замаяността и при мен няма нищо общо с кръвното. Ходих и на невролог, правиха ми доплерова сонография - нищо ми нямало.
Откакто почнах бе комплекса и витамин Д сякаш малко понамаля. Витамин Д ми е много зле. Б12 ми е добре. Явно съм за отоневролог да ми видят вестибуларния апарат. Но това изобщо не знам кога ще се случи - трябва да ида до Варна като най-близък и добър вариант.

Общи условия

Активация на акаунт